Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 01-11-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μαυρογιάννης - Gregoire - Κυπριακό - EE (Ορθή επανάληψη)
  • [02] Υπουργός Γεωργίας - ΕΕ - Γεωργικός τομέας - Εναρμόνιση
  • [03] Αντιπρόεδρος ΧΑΚ - Δημοσιογραφική διάσκεψη
  • [04] Οκτώβριος - Τουριστικές αφίξεις - Μείωση
  • [05] ΝΕΟ - ΓΓ ΟΗΕ - Επιστολή Ντενκτάς - Κυπριακό
  • [06] Χρηματιστήριο - Οριακά κέρδη
  • [07] Βρετανία - Τ/κ Δημοκρατικός Σύνδεσμος - Κυπριακό - ΕΕ
  • [08] Κύπρος - Νηολόγιο - Διεθνής Οργανισμός Ναυτιλίας
  • [09] Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων - Μπράουν - Κύπρος
  • [10] Πρόεδρος Κληρίδης - Ενωση Κοινοτήτων Κύπρου - Εγκαίνια
  • [11] Κύπρος - ΕΕ - Οικονομική έκθεση - Υποψήφιες χώρες
  • [12] Υπουργός Εμπορίου - Εκθεση Cybit 2001
  • [13] Κυπριακές Αερογραμμές - Ανάκαμψη - Προσφορές
  • [14] ΣτΕ - Κύπρος - Συμβάσεις - Εκπαίδευση - Τοπίο
  • [15] Υπ. Δικαιοσύνης - ΕΕ - Ευρωπαϊκή Αστυνομική Δύναμη
  • [16] Πρόεδρος Βουλής - Συνάντηση Προέδρου Κληρίδη/Ντενκτάς
  • [17] Φόνος - Λάρνακα
  • [18] Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Δημοτικές εκλογές - Παρουσίαση υποψηφίων

  • [01] (Κ) Μαυρογιάννης - Gregoire - Κυπριακό - EE (Ορθή επανάληψη)

    ΚΥΠΕ 21/11/2001

    Σε προηγούμενη ανταπόκριση του ΚΥΠΕ εκ παραδρομής το επίθετο του Πρέσβη της Κύπρου στο Παρίσι αναφέρθηκε ως "Μαυρογένης". Το ορθό είναι "Μαυρογιάννης".

    Ακολουθεί το διορθωμένο κείμενο.

    Η Ομάδα Φιλίας Κύπρου και Γαλλίας στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, προσδίδει μεγάλη σημασία στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς προϋποθέσεις με βάση τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ελσίνκι, καθώς και στις προσπάθειες που καταβάλλονται από την ΕΕ για το σκοπό αυτό, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ομάδας Michel Gregoire μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε προχθές η Κυπριακή Κοινότητα Γαλλίας στο "Ελληνικό Σπίτι" στο Παρίσι, όπως αναφέρει σημερινή επίσημη ανακοίνωση.

    Εξάλλου σε ομιλία του στην εκδήλωση, ο Πρέσβης της Κύπρου στο Παρίσι Ανδρέας Μαυρογιάννης επικεντρώθηκε στη σημαντική πρόοδο που έχει πραγματοποιήσει η Κύπρος στην πορεία ένταξης της στην ΕΕ, κάνοντας αναφορά στην πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις υποψήφιες για ένταξη χώρες, στην εποικοδομητική στάση και συμπαράσταση της Γαλλίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών και στη σημασία των αποφάσεων του Ελσίνκι.

    Αναφέρθηκε επίσης στο Κυπριακό και τις προοπτικές επίλυσής του σε σχέση με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.|

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΡΜ)

    [02] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - ΕΕ - Γεωργικός τομέας - Εναρμόνιση

    Η εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο στον τομέα του περιβάλλοντος αποτελεί κύριο στόχο της Κύπρου, τόνισε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Κώστας Θεμιστοκλέους, μιλώντας χθες σε επίσημο δείπνο στις Βρυξέλλες που παρέθεσε προς τους Υπουργούς Γεωργίας των υπό ένταξη χωρών, η Πρόεδρος του Συμβουλίου Γεωργίας, Βελγίδα υπουργός Anemy Neyts.

