Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 01-05-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκλογές - Ψηφοφορία
  • [02] Μετεωρολογική Υπηρεσία - Δελτίο Καιρού
  • [03] Εκλογές - Υπουργός Εσωτερικών - Παράταση
  • [04] Εκλογές - Εκλεισαν οι κάλπες
  • [05] Εκλογές - Λευκωσία - Εναρξη καταμέτρησης
  • [06] Εκλογές - Τριανταφυλλίδης - Δηλώσεις
  • [07] Εκλογές - Εφορος Λευκωσίας - Δηλώσεις
  • [08] Εκλογές - Ψηφοφορία - Λήξη - Υπουργός Εσωτερικών
  • [09] Εκλογές - Έναρξη καταμέτρησης
  • [10] Εκλογές - Αρχηγός Αστυνομίας - Δηλώσεις
  • [11] Εκλογές - Παπαπέτρου - Συνεδριακό
  • [12] Εκλογές - Υπουργός Εξωτερικών - Δηλώσεις
  • [13] Εκλογές - Αρμένιοι - Αντιπρόσωπος
  • [14] Εκλογές - Καλαϊτζιάν - Εκπρόσωπος Αρμενίων
  • [15] Εκλογές - Μαρωνίτες - Αντιπρόσωπος
  • [16] Εκλογές - ΝΕΟ - Νίκος Κουτσού
  • [17] Εκλογές - Χατζηρούσος - Αντιπρόσωπος Μαρωνιτών
  • [18] Εκλογές - Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Δηλώσεις

  • [01] (Κ) Εκλογές - Ψηφοφορία

    ΚΥΠΕ 27/05/2001

    Συνεχίζεται ομαλά η ψηφοφορία στις βουλευτικές εκλογές. Μέχρι τις 3.00 μμ ψήφισαν περίπου το 74% του συνόλου των εγγεγραμμένων εκλογέων σε όλη την Κύπρο.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση ψήφισαν κατά Επαρχία:

    Λευκωσία : 78%

    Λεμεσός : 78%

    Αμμόχωστος : 74%

    Λάρνακα : 73%

    Πάφος : 65,09%

    Η ψηφοφορία, η οποία διεξάγεται με μεγάλη τάξη και ηρεμία, θα λήξει κανονικά η ώρα 5.00 μμ.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Μετεωρολογική Υπηρεσία - Δελτίο Καιρού

    ΚΥΠΕ 27/05/2001

    Χαλαρή βαροβαθμίδα καλύπτει την περιοχή.

    Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος με ασθενείς βορειοδυτικούς ανέμους 2-3 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη και η θερμοκρασία θα πέσει στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 19 στα παράλια και στους 15 στις ψήλότερες ορεινές περιοχές.

    Αύριο ο καιρός θα είναι στην αρχή παντού αίθριος αλλά τις απογευματινές ώρες θα σχηματισθούν νεφώσεις που ενδέχεται να δώσουν τοπική βροχή. Οι άνεμοι θα είναι μέτριοι θαλάσσιοι 4-5 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη γενικά εκτός από τα προσήνεμα όπου θα είναι μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 34 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 30 στα νότια παράλια στους 28 στα δυτικά παράλια και στους 26 στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Αύριο το βράδυ ο καιρός θα είναι αίθριος με ασθενείς βορειοδυτικούς ανέμους. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

    Την Τρίτη ενδέχεται να πέσουν λίγες βροχές τις απογευματινές ώρες αλλά την Τετάρτη και την Πέμπτη ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αρχικά παραπέρα μικρή πτώση και στη συνέχεια θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα.

    Οι θερμοκρασίες που καταγράφηκαν σήμερα και η σχετική υγρασία στις 2 το απόγευμα ήταν:

    Μέγιστη Ελάχιστη Σχετική Θερμοκρασία Θερμοκρασία Υγρασία

    Λευκωσία: 37C 19C 17%

    Αεροδρόμιο Λάρνακας: 33C 20C 33%

    Λεμεσός: 35C 20C 32%

    Αεροδρόμιο Πάφου: 29C 20C 55%

    Πρόδρομος: 30C 19C 24%

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Εκλογές - Υπουργός Εσωτερικών - Παράταση

    ΚΥΠΕ 27/05/2001

    Στη Λεμεσό έχει παρουσιαστεί το μεγαλύτερο πρόβλημα σε ό,τι αφορά την προσέλευση των ψηφοφόρων με αποτέλεσμα να δοθεί παράταση 30 λεπτών για το κλείσιμο των καλπών, όπως είπε ο Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, προσθέτοντας ότι πρόβλημα έχει επίσης παρουσιαστεί και με τους Μαρωνίτες ψηφοφόρους.

