Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 01-10-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόσωπος - Βόρειος Ιρλανδία
  • [02] Εκπρόσωπος - Πρεσβεία ΗΠΑ - Μέτρα Ασφάλειας
  • [03] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Νοσοκομείο
  • [04] Χρηματιστήριο - Οριακή πτώση
  • [05] Ανδρούλα Βασιλείου - Σουηδία
  • [06] Κύπρος - Πρόντι - Φερχόιγκεν - Επίσκεψη
  • [07] Εκπρόσωπος - Ομάδα Στήριξης Αλλοδαπών - Καταγγελία
  • [08] Πρόεδρος Βουλής - Πρέσβης Σουηδίας
  • [09] Αμερικανός Συντονιστής - Αφιξη - Δηλώσεις

  • [01] (Κ) Εκπρόσωπος - Βόρειος Ιρλανδία

    KYΠΕ - 24/10/2001

    Η κυβέρνηση εκτιμά ότι οποιαδήποτε ενέργεια προς υλοποίηση της συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής του 1998 στη Βόρειο Ιρλανδία είναι καλοδεχούμενη, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή εξέλιξη στην ειρηνευτική διαδικασία στη χώρα αυτή για έναρξη του αφοπλισμού από το IRA.

    "Η κυπριακή κυβέρνηση θα είναι ευτυχής εάν η διακηρυχθείσα πρόθεση για παράδοση του οπλισμού και για να προχωρήσουν οι πρόνοιες αυτής της συμφωνίας τηρηθούν κατά γράμμα," είπε, προσθέτοντας πως κάτι τέτοιο θα είναι "συμβολή και για την ειρήνευση σε αυτή τη χώρα, αλλά και για τη γενικότερη προσπάθεια για ειρήνη στον πλανήτη μας."

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΜ)

    [02] (K) Εκπρόσωπος - Πρεσβεία ΗΠΑ - Μέτρα Ασφάλειας

    Η κυβέρνηση έκρινε ότι επιβάλλεται να γίνουν κάποια προληπτικά κατασκευαστικά

    έργα στην περιοχή της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Λευκωσία, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου. Η κυβέρνηση έκρινε ότι επιβάλλεται να γίνουν κάποια προληπτικά κατασκευαστικά έργα στην περιοχή της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Λευκωσία, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με πληροφορίες για ανέγερση τείχους στην εν λόγω περιοχή.

    "Εκρίθη αρμοδίως ότι επιβάλλεται να γίνουν κάποια κατασκευαστικά έργα στην περιοχή της αμερικανικής πρεσβείας για λόγους προληπτικούς, για λόγους ασφαλείας," είπε ο Εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι "σώφρων είναι εκείνος που ασκεί προληπτική πολιτική."|

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΜΚ)

    [03] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Νοσοκομείο

    ΚΥΠΕ 24/10/2001

    Σε ακτινογραφία γονάτου η οποία κατέδειξε οστεοαρθρίτιδα, επεβλήθη σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης. Σε ακτινογραφία γονάτου η οποία κατέδειξε οστεοαρθρίτιδα, επεβλήθη σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    Εξερχόμενος του Νοσοκομείου, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "απλώς ήρθα και έβγαλαν ακτινογραφία το γόνατό μου και έχω οστεοαρθρίτιδα", προσθέτοντας, χαριτολογώντας ότι "μπορώ ακόμα να κλοτσώ". Οπως είπε οι γιατροί του συνέστησαν να κάνει φυσιοθεραπεία, ενώ ερωτηθείς αν θα υποβληθεί σε άλλες εξετάσεις απάντησε αρνητικά.

    (KYΠΕ/ΑΑΓ/ΡΜ)

    [04] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή πτώση

    ΚΥΠΕ 24/10/2001

    Οι πιέσεις που δέχθηκαν οι περιφερειακοί τίτλοι, ως αποτέλεσμα της αγοραστικής άπνοιας που επικράτησε σήμερα στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, οδήγησαν την αγορά, παρά τη θετική παρουσία των τραπεζικών τίτλων, σε νέα οριακή υποχώρηση της τάξης του 0,42%, κλείνοντας στις 118,75 μονάδες. Η έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος που επικράτησε σήμερα, είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η αξία των συναλλαγών, καθώς ανήλθε στα 3,4 εκατομμύρια λίρες σε σχέση με 8 εκ. λίρες χθες.

