Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 01-09-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κύπρος - Πένθος
  • [02] Τηλεφωνική γραμμή - Νέα Υόρκη - Πληροφορίες
  • [03] Υπουργός Εξωτερικών - Νέα Υόρκη
  • [04] Γιώργος Βασιλείου - Ουάσινγκτον
  • [05] ΔΗΣΥ - ΗΠΑ - Πένθος
  • [06] ΠΑΚ - ΗΠΑ - Πένθος
  • [07] Κατεχόμενα - Συνάλλαγμα - Αύξηση
  • [08] Υπ. Εμπορίου - Ιεροσόλυμα - Τελετή ενθρόνισης
  • [09] Κατεχόμενα - Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών
  • [10] Ντενκτάς - Ταλάτ - ΚΠΕ - Επικρίσεις
  • [11] Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης - ΗΠΑ - Επιθέσεις
  • [12] ΟΕΒ - ΗΠΑ - Επιθέσεις
  • [13] Κύπρος - Υπ. Υποθέσεων του Πολίτη της Κίνας
  • [14] Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
  • [15] Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [16] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [17] Προεδρεύων Δημοκρατίας - Θάνατος Καζαντζίδη

  • [01] (Κ) Κύπρος - Πένθος

    ΚΥΠΕ - 14/09/2001

    Ημέρα πένθους έχει κηρυχθεί η σημερινή ημέρα στην Κύπρο για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στις ΗΠΑ, ακολουθώντας απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Οι σημαίες κυμματίζουν από το πρωί μεσίστιες. Στις 12.00 το μεσημέρι θα ηχήσουν οι σειρήνες και θα τηρηθεί τρίλεπτη σιγή.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Τηλεφωνική γραμμή - Νέα Υόρκη - Πληροφορίες

    ΚΥΠΕ - 14/09/2001

    Τηλεφωνική γραμμή με τις ΗΠΑ, αλλά και ηλεκτρονική διεύθυνση για πληροφορίες αναφορικά με άτομα που πιθανό να βρίσκονταν στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στη Νέα Υόρκη κατά την ώρα των τρομοκρατικών επιθέσεων, τίθεται στη διάθεση του κοινού.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στον αρ. τηλεφώνου 001-800-331-0075 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.responsecare. com. (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ

    [03] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Νέα Υόρκη

    ΚΥΠΕ - 14/09/2001

    Γεύμα εργασίας είχε χθες στη Νέα Υόρκη, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο για μια ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων, μετά την άρνηση του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να αποδεχθεί την πρόσκληση του ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν για επανέναρξη των συνομιλιών στις 12 Σεπτεμβρίου.

    Οπως είχε πει στο ΚΥΠΕ ο κ. ντε Σότο, ο ίδιος επέστρεψε από το ταξίδι του στην Κύπρο και την Ευρώπη στις 10 Σεπτεμβρίου το βράδυ και λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον αμερικανικών στόχων την επομένη, χθες μπόρεσε να μεταβεί στο γραφείο του για να ενημερωθεί.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΜ)

    [04] (Κ) Γιώργος Βασιλείου - Ουάσινγκτον

    ΚΥΠΕ - 14/09/2001

    Στα πλαίσια της επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση Γιώργος Βασιλείου συναντήθηκε χθες με το Γερουσιαστή Τζόζεφ Μπίτεν, Πρόεδρο της σημαντικής Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, ο οποίος και επαναβεβαίωσε την υποστήριξή του για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και τη λύση του Κυπριακού με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

    Ακολούθως ο κ. Βασιλείου συναντήθηκε με το Γερουσιαστή Πόλ Σαρμπάνης, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, με τον οποίο είχε μακρά συζήτηση τόσο για την αναμενόμενη έκβαση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, όσο και για το Κυπριακό. (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΑΑΓ/ΡΜ) (Κ) ΔΗΣΥ - ΗΠΑ - Πένθος ΚΥΠΕ - 14/09/2001 Ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ) συμμετέχοντας στο πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο πένθος για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων της περασμένης Τρίτης κατά των ΗΠΑ, και με απόφαση του Προέδρου του κόμματος Νίκου Αναστασιάδη οι σημαίες στα κεντρικά και επαρχιακά γραφεία του ΔΗΣΥ θα κυματίζουν μεσίστιες.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, στις 12 το μεσημέρι, ώρα που θα ηχήσουν οι σειρήνες, οι υπάλληλοι του κόμματος θα διακόψουν την εργασία τους και θα τηρήσουν τρίλεπτη σιγή "στη μνήμη των χιλιάδων αθώων θυμάτων των στυγνών τρομοκρατικών επιθέσεων" ανάμεσα στα οποία όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, "συγκαταλέγονται μέλη της ελληνικής και κυπριακής ομογένειας της Αμερικής".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΡΜ)

    [05] (Κ) ΠΑΚ - ΗΠΑ - Πένθος

    ΚΥΠΕ - 14/09/2001

    "Συμπάσχουμε με τα θύματα της Νέας Υόρκης και της Ουάσινγκτον, και μαζί με όλο τον κόσμο αξιώνουμε τον τιμωρία της βαρβαρότητας, απαλλαγή των λαών από τον τρόμο και την αδικία", αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα (ΠΑΚ), προσθέτοντας ότι "τα θύματα των τρομοκρατών οδύρονται σε διάφορα μέρη του κόσμου" με πρώτη την Κύπρο, "που χτυπιέται από την τουρκική τρομοκρατία μισό αιώνα και δοκιμάζεται από την τουρκική θηριωδία του Αττίλα 27 αδιάκοπα χρόνια".

