Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 01-09-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόσωπος Τύπου ΔΗΣΥ - Δηλώσεις Γούλσεϊ
  • [02] Πρόεδρος Βουλής - Πρέσβης Γιουγκοσλαβίας
  • [03] Κύπρος - ΕΕ - Ενταξιακές διαπραγματεύσεις
  • [04] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [05] Χρηματιστήριο - Νέα σημαντική άνοδος
  • [06] Κοινοβουλευτική Διάσκεψη - ΕΕ - Κύπρος - Τρομοκρατία
  • [07] Μπαλέτο Μοϊσέγιεφ - Φιλανθρωπική παράσταση
  • [08] Πρόεδρος Βουλής - Κηδεία λειψάνων
  • [09] Υπoυργός Οικονομικών - Τσιμπανούλης - Μελέτη
  • [10] Κύπρος - Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης

  • [01] (Κ) Εκπρόσωπος Τύπου ΔΗΣΥ - Δηλώσεις Γούλσεϊ

    ΚΥΠΕ - 19/9/2001

    "Απαράδεκτες, επιπόλαιες και ανεύθυνες," χαρακτηρίζει ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ), διά του εκπροσώπου του, τις δηλώσεις που έγιναν τις τελευταίες μέρες από πρώην αξιωματούχους των ΗΠΑ και ιδιαίτερα από τον πρώην Διευθυντή της CIA Τζέιμς Γούλσεϊ, με τις οποίες γίνεται προσπάθεια εμπλοκής της Κύπρου στις δραστηριότητες του τρομοκράτη Οσάμα Μπιν Λάντεν, και τονίζει ότι αναμένει "από την υπεύθυνη κυβέρνηση των ΗΠΑ να αποκαταστήσει την αλήθεια και να καταδικάσει ανάλογες ανεύθυνες συμπεριφορές".

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Τάσος Μητσόπουλος είπε σήμερα ότι η Κύπρος, θύμα και η ίδια της τρομοκρατίας και της τουρκικής βίας, "έχει επανειλημμένα εκδηλώσει την ετοιμότητά της να συνεργαστεί με όλα τα διεθνή σώματα και οργανισμούς για την αποτελεσματική διερεύνηση πιθανών καταγγελιών αλλά και για την εξάρθρωση της διεθνούς τρομοκρατίας".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΜΜ)

    [02] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρέσβης Γιουγκοσλαβίας

    ΚΥΠΕ - 19/9/2001

    "Ο κυπριακός λαός είναι εδώ και είκοσι επτά χρόνια θύμα της κρατικής τρομοκρατίας που ασκεί σε βάρος του η Τουρκία", δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ύστερα από συνάντηση με τον Πρέσβη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας Πέρο Ζιάνκοβιτζ με την ευκαιρία της αναχώρησής του από την Κύπρο.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση ο κ. Χριστόφιας προέβη σε μια γενική εκτίμηση της παρούσας κατάστασης στη διεθνή πολιτική σκηνή, μετά τις καταδικαστέες τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ.

    (ΚΥΠΕ/ΕΛ/ΜΜ)

    [03] (Κ) Κύπρος - ΕΕ - Ενταξιακές διαπραγματεύσεις

    ΚΥΠΕ - 19/9/2001

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) ευελπιστεί ότι μέχρι το τέλος του χρόνου η Κύπρος θα έχει κλείσει ακόμη τρία κεφάλαια, δήλωσε ο υπεύθυνος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου, Λέοπολντ Μάουρερ, ο οποίος σχολιάζοντας χθεσινές δηλώσεις του πρώην διευθυντή της CIA Τζέιμς Γούλσεϊ ότι στην Κύπρο γίνεται ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, είπε ότι οι κυπριακές αρχές κάνουν πολύ σοβαρή δουλειά για την καταπάτηση του φαινομένου αυτού.