    Σύμφωνα με σημερινή επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι η Κύπρος "βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο προετοιμασίας στον τομέα της Γεωργίας", και πως όλο το ανθρώπινο δυναμικό του Υπουργείου του εργάζεται συστηματικά προς την κατεύθυνση της εναρμόνισης της νομοθεσίας και της δημιουργίας των μηχανισμών εφαρμογής του κεκτημένου στην Κύπρο.|

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΡΜ)

    [03] (Κ) Αντιπρόεδρος ΧΑΚ - Δημοσιογραφική διάσκεψη

    ΚΥΠΕ 22/11/2001

    Ο Αντιπρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου Ρένος Χριστοδουλίδης προειδοποίησε το επενδυτικό κοινό ότι πρέπει να επενδύει τα χρήματά του στο ΧΑΚ με "προσοχή και σύνεση" και πως τα χρήματα αυτά δεν θα πρέπει να προέρχονται από δανειοδοτήσεις.

    Μιλώντας σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη με την ευκαιρία της έναρξης του νέου κύκλου προγραμμάτων επιμόρφωσης των επενδυτών, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι σύμφωνα με το Συμβούλιο του ΧΑΚ μια βασική αιτία της ξέφρενης ανοδικής πορείας του Δείκτη κατά το 1999 και μέρος του 2000 και της μετέπειτα αναπόφευκτης πτώσης του, ήταν η άγνοια των απλών επενδυτών περί του αντικειμένου.

    Οπως είπε μετά τη διαπίστωση αυτή, το Συμβούλιο με διάφορους τρόπους επεσήμανε την ανάγκη πληροφόρησης, καθώς και την ανάγκη όπως το κοινό επενδύει με σύνεση, ενδυνάμωσε τους καθημερινούς ελέγχους και εξάσκησε όλα τα υπό του νόμου επιτρεπόμενα, ενώ ο Γενικός Διευθυντής του ΧΑΚ επέβαλε χιλιάδες λίρες πρόστιμο σε όσους δεν συμμορφώθηκαν με τη σχδτική νομοθεσία.

    Αναφερόμενος στα προγράμματα επιμόρφωσης των επενδυτών, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι αυτά εντάσσονται μέσα στα πλαίσια της προσπάθειας του Συμβουλίου για πληρέστερη ενημέρωση και πληροφόρηση του επενδυτικού κοινού για βασικά θέματα λειτουργίας της χρηματιστηριακής αγοράς, αλλά και για τα τρέχοντα χρηματιστηριακά θέματα.|

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΡΜ)

    [04] (Κ) Οκτώβριος - Τουριστικές αφίξεις - Μείωση

    ΚΥΠΕ 22/11/2001

    Μειωμένες κατά 10 τοις εκατό είναι, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, οι τουριστικές αφίξεις για τον Οκτώβρη του 2001, οι οποίες ανήλθαν σε 269, 744 σε σύγκριση με 300.597 του αντίστοιχου μήνα του περασμένου χρόνου.

    Η μείωση αυτή, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, είχε ήδη προβλεφθεί μέσα στα πλαίσια των αναμενόμενων εξελίξεων μετά τα συμβάντα της 11ης Σεπτεμβρίου.|

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΡΜ)

    [05] (Κ) ΝΕΟ - ΓΓ ΟΗΕ - Επιστολή Ντενκτάς - Κυπριακό

    ΚΥΠΕ 22/11/2001

    Τους στόχους που επιδιώκει η Τουρκία από την επικείμενη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς αποκαλύπτει σύμφωνα με τους Νέους Ορίζοντες, η επιστολή που απέστειλε ο κ. Ντενκτάς προς τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Οπως αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του κόμματος, "η συντονισμένη και σχεδιασμένη δημοσιοποίηση αλλά και το περιεχόμενο" της επιστολής του κ. Ντενκτάς, αναδεικνύουν ότι πρόθεση της Αγκυρας είναι "να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για νέα διαδικασία στο Κυπριακό, στην οποία να συμμετέχουν εκπρόσωποι των δύο 'οντοτήτων'", καθώς και στο "να δημιουργήσει πρόβλημα στην ενταξιακή μας πορεία με στόχο την καθυστέρησή της".|

