Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 01-12-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Καλαθόσφαιρα - Ευρωπαϊκά Κύπελλα - Κεραυνός - ΑΕΛ
  • [02] (K) Δήμαρχος Αμμοχώστου - Συνέντευξη
  • [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Ντενκτάς - Κύπρος - ΕΕ
  • [05] (Κ) Κωνσταντινούπολη - Ντενκτάς - Επίσκεψη
  • [06] (Κ) Δημοτικές και Κοινοτικές εκλογές
  • [07] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [08] (K) Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
  • [09] (Κ) Δήμαρχος Αμμοχώστου - Τηλεγράφημα - Κλίντον
  • [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Λάκεν
  • [11] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [12] (K) Πρέσβης ΗΠΑ - Ομιλία - Τρομοκρατία
  • [13] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Ενταξιακές διαπραγματεύσεις
  • [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέα άνοδο
  • [15] (Κ) Υπ. Εσωτερικών - Υπουργική Σύνοδος - Πρόσφυγες
  • [16] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Τουρισμός
  • [17] (Κ) ΥΠΕΞ - Διακυβερνητική Διάσκεψη
  • [18] (Κ) Ενωση Συντακτών Κύπρου - "Αβρούπα"
  • [19] (Κ) Μάρω Βαρναβίδου - Αντιπρόεδρος Επιτροπής Ισότητας - ΣτΕ

  • [01] (K) Καλαθόσφαιρα - Ευρωπαϊκά Κύπελλα - Κεραυνός - ΑΕΛ

    Η καλαθοσφαιρική ομάδα του Κεραυνού Στροβόλου ηττήθηκε χθες βράδυ από την Ιγκοκέα Αλεξάντροβατς της Βοσνίας, εντός έδρας με σκορ 86 - 83 στα πλαίσια του Κυπέλλου Σαπόρτα. Ο αγώνας διεξήχθη στο πλαίσιο της πέμπτης αγωνιστικής του θεσμού.

    Εξάλλου για τον πέμπτο όμιλο του Κυπέλλου Κόρατς η καλαθοσφαιρική ομάδα της ΕΚΑ ΑΕΛ αντιμετωπίζει απόψε στη Λεμεσό τον ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης.

    [02] (K) Δήμαρχος Αμμοχώστου - Συνέντευξη

    Με πολλές ευχάριστες αλλά και πικρές εμπειρίες και βιώματα αποχωρεί ο Ανδρέας Πούγιουρος από το Δήμο Αμμοχώστου, ύστερα από μια 35χρονη θητεία ως Δήμαρχος της πόλης του Ευαγόρα, την οποία παρέλαβε ως αποικία των Βρετανών, υπηρέτησε ως το στολίδι της Κύπρου και με μεγάλη απογοήτευση παραδίδει υπό τουρκική κατοχή, πάντα με την ελπίδα και την πίστη ότι θα έρθει η ημέρα της λευτεριάς.

    [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό και η έγκριση του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο ευρωστρατός και οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για μη εξαίρεση της Κύπρου και του Αιγαίου από τις επιχειρησιακές του δραστηριότητες, το ενδεχόμενο αναβολής των προεδρικών εκλογών του 2003, οι δημοτικές εκλογές και οι προεκλογικές αντιπαραθέσεις και ο προεφοδιασμός των τραπεζών με χαρτονομίσματα ευρώ είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Μια δημοσκόπηση φέρνει λασπολογία" αναφέρεται σε δημοσκόπηση, η οποία δίδει προβάδισμα 7% στον ανεξάρτητο υποψήφιο δήμαρχο Λευκωσίας Μιχαλάκη Ζαμπέλα έναντι του ανθυποψηφίου του Κύπρου Χρυσοστομίδη, επιβεβαιώνοντας ότι η πλειοψηφία των δημοτών της πρωτεύουσας δεν ενδιαφέρεται για κομματικές σκοπιμότητες αλλά για το ποιος εκ των υποψηφίων θα αφοσιωθεί πραγματικά στα προβλήματα του Δήμου. Αλλού γράφει ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας γευμάτισε χθες με τα παιδιά εγκλωβισμένων στο Προεδρικό Μέγαρο ενόψει της γιορτής των Χριστουγέννων.

