Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 01-04-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - Διάσκεψη Τύπου - Ερωταπαντήσεις
  • [02] Πρωτάθλημα - Αποτελέσματα 25ης αγωνιστικής
  • [03] Ουάσιγκτον - Ρολάνδης - Επαφές
  • [04] Τ/κ Τύπος - Ερτουγρούλογλου - Κοπεγχάγη
  • [05] "Κίπρις" - Βρετανία - Εκλογές - Τούρκος
  • [06] Υπουργός Εσωτερικών - Λετονία
  • [07] Εκπρόσωπος - Τ/Κ - Διαβατήρια
  • [08] Κώστας Θεμιστοκλέους - Μεσόγειος - Ρύπανση
  • [09] Πρόεδρος Κληρίδης - Μεγαλόσταυρος Αγ. Σπυρίδωνα
  • [10] ΓΓ ΑΚΕΛ - Συνέντευξη Τύπου Προέδρου Δημοκρατίας
  • [11] Οικολόγοι - Δημοσιογραφική διάσκεψη Προέδρου
  • [12] ΚΙΣΟΣ- Συνέντευξη Προέδρου Κληρίδη
  • [13] Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [14] Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
  • [15] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - Διάσκεψη Τύπου - Ερωταπαντήσεις

    ΚΥΠΕ - 30/04/2001

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε ότι όταν θα αποχωρήσει από την προεδρία της Δημοκρατίας θα δημοσιεύσει τα περιουσιακά στοιχεία που είχε όταν εξελέγη στην προεδρία του κράτους καθώς και αυτά που θα έχει όταν θα εγκαταλείψει το προεδρικό αξίωμα ενώ σημείωσε ότι κατά ανάλογο τρόπο θα δημοσιευθούν και τα περιουσιακά στοιχεία των Υπουργών που υπηρέτησαν κατά τα 10 χρόνια της διακυβέρνησής του.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής συνέντευξης Τύπου, που έδωσε για την εσωτερική διακυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση μείωσης των δαπανών για την άμυνα κατά το ελλαδικό πρότυπο, προσθέτοντας ότι "θα συνεχίσουμε μέχρι το τέλος τους έτους τους εξοπλισμούς" και ότι "έχουμε να παραλάβουμε εμπόρευμα".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

    [02] (Κ) Πρωτάθλημα - Αποτελέσματα 25ης αγωνιστικής

    KYΠΕ - 30/04/2001

    Δεν κατάφερε τελικά η Ομόνοια να πάρει τον ένα βαθμό που χρειαζόταν για να αναδειχθεί, από την προτελευταία αγωνιστική, Πρωταθλήτρια Κύπρου στο ποδόσφαιρο, αφού σε χθεσινό αγώνα που διεξήχθη στο Τσίρειο στάδιο Λεμεσού γνώρισε την ήττα από τον Απόλλωνα με σκορ 4 - 3.

    Στους άλλους χθεσινούς αγώνες της 25ης αγωνιστικής του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου πρώτης κατηγορίας, η οποία ήταν και η πιο παραγωγική αγωνιστική από πλευράς τερμάτων, σημειώθηκαν 37 τέρματα, είχαμε τα εξής αποτελέσματα: Ανόρθωση - Δόξα Κατωκοπιάς 1 - 0, ΑΠΟΕΛ -ΑΕΛ 3 - 5, Εθνικός - Ολυμπιακός 1 - 4, ΑΕΚ - Νέα Σαλαμίνα 2 - 3, Α.Ε. Πάφος - Αρης 4 - 0 και Διγενής - Ε.Ν. Παραλιμνίου 1 - 6.

    Η βαθμολογία διαμορφώθηκε ως εξής: Ομόνοια 54 βαθμοί, Ανόρθωση 51, Ολυμπιακός 51, ΑΕΛ 51, Απόλλωνας 44, ΑΠΟΕΛ 43, ΑΕΚ 35, Πάφος 32, Παραλίμνι 29, Αχνα 27, Δόξα 26, Σαλαμίνα 24, Διγενής 11 και Αρης 4.

