Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 01-10-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ηνωμένα Εθνη - Πολιτιστική κληρονομιά - Κύπρος
  • [02] Πρόεδρος Κληρίδης - Πρόντι - Επίσημη υποδοχή
  • [03] Κύπρος - Λιβύη - Πρωτόκολλο Συνεργασίας
  • [04] Χρηματιστήριο - Οριακή άνοδος
  • [05] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [06] Μπεγλίτης - Τόμας Γουέστον
  • [07] Δημοτικές εκλογές - Τριμερής συνεργασία - Επισημοποίηση
  • [08] Πρόντι - Κύπρος - Ενταξη (1)
  • [09] Βρετανός Υφυπουργός - Κυπριακό
  • [10] Πρόντι - ΚΕΒΕ - Ομιλία
  • [11] Υπουργός Δικαιοσύνης - Κίνα - Επαφές

  • [01] (Κ) Ηνωμένα Εθνη - Πολιτιστική κληρονομιά - Κύπρος

    ΚΥΠΕ - 25/10/2001

    Την καταστροφή από τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου και ειδικά των εκκλησιών και μοναστηριών στις κατεχόμ, στη Λευκωσία, η επίσημη τελετή υποδοχής του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

    Τον κ. Πρόντι και τη συνοδεία του υποδέχθηκε στο προαύλιο του Προεδρικού Μεγάρου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης. Στη συνέχεια έγινε ανάκρουση των εθνικών ύμνων από τη Φιλαρμονική της Αστυνομίας και ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο κ. Πρόντι επιθεώρησαν στρατιωτικό τιμητικό απόσπασμα. Ακολούθως ο κ. Πρόντι κατέθεσε στεφάνι στο άγαλμα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ' στο προαύλιο του Προεδρικού.|

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΜΚ/ΓΠ)

    [02] (K) Κύπρος - Λιβύη - Πρωτόκολλο Συνεργασίας

    ΚΥΠΕ - 25/10/2001

    Κύπρος και Λιβύη υπέγραψαν πρωτόκολλο για περαιτέρω ενίσχυση και ανάπτυξη της συνεργασίας τους στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, της βιομηχανίας, της εμπορικής ναυτιλίας, των αερομεταφορών και των οδικών μεταφορών. Κύπρος και Λιβύη υπέγραψαν χθες στην Τρίπολη πρωτόκολλο, που αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στην περαιτέρω ενίσχυση και ανάπτυξη της συνεργασίας των δυο χωρών στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, της βιομηχανίας, της εμπορικής ναυτιλίας, των αερομεταφορών και των οδικών μεταφορών.

    Το πρωτόκολλο υπέγραψαν, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, από κυπριακής πλευράς, ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης, ο οποίος, επικεφαλής αντιπροσωπείας, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Λιβύη, και από πλευράς Λιβύης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Ασφάλειας της χώρας Mohamed Ali Al- Masirati.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο Υπουργός Οικονομικών, ο οποίος επέστρεψε σήμερα στην Κύπρο, υπέγραψε επίσης και συμφωνίες για συνεργασία στους τομείς της υγείας και του τουρισμού, οι οποίες θα αποτελέσουν τη βάση για περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών σε θέματα υγείας και τουρισμού.

    Πρόσθετα, και μετά από διαπραγματεύσεις, μονογραφήθηκε η συμφωνία για αμοιβαία προώθηση και προστασία των επενδύσεων.|

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΜΚ)

    [03] (K) Χρηματιστήριο - Οριακή άνοδος

    ΚΥΠΕ - 25/10/2001

    Οριακή άνοδο 0,26%, κλείνοντας έτσι στις 119,06 μονάδες, κατέγραψε η αγορά στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση, η οποία χαρακτηρίστηκε από τις συνεχείς αυξομειώσεις του Γενικού Δείκτη, εντός των επιπέδων των 118 και 119 μονάδων. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 3,7 εκατομμύρια λίρες, με το αγοραστικό ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στους τραπεζικούς τίτλους, οι οποίοι συγκέντρωσαν σε ποσοστό το 36% του τζίρου, αξίας 1,2 εκ. λιρών.

