Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 01-10-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπ. Γεωργίας - Επιστημονικό Συνέδριο - Οπωροκηπευτικά
  • [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [03] Χρηματιστήριο - Οριακά κέρδη
  • [04] Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Ζακ Πόος
  • [05] Σπύρος Κυπριανού - Εισήχθη στο Ογκολογικό Κέντρο
  • [06] Πόος - Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών
  • [07] ΠΟΜΑΚ - Θάνατος Ξάνθου Κληρίδη - Συλλυπητήρια
  • [08] ΔΗΣΥ - Θάνατος Ξάνθου Κληρίδη
  • [09] Υπουργοί Εργασίας Κύπρου/Γερμανίας - ΕΕ

  • [01] (K) Υπ. Γεωργίας - Επιστημονικό Συνέδριο - Οπωροκηπευτικά

    KYΠΕ - 29/10/2001

    Η επικείμενη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και η απελευθέρωση του διεθνούς εμπορίου "επιβάλλουν την αλλαγή της αγροτικής μας πολιτικής" ώστε "να δίνει προτεραιότητα στην αύξηση της παραγωγικότητας των εκμεταλλεύσεων, τη βελτίωση της ποιότητας και την εφαρμογή μεθόδων που δεν θα είναι επιβλαβείς για το φυσικό περιβάλλον και τον καταναλωτή", είπε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους, σε χαιρετισμό του στο 20ο Επιστημονικό Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι τα οπωροκηπευτικά "αποτελούν τη σπονδυλική στήλη της κυπριακής οικονομίας", ενώ σημείωσε ότι "το 1999 η αξία της ακαθόριστης παραγωγής οπωροκηπευτικών σε τρέχουσες τιμές αγοράς ανήλθε στα 147 εκατομμύρια λίρες, ποσό που αποτελούσε το 84% της αξίας της φυτικής παραγωγής και το 41% της αξίας του ευρύτερου γεωργικού τομέα".|

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΡΜ)

    [02] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    KYΠΕ - 29/10/2001

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           122,71 ( 0,38)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  6.617.102
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP 3.241.414    499,28 (-0,44)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £  1.948.103    141,37 (-0,62)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
        Οργανισμοί                £    597.194    116,26 ( 2,52)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     85.942     41,62 ( 0,58)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    317.077     53,34 ( 1,39)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £    176.178     98,63 ( 1,03)
    Εμπορικές Εταιρείες           £    208.061     32,30 ( 1,83)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     20.166     47,71 (-0,73)
    Ετ. Πληροφορικής              £    390.398      8,73 ( 0,69)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    302.032     25,02 ( 0,85)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
        ψαριών                    £      5.352     23,66 ( 1,11)
    Ξενοδοχεία                    £    593,843     68,78 ( 0,26)
    Αλλες Εταιρείες               £  1.223,295    136,91 ( 1,21)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΡΜ)

    [03] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακά κέρδη

    KYΠΕ - 29/10/2001

    Mε θετικό ποσοστό της τάξης του 0,38% έκλεισε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση η αγορά, εξανεμίζοντας, ωστόσο, τα σημαντικά κέρδη της τάξης του 2,42% που παρουσίασε στα αρχικά στάδια. Ο Γενικός Δείκτης, παρά τις πιέσεις που δέχθηκε σήμερα από τις μετοχές των τραπεζών, ανήλθε στις 122,71 μονάδες, αγγίζοντας, ωστόσο, ενδοσυνεδριακά και το επίπεδο των 125 μονάδων. Ελαφρά αύξηση παρουσίασε η αξία των συναλλαγών η οποία διαμορφώθηκε στα 6,6 εκατομμύρια λίρες.

    Αντίθετα οριακές απώλειες σε ποσοστό 0,44% σημείωσε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 499,28 μονάδες.|

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΡΜ)

    [04] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Ζακ Πόος

    KYΠΕ - 29/10/2001

    Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νικόλ Φοντέιν θα επισκεφθεί την Κύπρο τον προσεχή Νοέμβριο, ανακοίνωσε σήμερα ο Ευρωβουλευτής και εισηγητής στο Ευρωκοινοβούλιο για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ Ζακ Πόος, γεγονός, όπως είπε, που φανερώνει το ενδιαφέρον της ΕΕ για τη διαπραγματευτική πορεία της Κύπρου, η οποία θα είναι μια από τις "πρώτες χώρες που θα υπογράψουν τη συνθήκη ένταξης τον ερχόμενο χρόνο".

