Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 01-03-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χρηματιστήριο - Ανοδικές τάσεις
  • [02] Κύπρος - Λετονία - ΥΠΕΞ - Διάσκεψη Τύπου
  • [03] Υπουργός Εξωτερικών - Δηλώσεις
  • [04] Φινλανδός Βουλευτής - Επαφές
  • [05] Σύνδεσμος Εκτοπισμένων Γυναικών - Μήνυμα
  • [06] Αντιπροσωπεία IRNA - ΚΥΠΕ
  • [07] Διεθνής Αμνηστία Αμερικής - Πανίκος Τζιακούρμας
  • [08] Πρόεδρος Σοσιαλδημοκρατών - Αθήνα - Επαφές
  • [09] Υπουργός Εσωτερικών - Διακ. Επιτροπή για βουλευτικές
  • [10] Ολομέλεια - Δικαστήρια - Κατηγορούμενοι - Φωτογράφηση
  • [11] Πρόεδρος Κληρίδης - Μάριος Τόκας - Παρασημοφόρηση
  • [12] Υπουργός Εμπορίου - ΥΠΕΞ Λετονίας

  • [01] (K) Χρηματιστήριο - Ανοδικές τάσεις

    KYΠΕ - 08/03/2001

    Ανοδικές τάσεις επικράτησαν και στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση με το Γενικό Δείκτη να σημειώνει σημαντική άνοδο της τάξης του 1,8%, ως αποτέλεσμα των μεγάλων κερδών που κατέγραψαν τόσο ο κλάδος των Τραπεζών (2, 26%) όσο και της Πληροφορικής (4,14%). Παρά τη σημαντική άνοδο του Δείκτη, η αξία των συναλλαγών διατηρήθηκε στα χαμηλά επίπεδα των 5,6 εκατομμυρίων λιρών. Μεγάλη αύξηση σε ποσοστό 2,4% παρουσίασε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 832,08 μονάδες.

    Η αγορά άνοιξε στις 196 μονάδες, με άνοδο σε ποσοστό 0,6%, καταφέρνοντας να διατηρηθεί στο ίδιο επίπεδο για περίπου είκοσι λεπτά και παρά το γεγονός ότι η αξία των συναλλαγών παρέμεινε σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το πρώτο 15λεπτο ο όγκος συναλλαγών μόλις είχε αγγίξει τις 900 χιλιάδες λίρες. Η παραμονή της αγοράς στις 196 μονάδες, χωρίς να υποχωρήσει, έδωσε στη συνέχεια το έναυσμα για αγορές, οδηγώντας το Γενικό Δείκτη στο επίπεδο των 197 μονάδων, όταν σημείωνε άνοδο γύρω στο 1,2%. Στο τελευταίο τέταρτο της συνάντησης εκδηλώθηκαν νέες αγορές, κυρίως σε μετοχές της εταιρείας Globalsoft, δίνοντας μια νέα ανοδική τροχιά στην αγορά. Τελικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 198,34 μονάδες έναντι 194,84 μονάδες χθες, καταγράφοντας σημαντικά ημερήσια κέρδη σε ποσοστό 1,8%, ενώ πραγματοποιήθηκαν 4.052 πράξεις.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΡΑΓ)

    [02] (K) Κύπρος - Λετονία - ΥΠΕΞ - Διάσκεψη Τύπου

    ΚΥΠΕ - 08/03/2001

    Κύπρος και Λετονία υπέγραψαν σήμερα τρεις συμφωνίες για την κατάργηση θεώρησης διαβατηρίων, τον τουρισμό και τον πολιτισμό, μετά από επίσημες συνομιλίες μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών Ιωάννη Κασουλίδη και Ιντουλις Μπερζίνς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο.

    Σε δηλώσεις τους σε κοινή διάσκεψη Τύπου, οι δύο Υπουργοί επεσήμαναν τη μεταξύ τους συνεργασία στο πλαίσιο της πορείας των δύο χωρών για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και εξέφρασαν την επιθυμία για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΑΓ)

    [03] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Δηλώσεις

    ΚΥΠΕ - 08/03/2001

    Θετικές χαρακτήρισε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης τις δηλώσεις της Υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας Αννα Λιντ για την Κύπρο, σημειώνοντας πως η Κύπρος δεν αναμένει από την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης του προβλήματος αλλά να υποστηρίξει τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ και να διασφαλίζει ότι η λύση θα συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Αναφορικά με την έκθεση του Πρόεδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους για το Κυπριακό, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι μελετάται από το Υπουργείο και ανέφερε πως θα δοθεί η ευκαιρία για συνομιλία με τους Αμερικανούς στο προσεχές μέλλον.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΑΓ)