    Στην τελευταία αγωνιστική θα διεξαχθούν τα ακόλουθα αποτελέσματα: Ομόνοια - Αρης, ΑΕΛ - ΑΕΚ, Σαλαμίνα - Διγενής, Παραλίμνι - Αχνα, Ολυμπιακός - Ανόρθωση, Πάφος - ΑΠΟΕΛ και Δόξα - Απόλλωνας.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Ουάσιγκτον - Ρολάνδης - Επαφές

    KYΠΕ - 30/04/2001

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης, ο οποίος βρίσκεται από την Κυριακή στην Ουάσιγκτον για τριήμερη επίσκεψη, αρχίζει σήμερα τις επαφές του με τον Αμερικανό ομόλογο του Don Evans και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Υπουργό Ενέργειας Spencer Abraham.

    Ο κ. Ρολάνδης θα συναντηθεί επίσης με το Γερουσιαστή Conrad Burns(R- Montana), ο οποίος είναι μέλος της Επιτροπής Ενέργειας και Φυσικών Πόρων και της Επιτροπής Εμπορίου, Επιστήμης και Μεταφορών της Γερουσίας.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΔΝ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Τ/κ Τύπος - Ερτουγρούλογλου - Κοπεγχάγη

    ΚΥΠΕ - 30/04/2001

    Ο λεγόμενος "υπουργός εξωτερικών" του ψευδοκράτους Ταχσίν Ερτουγρούλογλου βρίσκεται, σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, στην Κοπεγχάγη, όπου μίλησε σε συγκέντρωση της Οργάνωσης "Νέοι Ευρωπαίοι για την Ασφάλεια", με θέμα το Κυπριακό και τη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ.

    Οπως γράφει ο Τ/κ Τύπος, ο Ελληνοκύπριος δικηγόρος Μιχαήλ Ραφαήλ διαμαρτυρήθηκε έντονα μπροστά στο ακροατήριο επειδή στο πρόγραμμα ο κ. Ερτουγρούρογλου αναφέρθηκε ως "υπουργός εξωτερικών της ΤΔΒΚ". Ο κ. Ραφαήλ αφού επεσήμανε την παρανομία εγκατέλειψε την αίθουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΑΡ/ΓΠ)

    [05] (Κ) "Κίπρις" - Βρετανία - Εκλογές - Τούρκος

    ΚΥΠΕ 30/04/2001

    Η Τ/κ εφημερίδα "Κίπρις" γράφει ότι κατά τις πρόωρες εκλογές που θα διεξαχθούν κατά πάσα πιθανότητα τον Ιούνιο στη Βρετανία θα κατέλθει με δικό του κόμμα ο εκ Τουρκίας επιχειρηματίας Ερόλ Μπασαρίκ.

    Οπως γράφει η εφημερίδα, το κόμμα του Μπασαρίκ ονομάζεται "Reform 2000" και μέχρι στιγμής έχει υποψήφιους σε τρεις περιφέρειες του Λονδίνου.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΑΡ/ΓΠ)

    [06] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Λετονία

    ΚΥΠΕ - 30/04/2001

    Ο Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου αναχωρεί την ερχόμενη Τετάρτη, 2 Μαΐου, για τη Λετονία, ύστερα από πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης και του αρμόδιου για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης Λετονού Υπουργού, για να συμμετάσχει σε Διεθνές Συνέδριο με θέμα: "Δημοκρατία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στο Κατώφλι του 21ου Αιώνα".

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, τον κ. Χριστοδούλου θα συνοδεύει ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών Κυριάκος Τριανταφυλλίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΓΠ)

    [07] (K) Εκπρόσωπος - Τ/Κ - Διαβατήρια

    ΚΥΠΕ - 30/04/2001

    "Τους τελευταίους τρεις μήνες υπάρχει μια αύξηση του αριθμού των Τουρκοκυπρίων οι οποίοι αποτείνονται στην Κυπριακή Δημοκρατία για απόκτηση κυπριακού διαβατηρίου", δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, κληθείς να σχολιάσει ρεπορτάζ που μετέδωσε χθες βράδυ ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός "ΣΙΓΜΑ".

