Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 01-11-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ποδόσφαιρο - 7η αγωνιστική
  • [02] Ραδιομαραθώνιος - Εκδηλώσεις
  • [03] Κατεχόμενα - Αρχίζει η "Ταύρος"
  • [04] ΠΣΕ - Κύπρος - Ψήφισμα
  • [05] Τ/κ Τύπος - Ταλάτ - Τζεμ
  • [06] ΚΕΑ - Δηλώσεις Ετζεβίτ
  • [07] ΕΔΗ - Δηλώσεις Ετζεβίτ
  • [08] Πρόεδρος Κληρίδης - Επίτροπος Διοικήσεως - Εκθεση
  • [09] Υπουργός Γεωργίας - Μαρόκο - Παγκόσμια Διάσκεψη
  • [10] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Σουηδός Eυρωβουλευτής
  • [11] Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [12] Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
  • [13] ΓΓ ΑΚΕΛ - Δηλώσεις Ετζεβίτ
  • [14] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - 7η αγωνιστική

    KYΠΕ - 05/11/2001

    o ΑΠΟΕΛ ήταν ο μεγάλος κερδισμένος της έβδομης αγωνιστικής του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, αφού με τη νίκη του επί του Απόλλωνα με 3 - 1, κατάφερε να αναρριχηθεί ακόμα περισσότερο στο βαθμολογικό πίνακα, και βρίσκεται στη δεύτερη θέση, μόλις ένα βαθμό πίσω από την Ανόρθωση, η οποία "σκόνταψε" το Σάββατο στο Τσίρειο κόντρα στην ΑΕΛ φέρνοντας ισοπαλία 1 - 1.

    Στα υπόλοιπα χθεσινά παιγνίδια, ο Εθνικός Ασσιας κατάφερε στο Μακάρειο να αποσπάσει ισοπαλία 1 - 1 από την Αλκή, η οποία για δεύτερη συνεχόμενη βδομάδα αρκείται στον ένα βαθμό της ισοπαλίας, ενώ ο Εθνικός Αχνας κατέβαλε τον ουραγό Ερμή στην Αραδίππου με 0 - 3.

    Η μεγάλη έκπληξη των αγώνων του Σαββάτου ήταν η νίκη της ΑΕΚ επί της Ομόνοιας με 3 - 0. Την πρώτη της νίκη πανηγύρισε το Σάββατο η Αθλητική Ενωση Πάφος, η οποία νίκησε στο Παφιακό τον Ολυμπιακό με 3 - 2, ενώ στο άλλο παιγνίδι, η Ενωση Νέων Παραλιμνίου κατέβαλε τη Δόξα Κατωκοπιάς με 4 - 0.

    Μετά και το πέρας της έβδομης αγωνιστικής, η Ανόρθωση προηγείται στην βαθμολογία με 17 βαθμούς, με δεύτερο το ΑΠΟΕΛ με μόλις ένα βαθμό πιο πίσω (16). Στην τρίτη θέση είναι η Αλκή με 14, ενώ στην τέταρτη θέση βρίσκεται η ΑΕΚ με 13. Δεκατρείς βαθμούς έχει και η ΑΕΛ, που βρίσκεται στην πέμπτη θέση, όπως και ο έκτος Εθνικός Αχνας.

    Ακολουθούν η Ενωση Νέων Παραλιμνίου με 12, η Ομόνοια με 11, ο Απόλλωνας με 9, η Δόξα με 6, η ΑΕΠ με 4, ο Εθνικός Ασσιας με 1 και ο Ερμής χωρίς βαθμούς.

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Ραδιομαραθώνιος - Εκδηλώσεις

    KYΠΕ - 05/11/2001

    Αρχισαν σήμερα στις 06.00 το πρωί και θα διαρκέσουν μέχρι αύριο τα μεσάνυχτα οι εκδηλώσεις για το Ραδιομαραθώνιο 2001, που διοργανώνουν για 12η χρονιά η Λαϊκή Τράπεζα και το ΡΙΚ.

    Οι εκδηλώσεις στα πλαίσια της γιορτής της αγάπης για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες αυξήθηκαν φέτος και εμπλουτίστηκαν.|

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Κατεχόμενα - Αρχίζει η "Ταύρος"

    KYΠE - 05/11/2001

    Αρχίζει σήμερα η προγραμματισμένη άσκηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων "Ταύρος 2001", στην οποία συμπεριλαμβάνονται και τα κατεχόμενα από τους Τούρκους εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Οπως αναφέρει σήμερα ο τ/κ Τύπος, ο διοικητής της στρατιάς Αιγαίου, στρατηγός Χουρσίτ Τολόν, φθάνει αύριο στα κατεχόμενα για να παρακολουθήσει την άσκηση, ο οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Νοεμβρίου.|

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΔΝ/ΓΠ)

    [04] (Κ) ΠΣΕ - Κύπρος - Ψήφισμα

    ΚΥΠΕ - 5/11/2001

    Ισχυρό ψήφισμα για την Κύπρο εγκρίθηκε στο 25ο συνέδριο της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Εργασίας (ΠΣΕ) στο Βουκουρέστι, σημερινή ανακοίνωση της Δημοκρατικής Εργατικής Ομοσπονδίας (ΔΕΟΚ) αναφέρει.