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΡΜ)

    [06] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακά κέρδη

    ΚΥΠΕ 22/11/2001

    Οριακή άνοδο 0,33%, κλείνοντας έτσι στις 146,28 μονάδες, κατέγραψε η αγορά στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση, η οποία χαρακτηρίστηκε από τις συνεχείς αυξομειώσεις του Γενικού Δείκτη, εντός του επιπέδου των 147 και 145 μονάδων. Ελαφρά μειωμένη παρουσιάσε η αξία των συναλλαγών η οποία διαμορφώθηκε στα 15,3 εκατομμύρια λίρες, με το μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στους τραπεζικούς τίτλους, οι οποίοι έκλεισαν με άνοδο 1,6%.

    Οριακά, επίσης, κέρδη σε ποσοστό 0,79% σημείωσε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 558,63 μονάδες, με τη μεγαλύτερη αύξηση να καταγράφεται στον κλάδο των Ασφαλειών με ποσοστό 3,41%.|

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΡΜ)

    [07] (Κ) Βρετανία - Τ/κ Δημοκρατικός Σύνδεσμος - Κυπριακό - ΕΕ

    ΚΥΠΕ 22/11/2001

    "Το μέλλον της πατρίδας μας είναι μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η Κύπρος θα είναι έτοιμη να ενταχθεί σε αυτή το 2004", αναφέρει ο "Tουρκοκυπριακός Δημοκρατικός Σύνδεσμος" της Βρετανίας στο ετήσιο ανακοινωθέν του για το 2001 στο οποίο υπογραμμίζεται η θέση ότι η Κύπρος θα ενταχθεί στην ΕΕ ως ένα ενωμένο, δικοινοτικό, διζωνικό ομόσπονδο κράτος. Ταυτόχρονα προτρέπεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην μείνει ικανοποιημένη με τον αποκλεισμό της τ/κ κοινότητας αλλά να ενθαρρύνει τη συμμετοχή της στην ένταξη της Κύπρου.

    Οπως αναφέρει σημερινή επίσημη ανακοίνωση, ο τ/κ Σύνδεσμος εκδίδει το ετήσιο ανακοινωθέν του ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική του T/K ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και προσήλωσης σε ομοσπονδιακή λύση του Κυπριακού με τερματισμό της ανάμιξης της Τουρκίας στη διαμόρφωση του μέλλοντος των Τουρκοκυπρίων.

    Στο ανακοινωθέν του, ο Σύνδεσμος καλεί τη διεθνή κοινότητα να παραμείνει σε εγρήγορση και προτρέπει τις ενδιαφερόμενες κυβερνήσεις, ιδιαίτερα του Ηνωμένου Βασιλείου, να δώσουν ειλικρινή και ουσιαστική υποστήριξη για εξεύρεση σύντομα μιας ομοσπονδιακής λύσης μέσω των ειρηνευτικών πρωτοβουλιών του ΟΗΕ.|

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΡΜ)

    [08] (Κ) Κύπρος - Νηολόγιο - Διεθνής Οργανισμός Ναυτιλίας

    ΚΥΠΕ 22/11/2001

    Η Κύπρος έχει φθάσει σε ένα αξιοζήλευτο σημείο συνδυασμού υπηρεσιών που προσφέρει στους πλοιοκτήτες έτσι ώστε η εγγραφή των πλοίων τους στο κυπριακό νηολόγιο να είναι για αυτούς συμφέρουσα λόγω του ψηλού επιπέδου ελέγχου που ασκεί, όπως αναφέρθηκε στη Σύνοδο του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο από τις 19 μέχρι και τις 20 Νοεμβρίου, στην οποία εκπροσώπησε την Κύπρο ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Νεοφύτου ερμήνευσε την έκτη θέση που κατέχει η Κύπρος στο διεθνές νηολόγιο ως αναγνώριση για το έργο που επιτελείται σε αυτό τον τομέα, τονίζοντας ότι η Κύπρος κατέχει την πρώτη θέση στην πλοιοδιαχείριση.|

