Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 01-10-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος
  • [02] Βουλή - Υπουργός Εμπορίου - Προϋπολογισμός 2002
  • [03] Πρόεδρος ΕΔΗ - Διάσκεψη Τύπου
  • [04] Κύπρος - Σλοβακία - Υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας
  • [05] Ασκηση "Νικηφόρος" - Δεύτερη μέρα
  • [06] Υπ. Οικονομικών - Οικονομία - Μέτρα
  • [07] Πρόεδρος Κληρίδης - Πρόεδρος Μπους - Επιστολή
  • [08] ΚΟΤ - Μόσχα - Διεθνής Τουριστική Εκθεση
  • [09] Βουλή - Επιτροπή Εξωτερικών - Διεθνής Σύμβαση
  • [10] Υπουργός Εμπορίου - Τουρισμός - Μέτρα
  • [11] ΕΣΚ - Διεθνής Ομοσπονδία
  • [12] ΗΠΑ - Οργάνωση Ελλήνων ομογενών - Επιστολή
  • [13] Πρόεδρος Βουλής - Κυπροσοβιετικός Σύνδεσμος

  • [01] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος

    ΚΥΠΕ - 17/10/2001

    Ανοδικές τάσεις επικράτησαν και στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση με το Γενικό Δείκτη να διαπραγματεύεται σε θετικό έδαφος σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Ο Γενικός Δείκτης έχοντας κινητήριο μοχλό τους τραπεζικούς τίτλους, σημείωσε κέρδη της τάξης του 0,62%, κλείνοντας στις 115,57. Ανεπηρέαστη ωστόσο, παρέμεινε η αξία των συναλλαγών, η οποία διατηρήθηκε στα χαμηλά επίπεδα των 4,3 εκατομμυρίων λιρών.

    Ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών κατέγραψε οριακά κέρδη της τάξης του 0, 23%, κλείνοντας στις 470,81 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο να παρουσιάζει οριακή αύξηση της τάξης του 0,60%.

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΜΜ)

    [02] (Κ) Βουλή - Υπουργός Εμπορίου - Προϋπολογισμός 2002

    ΚΥΠΕ - 17/10/2001

    Διαβεβαιώσεις ότι οι κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Γερμανίας δεν πρόκειται να εκδώσουν ταξιδιωτικές οδηγίες με τις οποίες η Κύπρος να περιλαμβάνεται στους επικίνδυνους τουριστικούς προορισμούς, έδωσαν οι πρέσβεις των χωρών αυτών στον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκο Ρολάνδη.

    Οπως ανέφερε ο κ. Ρολάνδης στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης του Κρατικού Προϋπολογισμού του Υπουργείου του για το 2002, η συνεισφορά των αφίξεων από τις δυο αυτές χώρες στο συνολικό τουρισμό της Κύπρου είναι πολύ μεγάλη και για το λόγο αυτό είχε επαφές με τους πρέσβεις αυτούς, οι οποίοι τον διαβεβαίωσαν πως δεν βλέπουν το λόγο έκδοσης ταξιδιωτικής οδηγίας για την Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΜ)

    [03] (Κ) Πρόεδρος ΕΔΗ - Διάσκεψη Τύπου

    ΚΥΠΕ - 17/10/2001

    Εάν οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου επηρεάσουν την πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θα την επηρεάσουν επιταχύνοντάς την και όχι επιβραδύνοντάς την, δήλωσε ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, Γιώργος Βασιλείου.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο κ. Βασιλείου εισηγήθηκε διάφορα μέτρα για άμεση υιοθέτηση με στόχο τη μείωση των επιπτώσεων της διεθνούς οικονομικής ύφεσης, τα οποία αφορούν στη μείωση των επιτοκίων, την επίσπευση αναπτυξιακών έργων, την όσο το συντομότερο δυνατό εισαγωγή της φορολογικής μεταρρύθμισης, την απελευθέρωση της διακίνησης κεφαλαίων, το ενδεχόμενο παροχής φορολογικής αμνηστίας σε κυπριακά κεφάλαια στο εξωτερικό και τη διεξαγωγή διαφημιστικής εκστρατείας στο εξωτερικό για προώθηση του τουρισμού.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΜΜ)

    [04] (Κ) Κύπρος - Σλοβακία - Υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας

    ΚΥΠΕ - 17/10/2001

    Πρωτόκολλο συνεργασίας και σύσφιξης των διμερών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Σλοβακίας υπογράφηκε σήμερα από τον Υπουργό Οικονομικών Τάκη Κληρίδη και τον Πρώτο Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών της Σλοβακίας Peter Brno, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης συνόδου της Μικτής Διακυβερνητικής Επιτροπής Κύπρου- Σλοβακίας για οικονομική, επιστημονική, τεχνική και βιομηχανική συνεργασία.

