Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 01-12-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Αφιξη Αλβαρο ντε Σότο
  • [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - Α΄ γύρος κυπέλλου- Αποτελέσματα - Επεισόδια
  • [03] (Κ) Πετόσφαιρα ανδρών - Πρωτάθλημα - Αποτελέσματα- Βαθμολογία
  • [04] (Κ) Επισκόπηση κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα α' κατηγορίας ανδρών
  • [06] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - ΚΠΕ - Συνέδριο - Απαγόρευση

  • [01] (Κ) Αφιξη Αλβαρο ντε Σότο

    Εφτασε χθες το απόγευμα στην Κύπρο ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο, ο οποίος θα παραστεί στην απευθείας συνάντηση που θα έχουν μεθαύριο Τρίτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, στην οικία του Αναπληρωτή Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ στην Κύπρο, Σπίγκιεφ Βλόσοβιτς, στην ουδέτερη ζώνη.

    Οπως έχει ήδη ανακοινωθεί ο κ. ντε Σότο θα έχει αύριο χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον κ. Ντενκτάς. (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΚ)

    [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - Α΄ γύρος κυπέλλου- Αποτελέσματα - Επεισόδια

    Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν χθες το απόγευμα στο νέο στάδιο του ΓΣΠ Λευκωσίας, αμέσως μετά το σφύριγμα της λήξης του ποδοσφαιρικού αγώνα για το κύπελλο Κύπρου, μεταξύ του ΑΠΟΕΛ και της Νέας Σαλαμίνας, ο οποίος έληξε με νίκη της Νέας Σαλαμίνας με 1 - 0 και αποκλεισμό του ΑΠΟΕΛ.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος της Αστυνομίας, τα επεισόδια άρχισαν όταν 700 περίπου οπαδοί του ΑΠΟΕΛ κατευθύνθηκαν προς τις βόρειες κερκίδες του σταδίου, όπου ήσαν συγκεντρωμένοι οπαδοί της Νέας Σαλαμίνας και προσπάθησαν να παραβιάσουν τις εισόδους προς τις κερκίδες, ενώ συγχρόνως έριχναν πέτρες και άλλα αντικείμενα.

    Κλήθηκαν αστυνομικές ενισχύσεις, που κατάφεραν μετά από αρκετή ώρα να διαλύσουν τους συγκεντρωθέντες οπαδούς του ΑΠΟΕΛ και να φυγαδεύσουν τους φιλάθλους της Νέας Σαλαμίνας.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Αστυνομίας, δεν έγιναν συλλήψεις, κατά τα επεισόδια όμως τραυματίσθηκε σοβαρά στο μάτι, από πέτρα που ρίφθηκε εναντίον του, ο οπαδός της Νέας Σαλαμίνας Γεώργιος Θεμιστοκλέους, 41 χρόνων, από τη Λακατάμια, ο οποίος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου κρατείται για νοσηλεία.

    Στους υπόλοιπους αγώνες για τον α' γύρο του Κυπέλλου Κύπρου σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Ομόνοια ΑΕΜ: 6 - 1, Εθνικός Ασσιας Σουρουκλής: 7 - 0, ΘΟΙ Λακατάμιας Αλκή: 1 - 4, ΠΑΕΕΚ Ολυμπιακός: 1 - 7, ΜΕΑΠ Απόλλων: 1 - 3, Δόξα Κινύρας: 7 - 0, Αναγέννηση Γερμασόγειας ΑΕΛ: 1 - 6, ΣΕΚ Αγίου Αθανασίου Εθνικός Αχνας: 0 - 4, Ερμής - Αγία Νάπα: 5 - 1, Πάφος Αρης: 3 - 0, Ενωση Νέων Παραλιμνίου Ομόνοια Αραδίππου: 6 - 0, ΑΠΕΠ Ανόρθωση: 0 - 4, ΑΕΚ Ονήσιλος: 3 1 και ΑΕΖ Ηρακλής Γερολάκκου: 4 - 1.

    Ο α' γύρος των αγώνων κυπέλλου ολοκληρώνεται σήμερα, με το παιχνίδι ανάμεσα στο Διγενή και την ΑΕΚ/ Αχιλλέα, που θα αρχίζει στις 2 μμ στο ΓΣΠ. (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΚ)

    [03] (Κ) Πετόσφαιρα ανδρών - Πρωτάθλημα - Αποτελέσματα- Βαθμολογία

    Η Σαλαμίνα νίκησε χθες στο πλαίσιο του πρωταθλήματος πετόσφαιρας ανδρών την ομάδα της Ομόνοιας με 3 - 0 σετ, ανεβαίνοντας στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα με 16 βαθμούς, έχοντας ένα βαθμό περισσότερο από τη δεύτερη ομάδα του Παφιακού.