    Μιλώντας μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκη Ομήρου, ο κ. Πόος εξέφρασε την ευχή όπως η τ/κ πλευρά αναθεωρήσει τη στάση της όσον αφορά το Κυπριακό γιατί, όπως είπε, χωρίς τη λύση του Κυπριακού, ούτε η Τ/Κ ούτε η Τουρκία μπορούν να γίνουν μέλη της ΕΕ. Από την πλευρά του, ο κ. Ομήρου είπε ότι ο κ. Πόος επιτελεί σημαντικό έργο όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.|

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΡΜ)

    [05] (Κ) Σπύρος Κυπριανού - Εισήχθη στο Ογκολογικό Κέντρο

    KYΠΕ - 29/10/2001

    Ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού εισήχθη εκτάκτως σήμερα το απόγευμα στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου με συμπτώματα βρογχοπνευμονίας και αφυδάτωσης, ενώ κρίθηκε αναγκαίο από τους θεράποντες ιατρούς του να παραμείνει απόψε στο Κέντρο λαμβάνοντας "εντατική αντιβιοτική αγωγή".

    Σε δηλώσεις του σήμερα στο Ογκολογικό Κέντρο, ο Παθολόγος Ογκολόγος Αδάμος Αδάμου, είπε ότι ο κ. Κυπριανού, "έχει παρουσιάσει από το πρωί σήμερα ρίγος και υψηλό πυρετό. Πιθανολογούμε", πρόσθεσε, "ότι έχει ένα είδος λοίμωξης στον πνεύμονα, βρογχοπνευμονία, για αυτό το λόγο εισήχθη από σήμερα" και του παρέχεται "εντατική αντιβιοτική αγωγή και γενικά υποστήριξη".|

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΡΜ)

    [06] (Κ) Πόος - Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών

    ΚΥΠΕ - 29/10/2001

    Την ικανοποίηση του για τη νομοθετική εργασία την οποία επιτελεί η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων για την εναρμόνιση της Κύπρου με το ευρωπαϊκό κεκτημένο εξέφρασε σήμερα ο Ευρωβουλευτής και εισηγητής στο Ευρωκοινοβούλιο για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ Ζακ Πόος, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Κύπρος θα είναι από τις πρώτες χώρες που θα ενταχθούν στην ΕΕ και θα υπογράψουν τη συνθήκη προσχώρησης το φθινόπωρο του επόμενου έτους.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, στην οποίαν παρέστη, ο κ. Πόος εξέφρασε την ευχή να συναντηθεί με τους ηγέτες των τ/κ πολιτικών κομμάτων προκειμένου να τους υποδείξει ότι είναι προς όφελος τους να ενταχθούν στην ΕΕ και να ασκήσουν πίεση στην τ/κ ηγεσία για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό και εξεύρεση λύσης στο πολιτικό πρόβλημα, "ελπίζουμε πριν από την ένταξη".|

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΑΑΓ/ΡΜ)

    [07] (Κ) ΠΟΜΑΚ - Θάνατος Ξάνθου Κληρίδη - Συλλυπητήρια

    ΚΥΠΕ - 29/10/2001

    Συλλυπητήριο τηλεγράφημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη για το θάνατο του αδελφού του, Ξάνθου Κληρίδη, απέστειλε ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδία Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) Χάρης Σοφοκλείδης, στο οποίο αναφέρεται ότι "ο κυπριακός λαός και ο απόδημος κυπριακός ελληνισμός θα θυμούνται πάντοτε με ευγνωμοσύνη ότι σε πολύ δύσκολες μέρες, ως προεδρεύων της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπηρέτησε με σωφροσύνη και αφοσίωση την πατρίδα".

    "Ο θάνατος του αγαπημένου σας αδελφού Ξάνθου μας λύπησε όλους βαθύτατα. Σας στέλλω τα θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια μου, μαζί με τα συλλυπητήρια των μελών της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων και ειδικά της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Μεγάλης Βρετανίας", αναφέρει στο τηλεγράφημα του ο κ. Σοφοκλείδης, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΜΑΚ.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΡΜ)

    [08] (Κ) ΔΗΣΥ - Θάνατος Ξάνθου Κληρίδη

    ΚΥΠΕ - 29/10/2001

    Ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ) με σημερινή του ανακοίνωση εκφράζει "βαθύτατη οδύνη" για το θάνατο του Ξάνθου Κληρίδη, αδελφού του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη ο οποίος "υπηρέτησε με συνέπεια, ήθος, σεμνότητα και παροιμιώδη μετριοπάθεια την κοινωνία, την επιστήμη, την πολιτική αλλά πάνω από όλα την Κύπρο", κατακτώντας την "καθολική αναγνώριση και εκτίμηση όχι μόνο των φίλων, συνεργατών και συναγωνιστών του, αλλά και ευρύτερων στρωμάτων της κυπριακής κοινωνίας".