    Ο κ. Παπαπέτρου εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό "πιθανότατα να συνδέεται και με τη συνειδητοποίηση από μέρους των Τουρκοκυπρίων ότι η ενταξιακή πορεία της Κύπρου προχωρεί πολύ θετικά και υπάρχει σοβαρή πιθανότητα η Κύπρος να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [08] (Κ) Κώστας Θεμιστοκλέους - Μεσόγειος - Ρύπανση

    ΚΥΠΕ - 30/04/2001

    Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους θα απευθύνει την ερχόμενη Πέμπτη, 3 Μαϊου, χαιρετισμό στη Συνάντηση του Εκτελεστικού Γραφείου των Συμβαλλομένων Μερών της Σύμβασης της Βαρκελώνης με θέμα την Προστασία της Μεσογείου από τη Ρύπανση, που θα γίνει στη Λευκωσία.

    Η Συνάντηση εντάσσεται, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στο πλαίσιο του Μεσογειακού Σχεδίου Δράσης για την προστασία της Μεσογείου από τη ρύπανση και αναμένεται ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών της θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΓΠ)

    [09] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Μεγαλόσταυρος Αγ. Σπυρίδωνα

    ΚΥΠΕ 30/04/2001

    Το Μεγαλόσταυρο του Αγίου Σπυρίδωνα απένειμε σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη ο Μητροπολίτης Κέρκυρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων Τιμόθεος κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Απονέμοντας το Μεγαλόσταυρο του πολιούχου Αγίου της Κέρκυρας στον Πρόεδρο Κληρίδη, ο Μητροπολίτης της νήσου, ανέφερε ότι η Ιερά Μητρόπολης Κέρκυρας, "μέσα στη γενικότερη προοπτική και θεώρηση της πλούσιας δράσης και περιεχομένου προσωπικότητάς σας, απεφάσισε να σας απονέμει το Μεγαλόσταυρό του Αγίου θαυματουργού Σπυρίδωνος το οποίο αποτελεί το ύψιστο παράσημο της εκκλησίας της Κέρκυρας."

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΓΠ)

    [10] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Συνέντευξη Τύπου Προέδρου Δημοκρατίας

    ΚΥΠΕ 30/04/2001

    Ο ΓΓ το ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε σήμερα πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης προσπάθησε κατά τη χθεσινοβραδινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε για την εσωτερική διακυβέρνηση "να ωραιοποιήσει την κατάσταση δίνοντας αριθμούς οι οποίοι εν πολλοίς δεν είναι και ορθοί αριθμοί, συγκρίνοντας ανόμοιες εποχές και ανόμοια πράγματα".

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η εξήγηση που έδωσε ο Πρόεδρος για τις ιδιωτικοποιήσεις "καμία σχέση έχει με τα ευρωπαϊκά δεδομένα" και πως ενώ ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι δεν υπάρχει ανεργία, ανεργία υπάρχει και φθάνει το 3,5% ανεβαίνοντας ακόμη ψηλότερα όταν προστεθεί και η εποχιακή ανεργία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [11] (Κ) Οικολόγοι - Δημοσιογραφική διάσκεψη Προέδρου

    ΚΥΠΕ 30/04/2001

    "Αδέξια παρέβμαση του Προεδρικού για ενίσχυση των συμπολιτευόμενων κομμάτων" θεωρεί το Κίνημα Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών τη χθεσινοβραδινή συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη.