    Ο πολιτισμένος κόσμος πενθεί τις χιλιάδες των θυμάτων της "πωρωμένης τρομοκρατίας, ενώ παράλληλα διαδηλώνει τη θλίψη του και τη συμπαράστασή του στους συγγενείς των θυμάτων της φρικτής τραγωδίας", αναφέρει στην ανακοίνωση του ΠΑΚ, προσθέτοντας ότι "αξιώνουμε τον τερματισμό των προκλήσεων και τη σωτηρία όσων υποφέρουν από τα όργανα του τρόμου, όπως η δική μας πατρίδα υποφέρει από την τουρκική θηριωδία και τρομοκρατία".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΡΜ)

    [06] (Κ) Κατεχόμενα - Συνάλλαγμα - Αύξηση

    ΚΥΠΕ - 14/09/2001

    "Στα ύψη έφτασε και πάλι το συνάλλαγμα στα κατεχόμενα", γράφει ο τ/κ Τύπος.

    Σύμφωνα με την τ/κ εφημερίδα "Κίπρις", ενώ σε όλες τις αγορές του κόσμου η τιμή του δολαρίου μειώνεται, στα κατεχόμενα "εκτοξεύτηκε στα ύψη".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΕΛ/ΡΜ)

    [07] (Κ) Υπ. Εμπορίου - Ιεροσόλυμα - Τελετή ενθρόνισης

    ΚΥΠΕ 14/09/2001

    Ο Υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκος Ρολάνδης, αναχωρεί αύριο για τα Ιεροσόλυμα όπου θα παραστεί στη τελετή ενθρόνισης του νέου Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίου του Α'.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Ρολάνδης θα εκπροσωπήσει στην τελετή ενθρόνισης τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΡΜ)

    [08] (Κ) Κατεχόμενα - Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών

    ΚΥΠΕ 14/09/2001

    Η Λευκορωσία και η Αλβανία πρόκειται να συμμετάσχουν με τα συγκροτήματα τους στο λεγόμενο διεθνές Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, το Φεστιβάλ αρχίζει σήμερα.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΕΛ/ΡΜ)

    [09] (Κ) Ντενκτάς - Ταλάτ - ΚΠΕ - Επικρίσεις

    ΚΥΠΕ 14/09/2001

    "Ως εμπαιγμό" χαρακτηρίζει τη πρόταση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, για απευθείας συνάντηση με το Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο Αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Σύμφωνα με το τ/κ Τύπο, ο κ. Ταλάτ επέκρινε και πάλι το Τ/Κ ηγέτη, επειδή απέρριψε τη πρόσκληση του ΓΓ για συνάντηση στη Νέα Υόρκη και δήλωσε ότι "η πρόταση στερείται σοβαρότητας".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΕΛ/ΡΜ)

    [10] (Κ) Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης - ΗΠΑ - Επιθέσεις

    ΚΥΠΕ 14/09/2001

    Υστερα από τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις ενάντια στις ΗΠΑ και τον τραγικό απολογισμό των θυμάτων που άφησαν πίσω της, το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης καταδικάζει "με αποτροπιασμό την τρομοκρατική αυτή πράξη και την τρομοκρατία γενικά, από όπου κι αν προέρχεται, από άτομα, οργανώσεις ή κράτη".

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του, το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης μαζί με τον κυπριακό λαό, εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια του "για τα θύματα της φρικιαστικής αυτής ενέργειας".

    (ΚΥΠΕ/ΕΛ/ΡΜ)

    [11] (Κ) ΟΕΒ - ΗΠΑ - Επιθέσεις

    ΚΥΠΕ 14/09/2001

    Με συλλυπητήριο τηλεγράφημα της προς τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Κύπρο Ντόναλντ Μπάντλερ, η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων Κύπρου (ΟΕΒ) εξέφρασε "τη βαθιά οδύνη του κυπριακού εργοδοτικού και επιχειρηματικού κόσμου, για τη τραγωδία που ζει τις τελευταίες μέρες ο αμερικανός λαός και μαζί με αυτόν ολόκληρη η πολιτισμένη ανθρωπότητα".

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της, η ΟΕΒ στο τηλεγράφημα καταδικάζει "το φρικτό και αποτρόπαιο έγκλημα" και διατυπώνει τη βεβαιότητα, ότι "οι ΗΠΑ με τη συμπαράσταση του ελεύθερου κόσμου θα μπορέσουν γρήγορα να επουλώσουν τις πληγές".