    "Η Μάχη" στο βασικό θέμα το οποίο στεγάζει υπό τον τίτλο "Ματαίωση Προεδρικών" αναφέρεται στο γεγονός ότι ωριμάζει με το καιρό η ιδέα για αναβολή των προεδρικών εκλογών του Φεβρουαρίου 2003, καθώς τη περίοδο αυτή σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις τα δύο μεγάλα θέματα που θα καθορίσουν οριστικά το μέλλον της Κύπρου, θα βρίσκονται στην πιο κρίσιμη καμπή τους. Αλλού γράφει ότι οι εκλογές στο Σύνδεσμο Χρηματιστών που θα διεξαχθούν στις 20 Δεκεμβρίου, λίγες ώρες πριν από την Ετήσια Γενική Συνέλευση τους, αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

    Ο "Πολίτης", στο κύριο θέμα με τίτλο "Ο Διάριζος απάντα στον Θεμιστοκλέους", γράφει ότι μετά από αδράνεια των αρμοδίων την περασμένη Παρασκευή υπερχείλισε το φράγμα της Αρμίνου και, απαντώντας στον Υπουργό Γεωργίας που είχε αναφέρει ότι το γεγονός της υπερχείλισης δεν συνιστά πρόβλημα, διότι εμπλουτίζονται τα υδροφόρα στρώματα της περιοχής, υποστηρίζει την άποψη ότι τρία εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού κατέληξαν στη θάλασσα. Αλλού γράφει ότι σήμερα αναμένεται να εγκριθεί από τα ΗΕ το ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ και ότι σε αυτό θα γίνεται αναφορά στο ψήφισμα 1250, ως βάση των απευθείας συνομιλιών Κληρίδη - Ντενκτάς.

    "Η Σημερινή" στο πρωτοσέλιδο θέμα με τίτλο "Ακάλυπτη η Ευρώπη" αναφέρει ότι το αμερικανοβρετανικό "non paper" για τον ευρωστρατό αφήνει ακάλυπτες την Ελλάδα και την Κύπρο, αφού ανοίγει τις πόρτες στην Τουρκία για την έμμεση άσκηση "βέτο" εντός της ΕΕ και τον αποκλεισμό της Κύπρου και του Αιγαίου από τις επιχειρησιακές δραστηριότητες του ευρωστρατού. Αλλού γράφει ότι, εξαιτίας της κακής κατάστασης της υγείας του, αναμένεται η απονομή χάριτος στον Τουρκοκύπριο οδηγό φορτηγού που εκτίει ποινή φυλάκισης για το πολύνεκρο τροχαίο δυστύχημα που έγινε στη Πάφο πριν από περίπου ένα χρόνο.

    "Ο Φιλελεύθερος" με τίτλο "Κρίσιμη μάχη για Ευρωστρατό" γράφει στο κύριο θέμα ότι το βλέμμα 14 χωρών μελών της ΕΕ οι οποίες στηρίζουν τη φόρμουλα που συμφώνησαν οι Βρετανοί με τους Τούρκους στο θέμα του ευρωστρατού, είναι στραμμένο στην Αθήνα και πως η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να εξασφαλίσει ότι η Τουρκία δεν θα έχει δικαίωμα αναστολής επιχειρήσεων του ευρωστρατού και ότι δεν θα εξαιρούνται περιοχές όπως η Κύπρος και το Αιγαίο. Αλλού γράφει ότι οι βουλευτές μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου έμειναν χθες εμβρόντητοι με τα όσα άκουσαν για την κακή ποιότητα του νερού που πωλούν πλανόδιοι με υδροφόρες και με τις ειδικές μηχανές - κερματοδέκτες.

    Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Εκτός πολιτικής ηθικής", γράφει ότι με δηλώσεις του χθες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας χαρακτήρισε τις δημοτικές εκλογές ως πολιτική πράξη με τοπικό χαρακτήρα, λέγοντας ότι η υποψηφιότητα του Μιχαλάκη Ζαμπέλα για το αξίωμα του Δημάρχου Λευκωσίας είναι κομματική επιλογή του ΔΗΣΥ. Σε άλλο δημοσίευμα γράφει ότι ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου ενημέρωσε χθες τη Βουλή ότι στις αρχές του 2003 θα επιλεγεί ο στρατηγικός επενδυτής που θα αναλάβει την ανάπτυξη του λιμανιού της Λάρνακας.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα γράφει πως χθες, την ίδια ημέρα κατά την οποία οι ΗΠΑ τιμούσαν αυτούς που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον, οι Αφγανοί πολεμιστές κυνηγούσαν τον Οσάμα μπιν Λάντεν στην τελευταία του βάση στο Αφγανιστάν. Αλλού γράφει ότι μέρος των ενετικών τειχών που περιβάλλουν την παλαιά Λευκωσία έχει καταρρεύσει εξαιτίας και των τελευταίων βροχοπτώσεων και ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι έχουν συμφωνήσει για την υλοποίηση ενός κοινού σχεδίου της UNOPS, σε συνεργασία και με τα Ηνωμένα Εθνη, για την αποκατάσταση των ζημιών στον προμαχώνα "Ρόκας".

    Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Financial Mirror", στο κύριο θέμα με τίτλο "Στην Κύπρο 13,5 εκατομμύρια ευρώ", γράφει ότι έχουν παραληφθεί από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου 13.500.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα, με τα οποία θα προεφοδιασθούν οι εμπορικές τράπεζες για την κάλυψη των αναγκών σε συνάλλαγμα όσων θα ταξιδέψουν σε χώρες της ευρωζώνης από την 1η Ιανουαρίου 2002. Αλλη είδηση είναι ότι άρχισε να φαίνεται η επίδραση της μείωσης των επιτοκίων στις οποίες προέβη προσφάτως η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου και πως οι αποδόσεις διετών και πενταετών χρεωγράφων έχουν πέσει εφέτος στο χαμηλότερο επίπεδο.

    [04] (Κ) Ντενκτάς - Κύπρος - ΕΕ

    Αν η Κύπρος ενταχθεί στην ΕΕ ούτε σκέψη δεν πρέπει να γίνει για παρουσία στρατιωτικής δύναμης της Ευρώπης στο νησί, δήλωσε ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς.

    Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο κ. Ντενκτάς είπε επίσης ότι η Κύπρος δεν θα πρέπει να μετατραπεί σε πολιτική αρένα και ούτε να εξοπλίζεται.

    [05] (Κ) Κωνσταντινούπολη - Ντενκτάς - Επίσκεψη

    Στη Κωνσταντινούπολη μετέβη χθες βράδυ ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς για να δώσει διαλέξεις και αύριο αναμένεται να παραστεί στην Αγκυρα για να συμμετάσχει σε συνομιλίες στρογγυλής τράπεζας.

    Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο κατοχικός ηγέτης δήλωσε ότι θέλει να μεταβεί προσεχώς στην Αγκυρα για "επίσημη επίσκεψη", όπως είπε, κατά την οποία θα συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Ο κ. Ντενκτάς απέφυγε να δηλώσει πότε θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη αυτή.

    Στην Κωνσταντινούπολη και στην Αγκυρα θα αναφερθεί, όπως είπε, στο Κυπριακό, στο "ιστορικό του προβλήματος και στη νομική του πτυχή", χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει στο ακροατήριο τα συζητηθέντα στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλάυκο Κληρίδη.

    Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι η "πλευρά" που "εγκαταλείπει" τις συνομιλίες είναι η ε/κ και ως εκ τούτου θα πρέπει να ενημερωθούν οι Τούρκοι της Τουρκίας επειδή "έχουν λανθασμένες εντυπώσεις".

    Ο κ. Ντενκτάς θα επιστρέψει στο νησί στις 14 Σεπτεμβρίου.

    [06] (Κ) Δημοτικές και Κοινοτικές εκλογές

    Η αντίστροφη μέτρηση για τις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές έχει ήδη αρχίσει και την προσεχή Κυριακή 170 χιλιάδες 955 ψηφοφόροι θα προσέλθουν στις κάλπες για να εκλέξουν τους τοπικούς άρχοντες και τα συμβούλιά τους.

    Υποψηφιότητες για τις δημοτικές εκλογές της 16ης Δεκεμβρίου υποβλήθηκαν για τους 33 συνολικά δήμους της Κύπρου, εννέα κατεχόμενους και 24 στις ελεύθερες περιοχές, 81 υποψηφιότητες για το αξίωμα του Δημάρχου και 1676 υποψηφιότητες για τις 398 θέσεις Δημοτικών Συμβούλων.

    Για το αξίωμα του Δημάρχου σε δέκα δήμους στην επαρχία Λευκωσίας υποβλήθηκαν 26 υποψηφιότητες, για πέντε δήμους στην επαρχία Λεμεσού 12 υποψηφιότητες, για επτά δήμους στην επαρχία Αμμοχώστου 12, για τους τέσσερις δήμους της επαρχίας Λάρνακας επίσης 12 υποψηφιότητες, για τέσσερις δήμους στην επαρχία Πάφου 13 και για τρεις δήμους στην επαρχία Κερύνειας έξι υποψηφιότητες.