    Σε δηλώσεις του, ο ΥΠΕΣ είπε ότι η παράταση οφείλεται στο γεγονός ότι περίπου 1300 πολίτες δεν προσήλθαν έγκαιρα για να πάρουν τα εκλογικά τους βιβλιάρια, αλλά προσέρχονταν για να τα πάρουν μέχρι και τις 3 το απόγευμα και είπε ότι ο αριθμός αυτών των ψηφοφόρων είναι "υπερδιπλάσιος των εκλογών του 1996 και προσπάθειά μας είναι να δώσουμε τη δυνατότητα και σ' αυτούς να ψηφίσουν".

    Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έδωσε οδηγίες να δοθεί παράταση μισής ώρας σε εκείνα τα εκλογικά κέντρα, όπου παρουσιάστηκε το πρόβλημα και είπε ότι "σύμφωνα με το νόμο, ο Προεδρεύων κάθε εκλογικού κέντρου μπορεί να δώσει απεριόριστη παράταση, μέσα σε λογικά πλαίσια εφόσον υπάρχει διαρκής ροή ψηφοφόρων και εφόσον ο ίδιος πιστεύει ότι οι συνθήκες το επιτρέπουν και το επιβάλλουν", ενώ προέβλεψε ότι γύρω στις 5:30 θα τερματιστεί η ψηφοφορία.

    Ερωτηθείς είπε ότι το ποσοστό προσέλευσης των ψηφοφόρων μέχρι τις 12 το μεσημέρι ήταν κατά πέντε μονάδες ψηλότερο από τις εκλογές του 1996 και αυτό συνέχισε και στις 3:00, εξέφρασε ωστόσο την πεποίθηση ότι "το τελικό ποσοστό (προσέλευσης) θα κυμανθεί και πάλι γύρω στο 92 με 93% όπως το 1996 (βουλευτικές εκλογές) και το 1998 (προεδρικές εκλογές)".

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΡΜ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Εκλογές - Εκλεισαν οι κάλπες

    ΚΥΠΕ 27/05/2001

    Εκλεισαν πριν από λίγα λεπτά όλες οι κάλπες, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Εφορος Εκλογών Κυριάκος Τριανταφυλλίδης.

    Σε μερικά κέντρα, κυρίως της Επαρχίας Λεμεσού, είχε δοθεί παράταση λόγω του ότι ψηφοφόροι δεν είχαν προλάβει να ψηφίσουν.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΡΜ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Εκλογές - Λευκωσία - Εναρξη καταμέτρησης

    ΚΥΠΕ 27/05/2001

    Στο κέντρο διαλογής και καταμέτρησης για την περιφέρεια Λευκωσίας εδόθη στις 6:15 μ.μ. η εντολή από τον Εφορο Εκλογής Αργύρη Παπαναστασίου για την έναρξη της καταμέτρησης.

    Στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο θα καταμετρηθούν συνολικά οι ψήφοι και σταυροί από 423 κάλπες, 340 της περιφέρειας Λευκωσίας, 43 της Κερύνειας, 39 της Αμμοχώστου και μία της Λάρνακας. Συνολικά λειτουργούν 212 τραπέζια διαλογής και καταμέτρησης.

    Αλλες δέκα κάλπες, με τις ψήφους των Μαρωνιτών και Αρμενίων εκλογέων της περιφέρειας Λευκωσίας, θα καταμετρηθούν στο Υπουργείο Εσωτερικών.

    (ΚΥΠΕ/ΘΘ)

    [06] (Κ) Εκλογές - Τριανταφυλλίδης - Δηλώσεις

    ΚΥΠΕ 27/05/2001

    Την πλήρη ευαρέσκεια και ικανοποίησή του για την "απόλυτη τάξη και ομαλότητα που επικράτησε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου" εξέφρασε ο Γενικός Εφορος Εκλογών Κυριάκος Τριανταφυλλίδης, προσθέτοντας ότι η ψηφοφορία διεξήχθη μέσα σε "ήπιο και πολιτισμένο κλίμα και κατά τρόπο αδιάβλητο", ενώ τόνισε ότι "η συμπεριφορά των χιλιάδων ψηφοφόρων υπήρξε καθοριστικός παράγοντας στη δημιουργία του κλίματος αυτού".

    Σε δηλώσεις του στο Υπουργείο Εσωτερικών, ο κ. Τριανταφυλλίδης ανέφερε ότι επί του συνόλου των ψηφοφόρων άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα ποσοστό κοντά στο 92%. Στη Λευκωσία ψήφισε το 89%, στη Λεμεσό το 92%, στην Αμμόχωστο το 93,2%, στη Λάρνακα το 92,2% και στην Πάφο το 91%, ποσοστά που είναι πολύ πλησίον του τι αναμενόταν.

