Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 01-10-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κύπριοι "Γιατροί του Κόσμου" - Αποστολή στο Αφγανιστάν
  • [02] Εκπρόσωπος - ΕΕ - Ομοφυλοφιλία
  • [03] Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό - Επίσκεψη Γουέστον
  • [04] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [05] Εκπρόσωπος - ΕΕ - Ντενκτάς
  • [06] Χρηματιστήριο - Μεγάλα κέρδη
  • [07] Εκπρόσωπος - Κυπριακό - ΗΠΑ - ΗΕ
  • [08] Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Κληρίδης - Νέα θητεία
  • [09] Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [10] Υπουργός Εξωτερικών - Προϋπολογισμός
  • [11] ΕΕ - Φερχόιγκεν - Κύπρος - Διεύρυνση
  • [12] Κύπρος - ΕΕ - ΜΟΚΑΣ - Δηλώσεις

  • [01] (Κ) Κύπριοι "Γιατροί του Κόσμου" - Αποστολή στο Αφγανιστάν

    ΚΥΠΕ - 22/10/2001

    Δύο Κύπριοι γιατροί μέλη του παραρτήματος της οργάνωσης "Γιατροί του Κόσμου" στην Κύπρο, η Παιδοχειρουργός Δρ. Ελένη Θεοχάρους και ο Χειρούργος - Ουρολόγος Δρ. Δημήτρης Δημητρίου αναχωρούν σήμερα από την Κύπρο με προορισμό το Αφγανιστάν, ώστε να παρέχουν βοήθεια σε άτομα που χρήζουν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης "ανεξαρτήτως πολιτικής, θρησκευτικής ή άλλης προέλευσης".

    Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η γιατρός και βουλευτής του ΔΗΣΥ Δρ. Θεοχάρους ανέφερε ότι παράλληλα εμπορευματοκιβώτια, τα οποία φέρουν τη σφραγίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας και περιέχουν ιατροφαρμακευτικό υλικό και τρόφιμα αναμένεται να φθάσουν από τη Γερμανία στο Αφγανιστάν τις προσεχείς ημέρες και επεσήμανε ότι "τα έξοδα μετακίνησης των εμπορευματοκιβωτίων από τη Γερμανία στο Αφγανιστάν τα έχει καταβάλει η κυπριακή κυβέρνηση προσφέροντας 20 χιλιάδες δολάρια".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΜΚ)

    [02] (Κ) Εκπρόσωπος - ΕΕ - Ομοφυλοφιλία

    ΚΥΠΕ - 22/10/2001

    Επιστολή στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα αποστείλει ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης αναφορικά με την ανάγκη τροποποίησης της νομοθεσίας για την ομοφυλοφιλία, ώστε αυτή να εκσυγχρονιστεί με βάση τα ευρωπαϊκά επίπεδα, ανακοίνωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, προσθέτοντας ότι το θέμα του εκσυγχρονισμού της συγκεκριμένης νομοθεσίας απασχολεί την κυπριακή κυβέρνηση.

    "Η Κύπρος γίνεται δέκτης αντιδράσεων, διαμαρτυριών και πιέσεων θα έλεγα από το χώρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με την αποτυχία της να εναρμονίσει τη νομοθεσία της περί ομοφυλοφιλίας ,σε επίπεδα που να θεωρούνται από την ΕΕ παραδεκτά," δήλωσε ο Εκπρόσωπος.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΚ)

    [03] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό - Επίσκεψη Γουέστον

    ΚΥΠΕ - 22/10/2001

    Η κυπριακή κυβέρνηση, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, αναμένει από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να εξηγήσουν στην Τουρκία ότι το Κυπριακό δεν έχει τεθεί εκτός των προτεραιοτήτων τους, εξαιτίας της διεθνούς κρίσεως μετά τις αεροπορικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, που διεξάγουν στο Αφγανιστάν.

    Κληθείς, μετά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού του Υπουργείου Εξωτερικών για το 2002 στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, να αναφερθεί στην επίσκεψη του Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον στην Αγκυρα, που αρχίζει σήμερα, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι αναμένει από τον Αμερικανό διπλωμάτη "να εξηγήσει στην Αγκυρα ότι οι ΗΠΑ, εξαιτίας της (διεθνούς) κρίσεως (και του αγώνα) εναντίον της τρομοκρατίας, δεν έχουν διαγράψει από τον κατάλογο των προτεραιοτήτων τους την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού ".

