Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 01-11-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νικόλ Φοντέν - Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων
  • [02] "Ομάδα του Λουξεμβούργου" - Συνάντηση - Εναρξη
  • [03] Πρόεδρος Κληρίδης - Νικόλ Φοντέν - Τελετή προπομπής
  • [04] Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - Αναχώρηση
  • [05] Σύνδεσμος Φιλίας Γαλλίας - Κύπρου - Ψήφισμα
  • [06] Υπουργείο Γεωργίας - Υπογραφή συμφωνίας - Απόβλητα
  • [07] Τουρκία - Οικονομία
  • [08] Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου
  • [09] Εκπρόσωπος - Χάνεϊ - Ντε Σότο
  • [10] ΔΗΣΥ - Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
  • [11] ΚΙΣΟΣ - Δηλώσεις Φοντέν - Τουρκία
  • [12] Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [13] Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
  • [14] Βέλγος Γερουσιαστής - Κύπρος - Επίσκεψη

  • [01] (K) Νικόλ Φοντέν - Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

    ΚΥΠΕ 23/11/2001

    Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νικόλ Φοντέν, η οποία ολοκληρώνει σήμερα τη διήμερη επίσημη επίσκεψή της στην Κύπρο, εξέφρασε χθες την εκτίμηση πως αν δεν επιτευχθεί λύση πριν την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση "ίσως η ένταξη να λειτουργήσει ως καταλύτης για εξεύρεση λύσης".

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η κ. Φοντέν μετά τη συνάντησή της με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και τον Πρόεδρό της Τάσσο Παπαδόπουλο, αναφέρθηκε στην πρώτη επίσκεψή της στο νησί που πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση της Επιτροπής Συγγενών Εγκλωβισμένων, σημειώνοντας ότι όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα "στην ουσία τίποτα δεν άλλαξε, αλλά υπάρχει μπροστά μας αυτή η ενθουσιώδης προοπτική της ένταξης στην ΕΕ" και σήμερα όπως είπε, "υπάρχουν ελπίδες" τις οποίες ήρθε να ενθαρρύνει.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΜΜ)

    [02] (K) "Ομάδα του Λουξεμβούργου" - Συνάντηση - Εναρξη

    ΚΥΠΕ - 23/11/2001

    Αρχισε σήμερα το πρωί στη Λεμεσό σε κλειστή συνεδρία η πέμπτη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των έξι υποψηφίων για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση χωρών της "Ομάδας του Λουξεμβούργου", δηλαδή της Κύπρου, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Εσθονίας και της Σλοβενίας.

    Σε εναρκτήρια του ομιλία, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, στους οποίους περιλαμβάνονται οι Υπουργοί Εξωτερικών της Τσεχίας Jan Kavan, της Εσθονίας Tommas Hendrik Ilves, της Ουγγαρίας Janos Martonyi και της Σλοβενίας Dimitri Rupel καθώς και ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Andrzej Byrt και άλλοι αρμόδιοι από τις έξι χώρες.

    (ΚΥΠΕ/ΣΧ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [03] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Νικόλ Φοντέν - Τελετή προπομπής

    ΚΥΠΕ - 23/11/2001

    Σε επίσημη τελετή προπομπής, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης αποχαιρέτησε την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νικόλ Φοντέν, η οποία ολοκλήρωσε διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

    Η κ. Φοντέν είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη στο Προεδρικό Μέγαρο.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΜΜ)

    [04] (Κ) Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - Αναχώρηση

    ΚΥΠΕ - 23/11/2001

    Αναχώρησε πριν από λίγο από την Κύπρο η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νικόλ Φοντέν ολοκληρώνοντας την επίσημη επίσκεψή της στο νησί, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και τον Πρόεδρο και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

    Την κ. Φοντέν αποχαιρέτησε σε ανεπίσημη τελετή στο Αεροδρόμιο Λάρνακας ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης, ενώ στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΑΑΓ/ΜΜ)

    [05] (Κ) Σύνδεσμος Φιλίας Γαλλίας - Κύπρου - Ψήφισμα

    ΚΥΠΕ - 23/11/2001

    Την έντονη διαμαρτυρία του για τις απειλές του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ περί προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία στην περίπτωση ένταξης της νήσου στην Ευρωπαϊκή Ενωση εκφράζει σε ψήφισμά του ο Σύνδεσμος Φιλίας Γαλλίας και Κύπρου, απευθύνοντας έκκληση προς τη γαλλική κυβέρνηση και την ΕΕ να ασκήσουν πίεση προς την Τουρκία για εγκατάλειψη των επικίνδυνων αυτών σχεδίων για την ειρήνη.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα, στο ψήφισμα το οποίο στάλθηκε πρόσφατα στον Πρόεδρο της Γαλλίας Ζακ Σιράκ και τον Πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν, σημειώνεται ότι η κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου και οι απειλές προσάρτησης προσβάλλουν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Τα δημοκρατικά έθνη, καταλήγει το ψήφισμα, "δεν πρέπει να κάνουν αποδεκτές αυτές τις απειλές".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΡΑΓ)

