Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 01-09-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ελλάδας - Αφιξη
  • [02] Βανέσα Μέι - Δημοσιογραφική διάσκεψη
  • [03] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Επέτειος Ανεξαρτησίας - Μήνυμα
  • [04] Υπουργοί Aμυνας Ελλάδας και Κύπρου - Συνάντηση
  • [05] Υπ. Εξωτερικών - Υπ. Εθνικής Αμυνας Ελλάδας
  • [06] Υπ. Εθνικής Αμυνας Ελλάδας - Επιτροπή Αμυνας Βουλής

  • [01] (Κ) Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ελλάδας - Αφιξη

    ΚΥΠΕ - 30/09/2001

    Εφθασε στις 4:20 το απόγευμα στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ακης Τσοχατζόπουλος για διήμερη επίσκεψη και προκειμένου να εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 41η επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Τον κ. Τσοχατζόπουλο, ο οποίος ήλθε στην Κύπρο με μικρό αεροσκάφος της Ελληνικής Δημοκρατίας και συνοδευόμενος από ομάδα Ελλαδιτών δημοσιογράφων, υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο ο Κύπριος ομόλογός του, Σωκράτης Χάσικος, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Ευάγγελος Φλωράκης και ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Χρίστος Παναγόπουλος, ενώ στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος, χωρίς να προβεί σε οποιεσδήποτε δηλώσεις, αναχώρησε αμέσως για τη Λευκωσία, όπου θα έχει συνάντηση (στις 4:45) στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) με τον Υπουργό Αμυνας, ενώ ακολούθως, στις 5:30 το απόγευμα, θα συναντηθεί με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας, στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΝΜΑ/ΡΜ)

    [02] (Κ) Βανέσα Μέι - Δημοσιογραφική διάσκεψη

    ΚΥΠΕ - 30/09/2001

    H μουσική είναι μια γλώσσα ουδέτερη δεν κάνει διακρίσεις και είναι για όλους, δήλωσε η διάσημη βιολινίστρια Βανέσα Μέι, η οποία βρίσκεται στην Κύπρο όπου θα δώσει σήμερα και αύριο δύο συναυλίες στο αρχαίο θέατρο του Κουρίου στη Λεμεσό, στο πλαίσιο των εορτασμών των εκατοντάχρονων του Ομίλου Λαϊκής Τράπεζας.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη στη Λεμεσό, η κ. Μέι, η οποία βρίσκεται για πρώτη φορά στην Κύπρο, είπε ότι θα μπορούσε να παίξει και για τις δυο κοινότητες στην Κύπρου και πως όταν παίζει δεν σκέφεται την κοινότητα, τη φυλή και τι είδους άνθρωποι την ακούν "γιατί αν υπάρχει μια γλώσσα ουδέτερη αυτή είναι η μουσική".

    (ΚΥΠΕ/ΣΧ/ΑΑΓ/ΡΜ)

    [03] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Επέτειος Ανεξαρτησίας - Μήνυμα

    KYΠΕ - 30/09/2001

    "Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει, τώρα, να ασκήσει, σε μεγαλύτερο βαθμό, την επιρροή της πάνω στην τουρκική πλευρά για να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων", τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης σε αποψινό τηλεοπτικό του μήνυμα για την αυριανή επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κύπρου.

    Παράλληλα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι η πρόσφατη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό είναι υποβοηθητική για την περαιτέρω εξέλιξη της πρωτοβουλίας για συνομιλίες στο Κυπριακό και είπε ότι η δική μας πλευρά θα την αξιοποιήσει πλήρως με καλή πίστη και θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται θετικά στις προσκλήσεις του Γενικού Γραμματέα.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης σημείωσε πως η φετινή επέτειος της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας "σημαδεύεται από την κορύφωση της αδιαλλαξίας της Τουρκίας και του Τ/Κ ηγέτη" Ραούφ Ντενκτάς "στο κυπριακό πρόβλημα, με την απόρριψη της πρόσκλησης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για επανάληψη των συνομιλιών", υπογραμμίζοντας ότι "η Τουρκία και ο Τ/Κ ηγέτης προκλητικά πλέον περιφρονούν τα Ηνωμένα Έθνη ενώ συνεχίζουν να παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών που σχετίζονται με το Κυπριακό".

    Αναφερόμενος στη δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας την περασμένη Τετάρτη, μετά την ενημέρωση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ των ΗΕ για την Κύπρο Αλβαρο ντε Σότο, ο Πρόεδρος Κληρίδης σημείωσε πως αυτή "τονίζει την απογοήτευση όλων των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για την αδικαιολόγητη απόφαση της τουρκικής πλευράς να απορρίψει την πρόσκληση του ΓΓ για συνομιλίες" και πως με αυτήν "το Συμβούλιο Ασφαλείας, ενθαρρύνει, επίσης, το Γενικό Γραμματέα και τον Ειδικό Σύμβουλό του να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους, χρησιμοποιώντας τις κατευθυντήριες γραμμές του ψηφίσματος 1250 και προτρέπει όλους τους ενδιαφερόμενους να συνεργασθούν μαζί τους".

