Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 01-04-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόσωπος Αυστραλίας - Συνέντευξη
  • [02] Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας - ΕΣΥ
  • [03] Χρηματιστήριο - Πρώτη άνοδος του μήνα
  • [04] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [05] Πρόεδρος Κληρίδης - Πρέσβης Ολλανδίας - Διαπιστευτήρια
  • [06] Υπουργός Εσωτερικών - Σλοβενία
  • [07] Πρόεδρος Κληρίδης - Νέος Υπατος Αρμοστής Μπαγκλαντές
  • [08] Ευρωβουλή - Κούρδοι - Τουρκία
  • [09] Ευρωβουλή - Τζιακούρμας - Ψήφισμα
  • [10] Υπουργός Γεωργίας - Εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών
  • [11] ΓΓ ΑΚΕΛ - Επιστροφή - Δηλώσεις
  • [12] Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΟΗΕ - Κύπρος

  • [01] (Κ) Εκπρόσωπος Αυστραλίας - Συνέντευξη

    ΚΥΠΕ - 05/04/2001

    Ο εκπρόσωπος της Αυστραλίας για το Κυπριακό Τζιμ Σιορτ εκτιμά ότι είναι πολύ δύσκολο να επαρχίσουν οι συνομιλίες υπό την αιγίδα των ΗΕ στο εγγύς μέλλον λόγω των όρων που θέτει ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς για αναγνώριση του ψευδοκράτους.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ύστερα από τις συναντήσεις του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη, ο κ. Σιορτ είπε ότι κυκλοφορούν διάφορες ιδέες με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών, περιλαμβανομένης και της υποβολής προτάσεων ή επιπρόσθετων εγγράφων από τα ΗΕ που να συνάδουν με τα ψηφίσματα του διεθνούς οργανισμού.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας - ΕΣΥ

    ΚΥΠΕ - 05/04/2001

    Αισιοδοξία επικρατεί όσον αφορά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για το Εθνικό Σχέδιο Υγείας (ΕΣΥ), για το οποίο θα υπάρξει οριστική τοποθέτηση των κομμάτων στις 19 Απριλίου, τελευταία μέρα της παρούσας κοινοβουλευτικής περιόδου πριν τις βουλευτικές εκλογές.

    Το ολοκληρωμένο νομοσχέδιο για το ΕΣΥ θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΜ)

    [03] (Κ) Χρηματιστήριο - Πρώτη άνοδος του μήνα

    ΚΥΠΕ - 05/04/2001

    Την πρώτη άνοδο στο μήνα Απρίλιο σημείωσε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου με το Γενικό Δείκτη να καταγράφει σημαντικά κέρδη σε ποσοστό 1,34%. Την ίδια αύξηση με το Γενικό Δείκτη παρουσίασε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 703,99 μονάδες.

    Σε αντίθεση με τους δύο Δείκτες, η αξία των συναλλαγών σημείωσε ελαφρά μείωση, καθώς περιορίστηκε στα 5,7 εκατομμύρια λίρες.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΜΜ)

    [04] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    ΚΥΠΕ - 05/04/2001

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           169,84 ( 1,34)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  5.758.052
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          CYP 3.526.823  703,99 ( 1,34)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £  1,071.893    181,13 ( 1,38)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
        Οργανισμοί                £    461.152    166,70 ( 1,37)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     34.929     59,51 ( 5,66)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    123.126     64,65 ( 1,19)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £    337.052    113,06 ( 1,87)
    Εμπορικές Εταιρείες           £    219.127     43,36 ( 3,63)
    Υπεράκτιες Εταιρείες          £          0    105,00 ( 0,00)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     50,322     63,07 ( 0,83)
    Ετ. Πληροφορικής              £  1,460.939     41,52 (-1,28)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    647.052     28,23 ( 6,21)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
        Ψαριών                    £     16.654     51,82 (-1,87)
    Ξενοδοχεία                    £    255.363     88,77 ( 0,33)
    Αλλες Εταιρείες               £    778.534    203,82 ( 1,45)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΜΜ)

