Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 01-05-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπουργός Γεωργίας - Υγεία
  • [02] Υπουργός Εξωτερικών - Ευρωπαίος Επίτροπος
  • [03] Πρόεδρος Κληρίδης - Φάνη Πάλλη Πετραλιά
  • [04] Πρόεδρος Σοσιαλδημοκρατών - Συνέντευξη
  • [05] Γενικός Εφορος Εκλογών - Σύσκεψη - Εκπρόσωποι κομμάτων
  • [06] Υπουργός Εμπορίου - Συνέδριο - ΕΕ
  • [07] Ζακχαίος - ΟΗΕ - Τζιακούρμας
  • [08] Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Μπερνς
  • [09] Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Μαρκίδη
  • [10] Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [11] Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
  • [12] "Κίπρισλι" - Ερογλου - Βόμβα
  • [13] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Ημέρα της Ευρώπης
  • [14] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

  • [01] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Υγεία

    ΚΥΠΕ 9/05/2001

    Πολύ ικανοποιητικά εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστα Θεμιστοκλέους, ο οποίος από χθες το πρωί νοσηλεύεται στην κλινική "Ευαγγελίστρια" στη Λευκωσία λόγω γαστρορραγίας, που οφείλεται σε έλκος στο δωδεκαδάκτυλο.

    Ο θεράπων ιατρός του κ. Θεμιστοκλέους, ειδικός παθολόγος - διαβητολόγος Δρ. Ιωσήφ Κάσιος, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι εφόσον όλα συνεχίσουν να εξελίσσονται ομαλά ο Υπουργός Γεωργίας αναμένεται να εξέλθει από την κλινική την ερχόμενη Παρασκευή ή Σάββατο και να αναλάβει τα καθήκοντά του από Δευτέρας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [02] (K) Υπουργός Εξωτερικών - Ευρωπαίος Επίτροπος

    ΚΥΠΕ 9/05/2001

    Η Κύπρος θα επωφεληθεί και στον οικονομικό τομέα από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως η Ιρλανδία, εκτιμά ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπεύθυνος για θέματα υγείας και προστασίας καταναλωτών Ντέιβιντ Μπερν.

    Σε σύντομες δηλώσεις ύστερα από συνάντηση σήμερα με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, ο Ιρλανδός Επίτροπος εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την πρόοδο που έκανε η Κύπρος στην προσπάθεια εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Φάνη Πάλλη Πετραλιά

    "Είναι νωρίς ακόμα για να μπορέσει να μιλήσει κανείς για αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής στο Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά, οπωσδήποτε όμως σε φραστικό επίπεδο διακρίνεται μία διαφοροποίηση που μας κάνει να βλέπουμε με ένα άλλο μάτι τα πράγματα".

    Αυτό δήλωσε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Γυναικών Φάνη Πάλλη Πετραλιά, ύστερα από σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Πρόεδρος Σοσιαλδημοκρατών - Συνέντευξη

    ΚΥΠΕ 9/05/2001

    Προσφυγή στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για καθορισμό των παραμέτρων της λύσης, σαφές ξεκαθάρισμα ότι τα ψηφίσματα του διεθνούς οργανισμού αποτελούν τη βάση των συνομιλιών, ενημερωτική εκστρατεία σε διεθνή κέντρα αποφάσεων και δημιουργία ομάδων εργασίας και σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής, προτείνει το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών για αντιμετώπιση του αδιεξόδου στο κυπριακό πρόβλημα.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος του κόμματος Βάσος Λυσσαρίδης υποστηρίζει την προσέγγιση Ελλάδας - Τουρκίας αρκεί να μην γίνουν πρακτικά βήματα μέχρι να μεταβληθεί η στάση της Αγκυρας, δηλώνει υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση εάν ικανοποιεί τις προϋποθέσεις που τέθηκαν και παρουσιάζεται ικανοποιημένος από την πορεία εναρμόνισης της Κύπρου με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αν και πιστεύει ότι η Βουλή πρέπει να ενισχυθεί με τεχνοκράτες.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Γενικός Εφορος Εκλογών - Σύσκεψη - Εκπρόσωποι κομμάτων

    ΚΥΠΕ 9/05/2001

    Ολα βαίνουν ομαλά για τις βουλευτικές εκλογές αφού μέχρι στιγμής δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Εφορος Εκλογών, Κυριάκος Τριανταφυλλίδης, ο οποίος ανακοίνωσε ότι ήδη άρχισε η εκτύπωση των 525.000 ψηφοδελτίων, τα οποία θα παραδοθούν στους εφόρους των επαρχιακών κέντρων 4- 5 ημέρες πριν από τις εκλογές.