    Μιλώντας μετά από πολύωρη συνάντηση σήμερα με τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, Γιώργο Βασιλείου, ο κ. Μάουρερ είπε ότι συζητήθηκε το θέμα των δικοινοτικών προγραμμάτων συνεργασίας και ανάπτυξης των σχέσεων των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΜ)

    [04] (K) Χρηματιστήριο - Νέα σημαντική άνοδος

    ΚΥΠΕ - 19/9/2001

    Με κινητήριο δύναμη, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, τους τραπεζικούς τίτλους η χρηματαγορά κατέγραψε στη σημερινή συνάντηση νέα σημαντική άνοδο της τάξης του 2,98%, κλείνοντας στις 121,21 μονάδες. Η μείωση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα φαίνεται να "αφύπνισε" τη χρηματαγορά, στρέφοντας τους επενδυτές προς τις μετοχές των τραπεζών, ο κλάδος των οποίων κατέγραψε σημαντικά κέρδη της τάξης του 4,5%. Χωρίς να ξεφύγει από τα χαμηλά επίπεδα του τελευταίου καιρού, η αξία των συναλλαγών παρέμεινε στα 5,1 εκατομμύρια λίρες, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει πέραν του 1/5 του όγκου, αξίας 1,07 εκ. λίρες.

    Νέα εντυπωσιακή άνοδο της τάξης του 4,12% σημείωσε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων τίτλων, κλείνοντας στις 481,44 μονάδες, με τα σημαντικότερα κέρδη να σημειώνονται στον κλάδο των Ασφαλειών σε ποσοστό 5,88%.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΜΜ)

    [05] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    ΚΥΠΕ - 19/9/2001

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           121,21 ( 2,98)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  5.102.153
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP 3.317.681    481,44 ( 4,12)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £  2.255.389    134,12 (  4,50)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
        Οργανισμοί                £    166.333    122,31 (  1,65)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     39.225     38,33 (  5,88)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    111.432     50,63 (  3,92)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £    173.731    109,14 (  2,72)
    Εμπορικές Εταιρείες           £    152.254     31,23 (  4,38)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     58.139     48,43 (  0,29)
    Ετ. Πληροφορικής              £    296.863      9,63 (  2,45)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    230.136     23,33 (  1,74)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
        Ψαριών                    £      1.555     33,71 (  3,72)
    Ξενοδοχεία                    £    585.257     72,08 ( -0,30)
    Αλλες Εταιρείες               £    684.282    142,42 (  2,26)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΜΜ)

    [06] (K) Κοινοβουλευτική Διάσκεψη - ΕΕ - Κύπρος - Τρομοκρατία

    ΚΥΠΕ - 19/9/2001

    Σοβαρή ανησυχία για το γεγονός ότι η διεθνής τρομοκρατία αποτελεί πλέον παράγοντα αποσταθεροποίησης, εξέφρασε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λιλλήκας, μιλώντας στις Βρυξέλλες στην Κοινοβουλευτική Διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των χωρών του Συμφώνου Σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη (ΝΑΕ), οι εργασίες της οποίας έληξαν, όπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση.

    Σε παρέμβασή του στο θέμα "Κοινοβουλευτική συμβολή για την επίτευξη σταθερότητας στη ΝΑΕ", ο κ. Λιλλήκας ως Αντιπρόεδρος της Γενικής Επιτροπής Πολιτικών Θεμάτων και Ασφάλειας του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), αναφερόμενος στο θέμα της τρομοκρατίας, με αφορμή τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ, είπε, μεταξύ άλλων, ότι "όταν η αντιπαράθεση τρομοκρατίας και διεθνούς νομιμότητας προσλαμβάνει πολιτισμικό και θρησκευτικό χαρακτήρα, η κατάσταση είναι ακόμα πιο ανησυχητική και η ανάγκη για αποτελεσματική αντιμετώπισή της ακόμα πιο επιτακτική".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [07] (Κ) Μπαλέτο Μοϊσέγιεφ - Φιλανθρωπική παράσταση