    [04] (Κ) Φινλανδός Βουλευτής - Επαφές

    ΚΥΠΕ - 08/03/2001

    Ο Εισηγητής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για το θέμα του εποικισμού των κατεχομένων από Τούρκους εποίκους, Φινλανδός βουλευτής Jaakko Laakso, συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού και τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

    Ο κ. Laakso συναντήθηκε, επίσης, με πολιτικούς αρχηγούς, ενώ το απόγευμα αναμένεται να παρευρεθεί σε συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΡΑΓ)

    [05] (Κ) Σύνδεσμος Εκτοπισμένων Γυναικών - Μήνυμα

    ΚΥΠΕ - 08/03/2001

    Οι Ε/Κ γυναίκες, που εκτοπίστηκαν με την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο το 1974, έτειναν χείρα φιλίας προς τις Τ/Κ γυναίκες για να ενώσουν τις δυνάμεις τους για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους.

    Το μήνυμα του Συνδέσμου Εκτοπισμένων Γυναικών Κύπρου, που διαβιβάστηκε μέσω των Ηνωμένων Εθνών, καλεί σε μια κοινή προσπάθεια για να κτιστεί ένας κόσμος χαράς και ελπίδας, όπου η ειρήνη και η ασφάλεια θα κυριαρχούν, τονίζοντας ότι το τείχος της μισαλλοδοξίας και του διαχωρισμού που χωρίζει την Κύπρο στα δύο πρέπει να γκρεμιστεί.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΑΓ/ΡΑΓ)

    [06] (Κ) Αντιπροσωπεία IRNA - ΚΥΠΕ

    ΚΥΠΕ - 08/03/2001

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού δέχθηκε σήμερα αντιπροσωπεία του Ιρανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (IRNA), η οποία έφθασε χθες το βράδυ στην Κύπρο για τετραήμερη επίσκεψη, με πρόσκληση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), σε ανταπόδοση επίσκεψης αντιπροσωπείας του ΚΥΠΕ στην Τεχεράνη πέρυσι.

    Η αντιπροσωπεία είχε επίσης συναντήσεις με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Μιχάλη Παπαπέτρου, ο οποίος παρέθεσε γεύμα προς τιμήν της αντιπροσωπείας, το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών Μιχάλη Ατταλίδη και τη Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών Ανδρούλα Λανίτη. Επισκέφθηκε επίσης τα γραφεία του ΚΥΠΕ, με το οποίο συνδέεται με συμφωνία συνεργασίας.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [07] Διεθνής Αμνηστία Αμερικής - Πανίκος Τζιακούρμας

    ΚΥΠΕ - 8/3/2001

    Εκστρατεία με στόχο την απελευθέρωση του Πανίκου Τζιακούρμα άρχισε η Διεθνής Αμνηστία Αμερικής (ΔΑΑ) κατόπιν ενημέρωσης που έτυχε για την υπόθεση από τη Διεθνή Γραμματεία της Οργάνωσης στο Λονδίνο, τα εθνικά τμήματα της Διεθνούς Αμνηστίας και τη Διεθνή Αμνηστία Κύπρου.

    Η ΔΑΑ ζητά από τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους "να παρέμβει προς τις τουρκικές αρχές για την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωση του Πανίκου Τζιακούρμα" και εξιστορεί τα γεγονότα της απαγωγής του Ε/Κ από τους Τούρκους σε έδαφος των Βρετανικών Βάσεων.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΡΑΓ)

    [08] Πρόεδρος Σοσιαλδημοκρατών - Αθήνα - Επαφές

    ΚΥΠΕ - 8/3/2001

    To Κυπριακό, η ενταξιακή πορεία της Κύπρου και οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα ήταν στο επίκεντρο χωριστών συναντήσεων που ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Βάσος Λυσσαρίδης είχε στην Αθήνα με τον Δήμαρχο Αθηναίων και Πρόεδρο του νεοϊδρυθέντος "Κινήματος Ελευθέρων Πολιτών" Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών, ο κ. Λυσσαρίδης συναντήθηκε και με το Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη, με τον οποίο αντάλλαξαν ιδέες για την περαιτέρω διμερή συνεργασία του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών και του ΠΑΣΟΚ ενόψει και των βουλευτικών εκλογών της 27ης Μαϊου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΡΑΓ)

    [09] Υπουργός Εσωτερικών - Διακ. Επιτροπή για βουλευτικές

    ΚΥΠΕ - 8/3/2001

    Ο Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου δήλωσε σήμερα πως είναι πολύ δύσκολο αν όχι ανθρωπίνως αδύνατο να γίνουν όλες οι απαιτούμενες τεχνικές διευθετήσεις ώστε κατά τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές να έχουν δικαίωμα ψήφου και οι Κύπριοι που μετά την τουρκική εισβολή διαμένουν στο εξωτερικό, δεν είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο αλλά πάντοτε θεωρείται ότι απουσιάζουν προσωρινά από την Κύπρο.