    Το ψήφισμα, το οποίο υποβλήθηκε από το Γενικό Συμβούλιο της ΔΕΟΚ και εγκρίθηκε ομόφωνα από την ΠΣΕ, επαναβεβαιώνει τα σχετικά με την Κύπρο ψηφίσματα των προηγούμενων συνεδριών και απαιτεί "την αποχώρηση όλων των τουρκικών στρατευμάτων από το κατεχόμενο μέρος της Κύπρου", καθώς και την επιδίωξη λύσης του προβλήματος των εποίκων σε πλαίσια ειρηνικά και σύμφωνα με τα διεθνή για τα ανθρώπινα δικαιώματα θέσμια".|

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Τ/κ Τύπος - Ταλάτ - Τζεμ

    ΚΥΠΕ - 5/11/2001

    Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος στα κατεχόμενα Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αναφερόμενος στις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Ισμαϊλ Τζεμ ότι "η Τουρκία είναι έτοιμη να καταβάλει τίμημα για την Κύπρο", είπε ότι "δεν είναι σωστό να ασκείται πολιτική με απειλές και παίζοντας με τη φωτιά".

    Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο κ. Ταλάτ κάλεσε την Τουρκία να μην οδηγήσει σε νέες περιπέτειες τους Τ/Κ, επειδή πληρώνουν για χρόνια τώρα το τίμημα της μη λύσης του προβλήματος. Οπως είπε, "οι Τ/Κ θα πρέπει να οικοδομήσουν το μέλλον τους ως ισότιμοι συνέταιροι της Κύπρου".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΔΝ/ΓΠ)

    [06] (Κ) ΚΕΑ - Δηλώσεις Ετζεβίτ

    ΚΥΠΕ - 5/11/2001

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ, με τις δηλώσεις του για "προσάρτηση" της κατεχόμενης Κύπρου στην Τουρκία, ουσιαστικά αποκαλύπτει τη στρατηγική της Αγκυρας, η οποία υπηρετεί πιστά από το 1974 με τον εκτουρκισμό των κατεχομένων, αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του το Κόμμα Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης (ΚΕΑ).

    Το ΚΕΑ καλεί την κυπριακή κυβέρνηση να καταγγείλει σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και στα ισχυρά κράτη "την αποκάλυψη της πολιτικής της Αγκυρας, την οποία μέχρι σήμερα δεν κατάφεραν να τιθασεύσουν και ενίοτε αντί να την τιμωρήσουν, τη θωπεύαν".

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΓΠ)

    [07] (Κ) ΕΔΗ - Δηλώσεις Ετζεβίτ

    ΚΥΠΕ - 5/11/2001

    Η Τουρκία δεν προσανατολίζεται σε λύση του Κυπριακού στη βάση των πρωτοβουλιών του ΟΗΕ αλλά παραμένει εγκλωβισμένη σε στερεότυπα του παρελθόντος και καταφεύγει σε απειλές, εκτιμούν οι Ενωμένοι Δημοκράτες, οι οποίοι θεωρούν ότι η καλύτερη απάντηση στην Αγκυρα είναι η εμμονή στην προσπάθεια λύσης και η προώθηση της ενταξιακής πορείας της Κύπρου.

    Σημερινή ανακοίνωση των ΕΔΗ σχολιάζει τις απειλές του Τούρκου Πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ για προσάρτηση των κατεχομένων εάν η Κύπρος καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τονίζοντας ότι "η Τουρκία πρέπει να αντιμετωπίσει τα ουσιαστικά διλήμματά της και όχι να τα μεταθέτει στους άλλους."

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [08] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Επίτροπος Διοικήσεως - Εκθεση

    ΚΥΠΕ - 5/11/2001

    Ολοένα και πιο σοβαρά παράπονα, που καλύπτουν ευρύτατους τομείς, αντιμετωπίζει το γραφείο του Επιτρόπου Διοικήσεως, δήλωσε η Επίτροπος Διοικήσεως Ηλιάνα Νικολάου, η οποία παρέδωσε σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη την ετήσια έκθεση πεπραγμένων για το 2000.

    "Μπορώ να πω ότι ήταν σημαντικό έτος το 2000 για τον Επίτροπο Διοικήσεως", είπε η κ. Νικολάου σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη, επισημαίνοντας ότι η παρέμβαση του Επιτρόπου Διοικήσεως "γίνεται ολοένα και πιο ουσιαστική, αντιμετωπίζει σοβαρά παράπονα που συνεχώς αυξάνονται και γίνονται πιο ενδιαφέροντα και καλύπτουν ευρύτατους τομείς των σχέσεων του κράτους με τον πολίτη".|

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΓΠ)

    [09] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Μαρόκο - Παγκόσμια Διάσκεψη

    ΚΥΠΕ - 05/11/2001

    Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους αναχωρεί αύριο για το Μαρόκο, όπου θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στις εργασίες της Παγκόσμιας Διάσκεψης για τις Κλιματικές Μεταβολές.|

    (ΚΥΠΕ/ΕΛ/ΓΠ)

    [10] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Σουηδός Eυρωβουλευτής

    ΚΥΠΕ - 5/11/2001

    Συνάντηση μισής περίπου ώρας είχε σήμερα, λίγο πριν από το μεσημέρι, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης με τον Ευρωβουλευτή Σουηδίας Λέναρτ Σακρεντέους, στα γραφεία του κόμματος.