    Ο κ. Γουέστον, μετά την Αγκυρα θα επισκεφθεί την Αθήνα και στη συνέχεια θα βρεθεί στην Κύπρο, όπου ο κ. Κασουλίδης αναμένει, όπως είπε, να δει "ποια είναι τα αποτελέσματα και ποιες εντυπώσεις θα αποκομίσει" ο Αμερικανός αξιωματούχος από τις επαφές που θα έχει με την τουρκική κυβέρνηση, κατά την παραμονή του στην Τουρκία.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΚ)

    [04] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    KYΠΕ - 22/09/2001

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           119,79 ( 2,92)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  4.934.593
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP 2.601.478    489,75 ( 2,87)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £  1.658.304    140,43 ( 2,58)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
        Οργανισμοί                £    568.622    105,80 ( 6,21)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     62.761     36,92 ( 3,62)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    112.079     51,88 ( 4,87)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £    179.406     97,97 (-0,16)
    Εμπορικές Εταιρείες           £    341.962     31,68 ( 5,71)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     19.624     47,20 ( 2,36)
    Ετ. Πληροφορικής              £     94.701      8,33 ( 3,35)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    300.607     24,09 ( 2,69)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
        Ψαριών                    £      1.361     23,92 ( 0,63)
    Ξενοδοχεία                    £    287,024     68,29 ( 1,53)
    Αλλες Εταιρείες               £    671,015    130,38 ( 2,98)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.

    (KYΠΕ/MK)

    [05] (Κ) Εκπρόσωπος - ΕΕ - Ντενκτάς

    ΚΥΠΕ - 22/10/2001

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση και η διεθνής κοινότητα τοποθετούνται με πανομοιότυπο τρόπο σε ότι αφορά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, προσθέτοντας πως οι κανόνες της Ενωσης ισχύουν για όλους και δεν μπορεί η Τουρκία και ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς να ζητούν ειδική μεταχείριση.

    Ο Εκπρόσωπος κάλεσε τον κ. Ντενκτάς να αναζητήσει τους λόγους της απομόνωσής του στην πολιτική του και στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όχι στις τοποθετήσεις και στη στάση της ΕΕ απέναντι του.|

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΚ)

    [06] (Κ) Χρηματιστήριο - Μεγάλα κέρδη

    KYΠΕ - 22/10/2001

    Μεγάλα κέρδη της τάξης του 2,92%, κατέγραψε στην πρώτη συνάντηση της εβδομάδας η χρηματαγορά, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία των τελευταίων ημερών. Με τις μετοχές των τραπεζών αλλά και των εταιρειών του επενδυτικού και εμπορικού Τομέα, οι οποίες πήραν τη σκυτάλη καθοδήγησης της αγοράς από τις τουριστικές και ξενοδοχειακές εταιρείες, να καταγράφουν μεγάλη άνοδο, ο Γενικός Δείκτης αναρριχήθηκε στις 119,79 μονάδες. Σημαντική αύξηση παρουσίασε σήμερα και η αξία των συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε στα 4,9 εκατομμύρια λίρες, ως αποτέλεσμα του μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος για τραπεζικούς τίτλους, οι οποίοι συγκέντρωσαν σχεδόν το 40% του τζίρου.

    Κέρδη, τα οποία ανήλθαν σε ποσοστό 2,87%, σημείωσε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 489,75 μονάδες, με τα μεγαλύτερα κέρδη να καταγράφονται στον κλάδο των Επενδυτικών Οργανισμών σε ποσοστό 6,21% και των Εμπορικών 5, 7%.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΜΚ)

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - ΗΠΑ - ΗΕ

    KYΠΕ - 22/10/2001

    Κεντρικό σημείο των επαφών του Αμερικανού Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τόμας Γουέστον, κατά την περιοδεία του σε Αγκυρα - Αθήνα και Λευκωσία θα είναι η επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, εκτιμά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, προσθέτοντας ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται οποιαδήποτε κίνηση εκ μέρους των ΗΕ πριν την ολοκλήρωση της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη και της περιοδείας Γουέστον στην περιοχή.