    Οριακά, επίσης, κέρδη σε ποσοστό 0,31% σημείωσε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 487,67 μονάδες, με τη μεγαλύτερη αύξηση να καταγράφεται στον κλάδο των Ασφαλειών με ποσοστό 1,73%.|

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΜΚ)

    [04] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    ΚΥΠΕ - 25/10/2001

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           119,06 ( 0,26)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  3.708.749
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP 1.770.229    487,67 ( 0,31)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £  1.210.136    139,12 (-0,19)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
        Οργανισμοί                £    402.875    110,81 ( 0,66)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     26.327     38,78 ( 1,73)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    176.567     51,54 (-0,16)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £    306.294     96,34 ( 1,66)
    Εμπορικές Εταιρείες           £    138.814     30,62 ( 0,53)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     23.191     47,07 ( 0,21)
    Ετ. Πληροφορικής              £     84.646      8,36 ( 1,21)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     96.346     24,24 ( 0,54)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
        Ψαριών                    £        550     22,88 (-1,76)
    Ξενοδοχεία                    £    143,525     66,53 ( 0,06)
    Αλλες Εταιρείες               £    746,886    129,78 ( 1,07)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/MK)

    [05] (Κ) Μπεγλίτης - Τόμας Γουέστον

    ΚΥΠΕ - 25/10/2001

    Το Κυπριακό αποτελεί "σημαντικό ζήτημα στην ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής της αμερικανικής διοίκησης", δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Παναγιώτης Μπεγλίτης. Το Κυπριακό δεν περιθωριοποιείται μετά τις τελευταίες εξελίξεις στις ΗΠΑ, αλλά αποτελεί ένα "σημαντικό ζήτημα στην ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής της αμερικανικής διοίκησης", δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Παναγιώτης Μπεγλίτης.

    Ο κ. Μπεγλίτης ανέφερε ότι η περιοδεία του Ειδικού συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον σε Αγκυρα, Αθήνα και Λευκωσία εντάσσεται στο πλαίσιο του ενδιαφέροντος που επιδεικνύει η αμερικανική διοίκηση για επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου και επαναβεβαιώνει τη σημασία που αποδίδει η Ουάσιγκτον στο Κυπριακό.|

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΑΑΡ/ΜΚ)

    [06] (Κ) Δημοτικές εκλογές - Τριμερής συνεργασία - Επισημοποίηση

    ΚΥΠΕ - 25/10/2001

    Την ικανοποίηση τους για την επισημοποίηση σήμερα της τριμερούς συνεργασίας ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΚΙΣΟΣ, για τις επικείμενες δημοτικές εκλογές, εξέφρασαν οι ηγέτες των τριών κομμάτων, ύστερα από συνάντηση που είχαν στα γραφεία του ΑΚΕΛ. Την ικανοποίηση τους για την επισημοποίηση σήμερα της τριμερούς συνεργασίας ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΚΙΣΟΣ, για τις επικείμενες δημοτικές εκλογές, εξέφρασαν οι ηγέτες των τριών κομμάτων, ύστερα από συνάντηση που είχαν στα γραφεία του ΑΚΕΛ.

    Μιλώντας μετά τη συνάντηση, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, αφού χαιρέτισε την επίτευξη της συνεργασίας, εξέφρασε σιγουριά ότι η συνεργασία αυτή "θα αναβαθμίσει την τοπική αυτοδιοίκηση, την τοπική ανάπτυξη", στην οποία, όπως είπε, "θα επικεντρώσουμε την προσοχή μας".

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συνεργασία αυτή είναι "μια ισορροπημένη και σωστή λύση", η οποία "θα βοηθήσει το θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης" και "θα ανοίξει πλαίσια περαιτέρω έντονης παρουσίας της συνεργασίας στα πολιτικά και κοινωνικά πράγματα του τόπου".

    Συμφωνώντας με τον κ. Παπαδόπουλο, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι με τη συνεργασία "ανοίγονται προοπτικές παραπέρα, πιο διευρυμένης, παρεμβολής στα κοινωνικοοικονομικά πράγματα του τόπου από τα συνεργαζόμενα κόμματα".

