Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 01-09-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χρηματιστήριο - Επανήλθε η καθοδική τροχιά
  • [02] Μεσογειακοί Αγώνες - Πετόσφαιρα - Κύπρος - Ηττα
  • [03] Προεδρεύων Δημοκρατίας - Κυπριακό
  • [04] ΥΠΕΞ Ελλάδας - ΥΠΕΞ Γαλλίας - Κυπριακό - ΕΕ
  • [05] Κύπρος - Ηλιακή ενέργεια - Συμπόσιο
  • [06] Καμπέρα - Κοινοπολιτειακός Κοινοβουλευτικός Σύνδεσμος
  • [07] ΟΗΕ - Γενική Συνέλευση - 56η Τακτική Σύνοδος
  • [08] Βρετανικές Βάσεις - Ενδιάμεσος σταθμός - Ασκηση
  • [09] Τούρκοι - Πρόκληση - Πετροβολισμός
  • [10] Βασιλείου - ΗΠΑ - Κυπριακό - ΕΕ
  • [11] Υπουργός Εμπορίου - Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης
  • [12] Τζεμ - Φερχόιγκεν - Κυπριακό

  • [01] (K) Χρηματιστήριο - Επανήλθε η καθοδική τροχιά

    ΚΥΠΕ - 10/9/2001

    Σε καθοδική τροχιά επανήλθε στην πρώτη χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης, διαψεύδοντας τις προσδοκίες, που δημιούργησε η άνοδος της περασμένης Παρασκευής, για έξοδο της αγοράς από τη δίνη των παρατεταμένων υποχωρήσεων. Το νέο μπαράζ ρευστοποιήσεων που εκδηλώθηκε σήμερα για το σύνολο των εισηγμένων τίτλων οδήγησε το Γενικό Δείκτη σε μεγάλες ζημιές της τάξης του 2,13%, υποχωρώντας σε νέα χαμηλότερα επίπεδα διετίας, στις 136,87 μονάδες.

    Στα χαμηλά επίπεδα των 4,3 εκατομμυρίων λιρών διαμορφώθηκε ο ημερήσιος τζίρος, παρουσιάζοντας σημαντική μείωση 3,7 εκ. λίρες. Σημαντικές επίσης απώλειες της τάξης του 1,76% κατέγραψε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 527,96 μονάδες, με τον κλάδο της Πληροφορικής να δέχεται τις μεγαλύτερες ζημιές σε ποσοστό 5,91%.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΡΜ)

    [02] (Κ) Μεσογειακοί Αγώνες - Πετόσφαιρα - Κύπρος - Ηττα

    ΚΥΠΕ - 10/9/2001

    Η Εθνική Ομάδα Πετόσφαιρας Ανδρών της Κύπρου ηττήθηκε σήμερα από την αντίστοιχη ομάδα της Τουρκίας σε αγώνα που διεξήχθη στα πλαίσια των Μεσογειακών Αγώνων, στην Τυνησία.

    Η Κύπρος ηττήθηκε με σκορ 3 - 0 σετ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΡΜ)

    [03] (Κ) Προεδρεύων Δημοκρατίας - Κυπριακό

    ΚΥΠΕ - 10/9/2001

    Τις ευχαριστίες του προς τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου εξέφρασε σήμερα ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, αφού έθεσε το Κυπριακό και ήγειρε το θέμα των απειλών της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου, κατά το χθεσινό γεύμα στο οποίο παρακάθησαν οι ΥΠΕΞ των 15 χωρών μελών της ΕΕ με τους 13 ομόλογους τους από τις υποψήφιες χώρες, στο Βέλγιο.

    Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Ισμαίλ Τζεμ κατά τη διάρκεια του γεύματος, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι "χρειάζεται να μελετηθούν όλες οι δηλώσεις που έκαναν οι Τούρκοι επίσημοι".

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΡΜ)

    [04] (Κ) ΥΠΕΞ Ελλάδας - ΥΠΕΞ Γαλλίας - Κυπριακό - ΕΕ

    ΚΥΠΕ - 10/9/2001

    Οι πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό με ιδιαίτερη αναφορά στη στάση της Τουρκίας και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, αλλά και η πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου με το Γάλλο ομόλογό του Ιμπέρ Βεντρίν σήμερα στην Αθήνα.