    Ηδη έχουν ανακηρυχθεί οι Δήμαρχοι στους δήμους Πάφου, Λευκονοίκου και Λύσης, αφού δεν υπήρχε ανθυποψήφιος. Πρόκειται για τους Φειδία Σαρίκα, Μιχάλη Πήλικο, Ανδρέα Τοφιά, αντίστοιχα. Οι εκλογές για τα Δημοτικά Συμβούλια θα γίνουν για 32 δήμους με εξαίρεση το δήμο Λευκονοίκου, αφού έχουν ανακηφυχθεί οι Δημοτικοί Σύμβουλοι χωρίς ανθυποψηφίους.

    Τη θέση του Δημάρχου Λευκωσίας, της μόνης πρωτεύσουσας στον κόσμο που παραμένει διαιρεμένη, διεκδικούν ο Μιχάλης Ζαμπέλας, ανεξάρτητος, ο οποίος υποστηρίζεται από το ΔΗΣΥ και ο Κύπρος Χρυσοστομίδης, υποψήφιος της τριμερούς συνεργασίας (ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΚΙΣΟΣ).

    Συνολικά 27 υποψήφιοι Δήμαρχοι υποστηρίζονται από την τριμερή συνεργασία, ενώ ο ΔΗΣΥ υποστηρίζει εννέα από τις συνολικά 81 υποψηφιότητες. Από αυτούς 43 είναι ανεξάρτητοι και άλλοι δύο υποψήφιοι υποστηρίζονται από άλλα πολιτικά σχήματα.

    Οι εκλογές για την ανάδειξη Κοινοταρχών θα διεξαχθούν μόνο σε 240 κοινότητες από τις συνολικά 355, ενώ στις υπόλοιπες Κοινότητες δεν θα διεξαχθεί καμία εκλογή, αφού οι υποψηφιότητες που υποβλήθηκαν ήταν λιγότερες ή ίσες με τον αριθμό των θέσεων που θα πληρωθούν και οι υποψήφιοι έχουν ανακηρυχθεί ως εκλεγέντες. Οι εκλογές για την ανάδειξη Κοινοτικών Συμβουλίων θα διεξαχθούν σε 247 κοινότητες.

    Με τη διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων στα κατά τόπους εκλογικά κέντρα, αναμένεται ότι γύρω τις 7 το βράδυ θα γίνουν γνωστά τα ονόματα των Δημάρχων και Κοινοταρχών που θα εκλεγούν, ενώ γύρω στα μεσάνυκτα υπολογίζεται να τελειώσει και η διαδικασία καταμέτρησης των σταυρών προτίμησης και η κατανομή των εδρών των Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβουλίων.

    Οι κάλπες θα κλείσουν στις 5 το απόγευμα της 16ης Δεκεμβρίου και αμέσως θα αρχίσει η καταμέτρηση των ψήφων στα 1176 εκλογικά κέντρα, στην παρουσία εκπροσώπων της Κεντρικής Υπηρεσίας Εκλογών, των υποψηφίων και των κομμάτων, ενώ καινοτομία στις εκλογές αυτές αποτελεί η λειτουργία κινητών εκλογικών κέντρων για όσους θα εργάζονται σε εκλογικά κέντρα και δεν θα μπορούν να μεταβούν στα εκλογικά κέντρα που θα πρέπει να ψηφίσουν.

    Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία δεν πρόκειται να γίνει μεταφορά των καλπών σε περιφερειακά ή κεντρικά σημεία διαλογής και καταμέτρησης των ψήφων, όπως έγινε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, κάτι που θα διευκολύνει το έργο της Υπηρεσίας Εκλογών αφού αποφεύγονται οι ενδεχόμενες επιπλοκές από δυσλειτουργίες μηχανημάτων, ενώ η διεκπεραίωση της όλης διαδικασίας καθίσταται πολύ πιο σύντομη.

    Τυχόν ενστάσεις για τη διαδικασία θα κατατεθούν και θα εξεταστούν τις ώρες που θα ακολουθήσουν το κλείσιμο των καλπών και τα αποτελέσματα από την καταμέτρηση θα διαβιβάζονται από τα εκλογικά κέντρα στο γραφείο του οικείου Επάρχου και θα καταχωρούνται στο διαδίκτυο.