    Μιλώντας μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου, ο κ. Κληρίδης είπε ότι η συνεργασία αυτή περιλαμβάνει τους παραδοσιακούς τομείς του εμπορίου, της βιομηχανίας, του τουρισμού και των μεταφορών και περιέχει προτάσεις για συνεργασία σε νέους τομείς, όπως η ενέργεια και η τεχνολογία.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΜ)

    [05] (Κ) Ασκηση "Νικηφόρος" - Δεύτερη μέρα

    ΚΥΠΕ - 17/10/2001

    Με τη διεξαγωγή "εχθρικών επεισοδίων", σύμφωνα με το σενάριο που διαμορφώθηκε, συνεχίσθηκε σήμερα για δεύτερη μέρα η άσκηση της Εθνικής Φρουράς "Νικηφόρος".

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Αμυνας, οι Μονάδες της Εθνικής Φρουράς εφάρμοσαν τα σχέδια άμυνας και απέκρουσαν "επιθέσεις" του εχθρού, που εκδηλώθηκαν κατά μήκος της αμυντικής τοποθεσίας.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΜ)

    [06] (Κ) Υπ. Οικονομικών - Οικονομία - Μέτρα

    ΚΥΠΕ - 17/10/2001

    Η διατήρηση των ίδιων ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας και το μήνυμα ότι η Κύπρος παραμένει ένας ασφαλής προορισμός, τόσο για τουρίστες όσο και για επιχειρηματίες, είναι στόχος της κυβέρνησης, η οποία στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει για την οικονομία μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά την υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Σλοβακίας, ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης είπε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διατηρηθούν οι ίδιοι αναπτυξιακοί ρυθμοί αλλά και αν χρειαστεί να ωθηθούν και να επιταχυνθούν αναπτυξιακά έργα, τα οποία θα γίνονταν σε κατοπινό στάδιο.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΜ)

    [07] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρόεδρος Μπους - Επιστολή

    ΚΥΠΕ 18/10/2001

    Την ευγνωμοσύνη του αμερικανικού λαού προς το λαό της Κύπρου καθώς και προσωπικά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη για την αλληλεγγύη του προς τον αμερικανικό λαό μετά το τρομοκρατικό κτύπημα στις ΗΠΑ, εκφράζει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζoρτζ Μπους σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο Κληρίδη.

    O Πρόεδρος Μπους αναφέρει στην επιστολή του ότι προσβλέπει στη συνεργασία με τον Πρόεδρο Κληρίδη για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και σημειώνει ότι αντλεί δύναμη και αποφασιστικότητα από την αλληλεγγύη και την υποστήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    "Εκ μέρους του αμερικανικού λαού, εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου σε σας και στον κυπριακό λαό για τα συλλυπητήρια και το ενδιαφέρον σας αμέσως μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, 2001" αναφέρεται στην επιστολή, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

    Ο Πρόεδρος Μπους αναφέρει ότι αυτές οι "απεχθείς πράξεις ήταν επιθέσεις εναντίον της ελευθερίας και αποτελούν προειδοποίηση προς όλο τον πολιτισμένο κόσμο."

    "Η ελευθερία δέχθηκε επίθεση, αλλά θα την υπερασπίσουμε. Οι αξίες και η αποφασιστικότητα των λαών μας είναι ζωτικής σημασίας για την εκρίζωση της τρομοκρατίας παγκόσμια," αναφέρεται στην επιστολή, με ημερομηνία 28 Σεπτεμβρίου.

    "Προσβλέπω στη συνεργασία μαζί σας για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δύσκολη πρόκληση. Ο αγώνας μπορεί να είναι μακροχρόνιος αλλά αντλούμε δύναμη και αποφασιστικότητα από την αλληλεγγύη και την υποστήριξή σας" καταλήγει η επιστολή του Αμερικανικού Προέδρου, την οποία διαβίβασε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στη Λευκωσία Ντόναλντ Μπάντλερ στις 11 Οκτωβρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΜ)

    [08] (Κ) ΚΟΤ - Μόσχα - Διεθνής Τουριστική Εκθεση

    ΚΥΠΕ 17/10/2001

    Ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού (ΚΟΤ) συμμετέχει και φέτος με δικό του περίπτερο στη 7η Διεθνή Τουριστική Εκθεση "Leisure 2001", η οποία άνοιξε σήμερα τις πύλες της με 49 εθνικά περίπτερα και θεωρείται το πιο σημαντικό τουριστικό γεγονός του χειμώνα στη Μόσχα.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το περίπτερο του ΚΟΤ πλαισιώνεται, εκτός από τις Κυπριακές Αερογραμμές, και από εκπρόσωπους κυπριακών ξενοδοχειακών μονάδων και ταξιδιωτικών γραφείων, οι οποίοι εκτιμούν ότι τα γεγονότα στις ΗΠΑ για την ώρα δεν φαίνεται να μειώνουν το τουριστικό ρεύμα από τη Ρωσία προς την Κύπρο, αντίθετα αναμένεται ότι η τουριστική ροή θα συνεχίσει κανονικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΜ)

    [09] (Κ) Βουλή - Επιτροπή Εξωτερικών - Διεθνής Σύμβαση

    ΚΥΠΕ 17/10/2001

    O Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης Νίκος Κόσης διαβεβαίωσαν σήμερα τους βουλευτές μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών ότι η Κύπρος λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αντιμετωπίσει τυχόν γεγονότα που έχουν σχέση είτε με τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων, είτε με εγκληματικές ενέργειες τρομοκρατών.

