Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 01-05-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Δηλώσεις
  • [03] ΓΓ ΑΚΕΛ - Ευρωβουλευτής Χανς Μοντρό
  • [04] ΓΓ ΑΚΕΛ - Επίσκεψη Προέδρου Κληρίδη στην Αθήνα
  • [05] Χρηματιστήριο - Νέα σημαντική άνοδος
  • [06] Πρόεδρος Κληρίδης - Χρυσό κλειδί Αθηνών
  • [07] Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Δηλώσεις
  • [08] Υπουργός Εσωτερικών - Διεθνές Συνέδριο - Λετονία
  • [09] Πρόεδρος Κληρίδης - Αρχιεπίσκοπος Αθηνών
  • [10] Βελγική προεδρία ΕΕ - Διεύρυνση
  • [11] Πρόεδρος Κληρίδης - Πρόεδρος Στεφανόπουλος - Αποκαλυπτήρια
  • [12] Διαπραγματευτής Κύπρου - ΕΕ - Προτάσεις Σρέντερ
  • [13] Πρόεδροι Κύπρου και Ελλάδας - Επίσημο Δείπνο
  • [14] Κυπριακό - Συνομιλίες

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    ΚΥΠΕ - 2/5/2001

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           207,87 ( 1,50)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £ 17.536.913
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP             852,31 ( 1,98)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £  1.953.098    212,87 ( 1,57)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
        Οργανισμοί                £  1.089.772    198,85 (-0,58)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £    121.011     71,96 ( 0,90)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    614.790     72.54 ( 0,15)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £  1.007.385    149,76 ( 3,57)
    Εμπορικές Εταιρείες           £    582.550     55,00 ( 0,15)
    Υπεράκτιες Εταιρείες          £          0    105,00 ( 0,00)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £    280.976     71,50 (-0,28)
    Ετ. Πληροφορικής              £  4.104.053     56,55 ( 4,43)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £  3.187.275     42,72 ( 2,84)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
        Ψαριών                    £     15.224     64,17 (-2,15)
    Ξενοδοχεία                    £    693.716    101,78 (-0,43)
    Αλλες Εταιρείες               £  3.240.742    246,93 ( 1,46)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΓΠ)

    [02] Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Δηλώσεις

    ΚΥΠΕ - 02/05/2001

    Είναι φανερό πως αυτοί που θέλουν να δουν να απαλλάσσεται η Τουρκία από τη μυλόπετρα που έχει γύρω από το λαιμό της, που είναι το Κυπριακό, θέλουν οπωσδήποτε να προωθήσουν την εντύπωση ότι η Τουρκία συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) Τάσσος Παπαδόπουλος, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη ότι ενδεχομένως κάποιες πρεσβείες διοχετεύουν πληροφορίες στον Τύπο για να σφυγμομετρήσουν τις αντιδράσεις της κυβέρνησης.

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΜΜ)

    [03] ΓΓ ΑΚΕΛ - Ευρωβουλευτής Χανς Μοντρό

    ΚΥΠΕ - 02/05/2001

    Την άποψη ότι δεν πρέπει να σταματήσει η διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) εάν προηγουμένως δεν επιλυθεί το Κυπριακό, διατύπωσε σήμερα ο τελευταίος Πρωθυπουργός της πρώην Ανατολικής Γερμανίας και νυν Ευρωβουλευτής της Αριστεράς και Συντονιστής της Ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, Χανς Μοντρό.

    Σε δηλώσεις μετά από συνάντησή με το Γενικό Γραμματέα (ΓΓ) του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Μοντρό διατύπωσε την εκτίμηση ότι "η διαδικασία ένταξης μπορεί να συμβάλει σε λύση του Κυπριακού", ενώ από την πλευρά του ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι ο κ. Μοντρό είναι σημαίνων στέλεχος του γερμανικού Κόμματος του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού και γνωστός φίλος της Κύπρου και ότι τον έχει ενημερώσει για τις εξελίξεις στο Κυπριακό "ή αν θέλετε", είπε, "για τις μη εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΜ)

    [04] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα σημαντική άνοδος

    ΚΥΠΕ - 2/5/2001

    Παρόλο, που υπήρξε ένα κύμα ρευστοποιήσεων, η αγορά κινήθηκε ανοδικά στην πρώτη χρηματιστηριακή συνάντηση για το μήνα Μάιο, κυρίως λόγω της ανόδου που παρουσίασαν τα "βαριά χαρτιά". Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 207.3 μονάδες με άνοδο 1,5%, ενώ ο δείκτης των 20 επίλεκτων τίτλων FTSE/CySE 20, έκλεισε στις 852,31 μονάδες με κέρδη 1,98%.

    Ο όγκος συναλλαγών ανήλθε στα 17,5 εκατομμύρια, παραμένοντας στα ψηλά επίπεδα των τελευταίων συνεδριάσεων και ο αριθμός των πράξεων έφτασε στις 8.977.