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΑΑΡ/ΡΜ)

    [09] (Κ) Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων - Μπράουν - Κύπρος

    ΚΥΠΕ 22/11/2001

    Φθάνει αύριο στην Κύπρο, ο Γενικός Διευθυντής του τομέα Δανειοδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Τέρενς Μπράουν, ο οποίος επικεφαλής αντιπροσωπείας θα πραγματοποιήσει τετραήμερη επίσκεψη στο νησί.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψής του, ο κ. Μπράουν θα συναντηθεί την Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου, μεταξύ άλλων, με τον Υπουργό Οικονομικών Τάκη Κληρίδη, με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντη Αυξεντίου, ενώ στη συνέχεια θα υπογράψει συμφωνία δανειοδότησης για χρηματοδότηση της ανέγερσης του Νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

    Στη συνέχεια ο κ. Μπράουν θα δώσει δημοσιογραφική διάσκεψη, ενώ το απόγευμα της Παρασκευής θα συναντήσει τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, Γιώργο Βασιλείου.

    Ο κ. Μπράουν αναχωρεί στις 25 Νοεμβρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΡΜ)

    [10] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ενωση Κοινοτήτων Κύπρου - Εγκαίνια

    ΚΥΠΕ 22/11/2001

    Η κυβέρνηση προωθεί στα πλαίσια του Ειδικού Πενταετούς Σχεδίου (2001-2005) οδικά, υδρευτικά και αποχετευτικά έργα για την ύπαιθρο συνολικής δαπάνης 222 εκατομμυρίων λιρών, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, προσθέτοντας πως στον Προϋπολογισμό του 2002 προβλέπονται πρόσθετες δαπάνες ύψους 24 εκατομμυρίων και 100 χιλιάδων λιρών για την αγροτική ανάπτυξη σε σύγκριση με 21 εκατομμύρια και 600 χιλιάδες λίρες το 2001.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια των Γραφείων της Ενωσης Κοινοτήτων Κύπρου, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η περαιτέρω ενδυνάμωση του θεσμού των Κοινοτικών Συμβουλίων και η μεγαλύτερη δυνατή οικονομική αυτοδυναμία των οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ είπε ότι η ανάπτυξη της υπαίθρου αποτελούν προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση ενισχύει οικονομικά τις κοινότητες με διάφορες χορηγίες. Για τις χορηγίες αυτές στον προϋπολογισμό του 2002 προβλέπεται ποσό ενός εκατομμυρίου 200 χιλιάδων λιρών σε σύγκριση με ένα εκατομμύριο λίρες για το 2001.

    Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση παραχωρεί στην Ενωση Κοινοτήτων Κύπρου κυβερνητική κατοικία και εισέφερε 30,000 λίρες για τα έξοδα ανακαίνισης και εξωραϊσμού της, ενώ ανακοίνωσε ότι θα παραχωρηθούν άλλες πέντε χιλιάδες λίρες για διαμόρφωση του χώρου που περιβάλλει την κατοικία.

    Οσον αφορά την αναζωογόνηση της υπαίθρου, ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε ότι πρόσφατα το Υπουργείο Εσωτερικών επεξεργάστηκε σχέδιο με γενναιόδωρα κίνητρα για την ενθάρρυνση επιστροφής και παραμονής νεαρών ζευγαριών και αποδήμων στην ύπαιθρο.