    ΚΥΠΕ - 19/9/2001

    Με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων, αλλά και την ευαισθητοποίηση τόσο των Κυπρίων όσο και των Ρώσων που διαμένουν στην Κύπρο για την ανέγερση ρωσικού Ορθοδόξου Ναού στο νησί, το παγκοσμίου φήμης μπαλέτο Μοϊσέγιεφ θα δώσει φιλανθρωπική παράσταση στο Πατίχειο Αμφιθέατρο, στη Λάρνακα την Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Εξαρχος του Πατριαρχείου Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Σέργιος είπε ότι η παράσταση "θα συμβάλει στην παραπέρα εδραίωση των διμερών σχέσεων, κάτι που στηρίζουν πολιτικοί και κοινωνικοί παράγοντες στην Κύπρο", τονίζοντας ότι το κόστος του ρωσικού Ορθοδόξου Ναού θα ανέλθει γύρω στα τέσσερα εκατομμύρια δολάρια.

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΜΜ)

    [08] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κηδεία λειψάνων

    ΚΥΠΕ - 19/9/2001

    Οι χειρισμοί του Κυπριακού μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ καταστούν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για συλλογικότητα, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι "απροβλημάτιστες δηλώσεις, αποφάσεις και ενέργειες, όχι μόνο δεν βοηθούν αλλά μπορεί και να βλάψουν ανεπανόρθωτα".

    Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Βουλής, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, είπε ότι η νέα κατάσταση πραγμάτων που προέκυψε μετά την τρομοκρατική επίθεση εναντίον των ΗΠΑ "θα απασχολήσει σοβαρά το Εθνικό Συμβούλιο το οποίο θα συνέλθει την ερχόμενη βδομάδα".

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΜΜ)

    [09] (Κ) Υπoυργός Οικονομικών - Τσιμπανούλης - Μελέτη

    ΚΥΠΕ - 19/9/2001

    Το Υπουργείο Οικονομικών έχει αναθέσει στον Ελλαδίτη εμπειρογνώμονα Δημήτρη Τσιμπανούλη να προχωρήσει με την υλοποίηση της μελέτης του με τίτλο "Η Κεφαλαιαγορά και το Νομοθετικό της Πλαίσιο", σε νομοθετήματα, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης, μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου για την παρουσίαση της μελέτης, που εκδόθηκε σε βιβλίο και πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε τη συνέχιση της πετυχημένης συνεργασίας του με τον κ. Τσιμπανούλη.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι στα πλαίσια της υλοποίησης της μελέτης εντάσσεται η εναρμόνιση της νομοθεσίας περί Αξιών και ΧΑΚ στο νέο νόμο για τις Επιχειρήσεις Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΕΠΕΥ), η ρύθμιση των προϋποθέσεων για χορήγηση άδειας λειτουργίας σε ΕΠΕΥ, η σύνταξη κώδικα συμπεριφοράς των ΕΠΕΥ, που θα περιέχει αναλυτικά τους κανόνες επαγγελματικής συμπεριφοράς των ΕΠΕΥ, η διαμόρφωση του προτύπου γενικών όρων συναλλαγών των μελών του Χρηματιστηρίου και η εταιρική διακυβέρνηση και θεσμοθέτηση ευθύνης αναδόχων και υποχρεώσεων των εισηγμένων εταιρειών.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [10] (Κ) Κύπρος - Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης

    ΚΥΠΕ - 19/9/2001

    Μια από τις μεγαλύτερες που έχουν οργανωθεί μέχρι σήμερα, τόσο σε εκθεσιακό χώρο όσο και σε αριθμό συμμετοχών, αποτελεί η φετινή, 41η συνεχής συμμετοχή της Κύπρου στην 66η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία πραγματοποιήθηκε από 8 μέχρι 16 Σεπτεμβρίου 2001.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το κυπριακό περίπτερο κάλυπτε έκταση 456 τ.μ. περίπου σε ένα ενιαίο χώρο στον οποίο στεγάζονταν 23 επιμέρους περίπτερα όσα και ο αριθμός των Κυπρίων εκθετών.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 19 September 2001 - 17:46:07 UTC