Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 01-11-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χρηματιστήριο - Νέα σημαντική άνοδος
  • [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [03] ΥΠΕΞ και ΥΠΑΜ ΕΕ και υποψηφίων χωρών - Συνάντηση
  • [04] Αναπλ. Επαρχος Λευκωσίας - Ανακήρυξη Κοινοταρχών
  • [05] Βάσος Λυσσαρίδης - Σύρος Πρόεδρος
  • [06] ΚΣΣΕ - Πολιτική Επιτροπή - Κύπριοι βουλευτές
  • [07] Υπουργός Δικαιοσύνης - Βρυξέλλες - Ευρωαστυνομία
  • [08] Πρόεδρος Βουλής - Φινλανδία - Επαφές
  • [09] Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Επιστροφή

  • [01] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα σημαντική άνοδος

    ΚΥΠΕ - 20/11/2001

    Το επενδυτικό ενδιαφέρον για περιφερειακούς τίτλους καθ' όλη τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης, καθώς και η θετική παρουσία των επιμέρους δεικτών οδήγησαν την αγορά σε νέα σημαντική άνοδο σε ποσοστό 2,78%, κλείνοντας στις 145,80 μονάδες.

    Σημαντική άνοδο σε ποσοστό 1,95% σημείωσε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 554,25 μονάδες.

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΜΚ)

    [02] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    ΚΥΠΕ - 20/11/2001

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           145,80 ( 2,78)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £ 17.339.518
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP 7.585.752    554,25 ( 1,95)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £  3.308.586    149,73 ( 1,24)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
        Οργανισμοί                £  1.563.861    144,54 ( 5,74)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £    160.941     50,14 ( 4,02)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    461.087     63,24 ( 5,05)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £    964.290    130,06 ( 5,39)
    Εμπορικές Εταιρείες           £  1.102.854     39,38 ( 3,80)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     58.528     56,03 ( 2,83)
    Ετ. Πληροφορικής              £    645.989     11,68 ( 3,82)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £  1.951.581     34,05 ( 3,31)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
        ψαριών                    £     26.024     31,12 ( 1,04)
    Ξενοδοχεία                    £  1.838.305     92,23 ( 3,27)
    Αλλες Εταιρείες               £  3.637.160    171,76 ( 2,54)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΜΚ)

    [03] (Κ) ΥΠΕΞ και ΥΠΑΜ ΕΕ και υποψηφίων χωρών - Συνάντηση

    ΚΥΠΕ - 20/11/2001

    Η Κύπρος δεν θα κάνει νέα πρόταση σε σχέση με τη συμβολή της στην ευρωάμυνα, σε μια προσπάθεια διευκόλυνσης της επιστροφής στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, μια διαδικασία η οποία περιλαμβάνει και την αποστρατικοποίηση της νήσου, δήλωσε ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος μιλώντας κατά τη σημερινή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας των χωρών μελών της ΕΕ με τους 13 ομολόγους τους από τις υποψήφιες για ένταξη χώρες.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος συμμετείχε επίσης στη συνάντηση, είχε στο μεταξύ στις Βρυξέλλες συνάντηση με τον Υπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ασφάλειας και Αμυνας Χαβιέρ Σολάνα, τον οποίο ενημέρωσε, μεταξύ άλλων, και για την συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στις 4 Δεκεμβρίου.

    Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, αξιωματούχοι της ΕΕ στις Βρυξέλλες, μεταξύ των οποίων και ο κ. Σολάνα, εκτίμησαν πολύ την κίνηση του Προέδρου Κληρίδη, ο οποίος, όπως επισημαίνουν θα μπορούσε κάλλιστα να αρνηθεί να συναντηθεί με τον κ. Ντενκτάς, και να οχυρωθεί πίσω από τον ΟΗΕ και τη διαδικασία του. Δεν το έκανε, όμως, κι αυτό ερμηνεύθηκε ως μια ακόμη προσφορά και ευκαιρία για την προώθηση της επίλυσης του Κυπριακού.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΜΚ)

    [04] (Κ) Αναπλ. Επαρχος Λευκωσίας - Ανακήρυξη Κοινοταρχών

    ΚΥΠΕ - 20/11/2001

    Ο Αναπληρωτής Επαρχος Λευκωσίας Αργύρης Παπαναστασίου ανακήρυξε σήμερα 24 κοινοτάρχες σε κοινότητες της Επαρχίας Λευκωσίας και τα μέλη κοινοτικών συμβουλίων 23 κοινοτήτων της Επαρχίας Λευκωσίας, μια και ο αριθμός των υποψηφίων δεν ξεπερνούσε τον προβλεπόμενο.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι για τις υποψηφιότητες για τις εκλογές στις κοινότητες της Λευκωσίας υποβλήθηκαν 10 ενστάσεις, που απερρίφθησαν στο σύνολό τους, προσθέτοντας πως "συνεπώς θα διεξαχθούν κανονικά οι εκλογές για τις κοινότητες στις οποίες υποβλήθηκαν υποψηφιότητες πέραν του αριθμού των προβλεπομένων".