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκης Ομήρου, χαρακτηρίζοντας την επίτευξη της τριμερούς συνεργασίας ως "μια σημαντική πολιτική εξέλιξη", λόγω του γεγονότος ότι "υπάρχει συσπείρωση τριών πολιτικών δυνάμεων" για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές", ανέφερε πως το ΚΙΣΟΣ "επενδύει πάνω σε αυτήν τη συσπείρωση και τη συνεργασία" των τριών πολιτικών κομμάτων "για να υπάρξουν ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις".|

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΜΚ)

    [07] (Κ) Πρόντι - Κύπρος - Ενταξη (1)

    ΚΥΠΕ - 25/10/2001

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι δήλωσε στη Λευκωσία ότι η λύση του Κυπριακού δεν είναι προϋπόθεση για ένταξη στην ΕΕ. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι εξέφρασε σήμερα στη Λευκωσία την έντονη επιθυμία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για λύση του Κυπριακού πριν από την ένταξη της Κύπρου. Τόνισε όμως ταυτόχρονα ότι αυτό δεν είναι προϋπόθεση για την ένταξη.

    Μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο κ. Πρόντι κατέστησε σαφές ότι η Κύπρος θα είναι ανάμεσα στις πρώτες υποψήφιες χώρες που θα ενταχθούν στην ΕΕ. Στόχος είναι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μέχρι το τέλος του επόμενου έτους και η ένταξη να γίνει το 2004.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [08] (Κ) Πρόντι - Κύπρος - Ενταξη (2)

    ΚΥΠΕ - 25/10/2001

    Η Κύπρος θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) μέσα στο πρώτο κύμα ένταξης ανεξάρτητα από τη λύση του κυπριακού προβλήματος τόνισε σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος εξέφρασε την ευχή όπως οι πολίτες της Κύπρου ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές του 2004 και κάλεσε Ε/Κ και Τ/Κ να εκμεταλλευθούν κάθε ευκαιρία για λύση του Κυπριακού πριν από την ένταξη.

    Ο κ. Πρόντι υπογράμμισε στην ομιλία του στη Βουλή παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και άλλων επισήμων, την "έντονη προτίμηση" της ΕΕ για λύση του Κυπριακού πριν από την ένταξη αλλά τόνισε ταυτόχρονα πως "αυτό δεν είναι προϋπόθεση για την ένταξη".

    "Ως Πρόεδρος της ΕΕ λέω σε όλους τους Κυπρίους καλωσορίσατε, η ΕΕ θα είναι μόνο τότε ολοκληρωμένη όταν εσείς και οι άλλοι ευρωπαϊκοί λαοί είναι έτοιμοι να ενταχθούν", είπε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Ο κ. Πρόντι συνεχάρη την Κύπρο για το εναρμονιστικό της έργο μέχρι σήμερα και αφού ευχήθηκε όπως η χώρα ενταχθεί ενωμένη στην ΕΕ, εξέφρασε την απογοήτευση της ΕΕ αναφορικά με την άρνηση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να μην αποδεχθεί πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για επανέναρξη των συνομιλιών.

    Εξέφρασε ταυτόχρονα την πεποίθηση ότι η λύση του Κυπριακού είναι "εφικτή" και είπε ότι η Κύπρος ως κράτος μέλος της ΕΕ "θα λαμβάνει μέρος στο Συμβούλιο της ΕΕ με μία φωνή".

    "Είμαστε απογοητευμένοι από το ότι ο κ. Ντενκτάς δεν αποδέχθηκε την πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για επανέναρξη των συνομιλιών", είπε ο κ. Πρόντι και πρόσθεσε πως "παρά την απογοήτευσή μας τα ΗΕ εμμένουν στις προσπάθειές τους και η ΕΕ υποστηρίζει πλήρως αυτές τις προσπάθειες του κ. Ανάν και του Ειδικού του Απεσταλμένου Αλβαρο ντε Σότο".

    Ο Πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και χαιρέτισε την πρόοδο που επιτεύχθηκε στο θέμα αυτό και εξέφρασε την ευχή όπως αυτό βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης του κυπριακού προβλήματος.

    Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα αποφέρει πολλά οφέλη για όλους τους πολίτες της "και ειδικά θα βοηθήσει αυτούς στο βόρειο μέρος του νησιού να προφθάσουν ραγδαίως την οικονομική απόδοση και το βιοτικό επίπεδο (των Ε/Κ)".