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΜΜ)

    [05] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Επίσκεψη Προέδρου Κληρίδη στην Αθήνα

    ΚΥΠΕ - 2/5/2001

    Το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι τα θέματα που αφορούν την προοπτική ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις πρόσφατες τουρκικές απειλές και τα οποία θα συζητηθούν στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια της εκεί επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, έπρεπε να είχαν συζητηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο.

    Οπως δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, μετά από συνάντηση με τον Ευρωβουλευτή της Αριστεράς Χανς Μοντρό, το κόμα του είχε ζητήσει από τον περασμένο Ιανουάριο να συζητηθούν αυτά τα θέματα μεταξύ των δύο κυβερνήσεων. "Εκείνο που θέλω να σημειώσω", πρόσθεσε, "είναι ότι στο Εθνικό Συμβούλιο δεν τα έχουμε συζητήσει αυτά τα ζητήματα".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΜ)

    [06] Πρόεδρος Κληρίδης - Χρυσό κλειδί Αθηνών

    ΚΥΠΕ - 2/5/2001

    Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα "στέκεται στο πλευρό της μεγαλονήσου του ελληνισμού και της Ευρώπης, με τη βεβαιότητα ότι η αδιαλλαξία θα ηττηθεί και το δίκαιο τελικά θα επικρατήσει", έδωσε σήμερα ο Δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος, απονέμοντας το χρυσό κλειδί της πόλης του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Μιλώντας στην τελετή στο Δήμο Αθηναίων, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι το χρυσό κλειδί των Αθηνών "θα μας υπενθυμίζει ότι οι πύλες της μητρόπολης του ελληνισμού θα παραμείνουν πάντοτε ανοικτές για τον ελληνισμό της Κύπρου" και σημείωσε ότι στο πρόσωπό του τιμάται ταυτόχρονα ο ελληνισμός της Κύπρου "για το σύνολο της προσφοράς του στους αγώνες του ελληνικού έθνους".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [07] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Δηλώσεις

    ΚΥΠΕ - 2/5/2001

    "Θέλω τους υπουργούς να εμπλέκονται για να μπορώ να ασκώ την κριτική μου ελεύθερα" δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Βάσος Λυσσαρίδης, μετά από συνάντηση με τον Ευρωβουλευτή Χανς Μοντρό, κληθείς να σχολιάσει την αντίδραση της αντιπολίτευσης στη συμμετοχή υπουργών στην προεκλογική εκστρατεία των βουλευτικών εκλογών.

    "Δεν με ενοχλεί η συμμετοχή των Υπουργών στην προεκλογική εκστρατεία, αρκεί να μην χρησιμοποιούν τον κρατικό μηχανισμό για προεκλογική προβολή υπέρ ορισμένων κομμάτων," είπε ο κ. Λυσσαρίδης, προσθέτοντας ότι "εκεί που θα υπάρχει οποιοδήποτε δείγμα ότι γίνεται χρήση του κρατικού μηχανισμού, τότε το πράγμα παίρνει άλλη διάσταση".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΜΜ)

    [08] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Διεθνές Συνέδριο - Λετονία

    ΚΥΠΕ - 2/5/2001

    Ο Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου αναχώρησε σήμερα για την πρωτεύουσα της Λετονίας, Ρήγα, όπου θα λάβει μέρος σε διεθνές συνέδριο με θέμα την τοπική αυτοδιοίκηση, τη δημοκρατία στην τοπική αυτοδιοίκηση, τις σημερινές προκλήσεις και μελλοντικές προοπτικές υπό το φώς του 21ου αιώνα.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στο συνέδριο θα παραστούν Υπουργοί των χωρών- μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των υποψηφίων για ένταξη στην ΕΕ χωρών και άλλοι διεθνείς και ευρωπαϊκοί οργανισμοί.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΜ)

    [09] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αρχιεπίσκοπος Αθηνών

    ΚΥΠΕ -2/5/2001

    Αναφορά στο Κυπριακό και ειδικότερα στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου αναμένεται να περιλαμβάνει η κοινή διακήρυξη, που θα εκδοθεί από κοινού από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο και τον Πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ στο πλαίσιο της επικείμενης επίσκεψης του Ποντίφικα στην Ελλάδα.

    Αυτό ανέφερε σε δηλώσεις του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος μετά από συνάντηση που είχε το απόγευμα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, η οποία περιστράφηκε κυρίως γύρω από τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

    [10] (Κ) Βελγική προεδρία ΕΕ - Διεύρυνση

    ΚΥΠΕ - 2/5/2001

    Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα αποτελέσει μια από τις βασικές προτεραιότητες της επόμενης προεδρίας, της βελγικής, στη διάρκεια του δεύτερου εξάμηνου του τρέχοντος έτους, ενώ θα απασχολήσει τους 15 ηγέτες της Κοινότητας και στις δύο Συνόδους Κορυφής, που έχουν προγραμματίσει οι Βέλγοι (Οκτώβριο και Δεκέμβριο).