    [05] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρέσβης Ολλανδίας - Διαπιστευτήρια

    KYΠΕ - 05/04/2001

    To μεγάλο ενδιαφέρον που επιδεικνύει η ολλανδική κυβέρνηση για τις σχέσεις της με την Κύπρο από τότε που η Κύπρος υπέβαλε αίτηση για να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εξέφρασε ο νέος Πρέσβης της Ολλανδίας στην Κύπρο Γιάνκερ Λούντον, επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, σημειώνοντας τη θετική στάση της χώρας του για την πρόοδο που έκανε η Κύπρος, ενώ για το Κυπριακό είπε ότι η κυβέρνησή του "παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον τις προσπάθειες όλων των ενδιαφερομένων μερών" στη διαδικασία για επίτευξη δίκαιης και λειτουργικής λύσης.

    Δεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε ότι "η Ολλανδία με τον εξέχοντα ρόλο και την ενεργό της ανάμιξη στις υποθέσεις της ΕΕ βρίσκεται σε καλή θέση να συμβάλει στην εκπλήρωση της δίκαιης προσδοκίας μας για σύντομη ένταξη στην ΕΈ, καθώς και στην επίτευξη της από καιρό εκκρεμούσης λύσης του Κυπριακού", προσθέτοντας πως η πλευρά μας παραμένει σταθερά δεσμευμένη στην αναζήτηση λύσης, που θα διασφαλίζει την ευημερία και την ασφάλεια όλων των Κυπρίων, σε μια ενωμένη, ομόσπονδη Κύπρο, απαλλαγμένη από δυνάμεις κατοχής και παράνομους εποίκους, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών, Ε/Τ και Τ/Κ θα διασφαλίζονται.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [06] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Σλοβενία

    ΚΥΠΕ - 05/04/2001

    Η πολιτιστική κληρονομιά και η πρόκληση της παγκοσμιοποίησης είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν στην 5η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη των Υπουργών Αρμοδίων για θέματα Πολιτιστικής Κληρονομιάς που θα πραγματοποιηθεί στη Σλοβενία, για την οποίαν αναχώρησε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Κύπρο.

    Η Διάσκεψη, που τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα έχει ως κύριο θέμα συζήτησης την πολιτιστική κληρονομιά και την πρόκληση της παγκοσμιοποίησης, ενώ επιμέρους θέματα που θα εξεταστούν σε έκταση είναι η δυναμική της αγοράς και ο διάλογος και κοινωνική συνοχή.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [07] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Νέος Υπατος Αρμοστής Μπαγκλαντές

    ΚΥΠΕ - 05/04/2001

    Τη σταθερή υποστήριξη της χώρας του στα περί Κύπρου ψηφίσματα των ΗΕ, εξέφρασε σήμερα ο νέος Υπατος Αρμοστής της Λαϊκής Δημοκρατίας της Μπαγκλαντές στην Κύπρο Σεβαγιούλ Ισλάμ, η χώρα του οποίου είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και τον ερχόμενο χρόνο θα φιλοξενήσει την επόμενη συνάντηση Κορυφής των Αδεσμεύτων, και σημείωσε ότι "η Μπαγκλαντές παραμένει σταθερά δεσμευμένη στην ενότητα της Κύπρου και υποστηρίζει τα σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ προς αυτή την κατεύθυνση".

    Από την πλευρά του, δεχόμενος τα διαπιστευτήρια του νέου Υπατου Αρμοστή, ο Πρόεδρος Κληρίδης αναφέρθηκε στην πορεία της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η ένταξη θα καταστεί καταλύτης για τη λύση του Κυπριακού και τόνισε "την αντοχή και την αποφασιστικότητα του λαού μας να εργαστεί ασταμάτητα για την επανένωση της χώρας του με πλήρη αποκατάσταση των θεμελιωδών ελευθεριών και των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας για όλους".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [08] (Κ) Ευρωβουλή - Κούρδοι - Τουρκία

    KYΠΕ - 05/04/2001

    Κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των διεθνών συνθηκών, χαρακτηρίζει η Πρόεδρος της Ευρωβουλής Νικόλ Φοντέν την προσαγωγή ανηλίκων παιδιών σε δίκη στο Ντιαρμπακίρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