    Από την πλευρά του, ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης επεσήμανε την ανάγκη επικύρωσης της Διεθνούς Σύμβασης των ΗΕ για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, η οποία όπως εξήγησε "δεν μπορεί να τροποποιηθεί", τονίζοντας ότι όλες οι χώρες, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, πρέπει, εντός 90 ημερών από της έγκρισης του ψηφίσματος 1373 από το Συμβούλιο Ασφαλείας, να δώσουν αναφορά για το τι έχουν κάνει τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο για επικύρωση της Σύμβασης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΜΜ)

    [10] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Τουρισμός - Μέτρα

    ΚΥΠΕ - 17/10/2001

    Μέτρα στήριξης της τουριστικής βιομηχανίας ύψους 4.5 εκατομμυρίων λιρών αποφάσισε να λάβει η κυπριακή κυβέρνηση, τα οποία αφορούν την εντατικοποίηση της διαφήμισης και των επισκέψεων στην Κύπρο ταξιδιωτικών πρακτόρων από το εξωτερικό, την έλευση ξένων δημοσιογράφων, τη διοργάνωση εκδηλώσεων στο εξωτερικό από τα εκεί γραφεία του ΚΟΤ, και την πιθανή μετάβαση στο εξωτερικό αποστολής υψηλού επιπέδου.

    Σε δηλώσεις του σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης είπε ότι η "κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα στον τουρισμό και θα τον ενισχύσει όσο μπορεί περισσότερο μέσα στα πλαίσια που επιτρέπει η νομοθεσία", προσθέτοντας ότι για το 2001 "ο τουρισμός θα είναι ο ίδιος με αυτόν του 2000 και θα κυμανθεί στα 2,7 εκατομμύρια επισκέπτες" αφήνοντας στην οικονομία περίπου το ίδιο με το περσινό εισόδημα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΜΜ)

    [11] (Κ) ΕΣΚ - Διεθνής Ομοσπονδία

    ΚΥΠΕ - 17/10/2001

    Η Ενωση Συντακτών Κύπρου με σημερινή της ανακοίνωση καλεί τους δημοσιογράφους να τηρούν αυστηρά τις εισηγήσεις της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, η οποία συμβουλεύει τους εκπροσώπους των ΜΜΕ να είναι πολύ προσεκτικοί στις σημερινές καταστάσεις αβεβαιότητας και απειλών για τη ζωή των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

    Τους καλεί επίσης να μην ενσπείρουν και να μην δημιουργούν πανικό, να χειρίζονται τα θέματα με απόλυτη υπευθυνότητα, προσοχή, σύνεση και ψυχραιμία και να λαμβάνουν στους χώρους εργασίας ιδιαίτερα στον χειρισμό ταχυδρομικών αντικειμένων όλα τα προληπτικά μέτρα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΜ)

    [12] (Κ) ΗΠΑ - Οργάνωση Ελλήνων ομογενών - Επιστολή

    ΚΥΠΕ - 17/10/2001

    Η Οργάνωση των Ελλήνων ομογενών των ΗΠΑ "Εθνική Συντονιστική Προσπάθεια Ελλήνων" (CEH) με επιστολή της, κάλεσε τους Ελληνοαμερικανούς και άλλους φιλέλληνες όπως ενισχύσουν τη διπλή προσπάθεια που καταβάλλει η οργάνωση αναφορικά με τη δική της υποστήριξη προς την Ελλάδα στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, "η πρώτη προσπάθεια αφορά την ενημέρωση των Αμερικανών και της κυβέρνησής τους για να κατανοήσουν και να εκτιμήσουν την ισχυρή υποστήριξη και συνεργασία της συμμάχου στο ΝΑΤΟ Ελλάδας στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας".

    (KYΠΕ/ΑΑΓ/ΜΜ)

    [13] (K) Πρόεδρος Βουλής - Κυπροσοβιετικός Σύνδεσμος

    ΚΥΠΕ - 17/10/2001

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια του Κυπρορωσικού Συνδέσμου Φιλίας και Πολιτιστικών Σχέσεων, εξέφρασε την πεποίθηση "ότι και μέσα στο σύγχρονο, ασταθές και ραγδαία μεταβαλλόμενο διεθνές σκηνικό η Κύπρος θα εξακολουθήσει να έχει και να υπολογίζει στη στήριξη και την αλληλεγγύη της Ρωσίας και του ρωσικού λαού".

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι "σε χρόνους δύσκολους που στην πλάστιγγα βρισκόταν αυτή τούτη η ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, η αλληλεγγύη της μεγάλης φίλης χώρας στάθηκε από τους κύριους παράγοντες αποτροπής αντικυπριακών σχεδίων", και αναφέρθηκε στη "σταθερή, συνεπή και από θέσεις αρχών υποστήριξη και αλληλεγγύη της Σοβιετικής Ενωσης παλαιότερα και της Ρωσίας σήμερα στον αγώνα της Κύπρου για δικαίωση."

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 17 October 2001 - 17:46:05 UTC