Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 01-06-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - Ιρλανδός Υπουργός Ναυτιλίας
  • [02] Πρόεδρος Βουλής - Επίσκεψη στην Αθήνα - Συναντήσεις
  • [03] ΑΚΕΛ - Απειλές Τζεμ
  • [04] Υπουργός Εμπορίου - Βέλγιο - ΕΕ - Υπουργική διάσκεψη
  • [05] Χρηματιστήριο - Οριακές απώλειες
  • [06] E.E. - Κύπρος - Εργασίες Δικτύου AC-IMPEL
  • [07] Κωνσταντινούπολη - ΕΕ - Περιβάλλον - Συνάντηση
  • [08] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πρέσβης Μεξικού - Διαπιστευτήρια
  • [09] Κύπρος - Βρετανία - Βρετανικές Βάσεις
  • [10] Πρόεδρος Κληρίδης - Πρέσβης Βραζιλίας - Διαπιστευτήρια
  • [11] Υπουργός Εξωτερικών - ΕΕ - Διεθνές συνέδριο
  • [12] Λονδίνο - ΥΠΕΞ - Εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ιρλανδός Υπουργός Ναυτιλίας

    ΚΥΠΕ - 29/6/2001

    Πολύ σημαντικά χαρακτήρισε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Φυσικών Πόρων της Ιρλανδίας Φράνκ Φάχι τα συμπεράσματα της συνόδου κοφυφής του Ελσίνκι γιατί με αυτά ξεπεράστηκε το κυπριακό πρόβλημα, που, σύμφωνα με τον Ιρλανδό Υπουργό, αποτελούσε εμπόδιο για την πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

    Σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο κ. Φάχι είπε ότι η Τουρκία έχει αρκετό δρόμο να διανύσει πριν την ένταξή της και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η διαδικασία ένταξης της χώρας "θα είναι πολύ πιο μακρύτερη".

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΜΜ)

    [02] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Επίσκεψη στην Αθήνα - Συναντήσεις

    ΚΥΠΕ - 29/6/2001

    Ενα πολύ γεμάτο διήμερο επαφών και διαβουλεύσεων με την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας αναμένει την ερχόμενη εβδομάδα τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος αναχωρεί το πρωί της Τετάρτης 4 Ιουλίου για επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Απόστολου Κακλαμάνη.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο νέος Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Βουλής Βάσος Γεωργίου, λίγο μετά την άφιξή του στην Αθήνα, ο κ. Χριστόφιας θα έχει συνάντηση με τον κ. Κακλαμάνη στη Βουλή των Ελλήνων στο Σύνταγμα και αμέσως μετά θα μεταβεί στο Υπουργείο Εξωτερικών όπου θα συναντήσει τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΜ)

    [03] (Κ) ΑΚΕΛ - Απειλές Τζεμ

    ΚΥΠΕ - 29/6/2001

    "Η Τουρκία έχει αποδείξει και στο παρελθόν ότι επιδιώκει να αξιοποιήσει την κάθε ευκαιρία η οποία της παρέχεται, για να προωθήσει τις απειλές, που κατά διαστήματα εκτοξεύει", δήλωσε σήμερα ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, προσθέτοντας ότι το κόμμα του πιστεύει ότι και τις πρόσφατες απειλές που εκτόξευσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Ισμαϊλ Τζεμ "θα επιδιώξει, εάν και εφόσον δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, να τις εφαρμόσει στην πράξη".

    Σχολιάζοντας τις πρόσφατες απειλές Τζεμ ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ χωρίς προηγούμενη λύση του Κυπριακού θα οδηγήσει σε σύγκρουση και ριζοσπαστική αντίδραση της Τουρκίας, ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι "πρέπει να κινήσουμε εκείνες τις διαδικασίες και τα νήματα τα οποία θα διασφαλίσουν ότι οι απειλές αυτές θα μείνουν κενό γράμμα".

