Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 01-11-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - Τόμας Γουέστον
  • [02] Πρόεδρος Κληρίδης - Ραούφ Ντενκτάς
  • [03] ΟΗΕ - Πρέσβης Τουρκίας - Επιστολή - Κύπρος
  • [04] Εκπρόσωπος ΓΓ ΟΗΕ - Δήλωση Ντενκτάς
  • [05] Κύπρος - Τρομοκρατία - Επιτροπή Υπουργών ΣτΕ
  • [06] Υπουργός Παιδείας - Δουβλίνο - Κυπριακή έκθεση
  • [07] Ελληνες ομογενείς - Επιστολή - Αμερικανοί αξιωματούχοι
  • [08] ΓΣ ΟΗΕ - Κύπρος - Διάλογος μεταξύ πολιτισμών
  • [09] Ντενκτάς - Επιστολή - Κληρίδης
  • [10] Κρατική Ακαδημία Σλαβικού Πολιτισμού Μόσχας - Κύπρος
  • [11] Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
  • [12] Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [13] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τόμας Γουέστον

    ΚΥΠΕ 9/11/2001

    Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι οι συνεχιζόμενες προσπάθειες που καταβάλλονται για επανέναρξη των συνομιλιών αφήνουν περιθώριο για ελπίδα ότι θα γίνουν βήματα προς τα εμπρός στο Κυπριακό, δήλωσε ο Ειδικός Συντονιστής στο αμερικανικό ΥΠΕΞ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, ο οποίος τόνισε παράλληλα ότι η διπλωματία είναι η βάση πάνω στην οποία εργάζονται οι ΗΠΑ και όχι οι δημόσιες δηλώσεις.

    Ο κ. Γουέστον επανέλαβε την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να συνεχίσουν τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών και τη θέση της Ουάσιγκτον ότι υποστηρίζει λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση χθες στη Νέα Υόρκη με τον Πρόεδρο της Κυρπιακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, που διήρκεσε πέραν της μιας ώρας, ο κ. Γουέστον είπε ότι είχε μια συζήτηση που κάλυψε πολλά θέματα, που ήταν "πολύ θετική και φιλική" και αφορούσε την κοινή προσπάθεια για εξεύρεση λύσης στη διαίρεση της Κύπρου μέσα από μια συνολική λύση του Κυπριακού.|

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ραούφ Ντενκτάς

    ΚΥΠΕ 9/11/2001

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης ευχαρίστως θα συναντούσε πρόσωπο με πρόσωπο τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στη Λευκωσία, μόλις ο κ. Ντενκτάς αποδεκτεί την πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για επιστροφή στη διαδικασία των συνομιλιών υπό την αιγίδα του διεθνούς οργανισμού.

    Αυτό δήλωσε χθες στη Νέα Υόρκη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη ότι απευθύνει πρόσκληση στον Πρόεδρο Κληρίδη για απευθείας συνάντηση, προσθέτοντας πως στόχος μια τέτοιας συνάντησης θα είναι η διευκόλυνση της διαδικασίας των ΗΕ στο Κυπριακό.

    "Η απάντηση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας είναι πάρα πολύ απλή: μόλις ο κ. Ντενκτάς αποδεχθεί την πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ να επιστρέψει στη διαδικασία του διαλόγου υπό την αιγίδα των ΗΕ, ο Πρόεδρος πολύ ευχαρίστως θα τον συναντούσε στη Λευκωσία σε μια πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση για να διευκολύνουν με αυτή τη συνάντηση τη διαδικασία που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ," δήλωσε ο κ. Παπαπέτρου, ο οποίος συνοδεύει τον Πρόεδρο Κληρίδη στη Νέα Υόρκη, όπου σήμερα το απόγευμα συναντάται με το ΓΓ του ΟΗΕ και την Κυριακή προσφωνεί τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.|

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [03] (K) ΟΗΕ - Πρέσβης Τουρκίας - Επιστολή - Κύπρος

    ΚΥΠΕ 9/11/2001

    Τις πάγιες θέσεις της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία παραθέτει σε επιστολή του προς το ΓΓ του ΟΗΕ ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ Ουμίτ Παμίρ, που κυκλοφόρησε χθες ως έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Την επιστολή Παμίρ, με ημερομηνία 2 Νοεμβρίου, συνοδεύει επιστολή του ούτω καλούμενου εκπροσώπου του ψευδοκράτους στην έδρα του ΟΗΕ Αϊτούγκ Πλούμερ, ο οποίος επιχειρεί να "απαντήσει" στην επιστολή-διαμαρτυρία του μόνιμου αντιπροσώπου της Κύπρου, Πρέσβη Σώτου Ζακχαίου, για τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Δημοκρατίας και του FIR Λευκωσίας, με ημερομηνία 16 Οκτωβρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Εκπρόσωπος ΓΓ ΟΗΕ - Δήλωση Ντενκτάς

    ΚΥΠΕ 9/11/2001

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΓΓ του ΟΗΕ Φρεντ Εκχαρτ απέφυγε να σχολιάσει τη δήλωση του Ραούφ Ντενκτάς ότι απευθύνει πρόσκληση στον Πρόεδρο Κληρίδη για απευθείας συνάντηση για να συζητήσουν το Κυπριακό.