    Ο Ξάνθος Κληρίδης, αναφέρει το ΔΗΣΥ, "υπήρξε σημαίνον πολιτικό στέλεχος της παράταξής μας, βουλευτής του Ενιαίου Κόμματος, εκ των ιδρυτικών στελεχών του ΔΗΣΥ, διακεκριμένος επιστήμονας και δικηγόρος και επιφανές και καταξιωμένο στέλεχος της κυπριακής κοινωνίας", στην οικογένεια του οποίου, καθώς και στον αδελφό του Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη "εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια, συμμετέχοντας ολόψυχα στο βαρύ πένθος για την απώλεια του".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΡΜ)

    [09] (Κ) Υπουργοί Εργασίας Κύπρου/Γερμανίας - ΕΕ

    ΚΥΠΕ - 29/10/2001

    "Πολύ εντυπωσιακή" χαρακτήρισε την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην ΕΕ ο Γερμανός Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Βάλτερ Ρίστερ, ο οποίος άρχισε σήμερα την τριήμερη επίσημη επίσκεψη του στην Κύπρο, στα πλαίσια των επισκέψεών του στις υπό ένταξη χώρες.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά από συνάντηση που είχε σήμερα η γερμανική αντιπροσωπεία με αντίστοιχη κυπριακή υπό τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέα Μουσιούττα, ο κ. Ρίστερ δήλωσε εντυπωσιασμένος από την πρόοδο που έχει επιτεύξει η Κύπρος στον εργατικό και κοινωνικό τομέα, "γεγονός που φαίνεται και στην αγορά εργασίας, αφού το ποσοστό των ανέργων κυμαίνεται περίπου στο 3 τοις εκατό".

    Από την πλευρά του, ο κ. Μουσιούττας είπε ότι η κυπριακή αντιπροσωπεία ενημέρωσε τη γερμανική για την πρόοδο που επιτεύχθηκε πάνω στα θέματα της εναρμόνισης που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εργασίας.

    "Η Κύπρος βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο για την ένταξη", παρατήρησε ο Γερμανός Υπουργός Εργασίας προσθέτοντας πως όταν επιστρέψει στη χώρα του θα δώσει το μήνυμα ότι η Κύπρος κάνει μια πολύ καλή δουλειά όσον αφορά την εναρμόνισή της με το κοινοτικό κεκτημένο.|

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΡΜ)

    [10] (Κ) Αεροδρόμια - Στάση εργασίας

    KYΠΕ – 29/10/2001

    Τρεις πτήσεις των Κυπριακών Αερογραμμών έχουν επηρεαστεί άμεσα, λόγω της σημερινής τετράωρης στάσης εργασίας που πραγματοποίησαν εργαζόμενοι στην Πολιτική Αεροπορία στο αεροδρόμιο Λάρνακας, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής Τύπου και Δημοσίων Υποθέσεων της εταιρείας Τάσος Αγγελής, προσθέτοντας ότι οι επιπτώσεις θα είναι αλυσιδωτές, αφού θα επηρεαστούν και οι βραδινές πτήσεις, μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

    Στάση εργασίας πραγματοποιήθηκε και στο αεροδρόμιο Πάφου.

    Ο κ. Αγγελής είπε ότι οι πτήσεις που έχουν επηρεαστεί είναι εκείνη που θα αναχωρούσε στις 4.00 το απόγευμα για την Αθήνα, μια άλλη πτήση από το Λονδίνο προς την Κύπρο και μια πτήση από το Μιλάνο προς Κύπρο.

    Οπως επεσήμανε ο κ. Αγγελής συνέπεια της απεργίας θα είναι να καθυστερήσουν και οι νυκτερινές αναχωρήσεις όλων των εταιρειών.

    Το αεροδρόμιο Πάφου δεν έχει επηρεαστεί από τη στάση εργασίας, αφού δεν υπήρχαν προγραμματισμένες πτήσεις την ώρα της απεργίας. Ωστόσο, δύο πτήσεις, οι οποίες θα προσγειώνονταν στο αεροδρόμιο Λάρνακας, προσγειώθηκαν τελικά στο αεροδρόμιο Πάφου, λόγω της συμφόρησης που παρατηρήθηκε ως αποτέλεσμα της στάσης εργασίας.|

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΡΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 29 October 2001 - 18:46:03 UTC