    "Πιστεύω ότι η δήλωση αυτή είναι υποβοηθητική για την περαιτέρω εξέλιξη της πρωτοβουλίας. Η δική μας πλευρά θα την αξιοποιήσει πλήρως με καλή πίστη και θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται θετικά στις προσκλήσεις του Γενικού Γραμματέα", είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Είπε εξάλλου ότι αυτή την περίοδο στους παράγοντες που επηρεάζουν το Κυπριακό έχει προστεθεί και η διεθνής τρομοκρατία, αφού "η βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, με τις γνωστές τρομακτικές συνέπειές της, έχει αρχίσει ήδη να επηρεάζει ολόκληρη την ανθρωπότητα, σε όλους τους τομείς: στον πολιτικό, στον οικονομικό, στον κοινωνικό αλλά και στον τομέα της ασφάλειας της ζωής των πολιτών των διαφόρων κρατών".

    "Η ανθρωπότητα", είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης, "συστρατεύεται στον αγώνα για την αντιμετώπιση του φαινομένου της τρομοκρατίας, για την προστασία των κρατών και ειδικότερα των πανανθρώπινων αξιών της ελευθερίας, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για την αποφυγή σύγκρουσης των πολιτισμών και των θρησκειών".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΡΜ)

    [04] (Κ) Υπουργοί Aμυνας Ελλάδας και Κύπρου - Συνάντηση

    KYΠΕ - 30/09/2001

    Ελλάδα και Κύπρος προωθούν από κοινού την ασφάλεια και την άμυνα των δύο χωρών ενώ συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής ασφάλειας για την πάταξη της τρομοκρατίας, είπε σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Άκης Τσοχατζοπουλος, ο οποίος έφθασε σήμερα στην Κύπρο για να εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση στους εορτασμούς για την επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κύπρου.

    Κληθείς σήμερα να σχολιάσει, μετά από συνομιλίες που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του Σωκράτη Χάσικο στο ΓΕΕΦ, τους ισχυρισμούς του Τούρκου Πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ ότι δήθεν η Κύπρος αποτελεί κέντρο ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε ότι οι δηλώσεις αυτές "είναι σε λάθος κατεύθυνση και αποκαλύπτουν με ένα εντυπωσιακό τρόπο την αδυναμία της Τουρκίας να εμποδίσει την εξέλιξη της πολιτικής στην περιοχή μας που οδηγεί με γοργά βήματα την Κυπριακή Δημοκρατία στην ΕΕ".

    Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τη διεξαγωγή της άσκηση των ενόπλων δυνάμεων Κύπρου και Ελλάδας "Νικηφόρος και Τοξότης", ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε ότι αυτή θα γίνει "ως έχει προγραμματιστεί".

    Από την πλευρά του, ο κ. Χάσικος ερωτηθείς ανέφερε ότι με τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας βρίσκεται πάντα σε συνεννόηση, έχοντας τακτική επαφή.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Ετζεβίτ για σχέση της Κύπρου με την τρομοκρατία, ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε ότι "αν κάποιος μπορεί να κατηγορηθεί σε αυτή την περιοχή για φαινόμενα τρομοκρατίας, αυτό αφορά την Τουρκία, η οποία επανειλημμένως αρνείται να προχωρήσει στο να ξαναδώσει στο σύνολο του κυπριακού λαού τις ελευθερίες του, την ενότητα του και την ελεύθερη προοπτική στον 21ο αιώνα, παραμένοντας επί 27 ολόκληρα συναπτά χρόνια ως δύναμη κατοχής", εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι η Τουρκία "περιμένει τη διεθνή ετυμηγορία και τη διεθνή απάντηση για να σταματήσει αυτή η συμπεριφορά και αυτή η στάση".

    Η Τουρκία, πρόσθεσε, "πιστεύει ότι θα υπονομευθεί αυτή η διαδικασία (ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ) κάνοντας αυθαίρετες αναφορές σε στοιχεία, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΡΜ)

    [05] (Κ) Υπ. Εξωτερικών - Υπ. Εθνικής Αμυνας Ελλάδας

    KYΠΕ - 30/09/2001

    Συνάντηση διάρκειας περίπου 40 λεπτών είχαν αργά σήμερα το απόγευμα στη Λευκωσία ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στο νησί για να εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για την 41η επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κύπρου.

    Μετά τη συνάντηση, δεν έγιναν δηλώσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΡΜ)

    [06] (Κ) Υπ. Εθνικής Αμυνας Ελλάδας - Επιτροπή Αμυνας Βουλής

    KYΠΕ - 30/09/2001

    Την ανάγκη αντιμετώπισης του Κυπριακού από τη διεθνή κοινότητα και της αποφασιστικής συμβολής της στις προσπάθειες του ΟΗΕ για την εξεύρεση λύσης του προβλήματος, ιδιαίτερα τώρα που όλες οι χώρες επιζητούν τη διαμόρφωση συνθηκών ασφάλειας, σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας, επεσήμαναν σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ακης Τσοχατζόπουλος και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου.