    Ο κ. Τριανταφυλλίδης προέβη στις δηλώσεις αυτές μετά από σύσκεψη που είχε σήμερα με τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων, στη διάρκεια της οποίας έγινε μία περαιτέρω συζήτηση και ενημέρωση σχετικά με οργανωτικά, λειτουργικά και άλλα τεχνικά προβλήματα που αφορούν την προετοιμασία διεξαγωγής των εκλογών.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΓΠ)

    [06] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Συνέδριο - ΕΕ

    ΚΥΠΕ 9/05/2001

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης αναχωρεί αύριο για τη Λουμπλιάνα της Σλοβενίας, όπου θα εκπροσωπήσει την Κύπρο σε Υπουργικό Συνέδριο που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις υποψήφιες για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρες.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στο συνέδριο θα συζητηθούν θέματα για το διεθνές εμπόριο και οι συνομιλίες που διεξάγονται στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Θα επιδιωχθεί ενδυνάμωση του διαλόγου που άρχισε σε προηγούμενες Υπουργικές Διασκέψεις μεταξύ της ΕΕ και των υποψηφίων για ένταξη χωρών για σύγκλιση απόψεων και τη χάραξη κοινής στρατηγικής.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [07] (Κ) Ζακχαίος - ΟΗΕ - Τζιακούρμας

    ΚΥΠΕ 9/05/2001

    Επιστολή διαμαρτυρίας για την καταδίκη του Πανίκου Τζιακούρμα απέστειλε χθες ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη Πρέσβης Σώτος Ζακχαίος προς το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας ότι η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί την "απόφαση" παράνομη, ανύπαρκτη και αντίθετη προς κάθε έννοια δικαιοσύνης.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος σημειώνει ότι η υπόθεση του κ. Τζιακούρμα υπερτονίζει την παρανομία του καθεστώτος που εγκαθιδρύθηκε στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, το οποίο διατηρείται με τη χρήση βίας, όπου ακόμα και η αθωότητα, η ενοχή ή το γενικό αίσθημα δικαιοσύνης υπόκεινται σε πολιτικές σκοπιμότητες.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Μπερνς

    ΚΥΠΕ 9/05/2001

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε σήμερα πως αποτελεί πτυχή των δηλώσεων των Αμερικανών το ότι το θέμα της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) χωρίς λύση του πολιτικού της προβλήματος είναι θέμα που αφορά την Ευρώπη και δεν μπορούν αυτοί να υποδείξουν ποίοι θα ενταχθούν και ποίοι δεν θα ενταχθούν.

    Ο κ. Παπαπέτρου, ο οποίος κλήθηκε μετά τη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου να σχολιάσει τις προχθεσινές δηλώσεις του Αμερικανού Πρέσβη στην Ελλάδα Νίκολας Μπερνς για το Κυπριακό και τη μη τοποθέτησή του επί του κατά πόσον η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, έστω και αν δεν έχει λυθεί το πολιτικό πρόβλημα, είπε πως "με το να στηρίξει την απόφαση του Ελσίνκι ο κ. Μπερνς είπε εμμέσως πλην σαφώς" αυτό που λένε και οι Ευρωπαίοι, ότι δηλαδή η λύση του Κυπριακού δεν συνδέεται με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΡΑΓ)

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Μαρκίδη

    ΚΥΠΕ 9/05/2001

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε ότι μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη, ο οποίος φέρεται να είπε ότι κάποιοι δεν τον θέλουν να παρευρίσκεται στις συνομιλίες για το Κυπριακό, μίλησε μαζί του και ο κ. Μαρκίδη του διευκρίνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν αναφαίρετο ή υπονοούσε την κυβέρνηση ή οποιουσδήποτε κυβερνητικούς κύκλους.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά τη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι από τα όσα που ανέφερε ο κ. Μαρκίδης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτός "αναφερόταν σε κάποια εφημερίδα που ζητά την αποπομπή του από το πρωί μέχρι το βράδυ και σε κάποιον υπάλληλό του, ο οποίος από το πρωί μέχρι το βράδυ τον εξυβρίζει".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [10] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    ΚΥΠΕ 9/05/2001

    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας για πράξεις άμεσης παράδοσης

    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 9/5/2001 διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    Τηλεγραφικά Εμβάσματα