    "Είναι φανερό ότι το κεντρικό σημείο της προσπάθειας του Αμερικανού απεσταλμένου είναι η επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό", δήλωσε ο Εκπρόσωπος, ο οποίος επανέλαβε την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς για συνέχιση των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών.|

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΚ)

    [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Κληρίδης - Νέα θητεία

    KYΠΕ - 22/10/2001

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης έχει οριστικά αποφασίσει ότι δεν πρόκειται να διεκδικήσει επανεκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά τη λήξη της θητείας του, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

    Σε άλλη ερώτηση για το ενδεχόμενο αγοράς εκ μέρους της κυβέρνησης αεροσκάφους για τις μετακινήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και των μελών της κυβέρνησης καθώς και άλλων αξιωματούχων, ιδιαίτερα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις, ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι αερομεταφορές μετά τις 11 Σεπτέμβρη είναι απόλυτα ασφαλείς.

    Είπε επίσης πως υπάρχει ένας γενικός προβληματισμός ότι πιθανότατα να είναι οικονομικά συμφέρον για την Κυπριακή Δημοκρατία, ενόψει και του γεγονότος ότι έχουν πολλαπλασιασθεί και οι ανάγκες διεθνών αποστολών τόσο σε επίπεδο κυβέρνησης όσο και σε επίπεδο Βουλής, να αγοραστεί ένα αεροπλάνο για εξυπηρέτηση των αναγκών αυτών.

    Το θέμα αυτό, πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος, είναι ακόμα στο στάδιο του προβληματισμού.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΚ)

    [09] (Κ) Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής - Κύπρος - Επίσκεψη

    KYΠΕ - 22/10/2001

    Φθάνει στην Κύπρο την προσεχή Πέμπτη για διήμερη επίσκεψη ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος μαζί με τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν και άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους θα έχει επίσημες συνομιλίες με την κυπριακή κυβέρνηση.

    Σύμφωνα με το προκαταρκτικό πρόγραμμα της επίσκεψης, ο κ. Πρόντι και τα άτομα που θα τον συνοδεύουν θα αφιχθούν στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, με ειδική πτήση, την Πέμπτη, στις 1.30 μετά το μεσημέρι. Εκεί θα τους υποδεχθεί κατά τη διάρκεια ανεπίσημης τελετής, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

    Τον κ. Πρόντι θα συνοδεύει εκτός από τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της ΕΕ για την ένταξη της Κύπρου Λέοπολντ Μάουρερ, δύο αξιωματούχοι του γραφείου του κ. Πρόντι, αξιωματούχος του γραφείου του κ. Φερχόιγκεν και καθώς ένας εκπρόσωπος Τύπου.

    Στη συνέχεια ο κ. Πρόντι και οι συνοδοί του θα μεταβούν στη Λευκωσία όπου θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο επίσημη τελετή υποδοχής τους από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, με την ανάκρουση των εθνικών ύμνων της ΕΕ και της Κύπρου και την επιθεώρηση τιμητικής φρουράς καθώς και την κατάθεση στεφάνου από τον κ. Πρόντι στο άγαλμα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ'.

    Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρουσιάσει τους Κύπριους επίσημους που θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, τους οποίους θα παρουσιάσει από την πλευρά του ο κ. Πρόντι.

    Θα ακολουθήσει γεύμα το οποίο θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Το απόγευμα οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα επισκεφθούν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου θα τους υποδεχτεί ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας. Εκεί στις 5 μμ ο κ. Πρόντι θα προσφωνήσει τα μέλη του κοινοβουλίου.

    Στις 6.30 μμ ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα συναντήσει στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο εξέχουσες προσωπικότητες της κυπριακής κοινωνίας. Τη συνάντηση αυτή διοργανώνει το ΚΕΒΕ.

