Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 01-06-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Βουλής - Πρέσβης Ελβετίας
  • [02] ΟΗΕ - Κυπριακό - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Ανάν - Συνομιλίες
  • [03] Λυσσαρίδης - Σοσιαλιστικά Κόμματα - Γκέτεμπορκ
  • [04] Κύπριος ΥΠΕΞ - Γερμανός ΥΦΕΞ
  • [05] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Ανωτάτου
  • [06] Κύπρος - ΕΕ - Ενταξιακές διαπραγματεύσεις
  • [07] Εκπρόσωπος - Δήλωση Προέδρου Συμβουλίου Ασφαλείας
  • [08] Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
  • [09] ΕΔΗ - Κεντρικό Συμβούλιο
  • [10] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Σουηδία
  • [11] ΕΕ - Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων
  • [12] Εκπρόσωπος - Θέμα αγνοουμένων - Δημοσίευμα

  • [01] Πρόεδρος Βουλής - Πρέσβης Ελβετίας

    ΚΥΠΕ - 12/6/2001

    Αναχρονιστικές χαρακτήρισε τις απειλές της Τουρκίας σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, κατά τη διάρκεια χθεσινής συνάντησής του με τον Πρέσβη της Ελβετίας Jurg Steuli και την Επιτετραμμένη της χώρας Margrith Bieri.

    Ανακοίνωση του ΑΚΕΛ αναφέρει ότι κατά την συνάντηση, ο κ. Χριστόφιας ενημέρωσε τον Ελβετό Πρέσβη για τη σημερινή κατάσταση στο Κυπριακό, υπογραμμίζοντας ότι το συνεχιζόμενο αδιέξοδο οφείλεται στην επιμονή του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και της Aγκυρας για αναγνώριση και συνομοσπονδιακή λύση.

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΓΠ)

    [02] (Κ) ΟΗΕ - Κυπριακό - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Ανάν - Συνομιλίες

    ΚΥΠΕ 12/06/2001

    Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) επανέλαβαν την ολόπλευρη υποστήριξή τους στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα (ΓΓ) του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για την επίτευξη συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού.

    Οπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, Μόνιμος Αντιπρόσωπος του Μπανγκλαντές, Πρέσβης Anwarul Karim Chowdhury, μετά την ενημέρωση χθες του Συμβουλίου από τη Γραμματεία των ΗΕ για την παράταση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο, αύριο Τετάρτη θα συναντηθεί με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και την Παρασκευή, 15 Ιουνίου, το Συμβούλιο θα είναι έτοιμο να υιοθετήσει το ψήφισμά του.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Λυσσαρίδης - Σοσιαλιστικά Κόμματα - Γκέτεμπορκ

    ΚΥΠΕ 12/06/2001

    Ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Βάσος Λυσσαρίδης αναχωρεί αύριο για το Γκέτεμπορκ της Σουηδίας, όπου θα παρευρεθεί στη συνάντηση των αρχηγών των Σοσιαλιστικών Κομμάτων της Ευρώπης, ανακοίνωση του Κινήματος αναφέρει.

    Το Γκέτεμπορκ θα φιλοξενήσει αυτήν την εβδομάδα τη συνάντηση κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Για το Γκέτεμπορκ, μέσω Λονδίνου, αναχωρεί σήμερα το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΕΛ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Κύπριος ΥΠΕΞ - Γερμανός ΥΦΕΞ

    ΚΥΠΕ 12/06/2001

    Ιδιαίτερη συνάντηση με το Γερμανό Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Christoph Zopel, είχε χθες το βράδυ στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης.

    Ο κ. Κασουλίδης ενημέρωσε το συνομιλητή του για τη συνεχιζόμενη στασιμότητα στο Κυπριακό, λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας. Συζητήθηκε επίσης το θέμα της διεύρυνσης της ΕΕ και ειδικά η ενταξιακή διαδικασία με έμφαση στην κυπριακή υποψηφιότητα.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΓΠ)

    [05] (K) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Ανωτάτου

    ΚΥΠΕ 12/06/2001

    Θέματα "δικαστικής εξουσίας" συζήτησαν σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας και ο Πρόεδος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γιώργος Πικής.

    Μετά τη συνάντηση, που κράτησε περίπου μία ώρα, δεν έγιναν δηλώσεις. Ο κ. Χριστόφιας περιορίστηκε να αναφέρει ότι συζήτησαν θέματα "δικαστικής εξουσίας".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [06] (Κ) Κύπρος - ΕΕ - Ενταξιακές διαπραγματεύσεις

    ΚΥΠΕ 12/06/2001

    Ολοκληρώθηκαν σήμερα, οι εργασίες της 7ης Διάσκεψης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Κύπρου, η οποία πραγματοποιήθηκε σε υπουργικό επίπεδο στο Λουξεμβούργο με τη συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

    Στη σημερινή συνάντηση ολοκληρώθηκε ένα ακόμη διαπραγματευτικό κεφάλαιο, αυτό της Ελεύθερης Διακίνησης Προσώπων, όπου η Κύπρος μαζί με τη Μάλτα είναι οι μόνες υποψήφιες χώρες για τις οποίες δεν προβλέφθηκε μεταβατική περίοδος (η διακίνηση των εργαζομένων θα ισχύει από την επόμενη της ένταξης). Μετά τη σημερινή συνάντηση η Κύπρος έχει ολοκληρώσει 22 από τα 29 συνολικά διαπραγματευτικά κεφάλαια.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΓΠ)