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΜΜ)

    [04] (K) Υπουργός Εμπορίου - Βέλγιο - ΕΕ - Υπουργική διάσκεψη

    ΚΥΠΕ - 29/6/2001

    Στο Βέλγιο θα βρίσκεται ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη, 1 και 2 Ιουλίου, προκειμένου να συμμετάσχει στην υπουργική διάσκεψη "Τουρισμός για όλους", την οποία διοργανώνει η βελγική κυβέρνηση στο πλαίσιο της ανάληψης της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) από το Βέλγιο.

    Οπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, η διάσκεψη θα γίνει στην πόλη Μπριζ και σ' αυτή θα λάβουν μέρος τόσο οι Υπουργοί Τουρισμού των κρατών μελών της ΕΕ όσο και των υπό ένταξη χωρών, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τη δραστηριότητα των χωρών τους σε θέματα τουρισμού.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΜ)

    [05] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακές απώλειες

    ΚΥΠΕ - 29/6/2001

    Σε αρνητικό έδαφος έτυχε διαπραγμάτευσης κατά τη διάρκεια της τελευταίας χρηματιστηριακής συνάντησης για τον Ιούνιο ο Γενικός Δείκτης Τιμών, κλείνοντας με οριακή πτώση της τάξης του 0,27%. Ελαφρά αυξημένη παρουσιάστηκε η αξία των συναλλαγών, καθώς ανήλθε στα 15,1 εκατομμύρια λίρες.

    Οριακή πτώση σε ποσοστό 0,07%, σημείωσε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 717,11 μονάδες.

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΜΜ)

    [06] (K) E.E. - Κύπρος - Εργασίες Δικτύου AC-IMPEL

    ΚΥΠΕ - 29/6/2001

    Αρχίζουν την ερχόμενη βδομάδα στην Κύπρο οι εργασίες της συνάντησης του Δικτύου AC-IMPEL της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρει επίσημη ανακοίνωση.

    Η Κύπρος θα φιλοξενεί την ολομέλεια του Δικτύου, καθώς και το Πρόγραμμα Ανταλλαγής Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, από τις 2 μέχρι τις 7 Ιουλίου του 2001.

    (ΚΥΠΕ/ΕΛ/ΜΜ)

    [07] (Κ) Κωνσταντινούπολη - ΕΕ - Περιβάλλον - Συνάντηση

    ΚΥΠΕ - 29/6/2001

    Η κυπριακή αντιπροσωπεία, κατά τη δεύτερη Ατυπη Συνάντηση των Υπουργών Περιβάλλοντος των υποψηφίων για ένταξη χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξελέγη στην Επιτροπή η οποία είχε εντολή να διαμορφώσει το τελικό κείμενο των πορισμάτων της συνάντησης, κατά την οποία έγινε απολογισμός των διαβουλεύσεων των υποψηφίων χωρών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και ανταλλαγή απόψεων για σειρά θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

    Οπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια των παρεμβάσεών του ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους, ο οποίος συμμετέχει στη συνάντηση, ενημέρωσε τους συναδέλφούς του για τις προσπάθειες στις οποίες προβαίνει το Υπουργείο του για την εναρμόνιση με το κοινοτικό κεκτημένο στον τομέα του περιβάλλοντος.

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΜΜ)

    [08] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πρέσβης Μεξικού - Διαπιστευτήρια

    ΚΥΠΕ - 29/5/2001

    Κάνοντας αναφορά στην ιδιαίτερη φιλία μεταξύ της χώρας του και της Κύπρου, ο νέος Πρέσβης του Μεξικού Αουγκούστο Σεζάρ Λεάλ Ανγκουλο επέδωσε σήμερα τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και δήλωσε ότι θα εργασθεί ώστε η φιλία αυτή να προχωρήσει και να γίνει πιο βαθιά.