    [06] (Κ) Υπουργείο Γεωργίας - Υπογραφή συμφωνίας - Απόβλητα

    ΚΥΠΕ - 23/11/2001

    Με στόχο τη σφαιρική και ορθολογιστική αντιμετώπιση της επεξεργασίας και διάθεσης των επικίνδυνων αποβλήτων που παράγονται στην Κύπρο υπογράφηκε σήμερα στη Λευκωσία συμφωνία για τη διεξαγωγή Τεχνοοικονομικής και Περιβαλλοντικής Μελέτης, μεταξύ του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και της ελλαδικής εταιρείας SPEED Σύμβουλοι Ανάπτυξης Α.Ε.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η προώθηση των μελετών αυτών και των έργων που θα ακολουθήσουν εντάσσονται στα πλαίσια της διακηρυγμένης πολιτικής του Υπουργείου Γεωργίας για την προστασία του περιβάλλοντος, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του πληθυσμού και την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου.|

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΡΑΓ)

    [07] (Κ) Τουρκία - Οικονομία

    ΚΥΠΕ - 23/11/2001

    Ενα χρόνο μετά την πρώτη οικονομική κρίση που έπληξε την Τουρκία, το Νοέμβριο του 2000, η κατάσταση της οικονομίας παραμένει κρίσιμη, παρά τη συνεχή υποστήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και τις προσπάθειες του Τούρκου Υπουργού Επικρατείας, αρμόδιου για την οικονομία, Κεμάλ Ντερβίς.

    Ο πληθωρισμός, το χρόνιο πρόβλημα της Τουρκίας, κυμαίνεται σήμερα γύρω στο 80%, σε σχέση με 41,4% που ήταν τον Οκτώβριο του 2000, και η συναλλαγματική αξία του δολαρίου σε σχέση με την τουρκική λίρα είναι 1.500.000 ενώ πριν ένα μόλις χρόνο ήταν 690.000.|

    (ΚΥΠΕ/ΕΑ/ΡΑΓ)

    [08] (K) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου

    ΚΥΠΕ - 23/11/2001

    Μεγάλη ικανοποίηση εξέφρασε σήμερα η κυβέρνηση διά του Εκπροσώπου της Μιχάλη Παπαπέτρου για τα αποτελέσματα της επίσημης επίσκεψης της Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Νικόλ Φοντέν στην Κύπρο, τονίζοντας πως οι τοποθετήσεις της κ. Φοντέν επιβεβαιώνουν με πιο ξεκάθαρο τρόπο τα μηνύματα που έρχονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο κ. Παπαπέτρου είπε ακόμα ότι για πρώτη φορά η ΕΕ στέλλει τόσο ξεκάθαρα μηνύματα με τις τοποθετήσεις αυτές που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν "πιέσεις" προς την ορθή κατεύθυνση, σημειώνοντας ότι γίνονται μετά τις πιο πρόσφατες τουρκικές απειλές για προσάρτηση των κατεχομένων.|

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΑΓ)

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Χάνεϊ - Ντε Σότο

    ΚΥΠΕ - 23/11/2001

    Η κυβέρνηση δεν έχει καμία πληροφόρηση για άφιξη του εκπροσώπου της Βρετανίας Λόρδου Ντέιβιντ Χάνεϊ στην Κύπρο, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, ενώ για τις χωριστές συναντήσεις του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Τ/Κ ηγέτη, είπε πως θεωρεί ότι θα είναι για προετοιμασία των λεπτομερειών της κοινής συνάντησης της 4ης Δεκεμβρίου.

    "Εχω πληροφορηθεί ότι ο κ. Χάνεϊ θα επισκεφθεί τη Δευτέρα και την Τρίτη την Αθήνα και την Αγκυρα, όμως δεν γνωρίζουμε οτιδήποτε για επίσκεψη στην Κύπρο, " είπε ο Εκπρόσωπος, ερωτηθείς σχετικά.|

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΑΓ)

    [10] (Κ) ΔΗΣΥ - Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

    ΚΥΠΕ - 23/11/2001

    Οι δηλώσεις της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νικόλ Φοντέν, κατά τον Δημοκρατικό Συναγερμό (ΔΗΣΥ), "δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολιών για τις προθέσεις της ΕΕ έναντι του κυπριακού ενταξιακού αιτήματος".