    "Το σχέδιο, το οποίο θα καλύπτει κοινότητες με πληθυσμό κάτω των 200 κατοίκων, θα τεθεί σε εφαρμογή αρχικά για δοκιμαστική περίοδο τριών ετών και θα ισχύει πέραν των υφιστάμενων σχεδίων", συνέχισε.|

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΡΜ)

    [11] (Κ) Κύπρος - ΕΕ - Οικονομική έκθεση - Υποψήφιες χώρες

    ΚΥΠΕ 21/11/2001

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τη φθινοπωρινή έκθεση, με τις προβλέψεις της για τις οικονομικές επιδόσεις των υποψήφιων για ένταξη χωρών για τα επόμενα δύο χρόνια. Κεντρική διαπίστωση είναι ότι η επιδείνωση του διεθνούς οικονομικού κλίματος επηρεάζει αρνητικά τις επιδόσεις και των υποψηφίων χωρών, όπως άλλωστε και τα κράτη μέλη της ΕΕ.

    Η κυπριακή οικονομία επηρεάζεται επίσης από την αρνητική διεθνή συγκυρία, εξαιτίας κυρίως της αναμενόμενης μείωσης της τουριστικής κίνησης. Ωστόσο, οι σχετικοί δείκτες με τις προβλέψεις της Επιτροπής επιβεβαιώνουν το σαφέστατο προβάδισμα της Κύπρου έναντι των υπολοίπων υποψηφίων χωρών στον οικονομικό τομέα.

    Ειδικότερα, η Κύπρος εμφανίζει την επόμενη διετία το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας, το χαμηλότερο πληθωρισμό για το 2001, από τα υψηλότερα ποσοστά αύξησης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος και γενικότερα, όλοι οι δείκτες της κυπριακής οικονομίας, με εξαίρεση το εμπορικό ισοζύγιο, κινούνται σε ρυθμούς Ευρωπαϊκής Ενωσης και όχι υποψηφίων χωρών.|

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΡΜ)

    [12] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Εκθεση Cybit 2001

    ΚΥΠΕ 21/11/2001

    Η Κύπρος έχει καθιερωθεί ως σημαντικό κέντρο παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών στις χώρες της Μέσης Ανατολής, της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθώς και της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, είπε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η Κύπρος επί σειρά ετών, "προβάλλεται ως διεθνές κέντρο επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με κύρια έμφαση στην άριστη υποδομή της στον τομέα των προσφερόμενων επαγγελματικών υπηρεσιών".

    Σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια της 1ης εξειδικευμένης έκθεσης πληροφορικής "Cybit 2001", ο κ. Ρολάνδης, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, είπε ότι οι συνδυασμένες πολύχρονες προσπάθειες του κρατικού και ιδιωτικού τομέα έχουν καρποφορήσει με αποτέλεσμα την καθιέρωση και αναγνώριση της Κύπρου "ως σημαντικού κέντρου παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών στις χώρες της Μέσης Ανατολής, της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθώς και της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης".|

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΡΜ)

    [13] (Κ) Κυπριακές Αερογραμμές - Ανάκαμψη - Προσφορές

    ΚΥΠΕ 21/11/2001

    Σταδιακή και σταθερή ανάκαμψη παρατηρείται στις Κυπριακές Αερογραμμές, μετά τα προβλήματα που προέκυψαν από το τρομοκρατικό κτύπημα κατά των ΗΠΑ, αφού το Εκτακτο Σχέδιο Δράσης που υιοθέτησε το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας μετά την 11η Σεμπτεβρίου παρουσίασε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα, ενώ η προσφορά της εταιρείας για ειδικές πτήσεις σε χαμηλές τιμές προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων αρχίζει από αύριο.

    Αυτά δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Συγκροτήματος Εταιρειών των Κυπριακών Αερογραμμών Χάρης Λοϊζίδης, προσθέτοντας πως αρχικά οι επιπτώσεις από το τρομοκρατικό κτύπημα κατά των ΗΠΑ ήταν αρνητικές, σημειώνοντας παράλληλα πως η εταιρεία βρίσκεται σε καλό δρόμο, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν υφίσταται πλέον πρόβλημα.