    [07] (K) Εκπρόσωπος - Δήλωση Προέδρου Συμβουλίου Ασφαλείας

    ΚΥΠΕ 12/06/2001

    Ικανοποίηση εξέφρασε η κυβέρνηση διά του Εκπροσώπου της Μιχάλη Παπαπέτρου για τη χθεσινή δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας, μετά την ενημέρωση που έτυχε το Σώμα από τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, επισημαίνοντας ως "ιδιαίτερα σημαντικά" διάφορα σημεία της που αναφέρονται στο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού καθώς και στο ψήφισμα 1251.

    "Η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από τη δήλωση του Προέδρου του ΣΑ, η οποία κινείται προς την ορθή κατεύθυνση," είπε ο Εκπρόσωπος, και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην επαναβεβαίωση της πλήρους υποστήριξης προς τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για επίτευξη συνολικής λύσης του Κυπριακού.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [08] (K) Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος

    ΚΥΠΕ 12/06/2001

    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο στις 12/6/2001, ενδεικτικά οι ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων έναντι της Κυπριακής Λίρας διαμορφώθηκαν ως εξής:

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
          Γεν Iαπωνίας               178,5823        180,0109
          Δολ. Αυστραλίας              2,8050          2,8274
          Δολ. Καναδά                  2,2338          2,2516
          Κορώνες Δανίας              12,9046         13,0078
          Κορώνες Νορβηγίας           13,7874         13,8976
          Κορώνες Σουηδίας            16,0822         16,2108
          Φράγκα Eλβετίας              2,6351          2,6561
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [09] (Κ) ΕΔΗ - Κεντρικό Συμβούλιο

    ΚΥΠΕ 12/06/2001

    Τις προσεχείς εβδομάδες θα συνέλθει το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος των Ενωμένων Δημοκρατών (ΕΔΗ), μετά από εισήγηση της Εκτελεστικής Γραμματείας, για να συζητήσει τα πορίσματα του διευρυμένου Κεντρικού Συμβουλίου, που συνήλθε χθες με θέμα την εκτίμηση των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών της 27ης Μαϊου, καθώς και το σχεδιασμό της μελλοντικής δραστηριότητας του Κινήματος.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση των ΕΔΗ, κατά το χθεσινό Κεντρικό Συμβούλιο, αναζητήθηκαν οι αδυναμίες στην πολιτική παρέμβαση και οργανωτική συγκρότηση του Κινήματος, ενώ καθολική ήταν η απαίτηση και η διάθεση όπως "οι ΕΔΗ συνεχίσουν να δίνουν αποφασιστικά το παρών τους με τις θέσεις της σύνεσης και της υπευθυνότητας στις κρίσιμες εξελίξεις που διαγράφονται τόσο στην ενταξιακή πορεία όσο και στο Κυπριακό".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΓΠ)

    [10] (K) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Σουηδία

    ΚΥΠΕ 12/06/2001

    Για το Γκέτεμποργκ της Σουηδίας αναχωρεί αύριο ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από το Γραμματέα Διεθνών Σχέσεων του κόμματος Μάνθο Μαυρομάτη, για να παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), που θα προηγηθεί της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Τη Σύνοδο του ΕΛΚ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, θα απασχολήσουν τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεπεία της αρνητικής στάσης της Ιρλανδίας στο πρόσφατο δημοψήφισμα για τη συνθήκη της Νίκαιας.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΓΠ)

    [11] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων

    ΚΥΠΕ 12/06/2001

    Εντονη ήταν η αντίδραση της Ελλάδας στη βρετανική πρόταση, που τέθηκε ενώπιον των ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά τη χθεσινή συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, και η οποία αφορά το θέμα των τουρκικών αξιώσεων για τη λειτουργία της υπό διαμόρφωση δύναμης ταχείας ανάπτυξης της Ενωσης.

    Οπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, όταν η σουηδική προεδρία της ΕΕ έθεσε τη βρετανική πρόταση στη χθεσινή συνάντηση, ο Ελληνας ΥΠΕΞ Γιώργος Παπανδρέου κατέστησε σαφές ότι δεν θα δώσει τη συγκατάθεσή του σε οποιαδήποτε διευθέτηση που θα εξουδετερώνει εν μέρει τις αποφάσεις της Νίκαιας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Θέμα αγνοουμένων - Δημοσίευμα

    ΚΥΠΕ 12/06/2001

    Διευκρινίσεις έδωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου για το θέμα των αγνοουμένων με αφορμή σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Πολίτης" που αναφέρει ότι αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες ενώ γνώριζαν για το θάνατο δύο ατόμων, διατηρούσαν τα ονόματά τους στον κατάλογο των αγνοουμένων.

    Ο Εκπρόσωπος είπε πως οι φάκελοι των αγνοουμένων είναι ανοικτοί για τους συγγενείς τους και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αναθεωρηθεί η απόφαση για τους φακέλους του Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία θεωρεί αυτούς τους φακέλους απόρρητα έγγραφα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 12 June 2001 - 12:02:04 UTC