    Ο κ. Τριανταφυλλίδης ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των κομμάτων για "το εποικοδομητικό πνεύμα συνεργασίας που είχαν επιδείξει με τις αρμόδιες υπηρεσίες" και είπε ότι "η συνεργασία όλων συνέβαλε τα μέγιστα στην ομαλή διεξαγωγή των εκλογών".

    Ευχαρίστησε επίσης το Βοηθό Γενικό Εφορο, τον Προϊστάμενο της Κεντρικής Υπηρεσίας Εκλογών, τον Αρχηγό και τα μέλη της Αστυνομίας, τους Εφόρους και Βοηθούς Εφόρους Εκλογών και όλο το προσωπικό της Κεντρικής Υπηρεσίας Εκλογών, του Τμήματος Υπηρεσιών Πληροφορικής, του ΓΤΠ και του Κυβερνητικού Τυπογραφείου "που εργάστηκαν με ζήλο και μεθοδικότητα και συνέβαλαν στην επιτυχή διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών".

    Ο Γενικός Εφορος Εκλογών ευχαρίστησε το Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και τα μέλη της Νομικής Υπηρεσίας "για τις πολύτιμες συμβουλές τους", καθώς και "όλους τους δημόσιους υπάλληλους, που εργάστηκαν με αφοσίωση και ζήλο για την ομαλή διεκπεραίωση του όλου έργου και τους εκπροσώπους των ΜΜΕ για την αντικειμενική και εποικοδομητική βοήθειά τους".

    Ερωτηθείς γιατί παρατηρήθηκε καθυστέρηση στη διαδικασία της ψηφοφορίας, είπε ότι "η διαδικασία ολοκληρώθηκε σε όλες τις επαρχίες πλην της Λεμεσού στην καθορισμένη ώρα αφού που υπήρχε καθυστέρηση 35 λεπτών μετά τις 5 και αυτό", όπως είπε, "οφείλεται στο γεγονός ότι πάρα πολλοί Κύπριοι, δυστυχώς, ζήτησαν την έκδοση εκλογικών βιβλιαρίων την τελευταία στιγμή για να μπορέσουν να ψηφίσουν και ήταν φυσικό να μην μπορέσουμε να διεκπεραιώσουμε αυτή την εργασία" και πρόσθεσε ότι "μέχρι και τις 5 παρά μερικά λεπτά ζητούσαν να τους δοθεί εκλογικό βιβλιάριο".

    Ανέφερε ότι τα άτομα που ζητούσαν καθυστερημένα εκλογικό βιβλιάριο ανέρχονται σε περίπου 1300 οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν στην επαρχία Λεμεσού. Ερωτηθείς για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με Μαρωνίτες ψηφοφόρους, είπε ότι "έπρεπε να βρίσκονταν στους εκλογικούς καταλόγους και δεν ήταν", με αποτέλεσμα "να δοθεί μια μικρή παράταση για να μπορέσει να διαπιστωθεί αυτό το γεγονός και συνεπώς να μπορέσουν να ψηφίσουν".

    Κληθείς να σχολιάσει φερόμενες καταγγελίες ότι ΜΜΕ προέβησαν σε ανακοίνωση εκτίμησης αποτελεσμάτων πριν από το κλείσιμο των καλπών, ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε ότι η Νομική Υπηρεσία εξετάζει το θέμα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΡΜ/ΓΠ)

    [07] (Κ) Εκλογές - Εφορος Λευκωσίας - Δηλώσεις

    ΚΥΠΕ 27/05/2001

    Μιάμιση με δύο ώρες μετά την έναρξη της καταμέτρησης των ψήφων, που άρχισε στο Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία, αναμένονται τα πρώτα κομματικά αποτελέσματα, ενώ τα τελικά κομματικά αποτελέσματα θα δοθούν γύρω στις 2 τα ξημερώματα, όπως δήλωσε ο Εφορος Εκλογής Επαρχίας Λευκωσίας Αργύρης Παπαναστασίου.

    Σύμφωνα με τον κ. Παπαναστασίου, τα πρώτα αποτελέσματα όσον αφορά τους σταυρούς προτίμησης αναμένονται γύρω στις 11 - 12 μμ και τα αποτελέσματα της πρώτης κατανομής αύριο το πρωί.

    Ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι οι κάλπες σε όλη την εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας έκλεισαν κανονικά στις 5 το απόγευμα, εκτός από τέσσερα κέντρα για Μαρωνίτες στα οποία παρατάθηκε η ψηφοφορία για μισή ώρα.