    Με τους χθεσινούς αγώνες ολοκληρώθηκε ο α' γύρος του πρωταθλήματος πετόσφαιρας ανδρών.

    Στους άλλους αγώνες που διεξήχθησαν χθες σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: ΑΠΟΕΛ Διόνυσος 3 1 σετ, Αναγέννηση Ανόρθωση 3 0 και Μαραθώνας Απόλλωνας 3 0.

    Η βαθμολογία, μετά και τους χθεσινούς αγώνες, διαμορφώθηκε ως εξής: Σαλαμίνα 16 βαθμοί, Παφιακός 15, Ομόνοια 13, Αναγέννηση 12, Μαραθώνας 12, Ανόρθωση 11, Διόνυσος 11, Απόλλωνας 9 και ΑΠΟΕΛ 9. (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΚ)

    [04] (Κ) Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

    Οι διεργασίες στo Κυπριακό ενόψει της επικείμενης συνάντησης μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, οι δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια για το θέμα των προεδρικών εκλογών, τα σχόλια της κυβέρνησης για την προχθεσινή έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και οι δηλώσεις του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών για τα σχέδια της εταιρείας να προχωρήσει στη σύσταση αεροπορικής εταιρείας στην Ελλάδα αποτελούν μερικά από τα θέματα που προβάλλουν πρωτοσέλιδα οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

    Η "Αλήθεια" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Ζητούν αποτέλεσμα από τη συνάντηση" γράφει ότι η απόφαση του Προέδρου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να συναντηθούν σε ουδέτερο έδαφος "έχει κινητοποιήσει το διεθνή παράγοντα, ο οποίος αξιώνει με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο την ύπαρξη μιας θετικής κατάληξης και ενός αποτελέσματος". Αλλού γράφει ότι ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Πρέσβης Σώτος Ζακχαίος κατέθεσε χθες στα Ηνωμένα Εθνη το όργανο επικύρωσης της Συνθήκης για την καταπολέμηση της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας.

    "Η Μάχη" στο κύριο της θέμα κάτω από τον τίτλο "Ξύλο πριν από το φόνο" γράφει ότι ο φερόμενος ως δράστης της δολοφονίας του 25χρονου Νικόλα Κώστα Παναγιώτου, Γιουγκοσλάβος Ντράγκαν Μπούλοβιτς εξακολουθεί να κρύβεται στη Λεμεσό, όπως δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκος Κόσης, επικαλούμενος μαρτυρίες που έχει στην κατοχή της η Αστυνομία. Σύμφωνα εξάλλου με τον Αστυνομικό Διευθυντή Λεμεσού Χαράλαμπου Κουλέντη, ο δράστης διέπραξε το έγκλημα "κατόπιν πρόκλησης", αφού, όπως προέκυψε από τη λήψη καταθέσεων είχε ξυλοκοπηθεί άγρια από θαμώνες του νυχτερινού κέντρου. Αλλού γράφει ότι "σαφή προτίμηση" υπέρ της υποψηφιότητας Μιχαλάκη Ζαμπέλα, εκφράζει ο νυν Δήμαρχος της πόλης Λέλλος Δημητριάδης.

    Ο "Πολίτης" στο κύριο του θέμα με τίτλο "Κυριαρχία κομμάτων με 56%" γράφει ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε για το βαθμό εκτίμησης των πολιτών προς το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επτά στους δέκα Κύπριους πιστεύουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και θεωρούν ότι παράγει ουσιαστικό έργο, ενώ ποσοστό πέραν του 50% δηλώνει ότι στις 16 Δεκεμβρίου θα ψηφίσει τον υποψήφιο εκείνο που είτε επέλεξε είτε υπέδειξε το κόμμα που ψήφισε στις βουλευτικές εκλογές του Μαϊου. Αλλού γράφει ότι ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, είναι πεπεισμένος ότι η Κύπρος θα ενταχθεί στην ΕΕ και δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ δεν μπορούν να σταματήσουν μια τέτοια εξέλιξη.