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7242          1,7345
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5306          1,5397
    Λίρα Αγγλίας                     1,0683          1,0747
    -----------------------------------------------------------------
    
             Τιμές των εθνικών νομισμάτων των χωρών της ΟΝΕ
                 έναντι της Κυπριακής Λίρας με βάση τις
                      αμετάκλητες ισοτιμίες τους
                   -----------------------------------
    
                                     Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δραχμή Ελλάδας                   587,5200        591,0300
    Εσκούδος Πορτογαλίας             345,6711        347,7360
    Λίρες Ιρλανδίας                    1,3579          1,3660
    Λιρέττα Iταλίας                3.338,5167      3.358,4603
    Μάρκο Γερμανίας                    3,3722          3,3924
    Μάρκα Φιλλανδίας                  10,2516         10,3129
    Πεσέτα Ισπανίας                  286,8827        288,5965
    Σελλίνι Αυστρίας                  23,7255         23,8672
    Φιορίνι Ολλανδίας                  3,7996          3,8223
    Φράγκο Βελγίου                    69,5541         69,9696
    Φράγκο Γαλλίας                    11,3100         11,3776
    Φράγκο Λουξεμβούργου              69,5541         69,9696
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [11] (K) Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος

    ΚΥΠΕ 9/05/2001

    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο στις 09/05/2001, ενδεικτικά οι ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων έναντι της Κυπριακής Λίρας διαμορφώθηκαν ως εξής:

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
          Γεν Iαπωνίας               186,4458        187,9373
          Δολ. Αυστραλίας              2,9419          2,9654
          Δολ. Καναδά                  2,3585          2,3773
          Κορώνες Δανίας              12,8609         12,9637
          Κορώνες Νορβηγίας           13,8877         13,9988
          Κορώνες Σουηδίας            15,7203         15,8460
          Φράγκα Eλβετίας              2,6592          2,6804
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [12] (Κ) "Κίπρισλι" - Ερογλου - Βόμβα

    ΚΥΠΕ 9/05/2001

    Η βόμβα που εξερράγη πρόσφατα έξω από το σπίτι του ψευδοπρωθυπουργού Ντερβίς Ερογλου τοποθετήθηκε από τον ίδιο, έτσι ώστε "να παρουσιαστεί στο συνέδριο του κόμματος του ως ένας ήρωας".

    Αυτό γράφει σήμερα η "Κίπρισλι" με δημοσίευμα υπό τον τίτλο "Αυτόπτης μάρτυρας".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΓΣΑ/ΓΠ)

    [13] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Ημέρα της Ευρώπης

    ΚΥΠΕ - 9/5/2001

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να ενσωματώνει τις τρεις βασικές αρχές πάνω στις οποίες στηρίζεται η λειτουργία της ΕΕ, δηλαδή την ελευθερία διακίνησης και κατ' επέκταση εγκατάστασης, ανθρώπων, κεφαλαίων και αγαθών και να σέβεται με τρόπο απόλυτο τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες όπως ακριβώς συμβαίνει σήμερα με όλη την επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Μιλώντας στο πλαίσιο σημερινής δημοσιογραφικής διάσκεψης που έδωσε με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, ότι δεν θα ήταν νοητό το κόμμα του να μονοπωλήσει την "ευρωπαϊκότητα", σημειώνοντας παράλληλα πως "η παράταξή μας εδώ και χρόνια πρωτοπορώντας συνέδεσε το μέλλον της Κύπρου με το μέλλον της Ευρώπης χωρίς υπεκφυγές, μισόλογα και ταλαντεύσεις".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [14] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    ΚΥΠΕ - 9/5/2001

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           203,83 (-0,58)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £ 17.103.274
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP 8.333.726    828,92 (-1,18)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £  1.136.480    205,92 (-1,20)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
        Οργανισμοί                £    908.574    193,87 (-0,04)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     85.111     70,21 (-0,81)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    980.721     70,72 ( 0,28)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £  1.562.130    155,83 ( 2,49)
    Εμπορικές Εταιρείες           £    646.578     53,68 (-1,21)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £    116.534     71,04 (-0,70)
    Ετ. Πληροφορικής              £  1.825.925     55,49 (-0,86)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £  3.471.048     42,24 (-0,14)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
        Ψαριών                    £    353.834     61,06 ( 1,04)
    Ξενοδοχεία                    £  1.132.728    104,07 ( 0,43)
    Αλλες Εταιρείες               £  4.448.437    245,07 (-1,05)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.

    (KYΠΕ/ΡΑΓ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 9 May 2001 - 12:02:04 UTC