    Η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική για όλους, με μόνη εξαίρεση άτομα άνω των 70 ετών και, για πρώτη φορά στις εκλογές αυτές, θα υπάρξουν "κινητές κάλπες" πάνω σε οχήματα, οι οποίες θα συνοδεύονται κανονικά από τους αρμόδιους επιβλέποντες και θα περιέρχονται εκλογικά κέντρα της υπαίθρου για διευκόλυνση των υπαλλήλων και των αντιπροσώπων που κανονικά θα έπρεπε να μεταβούν σε άλλα κέντρα για να ψηφίσουν.

    Οι προερχόμενοι από τους εννέα κατεχόμενους και πέντε ημικατεχόμενους δήμους (Λευκωσία, Αγιος Δομέτιος, Αγλαντζιά, Δερύνεια, Αθηένου) έχουν δικαίωμα ψήφου τόσο για το δήμο ή την κοινότητα όπου είναι προσωρινά εγκατεστημένοι στις ελεύθερες περιοχές όσο και για το δήμο καταγωγής τους.

    Οσον αφορά τη συνολική δαπάνη διεξαγωγής των δημοτικών και κοινοτικών εκλογών, υπολογίζεται να ανέλθει στο 1,3 - 1,5 εκ. λίρες, με το βάρος της εποπτείας των εκλογών να πέφτει στους επαρχιακούς Εφόρους.

    Σε ό,τι αφορά τον τρόπο ψηφοφορίας για τις επικείμενες Δημοτικές και Κοινοτικές εκλογές, σύμφωνα με τον Εκλογικό Νόμο, τα μόνα καθορισμένα σημεία με τα οποία μπορούν οι εκλογείς να ψηφίσουν είναι το σημείο "Χ", το "+" και το "ν", από τα οποία καλούνται να σημειώσουν ένα μέσα στο μεγάλο τετράγωνο που βρίσκεται κάτω από τη στήλη του συνδυασμού της εκλογής τους, για την εκλογή των Δημοτικών/Κοινοτικών Συμβούλων ή κάτω από το όνομα του υποψήφιου Δημάρχου/Κοινοτάρχη της εκλογής τους.

    Ο εκλογέας μπορεί, αν θέλει, να εκδηλώσει την προτίμησή του σε ορισμένο υποψήφιο ή ορισμένους υποψήφιους του κόμματος ή του συνδυασμού ανεξάρτητων ή συνασπισμού κομμάτων της εκλογής του, σημειώνοντας σταυρό ή σταυρούς προτίμησης μέσα στα μικρά τετραγωνάκια που βρίσκονται δίπλα από το όνομα τους, νοουμένου ότι αυτοί ανήκουν στο ίδιο κόμμα ή συνδυασμό ανεξαρτήτων ή συνασπισμό κομμάτων που επέλεξε να ψηφίσει.

    Οι σταυροί προτίμησης δεν πρέπει να είναι περισσότεροι από όσους προβλέπονται σε κάθε περίπτωση από το Νόμο. Στις Δημοτικές εκλογές ο εκλογέας δικαιούται να τοποθετήσει ένα σταυρό προτίμησης για κάθε τέσσερις Συμβούλους, ενώ στις Κοινοτικές εκλογές δικαιούται να τοποθετήσει ένα σταυρό προτίμησης για κάθε δύο Συμβούλους.

    Σε περίπτωση που οι εκλογείς σημειώσουν οποιοδήποτε άλλο σημείο ή αριθμό ή γράμμα, με το οποίο είναι δυνατό να εξακριβωθεί η ταυτότητα τους, το ψηφοδέλτιο θα είναι άκυρο, επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η Κεντρική Υπηρεσία Εκλογών.

    Επίσης ο εκλογέας, αφού πάρει τα ψηφοδέλτια του, θα πρέπει να αποσυρθεί στον ειδικό θάλαμο ψηφοφορίας, που βρίσκεται για το σκοπό αυτό μέσα σε κάθε Εκλογικό Κέντρο, και θα ψηφίσει μυστικά, πίσω από την κουρτίνα, σημειώνοντας με πέννα μπιρό, χρώματος μπλε ή μαύρου, ένα από τα πιο πάνω σημεία μέσα στο μεγάλο τετράγωνο που βρίσκεται στο κάτω μέρος του ψηφοδελτίου, ανάλογα με την προτίμησή του.