    Στο Συνεδριακό Κέντρο θα μεταφερθούν για καταμέτρηση 423 κάλπες με τις ψήφους εκλογέων από τις εκλογικές περιφέρειες Λευκωσίας, Κερύνειας, Αμμοχώστου και Λάρνακας.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι κατά την ψηφοφορία στην περιφέρεια Λευκωσίας δεν προέκυψε κανένα σοβαρό πρόβλημα και πως μικροπροβλήματα που παρουσιάστηκαν αντιμετωπίστηκαν σε συνεργασία με όλα τα κόμματα.

    Ο κ. Παπαναστασίου ευχαρίστησε όλα τα κόμματα και όλους τους υποψηφίους για τη συνεργασία που έδειξαν ώστε να διεξαχθούν οι εκλογές με πλήρη τάξη και ασφάλεια.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΘΘ)

    [08] (K) Εκλογές - Ψηφοφορία - Λήξη - Υπουργός Εσωτερικών

    ΚΥΠΕ 27/05/2001

    Ο Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου δήλωσε ότι "η ψηφοφορία για την ανάδειξη της νέας Βουλής των Αντιπροσώπων έχει λήξει" και εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του "για την τάξη, την ηρεμία, την ομαλότητα και τον άψογο τρόπο με τον οποίο διεξήχθη η ψηφοφορία αυτή".

    Ανέφερε, εξάλλου, ότι η σημερινή ψηφοφορία "υπήρξε απόδειξη του δημοκρατικού τρόπου και της δημοκρατικής συμπεριφοράς του λαού μας, εξ ου και αδιάβλητες και αντικειμενικές ήταν και πάλι οι βουλευτικές εκλογές σήμερα".

    "Για να επιτευχθεί αυτό", συνέχισε, "δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπήρξε συλλογική προσπάθεια και συλλογική συνεργασία", και εξήρε τη συνεργασία των πολιτικών κομμάτων με το Γενικό Εφορο Εκλογών και όλους τους αρμόδιους φορείς.

    Ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν και συνέβαλαν ώστε "οι σημερινές εκλογές, με τις ιδιαιτερότητες και τις πολλές δυσκολίες τους να λήξουν με πλήρη επιτυχία".

    Ο κ. Χριστοδούλου επεσήμανε ότι "ο λαός μας σήμερα παρακάθισε και πάλι σε εξετάσεις με δοκίμιο τη δημοκρατία και απέδειξε περίτρανα ότι, οδεύοντας προς την Ευρώπη, δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από κανένα σε σχέση με τη βίωση της δημοκρατίας στην πράξη", προσθέτοντας ότι "νικητής των εκλογών, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, είναι ο λαός μας, η πατρίδα μας, η δημοκρατία και η Κύπρος".

    Σε ερώτηση εάν υπήρξαν καταγγελίες για παρατυπίες, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι "οι καταγγελίες που έγιναν για παρατυπίες ή προβλήματα δεν ήταν περισσότερες ή οξύτερες ή άλλες που έγιναν στο παρελθόν".

    Ανέφερε, εξάλλου, ότι στις σημερινές εκλογές υπήρχαν 60.000 περισσότεροι ψηφοφόροι από άλλες φορές, 250 περισσότερα εκλογικά κέντρα, διαφοροποιήσεις οδών και ψηφοφόρων ανά εκλογικό κέντρο, και ακόμη το μηχανογραφημένο σύστημα του Αρχείου Πληθυσμού αποτέλεσε τη βάση για πρώτη φορά για τον εκλογικό κατάλογο και "ήταν φυσικό να υπάρξουν κάποια προβλήματα, που προκύπτουν πάντα όταν για πρώτη φορά δοκιμάζεται ένα νέο σύστημα".

    Κληθείς να αναφερθεί στα χίλια και πλέον άτομα που δήλωσαν σήμερα ότι έχασαν το εκλογικό τους βιβλιάριο, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι "δώσαμε και στον τελευταίο ψηφοφόρο, έστω και αμελή, τη δυνατότητα να ασκήσει το ιερό εκλογικό του δικαίωμα", σημειώνοντας ότι σε μελλοντικές εκλογές "θα κάνουμε άλλες πιο πρόσφορες διευθετήσεις".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [09] (Κ) Εκλογές - Έναρξη καταμέτρησης

    ΚΥΠΕ 27/05/2001

    Άρχισε γύρω στις 18.15 η καταμέτρηση των ψήφων στις επαρχίες Λεμεσού, Πάφου, Λάρνακας και στο Παραλίμνι για την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου.

    Στην εκλογική περιφέρεια Λεμεσού, στην κλειστή αίθουσα Ολύμπια, θα καταμετρηθούν 360 κάλπες, στην εκλογική περιφέρεια Πάφο, στην κλειστή αίθουσα Αφροδίτη, 128 κάλπες, στην εκλογική περιφέρεια της Λάρνακας, στο αθλητικό κέντρο Κίτιο, 169 κάλπες και στο Παραλίμνι, στην αίθουσα εκδηλώσεων γυμνασίου Παραλιμνίου, 51 κάλπες.