    Ο κ. Παπαναστασίου ανακήρυξε τους ακόλουθους κοινοτάρχες: Κοινότητα Κοινοτάρχης ----------- ------------ Αγία Ειρήνη Μιχαήλ Στέλιος Ανεξάρτητος Αγιοι Τριμυθιάς Ιακώβου Γεώργιος ΔΗΣΥ Αληθινού Tσιαλούφας Ανδρέας Μ. ΑΚΕΛ Αλωνα Αργυρού Ανδρέας ΔΗΣΥ Αναλυόντας Κωνσταντίνου Νεόφυτος Ανεξάρτητος Απλίκι Συκοπετρίτης Ανδρέας Ανεξάρτητος Γαλάτα Κυνηγόπουλος Ιάκωβος ΔΗΚΟ Καλιάνα Πολυκάρπου Χρίστος Ανεξάρτητος Καμπιά Παπαϊωάννου Ανδρέας Ανεξάρτητος Καννάβια Στυλιανού Νίκος Ανεξάρτητος Καπέδες Κιτρομιλίδης Ανδρέας ΔΗΣΥ Κάτω Δευτερά Καλλή Νίκος Α. Ανεξάρτητος Κάτω Κουτραφάς Πλουτάρχου Κώστας Ανεξάρτητος Λαζανιά Κυριάκου Μιχαήλ Ανεξάρτητος Λειβάδια Ευρυπίδου Κύπρος Ανεξάρτητος Μαλούντα Ζούμος Πανίκος Ανεξάρτητος Μαρκί Φτανού Ηλίας Α. Ανεξάρτητος Μηλικούρι Γεωργίου Πέτρος Ανεξάρτητος Μοσφίλι Μιχαήλ Θεόδωρος Ανεξάρτητος Πέρα Τριγγίδης Μιχαήλ Ανεξάρτητος Πέρα Χωριό Νήσου Γεωργίου Ιωάννης ΑΚΕΛ Πολιτικό Βοσκαρής Ανδρέας Ανεξάρτητος Τσακκίστρα Ορφανίδης Χριστόδουλος Μ. Ανεξάρτητος Φυκάρδου Δημήτρη Γιάννης Ανεξάρτητος

    Απαντώντας σε ερώτηση για τον γηραιότερο σε ηλικία κοινοτάρχη που ανακηρύχθηκε ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι πρόκειται για τον κοινοτάρχη της κοινότητας Λαζανιών, Μιχαήλ Κυριάκου ο οποίος είναι 90 ετών.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΜΚ)

    [05] (Κ) Βάσος Λυσσαρίδης - Σύρος Πρόεδρος

    ΚΥΠΕ - 20/11/2001

    Ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ-Ασσαντ διαβεβαίωσε τον επίτιμο Πρόεδρο του ΚΙΣΟΣ Βάσο Λυσσαρίδη για τη συνεχή και συνεπή υποστήριξη της χώρας του προς την Κύπρο, η οποία βασίζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου, τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού και τις φιλικές σχέσεις των δύο χωρών και λαών.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Λυσσαρίδης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Δαμασκό ως ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, επέδωσε σήμερα στο Σύρο Πρόεδρο προσωπικό μήνυμα του Προέδρου Κληρίδη και τον ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, την ευρωπαϊκή πορεία και την προοπτική της Κύπρου.

    Οπως αναφέρεται, ο Σύρος Πρόεδρος ανέπτυξε τις θέσεις του για τις εξελίξεις στο διεθνή χώρο και υποστήριξε τη σύνδεση των περιφερειακών θεμάτων στη δική μας περιοχή, ιδιαίτερα του Κυπριακού, του Παλαιστινιακού και του ζητήματος των υψωμάτων Γκολάν, τονίζοντας ότι η επίλυση τους θα συμβάλει ουσιαστικά στην ειρήνη.

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΜΚ)

    [06] (Κ) ΚΣΣΕ - Πολιτική Επιτροπή - Κύπριοι βουλευτές

    ΚΥΠΕ - 20/11/2001

    Την ειλικρινή διάθεση της κυπριακής κυβέρνησης για επίτευξη λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, στο Κυπριακό που να βασίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και να διασφαλίζει την ειρηνική και ασφαλή συμβίωση των δύο κοινοτήτων στο νησί, υπογράμμισε ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στην ΚΣΣΕ, Βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Παναγιώτης Δημητρίου μιλώντας ενώπιον της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), η οποία συνήλθε σήμερα στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση ο κ. Δημητρίου αναφέρθηκε και στην πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, απευθύνοντας έκκληση προς την τ/κ κοινότητα "όπως εργαστεί για εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος, έτσι ώστε και οι δύο κοινότητες στο νησί να αποτελέσουν μέρος αυτής της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας που ονομάζεται ΕΕ".

    Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Δώρος Χριστοδουλίδης ο οποίος συμμετείχε στην κυπριακή αντιπροσωπεία σε παρέμβαση του στη συνεδρία τόνισε ότι το Κυπριακό πρέπει να λυθεί στη βάση του διεθνούς δικαίου, προσθέτοντας ότι οι Ε/Κ και οι Τ/Κ "πρέπει να προχωρήσουν ενωμένοι προς το μέλλον και να αντιμετωπίσουν από κοινού τις σύγχρονες προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά τους".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΜΚ)

    [07] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Βρυξέλλες - Ευρωαστυνομία

    ΚΥΠΕ - 20/11/2001

    Την ετοιμότητα της Κύπρου να συμβάλει στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Δύναμης με 30 αξιωματικούς και άνδρες της Αστυνομίας της Κύπρου εξέφρασε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκος Κόσης, σε παρέμβασή του στη συνάντηση του Συμβουλίου Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Δύναμης, που θα έχει ως στόχο την πρόληψη συγκρούσεων και τη διαχείριση κρίσεων.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στην παρέμβασή του ο κ. Κόσης ανέφερε ότι 10 από τους 30 αξιωματικούς και άνδρες θα αποτελούν την ομάδα ταχείας ανάπτυξης που θα μπορεί να αναλάβει δράση με προειδοποίηση 30 ημερών, προς τους σκοπούς της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Δύναμης την οποία χαρακτήρισε "ως το περαιτέρω βήμα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την ενίσχυση του ευρωπαϊκού δυναμικού".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΜΚ)

    [08] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Φινλανδία - Επαφές

    ΚΥΠΕ - 20/11/2001

    Η Πρόεδρος της Φινλανδίας Tarja Halonen δήλωσε ότι ακόμα και αν το Κυπριακό δεν επιλυθεί πριν από το χρόνο ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση η ένταξη αυτή θα πραγματοποιηθεί, και παρατήρησε ότι η Κύπρος δεν αποτελεί το μόνο παράδειγμα διαιρεμένης χώρας μέλους της ΕΕ.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, μιλώντας ύστερα από συνάντησή της σήμερα με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Φινλανδία η κ. Halonen σημείωσε ότι η Κύπρος θα πρέπει να συνεχίσει τη σκληρή εργασία της όσον αφορά τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις και να επιδείξει όλη την καλή της διάθεση στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    Από την πλευρά του ο κ. Χριστόφιας, ενημερώνοντας τους Φινλανδούς αξιωματούχους, τους οποίους συνάντησε, ανέφερε πως τόσο το Συμβούλιο Ασφαλείας όσο και η ΕΕ θα πρέπει να ασκήσουν την επιρροή τους για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, εάν είναι δυνατό, πριν από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, αντιδρώντας ταυτόχρονα στις διάφορες απειλές της Τουρκίας για δημιουργία έντασης στην περιοχή και προσάρτηση των κατεχομένων εδαφών στην περίπτωση ένταξης της Κύπρου πριν την επίλυση του Κυπριακού.

    Οι Φινλανδοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις θέσεις που πρόβαλε ο Πρόεδρος της Βουλής και επικρότησαν τις προσπάθειες που η Κύπρος καταβάλλει για την επίλυση του Κυπριακού και την ενταξιακή της πορεία.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΜΚ)

    [09] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Επιστροφή

    ΚΥΠΕ - 20/11/2001

    Ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκης Ομήρου ανέφερε ότι δεν είναι αισιόδοξος ότι "ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς και η Αγκυρα έχουν διαφοροποιήσει τις προσεγγίσεις" τους και ότι "θα οδηγηθούμε σε θετικές εξελίξεις".

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, μετά την επιστροφή του από την Νυρεμβέργη, όπου παρευρέθη στο συνέδριο του γερμανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο κ. Ομήρου είπε ότι δεν τοποθετείται εναντίον του διαλόγου στο πλαίσιο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών είτε μιας άμεσης συνάντησης του Προέδρου Κληρίδη με τον κ. Ντενκτάς, φτάνει, όπως είπε, αυτή "να κινείται μέσα στα πλαίσια των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν και να αποτελεί μια διαδικασία η οποία είναι κάτω από την αιγίδα του του ΟΗΕ".

    "Γι' αυτό η παρουσία του εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σοτο είναι απολύτως απαραίτητη", πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ σημειώνοντας πως "αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρξει αλλαγή της στάσης της τουρκικής πλευράς, δηλαδή να αποφασίσουν στην Τουρκία ότι πραγματικά πρέπει να κινηθούν σε μια λογική για λύση του Κυπριακού και όχι σε μια λογική διαιώνισης της επεκτατικής επιδρομικής τους πολιτικής εις βάρος της Κύπρου".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΔΝ/ΜΚ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 20 November 2001 - 18:46:04 UTC