    Στη συνάντηση ήταν παρών και ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και Επικεφαλής της Γραμματείας Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ρίκκος Ερωτοκρίτου. Δεν έγιναν δηλώσεις μετά τη συνάντηση.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΜ)

    [11] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    ΚΥΠΕ - 5/11/2001

    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας για πράξεις άμεσης παράδοσης

    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 5/11/2001 διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    Τηλεγραφικά Εμβάσματα

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7359          1,7463
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5539          1,5632
    Λίρα Αγγλίας                     1,0706          1,0770
    -----------------------------------------------------------------
    
             Τιμές των εθνικών νομισμάτων των χωρών της ΟΝΕ
                 έναντι της Κυπριακής Λίρας με βάση τις
                      αμετάκλητες ισοτιμίες τους
                   -----------------------------------
    
                                     Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δραχμή Ελλάδας                   591,5100        595,0500
    Εσκούδος Πορτογαλίας             348,0167        350,1017
    Λίρες Ιρλανδίας                    1,3671          1,3753
    Λιρέττα Iταλίας                3.361,1711      3.381,3083
    Μάρκο Γερμανίας                    3,3951          3,4155
    Μάρκα Φιλλανδίας                  10,3212         10,3830
    Πεσέτα Ισπανίας                  288,8295        290,5599
    Σελλίνι Αυστρίας                  23,8865         24,0296
    Φιορίνι Ολλανδίας                  3,8254          3,8483
    Φράγκο Βελγίου                    70,0260         70,4456
    Φράγκο Γαλλίας                    11,3868         11,4550
    Φράγκο Λουξεμβούργου              70,0260         70,4456
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΡΜ)

    [12] (K) Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος

    ΚΥΠΕ - 5/11/2001

    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο στις 5/11/2001, ενδεικτικά οι ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων έναντι της Κυπριακής Λίρας διαμορφώθηκαν ως εξής:

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
          Γεν Iαπωνίας               189,1169        190,6298
          Δολ. Αυστραλίας              3,0628          3,0873
          Δολ. Καναδά                  2,4710          2,4907
          Κορώνα Δανίας               12,9095         13,0127
          Κορώνα Νορβηγίας            13,7864         13,8966
          Κορώνα Σουηδίας             16,4857         16,6175
          Φράγκο Eλβετίας              2,5488          2,5691
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΡΜ)

    [13] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Δηλώσεις Ετζεβίτ

    ΚΥΠΕ - 5/11/2001

    Τη θέση ότι πρέπει να γίνει σοβαρή συλλογική συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο, καθώς και μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου για να τραχιοδρομηθούν τακτικές και στρατηγικές αντιμετώπισης των απειλών της Τουρκίας, εξέφρασε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, κληθείς από τους δημοσιογράφους να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ για προσάρτηση των κατεχομένων.

    Ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, αναφέρει ότι ο κ. Χριστόφιας είπε ότι πρέπει να προβληματιστούμε και για τις παρενέργειες της ένταξής μας στην ΕΕ και πρόσθεσε ότι οι καταδικαστέες απειλές της Τουρκίας δεν αντιμετωπίζονται με την αποφασιστικότητα που πρέπει και δεν γίνονται έγκαιρα οποιεσδήποτε κινήσεις και ενέργειες, αλλά γίνονται με εφησυχασμό και κάτι που "προσομοιάζει με αλαζονεία".|

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΓΠ)

    [14] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    ΚΥΠΕ - 5/11/2001

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           128,85 ( 3,32)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  8.105.234
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP 3.741.473    519,97 ( 2,70)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £  2.314.643    146,15 ( 2,68)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
        Οργανισμοί                £    736.965    123,68 ( 4,14)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £    217.370     43,90 ( 2,35)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    173.791     55,57 ( 2,34)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £    348.449    102,35 ( 3,72)
    Εμπορικές Εταιρείες           £    259.497     32,77 ( 2,82)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     57.749     49,89 ( 3,46)
    Ετ. Πληροφορικής              £     78.103      8,92 ( 2,53)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £  1.462.950     28,41 ( 4,68)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
        ψαριών                    £      3.610     23,55 ( 1,82)
    Ξενοδοχεία                    £    731,206     73,66 ( 5,39)
    Αλλες Εταιρείες               £    902,198    142,31 ( 3,24)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΡΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 5 November 2001 - 13:02:07 UTC