    Το βράδυ της ίδιας μέρας ο Πρόεδρος Κληρίδης θα παραθέσει δεξίωση προς τιμήν του κ. Πρόντι, στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Την Παρασκευή το πρωί ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οι άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που τους συνοδεύουν, θα έχουν επίσημες συνομιλίες στο Προεδρικό Μέγαρο με κυπριακή αντιπροσωπεία, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Στην κυπριακή αντιπροσωπεία θα μετέχουν ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Ομάδας για ένταξη στην ΕΕ Γιώργος Βασιλείου, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης, ο Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Μιχάλης Ατταλίδης, ο Γενικός Διευθυντής του Γραφείου Προγραμματισμού Πανίκος Πούρος, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, Πρέσβης Θεόφιλος Θεοφίλου και ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Χρίστος Πατσαλίδης.

    Μετά τις επίσημες συνομιλίες που θα διαρκέσουν, σύμφωνα με το προκαταρκτικό πρόγραμμα, ενάμισι ώρα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τα μέσα ενημέρωσης.

    Θα ακολουθήσει επίσημη αποχαιρετιστήρια τελετή, στο Προεδρικό Μέγαρο, με την ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Κύπρου και της ΕΕ και την επιθεώρηση τιμητικής φρουράς.

    Στη συνέχεια οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα επισκεφθούν τα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη νεκρή ζώνη και ακολούθως θα συναντηθούν στο Λήδρα Πάλας με το Παγκύπριο Συνδικαλιστικό Φόρουμ.

    Στις 1 μετά το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των Ευρωπαίων αξιωματούχων με το Δήμαρχο Λευκωσίας Λέλλο Δημητριάδη στο Δημαρχείο της πρωτεύουσας και θα ακολουθήσει επίσκεψη στην παλιά Λευκωσία και στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός.

    Στις 1.30 μμ ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Ομάδας για την ένταξη στην ΕΕ Γιώργος Βασιλείου και ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης θα παραθέσουν γεύμα προς τιμήν του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα αναχωρήσουν από τη Λευκωσία για το αεροδρόμιο Λάρνακας στις 4 το απόγευμα.

    Στο αεροδρόμιο θα πραγματοποιηθεί ανεπίσημη αποχαιρετιστήρια τελετή. Τον κ. Πρόντι και τη συνοδεία του θα αποχαιρετίσει ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης ενώ στρατιωτικό απόσπασμα θα αποδώσει τιμές.

    Η αναχώρηση έχει προγραμματιστεί για τις 5 το απόγευμα, με ειδική πτήση.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΚ)

    [10] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Προϋπολογισμός

    KYΠΕ - 22/10/2001

    Κοινή ήταν η διαπίστωση σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών ότι είναι ανεπαρκή τα 16,5 περίπου εκατομμύρια λίρες που περιλαμβάνονται στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2002 για τις ανάγκες του Υπουργείου Εξωτερικών και, όπως είπε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, σύντομα θα ζητήσει από τη Βουλή την έγκριση συμπληρωματικού προϋπολογισμού για τη δημιουργία έντεκα νέων θέσεων, ενώ απαραίτητη κρίνεται η αύξηση των επιδομάτων εξωτερικού και η παροχή επιπρόσθετων κινήτρων για την προσέλκυση νέων αποφοίτων ανωτάτων σχολών στη διπλωματική υπηρεσία.

    Προτεραιότητες του Υπουργείου του, είπε ο κ. Κασουλίδης, είναι η προώθηση λύσης του Κυπριακού και η διασφάλιση της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), ενώ, λόγω των πρόσφατων εξελίξεων μετά το κτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, έχει αλλάξει και η δραστηριοποίηση της κυπριακής διπλωματικής υπηρεσίας και έχουν πολλαπλασιασθεί οι ήδη αυξημένες ανάγκες της.

    Στην προσπάθεια προώθησης, βελτίωσης και επέκτασης των διμερών σχέσεων με όλες εκείνες τις χώρες με τις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρεί διπλωματικές σχέσεις, είπε ο κ. Κασουλίδης, γίνονται ενέργειες για τη σύναψη και καλλιέργεια νέων σχέσεων κυρίως με τον αραβικό κόσμο, αλλά και με χώρες της κεντρικής Ασίας και ιδίως με τις νέες ανεξάρτητες Δημοκρατιες που προήλθαν από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης.

