Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 01-10-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυπριακή Δημοκρατία - Επέτειος Ανεξαρτησίας - Παρέλαση
  • [02] ΓΓ ΑΚΕΛ - Βρετανία - Κύπρος - ΕΕ - Ομιλία
  • [03] Υπουργοί Αμυνας Κύπρου και Ελλάδας - Διάσκεψη Τύπου

  • [01] (Κ) Κυπριακή Δημοκρατία - Επέτειος Ανεξαρτησίας - Παρέλαση

    ΚΥΠΕ - 01/10/2001

    Νέα οπλικά συστήματα παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της σημερινής στρατιωτικής παρέλασης για την 41η επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κύπρου, το χαιρετισμό της οποίας δέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, πλαισιούμενος από τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ακη Τσοχατζόπουλο, τον Υπουργό Αμυνας της Κύπρου Σωκράτη Χάσικο και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Ευάγγελο Φλωράκη.

    Στην παρέλαση, που έγινε στη λεωφόρο Ιωσήφ Χατζηιωσήφ στο Στρόβολο και την οποία παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Χρίστος Παναγόπουλος, αρχηγοί ή εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, υπουργοί, βουλευτές, δήμαρχοι και πλήθος κόσμου, καθώς και Τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι που πέρασαν από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές, συμμετείχαν μηχανοκίνητα και πεζοπόρα τμήματα της Εθνικής Φρουράς, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Πολιτικής Αμυνας, ενώ του χώρου της παρέλασης υπερίπταντο ελικόπτερα "Χιούι", "Μπελ", "Γκαζέλ" και το ρωσικό "Μι-26".

    Το ρωσικό ελικόπτερο για πρώτη φορά παρουσιάζεται εφέτος σε παρέλαση και έχει παραχωρηθεί στην Κύπρο δωρεάν από τη ρωσική κυβέρνηση για να χρησιμοποιηθεί δοκιμαστικά για λίγους μήνες στην κατάσβεση πυρκαγιών. Πρόκειται για ελικόπτερο με πολλές δυνατότητες που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλους σκοπούς, όπως είναι η μεταφορά μέχρι και 80 στρατιωτών στο πεδίο της μάχης.

    Το Πυροβολικό παρουσίασε για πρώτη φορά νέους τύπους πυροβόλων, όπως είναι τα αυτοκινούμενα πυροβόλα 203 χιλιοστών "Μ110-Α2" με μεγάλο βεληνεκές που φτάνει τα 30 χιλιόμετρα, τα αυτοκινούμενα πυροβόλα "Σουζάνα" 155 χιλιοστών με βεληνεκές 40 περίπου χιλιομέτρων, τα ρυμουλκούμενα πυροβόλα "Μ114" 155 χιλιοστών και τους πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων "ΒΜ-21" 122 χιλιοστών.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΜ)

    [02] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Βρετανία - Κύπρος - ΕΕ - Ομιλία

    ΚΥΠΕ - 01/10/2001

    Βασική μας επιδίωξη είναι η λύση του Κυπριακού πριν από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΈ, ωστόσο αν αυτό δεν επιτευχθεί λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας, "δεν θα ήταν δίκαιο ούτε παραγωγικό να μην ενταχθεί η Κύπρος στην ΕΕ" ενώ θα αποτελεί "τιμωρία της Κύπρου που είναι έτοιμη να συνεργαστεί για λύση" και "επιβράβευση της τουρκικής αδιαλλαξίας", είπε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

    Μιλώντας σήμερα από το Μπράιτον, σε συγκέντρωση με θέμα "Κύπρος και ΕΕ" που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του συνεδρίου του βρετανικού Εργατικού Κόμματος, ο κ. Χριστόφιας υποστήριξε ότι αν δεν υπάρξει λύση του Κυπριακού προ της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, αυτό θα παρέχει "ένα επιπρόσθετο κίνητρο στην ?γκυρα να παρεμποδίζει τη λύση του Κυπριακού" και την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη κατέστησε σαφές, "ότι θα τηρήσει πλήρως τη δέσμευσή της και θα εντάξει την Κύπρο στους κόλπους της είτε με λυμένο, ή με άλυτο το Κυπριακό".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΡΜ)