    Δεχόμενος τα διαπιστευτήρια του Μεξικανού Πρέσβη, ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για τη συνεχή βοήθεια της κυβέρνησης του Μεξικού στις προσπάθειες της Κύπρου για επανένωση του νησιού και απαλλαγή της κατοχή.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΜ)

    [09] (Κ) Κύπρος - Βρετανία - Βρετανικές Βάσεις

    ΚΥΠΕ - 29/6/2001

    Κύπρος και Βρετανία δεν κατέστη δυνατόν να καταλήξουν σε οποιαδήποτε συμφωνία κατά τη διάρκεια χθεσινών διαβουλεύσων για το ζήτημα της προαγγελθείσας απόφασης των Βρετανών για επέκταση του συστήματος κεραιών στην περιοχή της Αλυκής Ακρωτηρίου.

    Οπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, η κυπριακή πλευρά επανέλαβε ότι δεν θα μπορούσε να συγκατανεύσει στην έναρξη οποιωνδήποτε εργασιών για την εγκατάσταση νέας κεραίας, πριν την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με τη βρετανική πλευρά και προτού διαπιστωθεί ότι η εγκατάσταση νέας κεραίας δεν θα είναι βλαπτική τόσο για την υγεία των κατοίκων της περιοχής όσο και για το περιβάλλον.

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΜΜ)

    [10] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρέσβης Βραζιλίας - Διαπιστευτήρια

    ΚΥΠΕ - 29/6/2001

    Την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς να διαπραγματευθεί μια λειτουργική λύση, η οποία να συνάδει με όλα τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, επανέλαβε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής επίδοσης των διαπιστευτηρίων του νέου Πρέσβη της Βραζιλίας στην Κύπρο Χοσέ Νογκουέιρα Φίλχο, με έδρα το Τελ Αβίβ.

    Από την πλευρά του, ο Πρέσβης της Βραζιλίας εξέφρασε την ετοιμότητα της κυβέρνησής του να υποστηρίξει πρωτοβουλίες για επανέναρξη του ειρηνικού διαλόγου μεταξύ των δύο κοινοτήτων και για επίτευξη λύσης σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, βασισμένη στην κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΜΜ)

    [11] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - ΕΕ - Διεθνές συνέδριο

    ΚΥΠΕ - 29/6/2001

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης εγκαινίασε με ομιλία του σε Διεθνές Συνέδριο του Κυπριακού Ινστιτούτου Πολιτικής Ερευνας και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (ΚΙΠΕΕΥ), που άρχισε το απόγευμα στη Λευκωσία, ένα δημόσιο διάλογο στην Κύπρο, με θέμα το μέλλον της Ευρώπης και τη βαθύτερη ολοκλήρωσή της, καλώντας την κοινωνία και τα οργανωμένα σύνολα, όπως πολιτικά κόμματα, πολιτικούς θεσμούς, πανεπιστήμια, ιδρύματα, "δεξαμενές σκέψης" αλλά και τους ίδιους τους πολίτες να βοηθήσουν την κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών να ετοιμάσουν τις επίσημες θέσεις της Κύπρου για αυτά τα θέματα.

    Ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε πως η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ δεν πρέπει να είναι το μόνο θέμα που να μας απασχολεί και πως ως υποψήφια χώρα η Κύπρος θα πρέπει να ενδιαφέρεται για το μέλλον της Ευρώπης, τη βαθύτερη ολοκλήρωσή της και τη θέση της στη νέα ευρωπαϊκή δομή.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

    [12] (Κ) Λονδίνο - ΥΠΕΞ - Εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής

    ΚΥΠΕ - 29/6/2001

    Συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας αρμόδιο για ευρωπαϊκές υποθέσεις Πίτερ Χέαρ θα έχει το απόγευμα της προσεχούς Δευτέρας 2 Ιουλίου, στο Λονδίνο, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος θα βρίσκεται στο Λονδίνο από αύριο το απόγευμα.

    Ο κ. Κασουλίδης, το βράδυ της Κυριακής, θα τελέσει τα εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής Κυπρίων και Αγγλων καλλιτεχνών, τα οποία είναι εμπνευσμένα από φωτογραφίες του Δώρου Παρτασίδη και αναφέρονται στην κυπριακή τραγωδία του 1974.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΝΜΑ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 29 June 2001 - 17:46:07 UTC