    Η "απερίφραστη τοποθέτηση" της κ. Φοντέν ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα δώσει τη συγκατάθεσή του για την ένταξη υποψηφίων χωρών στις οποίες δεν θα συμπεριλαμβάνεται η Κύπρος, αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του κόμματος, αποτελεί δήλωση "βαρύνουσας πολιτικής σημασίας", η οποία "στέλνει ταυτόχρονα το μήνυμα προς την τουρκική πλευρά ότι η Κύπρος δεν μπορεί να παραμένει όμηρος των αδιάλλακτων διαθέσεων της Αγκυρας και του Ντενκτάς".|

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΡΑΓ)

    [11] (Κ) ΚΙΣΟΣ - Δηλώσεις Φοντέν - Τουρκία

    ΚΥΠΕ - 23/11/2001

    Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών (ΚΙΣΟΣ), χαιρετίζοντας τη δήλωση της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νικόλ Φοντέν ότι δεν υπάρχει περίπτωση έγκρισης νέας διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης χωρίς τη συμπερίληψη της Κύπρου, σημειώνει ότι "καταδεικνύει την ορθότητα του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Κύπρου, που υπήρξε η μεγαλύτερη πολιτική και διπλωματική κίνηση του ελληνισμού μετά το 1974".

    Το ΚΙΣΟΣ, σε σημερινή του ανακοίνωση, αναφέρει ότι η Τουρκία καλείται να κατανοήσει ότι οι απειλές σε βάρος της Κύπρου και της ίδιας της ΕΕ, με προφανή στόχο την παρεμπόδιση της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, "πέφτουν στο κενό".|

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΡΑΓ)

    [12] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    ΚΥΠΕ 23/11/2001

    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας για πράξεις άμεσης παράδοσης

    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 23/11/2001 διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    Τηλεγραφικά Εμβάσματα

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7378          1,7482
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5284          1,5375
    Λίρα Αγγλίας                     1,0833          1,0897
    -----------------------------------------------------------------
    
             Τιμές των εθνικών νομισμάτων των χωρών της ΟΝΕ
                 έναντι της Κυπριακής Λίρας με βάση τις
                      αμετάκλητες ισοτιμίες τους
                   -----------------------------------
    
                                     Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δραχμή Ελλάδας                   592,1600        595,7000
    Εσκούδος Πορτογαλίας             348,3976        350,4826
    Λίρες Ιρλανδίας                    1,3686          1,3768
    Λιρέττα Iταλίας                3.364,8500      3.384,9872
    Μάρκο Γερμανίας                    3,3988          3,4192
    Μάρκα Φιλλανδίας                  10,3325         10,3943
    Πεσέτα Ισπανίας                  289,1456        290,8760
    Σελλίνι Αυστρίας                  23,9126         24,0558
    Φιορίνι Ολλανδίας                  3,8296          3,8525
    Φράγκο Βελγίου                    70,1027         70,5222
    Φράγκο Γαλλίας                    11,3992         11,4674
    Φράγκο Λουξεμβούργου              70,1027         70,5222
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ)

    [13] (K) Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος

    ΚΥΠΕ 23/11/2001

    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο στις 23/11/2001, ενδεικτικά οι ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων έναντι της Κυπριακής Λίρας διαμορφώθηκαν ως εξής:

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
          Γεν Iαπωνίας               189,2171        190,7308
          Δολ. Αυστραλίας              2,9553          2,9789
          Δολ. Καναδά                  2,4402          2,4597
          Κορώνα Δανίας               12,9169         13,0202
          Κορώνα Νορβηγίας            13,7398         13,8497
          Κορώνα Σουηδίας             16,2558         16,3858
          Φράγκο Eλβετίας              2,5370          2,5572
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ)

    [14] (Κ) Βέλγος Γερουσιαστής - Κύπρος - Επίσκεψη

    KYΠΕ - 23/11/2001

    Φθάνει την ερχόμενη Κυριακή στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Συμβουλευτικής Επιτροπής αρμόδιας για ευρωπαϊκά θέματα του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου του Βελγίου, Γερουσιαστής Φιλίπ Μαού.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Μαού επισκέπτεται την Κύπρο στα πλαίσια περιοδείας του σε διάφορες χώρες, ως εντολοδόχος του Βέλγου Πρωθυπουργού Guy Verhofstadt, για τη σύνταξη έκθεσης αναφορικά με τη συζήτηση που διεξάγεται στα κράτη μέλη και στις υποψήφιες για ένταξη χώρες, για το μέλλον της ΕΕ. Στην έκθεση θα καταγραφούν επίσης οι απόψεις των χωρών αυτών για το ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων στη νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική. |

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΚ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 23 November 2001 - 14:02:05 UTC