    "Δεν έχω κανένα σχόλιο," είπε ο κ. Εκχαρτ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, και πρόσθεσε ότι το σχόλιο που έγινε "δεν απευθυνόταν στα Ηνωμένα Εθνη."

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Κύπρος - Τρομοκρατία - Επιτροπή Υπουργών ΣτΕ

    ΚΥΠΕ 9/11/2001

    Η Κύπρος συμπαρίσταται πλήρως στη διεθνή δράση κατά της τρομοκρατίας και λαμβάνει μέρος στη συμμαχία για την καταπολέμησή της.

    Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Μιχάλης Ατταλίδης σε παρέμβασή του ενώπιον της 109ης Συνόδου της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Στρασβούργο υπογραμμίζοντας ότι η κυπριακή κυβέρνηση έλαβε όλα τα αναγκαία μέτρα για την πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων που πήρε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.|

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [06] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Δουβλίνο - Κυπριακή έκθεση

    ΚΥΠΕ 9/11/2001

    Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιος Ιωαννίδης τέλεσε χθες μαζί με την Υπουργό Τεχνών και Πολιτισμού της Ιρλανδίας Sile de Valera στο Κάστρο του Δουβλίνου τα εγκαίνια της πρώτης έκθεσης Κυπρίων ζωγράφων στην Ιρλανδία με τίτλο: "Cyprus 20th Century Art: An Itinerary".

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση η έκθεση, η πρώτη του είδους της στην Ιρλανδία, παρουσιάζει κάποιους από τους σημαντικούς σταθμούς της πορείας της κυπριακής τέχνης από τις αρχές του αιώνα μέχρι σήμερα και αποσκοπεί να δώσει μια πανοραμική άποψη της κυπριακής τέχνης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [07] (K) Ελληνες ομογενείς - Επιστολή - Αμερικανοί αξιωματούχοι

    ΚΥΠΕ 9/11/2001

    Η ομογενειακή οργάνωση στις ΗΠΑ "Εθνική Συντονιστική Προσπάθεια Ελλήνων" με επιστολή της προς Αμερικανούς γερουσιαστές, βουλευτές και μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης, υπογραμμίζει τη σημασία της αμερικανικής αντίδρασης στις πρόσφατες απειλητικές δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ για προσάρτηση των κατεχομένων σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    Στην επιστολή οι ομογενείς ηγέτες υπενθυμίζουν την άμεση αντίδραση του Αμερικανού Πρέσβη στην Κύπρο Ντόναλντ Μπάντλερ, ο οποίος είχε δηλώσει "πως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και πιστεύουν ότι η διαδικασία ένταξης μπορεί αν είναι ένα κίνητρο για μια δίκαιη και διαρκή λύση στην Κύπρο."|

    (KYΠΕ/ΑΑΡ/ΓΠ)

    [08] (Κ) ΓΣ ΟΗΕ - Κύπρος - Διάλογος μεταξύ πολιτισμών

    ΚΥΠΕ 9/11/2001

    Ο Αντιπρόσωπος της Κύπρου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, Πρέσβης Κωνσταντίνος Μουσιούττας μιλώντας, χθες στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για το Διάλογο Μεταξύ Πολιτισμών, ανέφερε ότι για να επιτευχθεί η ειρήνη, θα πρέπει θα θεσμοθετήσουμε το διάλογο ανάμεσα στις διαφορετικές φυλές και πολιτισμούς.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση ο κ. Μουσιούττας σημείωσε ότι ο Καταστατικός Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών θεωρεί ότι ο διάλογος αποτελεί το μέσο για την εναρμόνιση των διεθνών σχέσεων και την επίλυση των κρατικών διαφορών καθώς προωθεί την ειρήνη και δυναμώνει τους δεσμούς μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών. Επισήμανε επίσης ότι η συνεργασία, η ανταλλαγή απόψεων, η ανεκτικότητα, η κατανόηση μεταξύ των λαών και η συνύπαρξη χωρών, πολιτισμών και θρησκειών είναι αναγκαία επιλογή για επιβίωση.|

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [09] (Κ) Ντενκτάς - Επιστολή - Κληρίδης

    ΚΥΠΕ 9/11/2001

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι χθες το πρωί απέστειλε επιστολή στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη καλώντας τον σε συνάντηση "πρόσωπο με πρόσωπο" για να συζητήσουν το Κυπριακό.

    Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, στην επιστολή αυτή δεν ανέφερε "τίτλους" και "αξιώματα", αλλά την υπογραφή μόνο ως Ραούφ Ντενκτάς.|

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΕΛ/ΓΠ)

    [10] (Κ) Κρατική Ακαδημία Σλαβικού Πολιτισμού Μόσχας - Κύπρος

    ΚΥΠΕ 9/11/2001

    Συναυλίες θρησκευτικής και κλασικής μουσικής, λειτουργίες σε εκκλησίες και μοναστήρια και σεμινάριο με θέμα "Η ρωσική στρατηγική: η ακμή του Ορθόδοξου πολιτισμού. Τα ιερά της Κύπρου στο ρωσικό πολιτισμό", περιλαμβάνει το πρόγραμμα της επίσκεψης στην Κύπρο αντιπροσωπείας της Κρατικής Ακαδημίας Σλαβικού Πολιτισμού της Μόσχας μεταξύ 11 και 18 Νοεμβρίου.

    Ανακοίνωση της ρωσικής Πρεσβείας στη Λευκωσία αναφέρει ότι πρόκειται για μια "πνευματική αποστολή για την ειρήνη" και ότι αυτή είναι η έβδομη αποστολή της Ακαδημίας που φέρει την ονομασία "Τα ιερά της Κύπρου". Προηγήθηκαν άλλες έξι αποστολές στη Ρωσία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Βουλγαρία και τη Σερβία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [11] (K) Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος

    ΚΥΠΕ 9/11/2001

    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο στις 9/11/2001, ενδεικτικά οι ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων έναντι της Κυπριακής Λίρας διαμορφώθηκαν ως εξής:

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
          Γεν Iαπωνίας               186,2553        187,7453
          Δολ. Αυστραλίας              3,0157          3,0398
          Δολ. Καναδά                  2,4747          2,4944
          Κορώνα Δανίας               12,9377         13,0412
          Κορώνα Νορβηγίας            13,6968         13,8063
          Κορώνα Σουηδίας             16,3673         16,4982
          Φράγκο Eλβετίας              2,5510          2,5714
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [12] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    ΚΥΠΕ 9/11/2001

    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας για πράξεις άμεσης παράδοσης

    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 9/11/2001 διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    Τηλεγραφικά Εμβάσματα

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7380          1,7484
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5490          1,5582
    Λίρα Αγγλίας                     1,0691          1,0755
    -----------------------------------------------------------------
    
             Τιμές των εθνικών νομισμάτων των χωρών της ΟΝΕ
                 έναντι της Κυπριακής Λίρας με βάση τις
                      αμετάκλητες ισοτιμίες τους
                   -----------------------------------
    
                                     Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δραχμή Ελλάδας                   592,2200        595,7700
    Εσκούδος Πορτογαλίας             348,4377        350,5227
    Λίρες Ιρλανδίας                    1,3688          1,3770
    Λιρέττα Iταλίας                3.365,2373      3.385,3745
    Μάρκο Γερμανίας                    3,3992          3,4196
    Μάρκα Φιλλανδίας                  10,3337         10,3955
    Πεσέτα Ισπανίας                  289,1789        290,9093
    Σελλίνι Αυστρίας                  23,9154         24,0585
    Φιορίνι Ολλανδίας                  3,8300          3,8530
    Φράγκο Βελγίου                    70,1107         70,5303
    Φράγκο Γαλλίας                    11,4005         11,4688
    Φράγκο Λουξεμβούργου              70,1107         70,5303
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [13] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    ΚΥΠΕ - 09/11/2001

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           137,05 (-0,96)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £ 11.261.396
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP 5.031.611    532,41 (-0,67)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £  2.207.730    147,29 (-1,29)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
        Οργανισμοί                £    880.421    132,48 (-1,60)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £    426.769     48,26 ( 2,09)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    270.377     59,09 (-1,05)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £    271.140    108,58 (-1,98)
    Εμπορικές Εταιρείες           £    510.190     36,69 (-2,08)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     37.824     53,17 (-2,80)
    Ετ. Πληροφορικής              £    344.413      9,73 (-1,12)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £  1.522.692     32,12 (-1,74)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
        ψαριών                    £     25.844     31,03 ( 8,31)
    Ξενοδοχεία                    £  1.173,867     81,85 ( 1,30)
    Αλλες Εταιρείες               £  2.803,212    157,12 ( 0,12)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.

    (KYΠΕ/ΡΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 9 November 2001 - 13:12:19 UTC