    Κάτω από τον τίτλο "Οροι Χριστόφια για Προεδρικές", "Η Σημερινή" αναφέρεται σε δηλώσεις στην εφημερίδα του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφιας, ο οποίος είπε ότι το ΑΚΕΛ δεν αποκλείει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές ούτε δική του υποψηφιότητα ούτε του Τάσσου Παπαδόπουλου αλλά ούτε και του Γιαννάκη Ομήρου. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση, κατανοεί όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, γιατί ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, δεν καταλογίζει στην προχθεσινή του έκθεση για το Κυπριακό, ευθύνες στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    "Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο του θέμα με τίτλο "Προς 'χαλαρή ομοσπονδία'" γράφει ότι σε περίπτωση επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, οι Αμερικάνοι θα καταθέσουν στο τραπέζι του διαλόγου τις δικές τους ιδέες, οι οποίες "στηρίζονται στη λογική μιας χαλαρής ομοσπονδίας με τη διασφάλιση των 'ανησυχιών' της Αγκυρας στην Κύπρο". Αλλού γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου κάλεσε χθες οποιονδήποτε διαθέτει στοιχεία ή έγγραφα που να τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς ότι ο πρώην Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμποταν Μιλόσεβιτς χρηματοδοτούσε Σέρβους κατά τον πόλεμο στη Βοσνία μέσω ελληνικών και κυπριακών τραπεζικών λογαριασμών να τα καταθέσει.

    Η "Χαραυγή" στο κύριο της θέμα κάτω από τον τίτλο "Ετοιμοι για προσφορές" γράφει ότι η ε/κ πλευρά παρουσιάζεται να είναι προετοιμασμένη για τυχόν "προσφορές" που ενδέχεται να υποβάλει ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς στη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, στις 4 Δεκεμβρίου. Αλλού αναφέρεται στα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν μετά το τέλος του χθεσινού ποδοσφαιρικού αγώνα Νέας Σαλαμίνας - ΑΠΟΕΛ, κατά τα οποία οπαδοί του ΑΠΟΕΛ επιτέθηκαν κατά οπαδών της Νέας Σαλαμίνας, πετροβολώντας τους.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Οι Κυπριακές Αερογραμμές δημιουργούν δική τους αεροπορική εταιρεία στην Ελλάδα" ότι ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών Χάρης Λοϊζίδης δήλωσε πως η εταιρεία σχεδιάζει να δημιουργήσει δικής της αεροπορική εταιρεία στην Ελλάδα, μετά που τέθηκε εκτός του διαγωνισμού για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα έρευνας της κυπριακής ερευνητικής ομάδας για τα παιδιατρικά αναπνευστικά προβλήματα, τα παιδιά είναι τρεις φορές πιο επιρρεπή στο άσθμα εάν οι μητέρες τους καπνίζουν κατά τη διάρκεια της κύησης. (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΜΚ)

    [05] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα α' κατηγορίας ανδρών

    Κατά τους χθεσινούς αγώνες της 11ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος καλαθόσφαιρας ανδρών α' κατηγορίας η Ομόνοια ηττήθηκε από τον Κεραυνό, στο στάδιο "Ελευθερία", με 89 - 102 και ο Αχιλλέας Αγρού από την ΑΕΛ, στο "Απεήτειο" Αγρού, με 62 - 100, ενώ η ΕΝΑΔ νίκησε τον ΠΑΟ, στον Αγίο Δομέτιο, με 143 - 81.

    Η 11η Αγωνιστική ολοκληρώνεται σήμερα με τους αγώνες Αχιλλέα Καϊμακλίου ΑΠΟΕΛ, που θα γίνει στην Παλλουριώτισσα στις 6.15 το απόγευμα, και Απόλλωνα ΕΘΑ, που αρχίζει στις 7 το βράδυ στο γήπεδο του Απόλλωνα, στη Λεμεσό.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΚ)

    [06] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - ΚΠΕ - Συνέδριο - Απαγόρευση

    Το κατοχικό καθεστώς εμπόδισε σήμερα αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ και άλλων κομμάτων να μεταβεί στα κατεχόμενα, για να παραστεί στο 6ο Συνέδριο του τουρκοκυπριακού Κινήματος Πατριωτικής Ενότητας (ΚΠΕ), γεγονός που ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας καταδίκασε με όλη τη δύναμη της ψυχής του, όπως ο ίδιος είπε.

    Οπως αναφέρει ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, οι εκπρόσωποι του ψευδοκράτους ζήτησαν με επιμονή από τους Ελληνοκύπριους, που συμμετείχαν στην αντιπροσωπεία, η οποία μετέβη στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας το πρωί, να συμπληρώσουν και να υπογράψουν κάποιες φόρμες. Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε πως κανένας δεν ήταν διατεθειμένος να κάνει κάτι τέτοιο που "ισοδυναμεί με αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος".

    Ο κ. Χριστόφιας υπέδειξε ότι "η απαράδεκτη αυτή ενέργεια γίνεται δυο ημέρες πριν από τη συνάντηση Κληρίδη Ντενκτάς" και ότι ο κ. Ντενκτάς αλλά και ο λεγόμενος διοικητής των κατοχικών δυνάμεων "θέλουν να δώσουν το μήνυμα των πραγματικών τους στόχων σε σχέση με τη συνάντηση".


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 2 December 2001 - 18:49:08 UTC