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΛΠΕ/ΓΠ)

    [10] (Κ) Εκλογές - Αρχηγός Αστυνομίας - Δηλώσεις

    ΚΥΠΕ 27/05/2001

    Μέσα σε συνθήκες "πλήρους ησυχίας και ομαλότητας" έχουν διεξαχθεί οι εκλογές δήλωσε ο Αρχηγός της Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης, αναφέροντας ωστόσο ότι έχουν σημειωθεί "ορισμένα μικροεπεισόδια, που όμως δεν είναι καν άξια αναφοράς".

    Σε δηλώσεις του ο κ. Αγγελίδης αναφερόμενος στα μικροεπεισόδια αυτά είπε ότι αφορούσαν "την ανάρτηση κάποιων συνθημάτων, την κυκλοφορία κάποιων φυλλαδίων από πρόσωπα, που είναι αμελητέας κατάστασης", όπως είπε, προσθέτοντας ότι "το θέμα εξετάζεται από την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΚΥΠ), όπως και κάποιο επεισόδιο που αφορούσε πολίτη, ο οποίος έσχισε το εκλογικό του βιβλιάριο, για λόγους, που ο ίδιος πιστεύει ότι έπρεπε να κάνει, με αποτέλεσμα να υποπέσει στη διάπραξη ποινικού αδικήματος".

    Είπε ότι "όλα βαίνουν καλώς και δεν υπάρχει τίποτα το ανησυχητικό", προσθέτοντας ότι "πρέπει ο καθένας να αισθάνεται υπερήφανος διότι έχει εμπεδωθεί πως η δημοκρατία είναι το παν".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [11] (K) Εκλογές - Παπαπέτρου - Συνεδριακό

    ΚΥΠΕ 27/05/2001

    Την αισιοδοξία του εξέφρασε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου ότι οι ΕΔΗ θα είναι και στη νέα Βουλή, ενώ ο Πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Βασιλείου, όπως είπε, θα εξακολουθήσει να είναι ο Διαπραγματευτής της Κύπρου για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Προσερχόμενος στο Συνεδριακό Κέντρο, όπου συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων των εκλογικών κέντρων Λευκωσίας, Αμμοχώστου και Κερύνειας, ο κ. Παπαπέτρου δήλωσε ότι "θα έχουμε μια μεγάλη νύκτα" και εξέφρασε την πεποίθησή του πως "τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι ΕΔΗ θα επιτύχουν του βασικό τους στόχο που είναι η εκπροσώπηση στη νέα Βουλή".

    Όπως είπε ο κ. Παπαπέτρου, "το ποσοστό των ΕΔΗ θα κινηθεί πάρα πολύ κοντά στο ποσοστό που είχε καταγράψει στις προηγούμενες εκλογές", που γι' αυτούς ήταν ο πρώτος γύρος των Προεδρικών Εκλογών το 1998, όταν με υποψήφιο τον κ. Βασιλείου είχαν ως ΕΔΗ πάρει ποσοστό 3%.

    "Αυτό σημαίνει, εάν επαληθευθεί η πρόβλεψή μας", είπε ο κ. Παπαπέτρου, "ότι έχουμε ανακάμψει από τη μεγάλη εσωκομματική κρίση που είχαμε να αντιμετωπίσουμε, μετά την απόφασή μας στο δεύτερο γύρο των Προεδρικών Εκλογών του 1998, κάτι το οποίο προδιαγράφει ένα καλύτερο μέλλον για το κόμμα μας".

    Κληθείς να σχολιάσει τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των εκλογών, ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι εκείνο που έχει σημασία είναι η σύνθεση της νέας Βουλής να είναι τέτοια που να επιτρέπει στην Κύπρο, ενόψει των προκλήσεων της Ευρώπης και των δύσκολων ημερών που θα ακολουθήσουν στη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό, να πανηγυρίσουμε".

    Ερωτηθείς κατά πόσον τυχόν αποτυχία του κ. Βασιλείου να εκλεγεί στη νέα Βουλή θα δημιουργήσει κάποια προβλήματα στον ίδιο ή στο κόμμα, ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι δεν θα υπάρξει "κανένα απολύτως" πρόβλημα. "Ο Γιώργος ο Βασιλείου", είπε ο Εκπρόσωπος, "εάν ήθελε να σιγουρέψει την έδρα, είχε άλλους τρόπους να τη σιγουρέψει. Εκείνο το οποίο προείχε", συνέχισε, "ήταν να δώσουν οι ΕΔΗ τη μάχη από τις πιο καλές θέσεις και ο Γιώργος ο Βασιλείου ηγήθηκε και μάλιστα κατά τρόπο έξοχο αυτής της προσπάθειας".