    Μικρή άνοδος σε ποσοστό 0,63% σημείωσε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 486,17 μονάδες, ως αποτέλεσμα τις ανοδικής πορείας των Τραπεζικών τίτλων, καθώς και των πλείστων επίλεκτων εταιρειών.|

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΡΜ)

    [05] (Κ) Ανδρούλα Βασιλείου - Σουηδία

    ΚΥΠΕ - 24/10/2001

    Για τη Στοκχόλμη αναχωρεί σήμερα η βουλευτής των Ενωμένων Δημοκρατών (ΕΔΗ) Ανδρούλα Βασιλείου για να συμμετάσχει στην Ετήσια Συνέλευση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών των Κοινοβουλίων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα διεξαχθεί μεταξύ 25 και 27 Οκτωβρίου για να εξετάσει το θέμα της ισότητας των δύο φύλων.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση των ΕΔΗ, η κ. Βασιλείου είναι φιλοξενούμενη του σουηδικού Κοινοβουλίου και κατά τη διάρκεια της εκεί παραμονής της θα έχει την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου, πρόγευμα εργασίας με την Υπουργό της Σουηδίας Μargareta Winberf, όπου θα συζητηθούν θέματα που άπτονται της ισότητας των δύο φύλων, αλλά και θέματα γεωργίας, τροφίμων και αλιείας.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΡΜ)

    [06] (Κ) Κύπρος - Πρόντι - Φερχόιγκεν - Επίσκεψη

    Την εκτίμηση ότι η Κύπρος θα ολοκληρώσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις μέσα

    στο 2002, θα εκφράσει αύριο και μεθαύριο κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι. ΚΥΠΕ - 24/10/2001 Την εκτίμηση ότι η Κύπρος θα ολοκληρώσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις μέσα στο 2002, θα εκφράσει αύριο και μεθαύριο κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος θα υπενθυμίσει παράλληλα και την απόφαση του Ελσίνκι ότι δηλαδή η επίλυση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Αυτό ανέφεραν σήμερα πηγές της Κομισιόν, αναφερόμενες στο ταξίδι του προέδρου της στην Κύπρο, ο οποίος φτάνει αύριο στη 1:30 μετά το μεσημέρι στη Λάρνακα, συνοδευόμενος από τον αρμόδιο για τη διεύρυνση, Γερμανό Επίτροπο Γκούντερ Φερχόιγκεν.|

    (KYΠΕ/ΝΜ/ΡΜ)

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Ομάδα Στήριξης Αλλοδαπών - Καταγγελία

    ΚΥΠΕ 24/10/2001

    Οποιαδήποτε μορφή ξενοφοβίας ή ρατσισμού είναι έξω από τις πρακτικές της κυπριακής κυβέρνησης, η οποία συμπαρίσταται στους προβληματισμούς για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, κληθείς να σχολιάσει καταγγελία της Ομάδας Στήριξης Αλλοδαπών για απρεπή συμπεριφορά σε καθηγητή από τη Σουηδία, ιρανικής καταγωγής, ο οποίος παρέστη και μίλησε σε σεμινάριο για το ρατσισμό και τη ξενοφοβία.

    Ο Εκπρόσωπος, αφού σημείωσε πως ο τρόπος με τον οποίον έγινε η συγκεκριμένη καταγγελία είναι αντιδεοντολογικός, είπε ότι ασφαλώς θα διερευνηθεί.|

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΜ)

    [08] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρέσβης Σουηδίας

    ΚΥΠΕ 24/10/2001

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα το απόγευμα τον Πρέσβη της Σουηδίας στην Κύπρο Αντερς Λίντεν, τον οποίο και ενημέρωσε για την πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και για το Κυπριακό, επισημαίνοντας την "ανάγκη άσκησης πιέσεων από πλευράς ΕΕ στην Τουρκία ούτως ώστε η τελευταία να διαφοροποιήσει τη στάση της".

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο κ. Χριστόφιας τόνισε στον Σουηδό Πρέσβη "την αδιάλλακτη στάση που τηρεί η Τουρκία και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς επιμένοντας σε μια λύση δύο ξεχωριστών κυρίαρχων κρατών τα οποία θα καταλήξουν σε συνομοσπονδία".|

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΡΜ)

    [09] (K) Αμερικανός Συντονιστής - Αφιξη - Δηλώσεις

    ΚΥΠΕ 24/10/2001

    O Ειδικός Συντονιστής στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον έφθασε απόψε στην Κύπρο με στόχο, όπως ο ίδιος δήλωσε, να αναζωογονήσει την αποστολή καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν για την Κύπρο.

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος εξέφρασε την εκτίμησή του λαού των ΗΠΑ και της κυβέρνησής του για την "εξαιρετική" υποστήριξη και συνεργασία που πρόσφερε η Κύπρος στις ΗΠΑ σε όλους τους τομείς αναφορικά με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

    Σε δηλώσεις κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, ο κ. Γουέστον, αφού εξέφρασε "μεγάλη χαρά" που βρίσκεται και πάλι στο νησί, είπε ότι προσβλέπει στις συναντήσεις που θα έχει τις επόμενες δύο μέρες.

    Αύριο ο κ. Γουέστον θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη ενώ κατά την εδώ παραμονή του θα συναντηθεί και με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.|

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΜΜ/ΡΜ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 24 October 2001 - 20:46:03 UTC