    Αυτό αναφέρει το πρόγραμμα της επόμενης προεδρίας της Κοινότητας (1η Ιουλίου - 31 Δεκεμβρίου), το οποίο παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, ο Βέλγος Πρωθυπουργός Guy Verhoftadt, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι κάθε υποψήφια χώρα θα κριθεί με βάση τις επιδόσεις της, αναφορικά με την προσαρμογή της στο κοινοτικό κεκτημένο.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΜΜ)

    [11] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρόεδρος Στεφανόπουλος - Αποκαλυπτήρια

    ΚΥΠΕ - 2/5/2001

    Oι Πρόεδροι της Ελλάδας και της Κύπρου Κωστής Στεφανόπουλος και Γλαύκος Κληρίδης τέλεσαν το απόγευμα στην Αθήνα τα αποκαλυπτήρια ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ', που βρίσκεται στη συμβολή των λεωφόρων Βασιλίσσης Σοφίας και Αλεξάνδρας.

    Σε ομιλία του κατά την τελετή των αποκαλυπτηρίων, ο Δήμαρχος Αθηνών Δημήτρης Αβραμόπουλος είπε ότι "η πόλης των Αθηνών επιτελεί σήμερα ένα ιστορικό χρέος της, τη μεταθανάτια απόδοση τιμής και ευγνωμοσύνης προς τον άνδρα που ενσάρκωσε τους πόθους και τους καημούς του κυπριακού ελληνισμού".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

    [12] (Κ)Διαπραγματευτής Κύπρου - ΕΕ - Προτάσεις Σρέντερ

    ΚΥΠΕ - 2/5/2001

    Ο δρόμος για ομοσπονδοποίηση της Ευρώπης θα είναι πολύ μακρύς, δήλωσε ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Ομάδας Κύπρου - Ευρωπαϊκής Ενωσης Γιώργος Βασιλείου όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις προτάσεις του Γερμανού Καγκελάριου Γκέρχαρτ Σρέντερ για εγκαθίδρυση Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Κρατών.

    "Ηταν ένα από τα θέματα που συζητήσαμε με τον τελευταίο Πρωθυπουργό της πρώην Ανατολικής Γερμανίας και νυν Ευρωβουλευτή Χανς Μοντρό στη συνάντηση που είχαμε σήμερα," είπε ο κ. Βασιλείου, και ανέφερε ότι υπάρχει τάση στην Ευρώπη για Ομόσπονδη Ευρώπη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΜΜ)

    [13] (Κ) Πρόεδροι Κύπρου και Ελλάδας - Επίσημο Δείπνο

    ΚΥΠΕ - 2/5/2001

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος διαβεβαίωσε απόψε τον Κύπριο ομόλογό του Γλαύκο Κληρίδη για την απόφαση του συνόλου της πολιτικής ηγεσίας της Ελλάδας "να μην φεισθεί προσπαθειών προκειμένου να συμβάλει στη δικαίωση των αγώνων για μια Κύπρο ελεύθερη, ανεξάρτητη και απαλλαγμένη από απειλές και κινδύνους", επισημαίνοντας παράλληλα ότι μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο αναμένεται να εκδηλωθεί ενέργεια της διεθνούς κοινότητας για οριστική επίλυση του Κυπριακού.

    Μιλώντας κατά το επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του Προέδρου Κληρίδη, ο κ. Στεφανόπουλος σημείωσε ότι "η Ελλάδα με όλες τις δυνάμεις της θα συνεχίσει να παρέχει κάθε συνδρομή και υποστήριξη στην Κύπρο, εκπληρώνοντας στο ακέραιο τις ηθικές, πολιτικές και συμβατικές της υποχρεώσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία", προσθέτοντας ότι το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου "θα παραμείνει ύψιστη εθνική προτεραιότητα" για την Ελλάδα.

    (ΚΥΠΕ/MK/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [14] (Κ) Κυπριακό - Συνομιλίες

    ΚΥΠΕ - 2/5/2001

    Ενώ οι Αγγλοαμερικανοί επικεντρώνουν αυτή την περίοδο τις προσπάθειές τους στο Κυπριακό στο να πείσουν την Τουρκία να πιέσει τον Ραούφ Ντενκτάς να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, για συνέχιση των συνομιλιών, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, η τουρκική πολιτική ηγεσία παρουσιάζεται έτοιμη να το πράξει αυτό, προς το τέλος τους έτους, δηλαδή κοντά στην περίοδο ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, επιχειρώντας έτσι να θέσει προσκόμματα στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η πιθανή αυτή εξέλιξη συζητήθηκε στο πλαίσιο των σημερινών επαφών των πολιτικών ηγεσιών Κύπρου και Ελλάδας στην Αθήνα παράλληλα με μια ενδεχόμενη καθυστέρηση της επόμενης διεύρυνσης της ΕΕ λόγω της μη ικανοποιητικής ενταξιακής πορείας μιας υποψήφιας για ένταξη χώρας και της διαφαινόμενης προτίμησης τριών κρατών μελών της ΕΕ για μια διεύρυνση των 10 (6 χώρες του πρώτου κύμματος και 4 από το δεύτερο), η οποία θα σημαίνει την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων το 2003.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 2 May 2001 - 19:46:10 UTC