    Ανακοίνωση του Κινήματος αναφέρεται σε "έλλειψη οράματος, ενεργητικότητας και δυναμισμού" και προσθέτει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης περιορίσθηκε σε μια "συντηρητικά αμυντική υπεράσπιση" του έργου της κυβέρνησης του.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΓΠ)

    [12] (Κ) ΚΙΣΟΣ- Συνέντευξη Προέδρου Κληρίδη

    ΚΥΠΕ - 30/04/2001

    Την απογοήτευσή του εκφράζει το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών με αφορμή τη διάσκεψη Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη χθες βράδυ για θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, δηλώνοντας ότι δεν ελπίζουν στη βελτίωση της κατάστασης και ότι "ο τόπος χρειάζεται αλλαγή".

    "Η προσπάθεια του Προέδρου να παρουσιάσει μιαν ιδανική εικόνα της κυβέρνησης και του έργου της", αναφέρει ανακοίνωση του ΚΙΣΟΣ, "ήταν τουλάχιστον ατυχής και συγκρούεται με την καθημερινή εμπειρία".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΠ)

    [13] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    ΚΥΠΕ - 30/04/2001

    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας για πράξεις άμεσης παράδοσης

    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 30/04/2001 διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    Τηλεγραφικά Εμβάσματα

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7231          1,7334
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5323          1,5414
    Λίρα Αγγλίας                     1,0681          1,0745
    -----------------------------------------------------------------
    
             Τιμές των εθνικών νομισμάτων των χωρών της ΟΝΕ
                 έναντι της Κυπριακής Λίρας με βάση τις
                      αμετάκλητες ισοτιμίες τους
                   -----------------------------------
    
                                     Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δραχμή Ελλάδας                   587,1500        590,6600
    Εσκούδος Πορτογαλίας             345,4505        347,5155
    Λίρες Ιρλανδίας                    1,3571          1,3652
    Λιρέττα Iταλίας                3.336,3868      3.356,3304
    Μάρκο Γερμανίας                    3,3701          3,3902
    Μάρκα Φιλλανδίας                  10,2451         10,3063
    Πεσέτα Ισπανίας                  286,6997        288,4135
    Σελλίνι Αυστρίας                  23,7104         23,8521
    Φιορίνι Ολλανδίας                  3,7972          3,8199
    Φράγκο Βελγίου                    69,5097         69,9252
    Φράγκο Γαλλίας                    11,3028         11,3704
    Φράγκο Λουξεμβούργου              69,5097         69,9252
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [14] (K) Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος

    ΚΥΠΕ - 30/04/2001

    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο στις 30/4/2001, ενδεικτικά οι ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων έναντι της Κυπριακής Λίρας διαμορφώθηκαν ως εξής:

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
          Γεν Iαπωνίας               188,8260        190,3366
          Δολ. Αυστραλίας              3,0059          3,0299
          Δολ. Καναδά                  2,3609          2,3797
          Κορώνες Δανίας              12,8510         12,9538
          Κορώνες Νορβηγίας           13,9395         14,0510
          Κορώνες Σουηδίας            15,6673         15,7926
          Φράγκα Eλβετίας              2,6465          2,6676
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [15] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    ΚΥΠΕ - 30/04/2001

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           204,24 ( 1,75)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £ 23.556.568
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20        CYP 11.887.657   835,73 ( 1,24)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £  4.297.781    209,57 ( 0,98)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
        Οργανισμοί                £  1.697.177    200,02 ( 3,65)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £    177.702     71,32 (-1,84)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    975.553     72,43 (-0,96)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £  1.293.058    144,60 ( 5,29)
    Εμπορικές Εταιρείες           £  1.076.019     54,92 ( 1,93)
    Υπεράκτιες Εταιρείες          £          0    105,00 ( 0,00)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £    136.696     71,70 ( 2,94)
    Ετ. Πληροφορικής              £  3.539.020     54,15 ( 3,38)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £  3.574.639     41,54 ( 3,03)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
        Ψαριών                    £     38.902     65,58 ( 5,54)
    Ξενοδοχεία                    £  1.080.509    102,22 ( 0,60)
    Αλλες Εταιρείες               £  4.285.499    243,37 ( 1,30)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.

    (KYΠΕ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 30 April 2001 - 12:02:04 UTC