    Το έκτακτο σχέδιο δράσης που υιοθέτησε το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας και αφορά ακύρωση δρομολογίων, σύμπτυξη δρομολογίων, παγοποίηση νέων προσλήψεων και τερματισμό των εποχιακών υπαλλήλων παρουσίασαν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα, είπε ο κ. Λοϊζίδης.|

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΡΜ)

    [14] (Κ) ΣτΕ - Κύπρος - Συμβάσεις - Εκπαίδευση - Τοπίο

    ΚΥΠΕ 21/11/2001

    Το Εγγραφο Επικύρωσης της Σύμβασης για την Αναγνώριση Προσόντων σχετικά με την Ανώτερη Εκπαίδευση στον ευρωπαϊκό χώρο κατέθεσε σήμερα ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στο Συμβούλιο της Ευρώπης Πρέσβης Χριστόφορος Γιάγκου, ο οποίος εξάλλου υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για το Τοπίο.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η πρώτη Σύμβαση αποσκοπεί στη διευκόλυνση της αναγνώρισης σε μια χώρα των προσόντων που αποκτήθηκαν σε μια άλλη χώρα και οι φοιτητές θα έχουν το δικαίωμα να τυγχάνουν δίκαιης αξιολόγησης σε λογικό χρονικό διάστημα.

    Τα προσόντα δεν θα αναγνωρίζονται μόνο στην περίπτωση που αυτά διαφέρουν ουσιαστικά από εκείνα της φιλοξενούσας χώρας. Την ευθύνη για την απόδειξη θα φέρει ο εκπαιδευτικός θεσμός της φιλοξενούσας χώρας.|

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΡΜ)

    [15] (Κ) Υπ. Δικαιοσύνης - ΕΕ - Ευρωπαϊκή Αστυνομική Δύναμη

    ΚΥΠΕ 21/11/2001

    Επέστρεψε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκος Κόσης, ο οποίος είχε πάρει μέρος στη συνάντηση των Υπουργών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης αρμόδιων για την Αστυνομία με τους ομολόγους τους των υποψηφίων χωρών.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη Σύνοδο, ο κ. Κόσης εξήγγειλε τη συμμετοχή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Αστυνομική Δύναμη με 30 άνδρες, μεταξύ των οποίων και βαθμοφόροι, της Αστυνομίας της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΡΜ)

    [16] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Συνάντηση Προέδρου Κληρίδη/Ντενκτάς

    ΚΥΠΕ 21/11/2001

    Σύμφωνος είναι ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας στο θέμα της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς η οποία, όπως δήλωσε, πρέπει να είναι στα πλαίσια της διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών και θα αποτελέσει "εξέταση" για τα ΗΕ καθώς και για τον ΓΓ του Οργανισμού.

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας μετά την άφιξή του από τη Σουηδία, όπου έλαβε μέρος στη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων της ΕΕ με τους ομολόγους τους των υπό ένταξη χωρών, καθώς και τη Φινλανδία όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την επιθυμία της πλευράς μας να γίνουν "επιτέλους ουσιαστικές συνομιλίες".

    "Δεν μπορώ να πω ότι είμαι αισιόδοξος (για τη συνάντηση) διότι τόσο ο κ. Ντενκτάς όσο και η Τουρκία μεριμνούν ώστε να κάνουν ξεκάθαρο ότι ο στόχος τους παραμένει το να επιβάλουν τις θέσεις τους για δυο ξεχωριστά κυρίαρχα κράτη και για συνομοσπονδία και για αλλαγή ακόμη και στη διαδικασία περαιτέρω δηλαδή εκτροπή από τη διαδικασία", συνέχισε ο κ. Χριστόφιας.

    Εξέφρασε επίσης την ευχή όπως τόσο ο εκπρόσωπος του ΓΓ των ΗΕ όσο και ο ίδιος ο ΓΓ μετά από τη συνάντηση θα βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

    "Αν ο κ. Ντενκτάς προχωρεί σε ελιγμούς τακτικής διερωτώμαι αν η δική μας πλευρά πρέπει να αυτοκαταδικαστεί και αυτοτιμωρηθεί", είπε ο κ. Χριστόφιας, εκφράζοντας την πεποίθηση πως "κάτι τέτοιο θα ήταν αχρείαστο" και προσθέτοντας πως "είναι εμπαιγμός προς τα ΗΕ περισσότερο παρά προς τη δική μας πλευρά".