    [03] (Κ) Υπουργοί Αμυνας Κύπρου και Ελλάδας - Διάσκεψη Τύπου

    ΚΥΠΕ - 01/10/2001

    Τα νέα δεδομένα στη διεθνή κοινότητα που δημιουργήθηκαν μετά τα τρομοκρατικά κτυπήματα κατά των ΗΠΑ, επιβάλλουν την επίλυση εκκρεμοτήτων όπως είναι το Κυπριακό, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ακης Τσοχατζόπουλος, προσθέτοντας πως η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) μπορεί να συμβάλει προς αυτήν την κατεύθυνση, ενώ αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις χαρακτήρισε "αφελή" την άποψη ότι χωρίς λύση του Κυπριακού μπορεί να υπάρξει καλυτέρευση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.

    Από την πλευρά του, μιλώντας στην κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη που έδωσε με τον Ελληνα ομόλογό του, ο Υπουργός Αμυνας της Κύπρου Σωκράτης Χάσικος δήλωσε πως "μόνο με ισχυρή άμυνα διασφαλίζεται η ειρηνική πορεία για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ" καθώς και "η θέση να συνομιλούμε με την άλλη πλευρά για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού".

    Ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας είπε πως για 27 χρόνια ο κυπριακός λαός υφίσταται τις συνέπειες μιας παρανομίας και υποστήριξε πως τώρα είναι ώριμες οι συνθήκες για την αφετηρία μιας νέας φάσης συλλογικής προσπάθειας Ελλάδας και Κύπρου να υπάρξει ένα οριστικό τέρμα στην παρανομία αυτή.

    Η διεθνής πολιτική σκηνή επηρεάστηκε από τη διεθνή τρομοκρατία είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της διαμόρφωσης κοινής διεθνούς απάντησης στα τρομοκρατικά φαινόμενα.

    Αναφερόμενος στην ελληνοτουρκικές σχέσεις είπε ότι "είναι αφελές να πιστεύει κανείς ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας και φιλίας και συνεργασίας θα συνεχιστούν αν δεν υπάρξει λύση του κυπριακού προβλήματος" και παρατήρησε πως οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας πριν το 1974 ήταν "άριστες", αλλά η εισβολή και η κατοχή της Κύπρου "άλλαξε ριζικά τις σχέσεις των δύο λαών".

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος πρόσθεσε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία έχουν καθήκον να βοηθήσουν στις "διαδικασίες που θα οδηγήσουν στη λύση του κυπριακού προβλήματος".

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ εναντίον της Κύπρου σε σχέση και με την ενταξιακή της πορεία στην ΕΕ, ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε ότι η χώρα που επιχειρεί να κάνει κριτική "καλό είναι να κοιτάζει τα του οίκου της πρώτα και μετά να επιχειρεί να υπονομεύσει άλλη χώρα, ιδιαίτερα την Κύπρο, η οποία έμπρακτα αποδεικνύει καθημερινά τη συμβολή της στην υπεράσπιση των θεσμών της δημοκρατίας".

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος αναφέρθηκε στην ιστορική αναγκαιότητα και την εμμονή της ελληνικής κυβέρνησης να συνεχίσει τις προσπάθειες για εξεύρεση ενός κοινού δρόμου σύγκλισης Ελλάδας - Τουρκίας προς την ΕΕ και πρόσθεσε πως μια τέτοια προοπτική απαιτεί την έκφραση πολιτικής βούλησης από την πλευρά της Τουρκίας.

    "Η Τουρκία πρέπει να αποδείξει έμπρακτα ότι θέλει να αποδεχθεί την προοπτική αυτή (ένταξής της στην ΕΕ)".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΡΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 1 October 2001 - 17:46:04 UTC