    Σε δηλώσεις του μετά από σύσκεψη της διακομματικής επιτροπής που εξετάζει θέματα που αφορούν τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα για το θέμα αυτό αναφέρει ότι για να υπάρξει τέτοια ρύθμιση θα πρέπει να γίνει τροποποίηση του εκλογικού νόμου, προσθέτοντας ότι "κάτι τέτοιο δεν θα γίνει τώρα με δική μας πρωτοβουλία γιατί στο στάδιο που βρισκόμαστε εμείς θεωρούμε ότι είναι ανέφικτο να κάνουμε από την αρχή νέους εκλογικούς καταλόγους και να εντοπίσουμε πού είναι ο καθένας και ούτω καθ' εξής".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΡΑΓ)

    [10] Ολομέλεια - Δικαστήρια - Κατηγορούμενοι - Φωτογράφηση

    ΚΥΠΕ - 8/3/2001

    Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε σε νόμο σήμερα το απόγευμα πρόταση νόμου με την οποία απαγορεύεται η κινηματογράφηση, η λήψη και μετάδοση φωτογραφιών ή δηλώσεων από το χώρο των δικαστηρίων, τις αίθουσες, το προαύλιο, καθώς και κατά τη μεταφορά των κατηγορουμένων ή υποδίκων από και προς το δικαστήριο.

    Η πρόταση νόμου, όπως είχε διαμορφωθεί σε αλλεπάλληλες συνεδριάσεις στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, προέβλεπε όπως η απαγόρευση αυτή ισχύει μόνο στους χώρους των δικαστηρίων, αλλά με τροπολογία που υπέβαλε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιαννάκης Αγαπίου, η απαγόρευση αυτή επεκτάθηκε ώστε να ισχύει και κατά την προσαγωγή των υπόπτων ή κατηγορουμένων από το κρατητήριο προς το δικαστήριο και αντιστρόφως.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΑΓ)

    [11] Πρόεδρος Κληρίδης - Μάριος Τόκας - Παρασημοφόρηση

    ΚΥΠΕ - 8/3/2001

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης απένειμε σήμερα στο μουσικοσυνθέτη Μάριο Τόκα το Μετάλλιο Εξαίρετης Προσφοράς της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι ο Μάριος Τόκας με τις μουσικές του συνθέσεις έδωσε νέα πνοή στα μουσικά δρώμενα του ελληνικού χώρου ενώ το έργο του που είναι σφραγισμένο από την απέραντη αγάπη του για την ιδιαίτερη του πατρίδα Κύπρο, "άγγιξε τις καρδίες όλων μας".

    Κατά την τελετή παρασημοφόρησης του Κύπριου μουσικοσυνθέτη, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι αποτελεί "υποχρέωση και καθήκον" η απότιση φόρου τιμής σε όποιον έχει προσφέρει στην κοινωνία και στην πατρίδα "ανιδιοτελώς και με συνέπεια όπως ο Μάριος Τόκας".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΡΑΓ)

    [12] Υπουργός Εμπορίου - ΥΠΕΞ Λετονίας

    ΚΥΠΕ - 8/3/2001

    Στη διαπίστωση ότι οι εμπορικές σχέσεις Κύπρου και Λετονίας είναι μεν περιορισμένες αλλά υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ανάπτυξή τους κατέληξαν σήμερα σε συνάντησή τους ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης και ο Υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας Ιντουλίς Μπερζίνς.

    Οσον αφορά τις διμερείς σχέσεις, οι δυο Υπουργοί εξέφρασαν την πεποίθηση ότι υπάρχει περιθώριο ενδυνάμωσής τους όχι μόνο στον τομέα του εμπορίου, αλλά και στον τουρισμό, τις επενδύσεις και την τεχνολογία, ενώ κατά τη διάρκεια της συνάντησης αξιολογήθηκαν και οι εξελίξεις αναφορικά με την πορεία ένταξης των δύο χωρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΡΑΓ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 8 March 2001 - 18:46:03 UTC