    Ο κ. Παπαπέτρου ανέφερε επίσης ότι ο κ. Βασιλείου "θα εξακολουθήσει να είναι Διαπραγματευτής, όπως εξελίσσονται και τα αποτελέσματα" και αυτό, συνέχισε, "θα είναι και για το καλό της Κύπρου".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΠ)

    [12] (Κ) Εκλογές - Υπουργός Εξωτερικών - Δηλώσεις

    ΚΥΠΕ 27/05/2001

    "Ικανοποίηση" επικρατεί στο γραφείο του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη, δήλωσε απόψε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης εβρισκόμενος στα γραφεία του ΔΗΣΥ, προσθέτοντας ωστόσο ότι "είναι πολύ νωρίς για να κάνει κανείς ασφαλείς προβλέψεις", ενώ ανέφερε ότι "πρόκειται για ενδιάμεσες και όχι για κύριες εκλογές".

    Σε δηλώσεις του ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "η ουσία είναι ότι ο ΔΗΣΥ καλύπτει τους στόχους του σε συσχετισμό με τις δημοσκοπήσεις, αλλά και υπερβαίνει αυτούς τους στόχους", ενώ σε άλλο σημείο είπε ότι "η κυβέρνηση αισθάνεται αυτή τη στιγμή με αυτά τα πρώτα αποτελέσματα, δηλαδή τις στάσεις που υπάρχουν, ότι μπορεί να συνεχίσει άνετα τη διακυβέρνηση του τόπου μέχρι τη λήξη της θητείας του Προέδρου Κληρίδη, με την εξασφάλιση των απαραίτητων συνθέσεων και συγκλίσεων με κόμματα που έχουν τους ίδιους στόχους με αυτούς του ΔΗΣΥ".

    Πρόσθεσε ότι πως το ότι υπάρχει μια "δεξαμενή" ψηφοφόρων προς τα μικρά κόμματα κάνει το ΔΗΣΥ "να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο για το μέλλον" και είπε ότι "σε μία κύρια εκλογή αυτοί οι ψηφοφόροι θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο, αλλά και ο ΔΗΣΥ κινητήριο δύναμη".

    Εκφράζοντας "θαυμασμό προς τον υπέροχο κόσμο του ΔΗΣΥ που απέδειξε για άλλη μια φορά, παρά τις τόσο αντίξοες συνθήκες ότι έχει βαθιές ρίζες σε αυτά, τα οποία πιστεύει", ο κ. Κασουλίδης ερωτηθείς αν η αξιολόγησή του είναι ανεξάρτητη από το ποσοστό, που θα πάρει το ΑΚΕΛ" απήντησε καταφατικά και πρόσθεσε ότι "όπως είναι τα πράγματα, αυτή τη στιγμή, αυτή η αξιολόγηση θα ισχύει ανεξαρτήτως λεπτομερειών ποσοστών".

    Ερωτηθείς είπε ότι "δεν βλέπω να τιμωρείται κανένας αυτή τη στιγμή εκ του αποτελέσματος" και είπε ότι "τα μηνύματα τα συλλάβαμε, πρέπει να τα αναλύσουμε θα το κάνουμε διότι είμαστε σύγχρονο κόμμα, που προσβλέπει στο μέλλον και η κυβέρνηση θα δει τα μηνύματα που προέρχονταν, τουλάχιστον από τις δημοσκοπήσεις, σε συνάρτηση με το αποτέλεσμα".

    Σε ερώτηση είπε ότι "τα κόμματα της αντιπολίτευσης ποτέ δεν τα βάλαμε στο ίδιο καλάθι" και είπε ότι "υπάρχουν και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, που δεν ασκούσαν μηδενιστική αντιπολίτευση σε σύγκριση με άλλα, επομένως η κυβέρνηση αισθάνεται αυτή τη στιγμή με αυτά τα πρώτα αποτελέσματα, δηλαδή τις τάσεις, που υπάρχουν ότι μπορεί να συνεχίσει άνετα τη διακυβέρνηση του τόπου μέχρι τη λήξη της θητείας του Προέδρου Κληρίδη, με την εξασφάλιση των απαραιτήτων συνθέσεων και συγκλίσεων με κόμματα, που έχουν τους ίδιους στόχους με αυτούς του ΔΗΣΥ".

    Κληθείς να αναφέρει κατά πόσο εδραιώνεται ο διπολισμός απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι "δεν μπορεί να μιλήσει κανένας για εδραίωση του διπολισμού με τα αποτελέσματα αυτά".