    Ολοι οι υποψήφιοι Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι, ανεξαρτήτως της σειράς που βρίσκονται στο ψηφοδέλτιο, χρειάζονται σταυρό προτίμησης και σε περίπτωση που ο εκλογέας αποφασίσει να τοποθετήσει σταυρό ή σταυρούς προτίμησης σε υποψήφιους του συνδυασμού της επιλογής του, θα πρέπει να έχει υπόψη του ότι τόσο ο πρώτος υποψήφιος όσο και οιοσδήποτε άλλος υποψήφιος που βρίσκεται σε οιαδήποτε άλλη σειρά της στήλης του συνδυασμού, χρειάζεται σταυρό προτίμησης.

    Εξάλλου οι πρόσφυγες εκλογείς των κατεχόμενων και ημικατεχόμενων Δήμων, ανεξάρτητα από τον τόπο της σημερινής διαμονής τους, έχουν υποχρέωση να ψηφίσουν στα ειδικά Εκλογικά Κέντρα της Επαρχίας τους που θα λειτουργήσουν για την εκλογή Δημάρχου και Μελών του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου, από τον οποίο προέρχονται. (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [07] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 12/12/2001
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7346          1,7450
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5505          1,5598
    Λίρα Αγγλίας                     1,0753          1,0817
    -----------------------------------------------------------------
    
    Τιμές των εθνικών νομισμάτων των χωρών της ΟΝΕ
    έναντι της Κυπριακής Λίρας με βάση τις
    αμετάκλητες ισοτιμίες τους
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δραχμή Ελλάδας                   591,0600        594,6100
    Εσκούδος Πορτογαλίας             347,7561        349,8411
    Λίρες Ιρλανδίας                    1,3661          1,3743
    Λιρέττα Iταλίας                3.358,6539      3.378,7912
    Μάρκο Γερμανίας                    3,3926          3,4129
    Μάρκα Φιλλανδίας                  10,3135         10,3753
    Πεσέτα Ισπανίας                  288,6132        290,3436
    Σελλίνι Αυστρίας                  23,8686         24,0117
    Φιορίνι Ολλανδίας                  3,8226          3,8455
    Φράγκο Βελγίου                    69,9736         70,3931
    Φράγκο Γαλλίας                    11,3782         11,4464
    Φράγκο Λουξεμβούργου              69,9736         70,3931
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [08] (K) Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος

    
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην
    Κύπρο στις 12/12/2001, ενδεικτικά οι ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    έναντι της Κυπριακής Λίρας διαμορφώθηκαν ως εξής:
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    Γεν Iαπωνίας               194,9235        196,4828
    Δολ. Αυστραλίας              2,9909          3,0148
    Δολ. Καναδά                  2,4269          2,4463
    Κορώνα Δανίας               12,9012         13,0044
    Κορώνα Νορβηγίας            13,8947         14,0058
    Κορώνα Σουηδίας             16,2852         16,4154
    Φράγκο Eλβετίας              2,5552          2,5756
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [09] (Κ) Δήμαρχος Αμμοχώστου - Τηλεγράφημα - Κλίντον

    Εκκληση προς τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και μέσω του στον Πρόεδρο και την κυβέρνηση των ΗΠΑ, στους Γερουσιαστές και μέλη του Κογκρέσου και σε όλο τον αμερικανικό λαό, όπως πράξουν αυτά που χρειάζονται να γίνουν ώστε να ζήσουν τα παιδιά της Κύπρου σε μια ειρηνική και ενωμένη Κύπρο, σύντομα μέσα στην ενωμένη Ευρώπη για ένα καλύτερο αύριο για μας και τα παιδιά μας, απηύθυνε ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Ανδρέας Πούγιουρος, σε τηλεγράφημα που απέστειλε σήμερα στον κ. Κλίντον.

    [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Λάκεν

    Ο χρόνος για να οδηγηθούμε σε λύση του Κυπριακού είναι πιεστικός, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, προσθέτοντας πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα πάει στις συνομιλίες για το Κυπριακό για να ασχοληθεί με την ουσία του προβλήματος και θα είναι έτοιμος να συζητήσει για τυχόν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης τα οποία να μπορέσουν να έχουν θετική επίπτωση πάνω στις συνομιλίες για το Κυπριακό.