    Υπάρχει ένα παράθυρο ανοικτό τώρα για τους Ε/Κ και τους Τ/Κ που τους βοηθά να βρουν λύση στο Κυπριακό πριν από την ένταξη, σημείωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και είπε ότι η ιστορία δεν θα φερθεί καλά σε όσους συνειδητά αφήνουν αυτήν την ευκαιρία να ξεφύγει, ενώ παρατήρησε ότι ΕΕ θα αποτελεί για την Κύπρο ένα μοντέλο ειρήνης και συμφιλίωσης.

    Μέχρι το τέλος του 2002 η ΕΕ σκοπεύει να ολοκληρώσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τις χώρες εκείνες που είναι προετοιμασμένες με σκοπό την ένταξή τους το 2004 χωρίς καθυστέρηση.

    Αναφερόμενος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ο κ. Πρόντι παρατήρησε ότι αυτές προχωρούν καλά και συνεχάρη το εναρμονιστικό έργο που η Βουλή επιτελεί και είπε ότι χάρη στις προσπάθειες των βουλευτών, της κυβέρνησης και των διαπραγματευτών η Κύπρος είναι ανάμεσα στις πρώτες υποψήφιες χώρες και κάλεσε όλους να συνεχίσουν το εναρμονιστικό έργο με τον ίδιο ρυθμό.

    Απαρίθμησε τα δύσκολα κεφάλαια όπως φορολογία, ανταγωνισμό, γεωργία και δικαιοσύνη και εσωτερικές υποθέσεις τα οποία ακόμη εκκρεμούν και είπε ότι πρέπει να γίνει δουλειά σε ορισμένα κεφάλαια που έχουν κλείσει προσωρινά, όπως το κεφάλαιο των τηλεπικοινωνιών και της ελεύθερης διακίνησης προιόντων, ενώ χαιρέτισε την φορολογική μεταρρύθμιση που προωθείται.

    Η ποικιλία στις πολιτικές απόψεις που επικρατεί στην Κύπρο είναι πολύ σημαντικό στοιχείο στη σημερινή Ευρώπη και φανερώνει την υγιή δημοκρατία που επικρατεί στην Κύπρο, παρατήρησε ο κ. Πρόντι.

    Μιλώντας για την τρομοκρατία ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνεχάρη την κυβέρνηση της Κύπρου για τα μέτρα που έλαβε για πάταξη της τρομοκρατίας και είπε ότι αυτά τα μέτρα χαίρουν εκτίμησης εκ μέρους της ΕΕ.

    Εξέφρασε τέλος τη λύπη του που η προγραμματισμένη του συνάντηση με Ε/Κ και Τ/Κ συνδικαλιστές δεν θα πραγματοποιηθεί. (Το καθεστώς Ντενκτάς απαγόρευσε στους Τ/Κ συνδικαλιστές να μεταβούν στο Λήδρα Πάλας, σύμφωνα με το σημερινό τ/κ Τύπο)

    Καλωσορίζοντας ενωρίτερα τον κ. Πρόντι, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας τόνισε ότι προσδοκία του κυπριακού λαού είναι όπως η Κύπρος θα ενταχθεί ενωμένη στην ΕΕ, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η Κύπρος "δεν θα αποδεχθεί τις συνοδευόμενες από απειλές παράλογες απαιτήσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ειδικότερα την απαίτησή του για αναγνώριση του κατοχικού του καθεστώτος".

    Ευχαρίστησε τον κ. Πρόντι και την ΕΕ για τη "σταθερή προώθηση" από την ΕΕ της πρόνοιας της απόφασης του Ελσίνκι που προβλέπει τη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ακόμη και χωρίς λύση του Κυπριακού καθώς και την πεποίθηση ότι η Κύπρος θα γίνει μέλος της Ενωσης με το πρώτο κύμα διεύρυνσης.

    Αναφερόμενος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η πρόοδος οφείλεται σε ένα μεγάλο βαθμό στην κοινή προσπάθεια όλων των πολιτικών δυνάμεων αλλά και στην καθολική στήριξη που παρέχει η κοινή γνώμη.

    "Η Κυπριακή Δημοκρατία πιστεύοντας στο μέλλον της Ευρώπης συνεχίζει σταθερά και με αποφασιστικότητα τις προσπάθειές της για εναρμόνιση της εθνικής της νομοθεσίας με το κοινοτικό κεκτημένο", είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Μιλώντας για την τρομοκρατία ο κ. Χριστόφιας είπε ότι με τις σταθερές της θέσεις η ΕΕ έχει δώσει το σωστό στίγμα και το σωστό τρόπο αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και διευκρίνισε ότι η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας με την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία συμπαρατάσσεται εναντίον της τρομοκρατίας δεν αποτελεί πόλεμο πολιτισμών ούτε σύγκρουση θρησκειών.