    (ΚΥΠΕ/ΕΛ/ΡΜ)

    [12] (Κ) Κύπρος - Υπ. Υποθέσεων του Πολίτη της Κίνας

    ΚΥΠΕ 14/09/2001

    Φτάνει στην Κύπρο την προσεχή Κυριακή, για τετραήμερη επίσημη επίσκεψη, ο Υπουργός Υποθέσεων του Πολίτη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Duoji Cairang, ύστερα από πρόσκληση του Υπουργού Εσωτερικών Χριστόδουλου Χριστοδούλου, ο οποίος θα τον υποδεχθεί κατά την άφιξή του στην Κύπρο.

    Κατά την παραμονή του στην Κύπρο, ο Κινέζος Υπουργός, ο οποίος θα ηγείται πενταμελούς αντιπροσωπείας, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και θα έχει συνομιλίες με τον Υπουργό Εσωτερικών Χριστόδουλο Χριστοδούλου για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Μεταξύ άλλων, οι δύο Υπουργοί θα υπογράψουν συμφωνία για θέματα πολιτικής άμυνας και εκλογών τοπικών αρχών.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ)

    [13] (Κ) Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος

    ΚΥΠΕ - 14/09/2001

    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο στις 14/9/2001, ενδεικτικά οι ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων έναντι της Κυπριακής Λίρας διαμορφώθηκαν ως εξής:

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
          Γεν Iαπωνίας               189,1806        190,6940
          Δολ. Αυστραλίας              3,0860          3,1106
          Δολ. Καναδά                  2,4935          2,5134
          Κορώνα Δανίας               12,9432         13,0467
          Κορώνα Νορβηγίας            13,9141         14,0254
          Κορώνα Σουηδίας             16,6699         16,8032
          Φράγκο Eλβετίας              2,6088          2,6296
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [14] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    ΚΥΠΕ - 14/09/2001

    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας για πράξεις άμεσης παράδοσης

    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 14/9/2001 διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    Τηλεγραφικά Εμβάσματα

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7409          1,7513
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5949          1,6044
    Λίρα Αγγλίας                     1,0802          1,0866
    -----------------------------------------------------------------
    
             Τιμές των εθνικών νομισμάτων των χωρών της ΟΝΕ
                 έναντι της Κυπριακής Λίρας με βάση τις
                      αμετάκλητες ισοτιμίες τους
                   -----------------------------------
    
                                     Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δραχμή Ελλάδας                   593,2100        596,7600
    Εσκούδος Πορτογαλίας             349,0191        351,1041
    Λίρες Ιρλανδίας                    1,3711          1,3793
    Λιρέττα Iταλίας                3.370,8524      3.390,9897
    Μάρκο Γερμανίας                    3,4049          3,4252
    Μάρκα Φιλλανδίας                  10,3509         10,4128
    Πεσέτα Ισπανίας                  289,6614        291,3918
    Σελλίνι Αυστρίας                  23,9553         24,0984
    Φιορίνι Ολλανδίας                  3,8364          3,8594
    Φράγκο Βελγίου                    70,2277         70,6473
    Φράγκο Γαλλίας                    11,4196         11,4878
    Φράγκο Λουξεμβούργου              70,2277         70,6473
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [15] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    ΚΥΠΕ - 14/09/2001

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           125,45 (-1,85)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  5.220.306
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP 2.520.412    479,90 (-1,99)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £  1.636.567    129,98 (-1,35)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
        Οργανισμοί                £    114.820    131,91 (-3,14)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     59.974     37,60 (-4,71)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    117.372     51,12 (-0,89)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £    226.335    124,01 (-3,31)
    Εμπορικές Εταιρείες           £    128.898     32,84 (-0,94)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     10.212     51,25 (-2,29)
    Ετ. Πληροφορικής              £    283.907     10,66 (-4,57)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £  1.439.018     25,39 (-2,38)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
        Ψαριών                    £      8.023     34,98 (-5,00)
    Ξενοδοχεία                    £    299.547     81,50 (-1,07)
    Αλλες Εταιρείες               £    606.835    151,28 (-2,02)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΡΜ)

    [16] (Κ) Προεδρεύων Δημοκρατίας - Θάνατος Καζαντζίδη

    ΚΥΠΕ - 14/09/2001

    Μεγάλη απώλεια αισθάνεται σήμερα όποιος αγάπησε το λαϊκό τραγούδι, είπε σήμερα ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας αναφερόμενος στο θάνατο του τραγουδιστή Στέλιου Καζαντζίδη, ο οποίος απεβίωσε σήμερα νικημένος από την επάρατη νόσο.

    Η έκφραση του πόνου του απλού ανθρώπου και της κοινωνικής αδικίας μέσα από τα τραγούδια του, "ήταν ατόφια", πρόσθεσε ο κ. Χριστόφιας, εκφράζοντας τη θλίψη του για το χαμό του λαϊκού τροβαδούρου γιατί, όπως είπε, προσωπικότητες στο τραγούδι όπως αυτή του Στέλιου Καζαντζίδη "είναι σπάνιες".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΡΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 14 September 2001 - 12:12:03 UTC