    Οπως είπε "υπάρχει χώρος και για το κέντρο και όπως αποδεικνύεται απόψε υπάρχει χώρος και για τα μικρά κόμματα. Πρέπει να εκτιμηθεί η γενναιοδωρία των μεγάλων κομμάτων, που επέτρεψαν ένα τέτοιο εκλογικό σύστημα, στο οποίο επιτρέπεται η συμμετοχή και των μικρών κομμάτων", κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [13] (K) Εκλογές - Αρμένιοι - Αντιπρόσωπος

    ΚΥΠΕ 27/05/2001

    O Πετρός Καλαϊτζιάν επανεξελέγη αντιπρόσωπος της θρησκευτικής ομάδας των Αρμενίων στη νέα Βουλή των Αντιπροσώπων, αφού εξασφάλισε περισσότερους ψήφους από τον ανθυποψήφιο του Καραπέτ Κάσιο Καζαντζιάν, όπως ανακοίνωσε απόψε ο Γενικός Εφορος Εκλογών Κυριάκος Τριανταφυλλίδης.

    Ο Καλαϊτζιάν εξασφάλισε 857 ψήφους ή 57,13%, έναντι 643 ψήφων και ποσοστό 42,86% του ανθυποψήφιού του, κατά τις σημερινές εκλογές για ανάδειξη της νέας Βουλής.

    Από σύνολο 1.828 εγγεγραμμένων Αρμενίων ψηφοφόρων, ψήφισαν 1.562. Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 1.500, τα άκυρα 29, και τα λευκά 33.

    Οι Αρμένιοι, μαζί με τους Μαρωνίτες και τους Λατίνους, ψήφισαν δύο φορές σήμερα. Την πρώτη για ανάδειξη του θρησκευτικού αντιπροσώπου τους, χωρίς ψήφο στο κοινοβούλιο, και η δεύτερη για τις 56 έδρες της Βουλής.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Καλαϊτζιάν, επιχειρηματίας από τη Λάρνακα, διαβεβαίωσε ότι είναι αντιπρόσωπος όλων των Αρμενίων.

    (ΣΣ: Θα ακολουθήσει είδηση με τις δηλώσεις του Αρμένιου αντιπροσώπου)

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΜΑ/ΓΠ)

    [14] (Κ) Εκλογές - Καλαϊτζιάν - Εκπρόσωπος Αρμενίων

    ΚΥΠΕ 27/05/2001

    "Σήμερα κέρδισε η κοινότητα όχι ο Καλαϊντζιάν, διότι κέρδισε η ενότητα, όπως μίλησα στην καμπάνια μου για ενότητα και συμφιλίωση" δήλωσε ο επανεκλεγείς Αντιπρόσωπος της Θρησκευτικής Ομάδας των Αρμενίων στη Βουλή των Αντιπροσώπων Πετρός Καλαϊντζιάν.

    Όπως ανέφερε είναι έτοιμος να συνεργαστεί με όλα τα σωματεία, τα κόμματα και με τη θρησκευτική ηγεσία του τόπου, προσθέτοντας ότι "η πόρτα μου είναι πάντα ανοικτή και θέλω συνεργασία με όλους".

    Είπε ότι "η αρμένικη κοινότητα και εγώ ως εκπρόσωπος θα συνεργαστούμε για μια λύση του Κυπριακού, για μια βιώσημη λύση του Κυπριακού και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε για να σώσουμε την Κύπρο μας".

    Ο κ. Καλαϊντζιάν ευχαρίστησε όσους τον τίμησαν με την ψήφο τους και αυτούς που δεν τον ψήφισαν διότι, όπως είπε, θεωρεί τον εαυτό του εκπρόσωπο όλων των Αρμενίων.

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΓΠ)

    [15] (Κ) Εκλογές - Μαρωνίτες - Αντιπρόσωπος

    ΚΥΠΕ 27/05/2001

    Ο Αντώνης Χατζηρούσος επανεξελέγη Αντιπρόσωπος της Θρησκευτικής Ομάδας των Μαρωνιτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Εφορος Εκλογών Κυριάκος Τριανταφυλλίδης.

    Από σύνολο εγγεγραμμένων ψηφοφόρων 3.309, ψήφισαν 3.049, με 38 άκυρα, 28 λευκά ψηφοδέλτια.

    Από σύνολο 2.983 εγκύρων ψηφοδελτίων έλαβαν:

    Μούσας Γιαννάκης 657 ποσοστό 22,02% Πογιατζής Ιωάννη 862 28,8% Χατζηρούσος Αντώνης 1294 43,3% Χατζηχάννας Εδουάρδος 170 5,6%.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΡΜ/ΓΠ)

    [16] (Κ) Εκλογές - ΝΕΟ - Νίκος Κουτσού

    ΚΥΠΕ 27/05/2001

    "Η παρουσία μας στη Βουλή έχει επιτευχθεί, αυτό από μόνο του είναι επιτυχία, οπωσδήποτε όμως αναμένουμε και μεγαλύτερα ποσοστά και θα θεωρήσουμε θρίαμβο, οποιαδήποτε μεγαλύτερη παρουσία μας στη Βουλή" δήλωσε ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού, μετά τα πρώτα αποτελέσματα που δίνουν στο κόμμα των ΝΕΟ ποσοστό 3,1%.