    Απαντώνας σε επιστολή της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Μυρσίνης Ζορμπά, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκφράζει την ανησυχία της για την πρακτική των τουρκικών αρχών και υπογραμμίζει ότι "η προσαγωγή σε δίκη ανηλίκων παιδιών αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των διεθνών συνθηκών για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΜΜ)

    [09] (Κ) Ευρωβουλή - Τζιακούρμας - Ψήφισμα

    KYΠΕ - 05/04/2001

    Την άμεση και χωρίς όρους απευλευθέρωση του Ε/Κ Πανίκου Τζιακούρμα, ζήτησε σήμερα με ψήφισμά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το ψευδοκράτος του Ραούφ Ντενκτάς και την Τουρκία.

    Στο ψήφισμα, που υιοθέτησε η Ολομέλεια του Σώματος, αφού γίνεται αναφορά στην παράνομη και αιθαίρετη απαγωγή του κ. Τζιακούρμα από το έδαφος της βρεταννικής βάσης στη Δεκέλεια και στη βίαιη μεταφορά του στην τουρκοκρατούμενη Κύπρο, τονίζεται ότι αν και δεν υπάρχει καμία απολύτως απόδειξη ότι ενέχεται σε παράνομη διακίνηση ναρκωτικών, συνεχίζεται η κράτηση και η προσαγωγή του σε παράνομα δικαστήρια.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΜΜ)

    [10] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών

    ΚΥΠΕ - 05/04/2001

    Μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί κρούσμα εγκεφαλοπάθειας των αγελάδων στην Κύπρο, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα ώστε η κυπριακή κτηνοτροφία να δίνει στον καταναλωτή ασφαλή και υγιή προϊόντα.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Θεμιστοκλέους επισκέφθηκε σήμερα τα εργαστήρια των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών στην Αθαλάσσα, όπου παρακολούθησε την εφαρμογή της νέας μεθόδου διάγνωσης των εγκαφαλοπαθειών των αγελάδων.

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΜΜ)

    [11] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Επιστροφή - Δηλώσεις

    KYΠΕ - 05/04/2001

    "Σημαντικές" χαρακτήρισε τις επαφές που είχε στο Λονδίνο με τον Υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Ρόμπιν Κουκ, το Διευθυντή του Τμήματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης Τζέρεμι Χιλ και την ομάδα βουλευτών, δημοτικών συμβούλων και παραγόντων της κυπριακής παροικίας, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, σημειώνοντας ότι το συμπέρασμα που εξήγαγε από τις συναντήσεις του είναι ότι υπάρχει "εύφορο έδαφος στη Βρετανία που μπορεί να καλλιεργηθεί περαιτέρω".

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, κατά την επιστροφή του από τη Βρετανία, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε ικανοποίηση για τις δηλώσεις Κουκ μετά τη συνάντησή τους, για στήριξη από το Λονδίνο της προσπάθειας για επανένωση της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΜ/ΜΜ)

    [12] (Κ) Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΟΗΕ - Κύπρος

    ΚΥΠΕ – 05/04/2001

    Η φετινή έκθεση της Γραμματείας των ΗΕ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, παραβλέπει ή αναφέρεται ελλιπώς σε μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κυπρίων λόγω της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής τμήματος του κυπριακού εδάφους, είπε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στη Γενεύη, Πρέσβης Αλέξανδρος Βίκης, μιλώντας για το θέμα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο κατά τη 57η Σύνοδο της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη.

    Ο κ. Βίκης μίλησε για την πολιτική της Τουρκίας, η οποία εξακολουθεί να παραβιάζει κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες των Κυπρίων παρά τις πολυάριθμες αποφάσεις διεθνών οργανισμών και αναφέρθηκε στους πρόσφυγες, στους εποίκους, στους εγκλωβισμένους, στους αγνοουμένους και στην καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου στα κατεχόμενα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 5 April 2001 - 17:49:03 UTC