    Ερωτηθείς σχετικά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι "ο Πρόεδρος Κληρίδης θα υπερασπιστεί τις βασικές αρχές και του τρόπο διεξαγωγής του διαλόγου αλλά και της λύσης του Κυπριακού".|

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΑΑΡ/ΡΜ)

    [17] (Κ) Φόνος - Λάρνακα

    ΚΥΠΕ 21/11/2001

    Αγνωστος πυροβόλησε και τραυμάτισε θανάσιμα τον Χαράλαμπο Αγαθοκλέους (Λεμή) 31 χρόνων, από χωριό της επαρχίας Λεμεσού.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος της Αστυνομίας, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες της Αστυνομίας, ο φόνος διεπράχθη στις 7 απόψε όταν ο Αγαθοκλέους ενώ βρισκόταν σε κατάστημα στην οδό Παύλου Βαλδασερίδη στη Λάρνακα πυροβολήθηκε από άγνωστο κουκουλοφόρο, ο οποίος διέφυγε προς άγνωστη κατεύθυνση.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΡΜ)

    [18] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Δημοτικές εκλογές - Παρουσίαση υποψηφίων

    ΚΥΠΕ 21/11/2001

    Ενας από τους πυλώνες της πολιτικής του Δημοκρατικού Κόμματος είναι να προσδοθεί δύναμη και αυτονομία στους δήμους, ώστε να επιτελέσουν το σοβαρό έργο της τοπικής αυτοδιοίκησης, "όπως αυτή είναι σήμερα αντιληπτή μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ", δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του κόμματος Τάσσος Παπαδόπουλος, παρουσιάζοντας τους δέκα υποψηφίους για τις Δημοτικές Εκλογές της 16ης Δεκεμβρίου.

    Αναφερόμενος στην τριμερή συνεργασία με το ΑΚΕΛ και το ΚΙΣΟΣ στις επικείμενες Δημοτικές εκλογές, ο κ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε ως "θεμιτό και αποδεκτό" το διαμερισμό των δήμων.

    "Δεν χρειάζεται και ούτε έχουμε ανάγκη να απολογούμαστε για τη χρήση της λέξης διαμερισμός των Δημαρχείων", είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

    Ο κ. Παπαδόπουλος απέρριψε του ισχυρισμούς ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι θέμα κομματικής αναμέτρησης και διερωτήθηκε: "Από πού και ως πού οι μη κομματικοί έχουν πλεονέκτημα έναντι των κομματικών υποψηφίων;"

    Τα τρία κόμματα, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, προχώρησαν στη σύναψη της τριμερούς συνεργασίας με βάση το πρόγραμμα και τις αρχές που έχουν για την τοπική αυτοδιοίκηση, το οποίο "παρουσιάζει πολύ μεγάλη σύγκλιση".

    Οπως είπε, το πρόγραμμα για να εφαρμοστεί χρειάζεται νομοθέτημα από τη Βουλή, τονίζοντας ότι χωρίς τη συνεργασία των κομμάτων στη Βουλή, που να έχουν την πλειοψηφία, είναι αδύνατο να περάσει αυτό το νομοθετικό πρόγραμμα, το οποίο αποτελεί "ένα πρόσθετο λόγο της ύπαρξης της τριμερούς συνεργασίας".

    Στόχος της πολιτικής του κόμματός του στις Δημοτικές εκλογές, σημείωσε, είναι "να δώσει στις πόλεις ένα όραμα ανθρώπινο, να αισθάνεται ο πολίτης ότι μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης μπορεί να έχει ακρόαση των παραπόνων και των απαιτήσεών του".|

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΡΑΓ/ΡΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 21 November 2001 - 19:46:05 UTC