    "Η ΕΕ επιβάλλεται να αντιτάξει προς τους κάθε λογής τρομοκράτες ένα ενιαίο κόσμο ειρήνης και δημοκρατίας" είπε καταλήγοντας ο Πρόεδρος της Βουλής.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΓΠ)

    [09] (Κ) Βρετανός Υφυπουργός - Κυπριακό

    ΚΥΠΕ - 25/10/2001

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο τόνισε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Αγκυρα, την ανάγκη επιστροφής του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στις συνομιλίες για το Κυπριακό και επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησής του ότι η λύση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Αυτό δήλωσε ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών υπεύθυνος για την Ευρώπη Πίτερ Χέιν, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης τι προτίθεται να πράξει η Βρετανία για να αποφευχθεί ο κίνδυνος περιθωριοποίησης του Κυπριακού, είπε ότι "οι ανησυχίες των Ε/Κ και των Τ/Κ μας απασχολούν πολύ". Η ειρηνευτική ανάμιξη του ΟΗΕ θα πρέπει να υποστηρίζεται, είπε ο κ. Χέιν και έκανε έκκληση προς τον κ. Ντενκτάς να λάβει μέρος σε αυτή τη διαδικασία.|

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΑΑΡ/ΓΠ)

    [10] (Κ) Πρόντι - ΚΕΒΕ - Ομιλία

    ΚΥΠΕ - 25/10/2001

    Πρόσκληση προς την κυπριακή κοινωνία, να λάβει ενεργά μέρος στο διάλογο που θα γίνει τον ερχόμενο χρόνο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σχετικά με το μέλλον της ενωμένης Ευρώπης, τη μελλοντική δομή και λειτουργία της ΕΕ και την εμπλοκή των Ευρωπαίων πολιτών στο σχεδιασμό και την εφαρμογή των δραστηριοτήτων της, απηύθυνε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι.

    Μιλώντας απόψε σε εκδήλωση που οργάνωσε στη Λευκωσία το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, με συμμετοχή όλων των οργανωμένων φορέων και των οργανώσεων της Κύπρου, με θέμα "Το μέλλον της Ευρώπης, η διαδικασία της διεύρυνσης και η Κύπρος", ο κ. Πρόντι είπε ότι προσβλέπει στη συνεισφορά της Κύπρου στο διάλογο αυτό, στον οποίο θα συμμετάσχουν όχι μόνο τα μέλη της ΕΕ, αλλά και οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες.

    "Η ΕΕ υπάρχει για τους πολίτες της Ευρώπης και πρέπει να οικοδομηθεί από αυτούς. Είναι για αυτό το λόγο που θέλω το λαό της Κύπρου να διαδραματίσει πλήρη ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ενωσης. Πρέπει να ακουστεί η φωνή όλων των τμημάτων της κοινωνίας στο διάλογο αυτό", τόνισε.|

    (ΚΥΠΕ/ΘΘ/ΓΠ)

    [11] (K) Υπουργός Δικαιοσύνης - Κίνα - Επαφές

    ΚΥΠΕ - 25/10/2001

    Κύπρος και Κίνα υπέγραψαν σήμερα μνημόνιο επίσημων διαβουλεύσεων για ενίσχυση της περαιτέρω συνεργασίας των Υπουργείων Δικαιοσύνης των δύο χωρών με τη διοργάνωση σεμιναρίων και ανταλλαγή εμπειρογνωμόνων.

    Το μνημόνιο υπογράφηκε ύστερα από διαβουλεύσεις που ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκος Κόσης, ο οποίος εκτελεί επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, κατόπιν πρόσκλησης του Υπουργού Δικαιοσύνης της χώρας Zhang Fusen, είχε στο κινέζικο Υπουργείο Δικαιοσύνης για θέματα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών βάσει της μεταξύ τους Συμφωνίας για Δικαστική Αρωγή στον αστικό και ποινικό τομέα. |

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 25 October 2001 - 19:46:04 UTC