    "Δεν θα μπορούσαμε να μην συζητήσουμε βεβαίως και το Κυπριακό", είπε μετά την συνάντηση ο Έλληνας ΥΠΕΞ, σημειώνοντας ότι "αναλύσαμε σε βάθος" την πορεία του Κυπριακού, τις πρόσφατες εξελίξεις, ενώ διατυπώσαμε τις εκτιμήσεις μας για την κίνηση της Τουρκίας και ιδιαίτερα του κ. Ντενκτάς. (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΑΑΓ/ΡΜ))

    [05] (Κ) Κύπρος - Ηλιακή ενέργεια - Συμπόσιο

    ΚΥΠΕ - 10/9/2001

    Συμπόσιο για την ηλιακή ενέργεια διοργανώνεται στις 18 Σεπτεμβρίου στην Κύπρο από το Πανεπιστήμιο Στουτγκάρδης και το Σύνδεσμο των αποφοίτων του στην Κύπρο, κατά το οποίο θα παρουσιαστούν οι τελευταίες εξελίξεις στις δύο χώρες και την Ευρώπη σχετικά με τη χρήση της ηλιακής ενέργειας ως εναλλακτική πηγή ενέργειας.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πρεσβείας της Γερμανίας στην Κύπρο, το συμπόσιο, με θέμα "Μετατροπή Ηλιακής Ενέργειας - Επιστημονικές Αρχές, Τεχνολογίες και Εφαρμογές", θα προσφωνήσουν ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης, ο Πρέσβης της Γερμανίας στην Κύπρο Πέτερ Βίττιγκ, ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Βασίλης Ρολόγης και ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΡΜ)

    [06] (Κ) Καμπέρα - Κοινοπολιτειακός Κοινοβουλευτικός Σύνδεσμος

    ΚΥΠΕ - 10/9/2001

    Η ενδυνάμωση του ρόλου των Κοινοβουλίων ενάντια στη διαφθορά, η καταπολέμηση της φτώχειας, η ευαισθητοποίηση των Κοινοβουλίων σε θέματα ισότητας των δύο φύλων, η ανάπτυξη εξειδικευμένων γνώσεων στους βουλευτές, και η καταπολέμηση της παράνομης εμπορίας ανθρώπων, είναι τα θέματα που θα απασχολήσουν τις εργασίες της 47ης Διάσκεψης του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου, που άρχισαν σήμερα στην Καμπέρα, στην οποία συμμετέχει και αντιπροσωπεία από την Κύπρο.

    Την κυπριακή αποστολή αποτελούν οι βουλευτές Αριστοφάνης Γεωργίου, Χρίστος Μαυροκορδάτο, Μάρκος Κυπριανού και Γεώργιος Γεωργίου.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΡΜ)

    [07] (Κ) ΟΗΕ - Γενική Συνέλευση - 56η Τακτική Σύνοδος

    ΚΥΠΕ - 10/9/2001

    Αρχίζει αύριο στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ), στη Νέα Υόρκη, η 56η Τακτική Σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ, η οποία ολοκληρώνει τις εργασίες της στις αρχές Οκτωβρίου.

    Αύριο, πρώτη μέρα των εργασιών της Συνόδου, ο ΓΓ του Οργανισμού, Κόφι Ανάν θα καταθέσει την έκθεσή του για τις εργασίες του Οργανισμού, ενώ στις 25 Σεπτεμβρίου είναι προγραμματισμένο να προσφωνήσει τη Συνέλευση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης. Στην ημερήσια διάταξη των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης περιλαμβάνεται και το Κυπριακό.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΡΜ)

    [08] (Κ) Βρετανικές Βάσεις - Ενδιάμεσος σταθμός - Ασκηση

    ΚΥΠΕ - 10/9/2001

    Κέντρο εκπαίδευσης και διαμετακόμισης θα είναι για ένα περίπου μήνα οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν ως ενδιάμεσος σταθμός στην αναδίπλωση των στρατιωτικών δυνάμεων της Μεγάλης Βρετανίας με τελικό προορισμό το Ομάν όπου θα διεξαχθεί η άσκηση "Σαϊφ Σαρία 2" από τις 17 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου.

    Μιλώντας σήμερα σε διάσκεψη Τύπου στις Βρετανικές Βάσεις Ακρωτηρίου, ο αντισυνταγματάρχης Νίαλ Μαγκρέγκορ Σμίθ είπε ότι "στην άσκηση θα λάβουν μέρος μία ταξιαρχία στρατιωτών με τα οχήματά τους, 15 πολεμικά πλοία, 60 μαχητικά και άλλα 50 αεροσκάφη που θα αναπτυχθούν σε μια στρατηγική απόσταση πέντε χιλιάδων μιλίων στην περιοχή του Κόλπου", μια περιοχή στην οποία, όπως είπε, "η Βρετανία διατηρεί ιδιαίτερα σημαντικά εθνικά συμφέροντα και στενές φιλίες".