    Στις δηλώσεις του ο κ. Κουτσού είπε "ευχαριστώ τους πολίτες που μας στήριξαν αυτά τα πέντε δύσκολα χρόνια και να τους βεβαιώσω ότι με την ίδια εντιμότητα, την ίδια ειλικρίνεια και σταθερότητα θα συνεχίσουμε την πορεία μας και ως κοινοβουλευτικό κόμμα".

    (ΚΥΠΕ/ΛΠΕ/ΓΠ)

    [17] (Κ) Εκλογές - Χατζηρούσος - Αντιπρόσωπος Μαρωνιτών

    ΚΥΠΕ 27/05/2001

    "Χρειάζεται σκληρή δουλειά για να μπορέσει να επιβιώσει η μαρωνίτικη κοινότητα μέχρι την ημέρα της επιστροφής στα χωριά μας" δήλωσε απόψε ο Αντώνης Χατζηρούσος, μετά την επανεκλογή του ως Αντιπρόσωπος της Θρησκευτικής Ομάδας των Μαρωνιτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, καλώντας τους ανθυποψήφιούς του να συνεργαστούν μαζί του. "Δεν υπάρχουν ηττημένοι και νικητές". πρόσθεσε.

    Ο κ. Χατζηρούσος ευχαρίστησε τους Μαρωνίτες "και κυρίως τους εγκλωβισμένους και πρόσφυγες", προσθέτοντας ότι "όλοι πρέπει να εργαστούμε για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις και δυσκολίες που περνάει μέσα στην προσφυγιά και τον εγκλωβισμό, η κοινότητά μας".

    Κάλεσε τους παρευρισκόμενους "να αποφύγουν τυχόν προκλήσεις και έκτροπα προς τους ανθυποψήφιους και τους υποστηρικτές τους".

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΡΜ/ΓΠ)

    [18] (Κ) Εκλογές - Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Δηλώσεις

    ΚΥΠΕ 27/05/2001

    Κάθε επιτυχία και κάθε αποτυχία αντανακλά στην ηγεσία του Κινήματος και στον Πρόεδρο του είπε απόψε ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Βάσος Λυσσαρίδης, προσθέτοντας ότι το ΚΙΣΟΣ πήρε "τα μηνύματα και τα συλλογικά όργανα θα κληθούν να μελετήσουν τις καταστάσεις όπως διαμορφώνονται σήμερα και την επομένη των εκλογών το ΚΙΣΟΣ θα είναι πολύ πιο δυνατό από ότι αυτή τη στιγμή, με τα αποτελέσματα, τα οποία αντιμετωπίζουμε".

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε ότι "πέτυχε η πόλωση" και πως "αυτό που είχα προβλέψει έχει γίνει" και πρόσθεσε "και τα δύο μεγάλα κόμματα διατηρούν τα ποσοστά τους και γίνεται μια αναδιάρθρωση μέσα στους υπόλοιπους χώρους".

    Ανέφερε ότι "ένα κόμμα με τόσο σαφή ιδεολογικό προσανατολισμό, ένα κόμμα με την ιστορία που έχουμε θα πάρει τα μηνύματα, θα ανασκουμπωθούμε", εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι "η επόμενη ημέρα θα μας βρει πιο έτοιμους να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις", ενώ παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα "ότι ο πολίτης, ο οποίος αυτή τη στιγμή έχει αποφανθεί, θα κάνει δεύτερες σκέψεις την επομένη των εκλογών γιατί δεν μπορεί παρά να αντιλαμβάνεται την ανάγκη ενίσχυσης αυτού του Κινήματος έστω και εκ των υστέρων".

    Ερωτηθείς αν θα προτείνει τη σύγκληση ενός εκτάκτου συνεδρίου του Κινήματος , ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε ότι "όταν το 25% (του λαού) δηλώνουν σοσιαλδημοκράτες είναι αποτυχία μας να παίρνουμε τα ποσοστά τα οποία φαίνεται ότι θα πάρουμε από αυτές τις εκλογές" και πρόσθεσε ότι "αυτά είναι που θα μελετηθούν, πρώτα στην Κεντρική Επιτροπή και αργότερα στα ευρύτερα όργανα", ενώ σε ερώτηση είπε ότι οι αποφάσεις του "θα συζητηθούν στα συλλογικά όργανα του κόμματος".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 27 May 2001 - 20:46:04 UTC