    Καλωσορίζοντας σήμερα το απόγευμα τον κ. Τσοχατζόπουλο στη Βουλή των Αντιπροσώπων, εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, της Επιτροπής Αμυνας και ολόκληρου του Σώματος, ο κ. Ομήρου χαρακτήρισε τον κ. Τσοχατζόπουλο ως "εκφραστή της συνεχούς και συνεπούς συμπαράστασης του έθνους στον αγώνα του κυπριακού Ελληνισμού για ελευθερία και δικαίωση", ενώ είπε ότι έχει "θέσει σφραγίδα ανεξίτηλη στην προσπάθεια για την αναβάθμιση της μαχητικής ικανότητας των ενόπλων δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη συνεχή ενίσχυση των αμυντικών συστημάτων της Κύπρου".

    Αναφερόμενος στην τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, ο κ. Ομήρου είπε ότι "πέραν της καταδίκης, που είναι έντονη και χωρίς αμφιταλαντεύσεις και από την Κύπρο και από την Ελλάδα, αυτό που πρέπει να υπογραμμίσουμε είναι την ανάγκη μιας ψύχραιμης και νηφάλιας αντιμετώπισης από το σύνολο των εθνών και των λαών, διότι, σε αντίθετη περίπτωση, εάν επικρατήσει η λογική μιας βεντέτας και μιας αντεκδίκησης, είναι ενδεχόμενο ο πλανήτης να οδηγηθεί σε συνθήκες χάους και τρόμου".

    Οπως επεσήμανε ο κ. Ομήρου, "πρέπει να είναι κατανοητό από όλους ότι η λύση του κυπριακού προβλήματος, η λύση ενός περιφερειακού προβλήματος, σε αυτήν την πολύ κρίσιμη γεωστρατηγικά περιοχή του κόσμου, την ανατολική Μεσόγειο, μπορεί να βοηθήσει σε αυτό που υπάρχει ως προσδοκία από τη διεθνή κοινότητα, στη διαμόρφωση δηλαδή συνθηκών ασφάλειας, σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας".

    Ο κ. Ομήρου επεσήμανε την ανάγκη να μην επιτραπεί να τεθεί το Κυπριακό "σε δεύτερη και τρίτη μοίρα και να απομακρυνθεί από τη διεθνή ατζέντα" και ότι "αυτό είναι ένα χρέος, το οποίο Ελλάδα και Κύπρος μπορούμε να φέρουμε εις πέρας".

    Μέσα στο πλαίσιο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), όπως είπε ο κ. Ομήρου, μπορεί να υπάρξει πολιτική αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και δημιουργία των προϋποθέσεων για την αντιμετώπιση περιφερειακών προβλημάτων, όπως είναι το Κυπριακό.

    "Η συνεργασία μας, τα χρόνια που πέρασαν", είπε ανταπαντώντας ο κ. Τσοχατζόπουλος, "ήταν σταθερή και ειλικρινής" και "σταθερά μπαίνουμε στην καρδιά των προβλημάτων που απασχολούν την Κύπρο και την Ελλάδα" και ότι στο πλαίσιο του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος αντιμετωπίζονται τα θέματα της κοινής άμυνας των δύο κρατών.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος μίλησε για την ανάγκη περιφερειακής πολιτικής ασφάλειας και στο πλαίσιο αυτό, είπε, η Ελλάδα στηρίζει την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, η οποία προωθεί τη δική της ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας και άμυνας.

    "Η Κυπριακή Δημοκρατία", είπε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας, "συμμετέχει ήδη στη διαμόρφωση των απαραίτητων υποδομών, της απαραίτητης στρατιωτικής δύναμης, αλλά και του περιεχομένου της ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας, στην οποία έχει καταλήξει η ΕΕ, για να μπορέσει να αναλάβει τις ευθύνες, το ρόλο της και την παρεμβατική της ικανότητα".

    Και οι δυο χώρες, είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος, αισιοδοξούν ότι η Κύπρος θα μπορέσει να μπει στην ΕΕ με τις χώρες του πρώτου κύματος διεύρυνσης, η οποία προβλέπεται να γίνει το 2003, "χωρίς όμως", πρόσθεσε, "να αποδεχθούμε ούτε τετελεσμένα που δημιούργησε η εισβολή και κατοχή", προσθέτοντας ότι "υπάρχει μια εθνική στρατηγική διεκδίκησης της επανένωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας", ώστε να μπορέσουν Ε/Κ και Τ/Κ "να συνυπάρξουν ειρηνικά σε ένα μελλοντικό κόσμο, ειρήνης, ασφάλειας, δημοκρατίας, με κατοχυρωμένα το σύνολο των δικαιωμάτων στην προπτική της ΕΕ".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 30 September 2001 - 19:46:06 UTC