    (ΚΥΠΕ/ΣΧ/ΑΑΓ/ΡΜ)

    [09] (Κ) Τούρκοι - Πρόκληση - Πετροβολισμός

    ΚΥΠΕ - 10/9/2001

    Σε νέα πρόκληση προχώρησαν οι Τούρκοι γύρω στις 3.00 σήμερα το πρωί, πετροβολώντας στρατιώτη, ο οποίος εκτελούσε καθήκοντα σκοπού, στο φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς που βρίσκεται στην οδό Τεμπών στη Λευκωσία.

    Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Υπουργείου Αμυνας, η Κυπριακή Δημοκρατία προέβη σε διαμαρτυρία για το γεγονός προς τα Ηνωμένα Εθνη, τα οποία διερευνούν το περιστατικό.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΡΜ)

    [10] (Κ) Βασιλείου - ΗΠΑ - Κυπριακό - ΕΕ

    ΚΥΠΕ - 10/9/2001

    Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) θα διευκολύνει την επανένωση του νησιού και θα δώσει το αίσθημα ασφάλειας και σταθερότητας σε όλους τους Κυπρίους, ιδιαίτερα στους Τ/Κ, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργος Βασιλείου.

    Μιλώντας για τις "Επιπτώσεις της διεύρυνσης της ΕΕ για την Ευρώπη, την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο" στο Συνέδριο που πραγματοποιείται στην Ουάσινγκτον από το "Western Policy Center", ο κ. Βασιλείου ανέφερε ότι η υποψηφιότητα της Κύπρου για ένταξη και ακολούθως η ένταξή της στην ΕΕ θα συνεισφέρει στην εξεύρεση λύσης του Κυπριακού και στην επανένωση του νησιού, ενώ επεκρίνοντας την Τουρκία, είπε ότι η χώρα αυτή δεν πληροί τα κριτήρια της Κοπενγχάγης και δεν προσπαθεί αρκετά προς αυτή την κατεύθυνση.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΡΜ)

    [11] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης

    ΚΥΠΕ - 10/9/2001

    "Η Τουρκία ακολουθεί μια απόλυτα αρνητική στάση σε ό,τι αφορά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση", τόνισε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης σε διάσκεψη Τύπου που έδωσε σήμερα στο κυπριακό περίπτερο στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας ότι Κύπρος και Ελλάδα αντιλαμβάνονται την ένταξη "ως ένταξη ολόκληρης της Κυπριακής Δημοκρατίας".

    "Για να επιτευχθεί αυτό", συνέχισε ο κ. Ρολάνδης, ο οποίος βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη με την ευκαιρία της Διεθνούς Έκθεσης, "πρέπει να μας παραχωρηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση απόκλιση σε ό,τι αφορά τις περιοχές εκείνες που δεν βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας, λόγω της τουρκικής εισβολής και κατοχής", προσθέτοντας ότι "η Ελλάδα στηρίζει την Κύπρο σε αυτό τον τομέα".

    Εξέφρασε ακόμη την άποψη, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ότι το μόνο που μπορεί να αναμένει η Ευρωπαϊκή Ένωση από την Τουρκία, είναι να συμπεριφερθεί ως υποψήφια προς ένταξη χώρα, η οποία αυτή τη στιγμή παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο μιας άλλης υπό ένταξη χώρας.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΡΜ)

    [12] (Κ) Τζεμ - Φερχόιγκεν - Κυπριακό

    ΚΥΠΕ - 10/9/2001

    Η έλλειψη πολιτικής βούλησης από την πλευρά της Αγκυρας περιορίζει δραστικά τις πιθανότητες μετάβασης του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στη Νέα Υόρκη στις 12 Σεπτεμβρίου, ώστε να ανταποκριθεί στην πρόσκληση του ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν για διαπραγματεύσεις επίλυσης του Κυπριακού στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

    Αυτό υπογράμμιζαν σήμερα στις Βρυξέλλες πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αμέσως μετά τη συνάντηση του Επιτρόπου της ΕΕ αρμόδιου για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν με τον Τούρκο Υπουργό εξωτερικών Ισμαίλ Τζεμ.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΡΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 10 September 2001 - 17:49:04 UTC