    "Προγραμματίζεται στο σύντομο μέλλον ", είπε ο κ. Κασουλίδης, "το άνοιγμα Γραφείου ή Πρεσβείας σε ορισμένες σημαντικές ισλαμικές χώρες και περιοχές, όπως για παράδειγμα στο Λίβανο, στην Παλαιστίνη και στο Κατάρ".

    Με το θέμα διπλωματικής εκπροσώπησης στα Παλαιστινιακά Εδάφη συμφώνησαν αρκετοί βουλευτές μέλη της Επιτροπής Οικονομικών και ο κ. Κασουλίδης είπε πως αυτό είναι στις πρώτες προτεραιότητες και ότι το θέμα αυτό θα προχωρήσει αμέσως μόλις υπάρξει ανάπαυλα στις εχθροπραξίες που είναι σε εξέλιξη στη Ραμάλα και άλλες παλαιστινιακές περιοχές.

    Οπως είπε ο Υπουργός, η Δημοκρατία διατηρεί διπλωματική εκπροσώπηση σε 14 από τα 15 μέλη της ΕΕ ενώ δεν έχει Πρεσβεία στο Λουξεμβούργο, που όμως, πρέπει να αποκτήσει, όπως είπε, κυρίως γιατί το Λουξεμβούργο είναι το μικρότερο σε μέγεθος και πληθυσμό κράτος της ΕΕ και η Κύπρος επιθυμεί να μην τυγχάνει διαφορετικής αντιμετώπισης λόγω του μεγέθους της.|

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΚ)

    [11] (Κ) ΕΕ - Φερχόιγκεν - Κύπρος - Διεύρυνση

    KYΠΕ - 22/10/2001

    Αδιανόητη η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενώσης χωρίς την Κύπρο, δηλώνει ο Γκούντερ Φερχόιγκεν. "Αδιανόητη" θεωρεί μια διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης χωρίς τη συμμετοχή της Κύπρου, ο Γερμανός Κοινοτικός Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    Η τοποθέτηση αυτή του Ευρωπαίου Επιτρόπου έγινε σε συνέντευξη που παρεχώρησε στo κυριακάτικο φύλλο της έγκυρης γερμανικής εφημερίδας "Frankfurter Allgemeine Zeitung", στην οποία ο κ. Φερχόιγκεν σημειώνει πως η διεύρυνση χωρίς την Κύπρο είναι αδιανότητη "πάνω απ' όλα λόγω της κατάστασης στο ελληνικό Κοινοβούλιο".

    "Θα υπάρξει είτε μια διεύρυνση με την Κύπρο, είτε δεν θα γίνει καμία διεύρυνση σύντομα", επεσήμανε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος θα βρίσκεται στην Κύπρο την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή, συνοδεύοντας τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι, που θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο νησί.|

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΜΜ)

    [12] (Κ) Κύπρος - ΕΕ - ΜΟΚΑΣ - Δηλώσεις

    KYΠΕ – 22/10/2001

    Η ΕΕ έχει πεισθεί ότι η Κύπρος έχει εναρμονισθεί πλήρως με το ευρωπαϊκό κεκτημένο σε ό,τι αφορά το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) έχει πεισθεί ότι η Κύπρος πληροί τα κριτήρια του ευρωπαϊκού κεκτημένου για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάληψης (ΜΟΚΑΣ) Εύα Παπακυριακού, τονίζοντας ότι στον τομέα της πρακτικής εφαρμογής η Κύπρος "δεν υστερεί οποιασδήποτε άλλης χώρας μέλους της ΕΕ".

    Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ από τις Βρυξέλλες, η κ. Παπακυριακού διευκρίνισε ότι η συνάντηση ομάδας των Κυπρίων τεχνοκρατών δεν αποτελεί ειδική πρόσκληση για την Κύπρο, αλλά συνάντηση στα πλαίσια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, ένα θέμα το οποίο "περιλαμβάνεται σε δύο κεφάλαια, αυτό που αφορά την Ελεύθερη Διακίνηση Κεφαλαίων και το κεφάλαιο Δικαιοσύνη και Εσωτερικές Υποθέσεις".|

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΜΜ)
    KYΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 22 October 2001 - 18:46:04 UTC