    [11] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           138,15 (-0,04)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  5.777.233
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP 2.112.692    544,15 (-0,28)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    689.196    149,84 ( 0,03)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £    353.979    132,21 (-2,31)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £    159.390     56,84 (-0,33)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    502.232     57,38 (-0,47)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £    136.846    112,81 (-1,78)
    Εμπορικές Εταιρείες           £    116.443     35,40 (-0,62)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £    262.060     56,18 ( 0,55)
    Ετ. Πληροφορικής              £    101.577      9,36 (-2,80)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £  1.175.020     31,66 (-1,37)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £      1.107     28,78 ( 0,42)
    Ξενοδοχεία                    £    421.258     84,67 (-1,56)
    Αλλες Εταιρείες               £  1.443.408    156,95 (-1,70)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [12] (K) Πρέσβης ΗΠΑ - Ομιλία - Τρομοκρατία

    Την ανάγκη για συνεχή επαγρύπνηση στο μακρύ και δύσκολο πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας από όλα τα κράτη μέλη της συμμαχίας που δημιουργήθηκε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις κατά των ΗΠΑ, τόνισε ο Πρέσβης της χώρας στην Κύπρο Ντόναλντ Μπάντλερ, σημειώνοντας πως τα πολιτισμένα έθνη έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους σε μια εκστρατεία που θέλει να υπερασπιστεί τις αρχές της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της ελευθερίας.

    [13] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Ενταξιακές διαπραγματεύσεις

    Η Κύπρος ολοκλήρωσε σήμερα τις διαπραγματεύσεις σε ένα από τα δυσκολότερα κεφάλαια του κοινοτικού κεκτημένου, που είναι αυτό της Δικαιοσυνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, ενώ ανακοινώθηκε και τυπικά η ολοκλήρωση του κεφαλαίου για το Περιβάλλον.

    Με τα δύο αυτά κεφάλαια που ολοκλήρωσε επί βελγικής προεδρίας, η Κύπρος έχει φτάσει συνολικά τα 24 έναντι συνόλου 29 κεφαλαίων.

    [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέα άνοδο

    Χωρίς ουσιαστική μεταβολή παρέμεινε η χρηματιστηριακή αγορά στη σημερινή συνάντηση, παρά την άνοδο που παρουσίασε κατά το άνοιγμά της, σημειώνοντας αμελητέα πτώση της τάξης του 0,04%, κλείνοντας στις 138,15 μονάδες, ως αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχθηκαν οι περιφερειακοί τίτλοι. Ελαφρά μειωμένη παρουσιάστηκε η αξία των συναλλαγών, καθώς διαμορφώθηκε στα 5,7 εκατομμύρια λίρες.

    [15] (Κ) Υπ. Εσωτερικών - Υπουργική Σύνοδος - Πρόσφυγες

    Στη σταθερή προσήλωση της Κυπριακής Δημοκρατίας στις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων των προσφύγων, αναφέρθηκε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας της Συνόδου των κρατών που υπέγραψαν τη Συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες του 1951 και το Πρωτόκολλο του 1967, σημειώνοντας παράλληλα ότι "από την εμπειρία της Κύπρου στα θέματα ασύλου έχει διαφανεί ότι οι αριθμοί των αιτητών ασύλου αυξάνονται εντυπωσιακά".

    [16] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Τουρισμός

    Κατόπιν απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου ποσό 5,5 εκατομμυρίων λιρών θα διατεθεί για την απάλειψη του τέλους προσγείωσης των αεροσκαφών στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου από την ημέρα που η Βουλή των Αντιπροσώπων θα υιοθετήσει τη σχετική πρόταση μέχρι το τέλος Μαϊου 2002, αλλά και για την απάλειψη του φόρου επιβίβασης, ο οποίος ανέρχεται σήμερα σε 8 λίρες ανά κεφαλή, για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο.

    [17] (Κ) ΥΠΕΞ - Διακυβερνητική Διάσκεψη

    Αναμένουμε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Λάκεν θα δώσει την αναγκαία καθοδήγηση για επιτυχή και έγκαιρη ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων βάσει των εισηγήσεων που περιλαμβάνονται στο έγγραφο στρατηγικής της Κομισόν, το οποίο δίνει νέα ώθηση στην ενταξιακή διαδικασία, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, στην ομιλία του στο πλαίσιο της όγδοης συνάντησης της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε σε υπουργικό επίπεδο.

    [18] (Κ) Ενωση Συντακτών Κύπρου - "Αβρούπα"

    Τη "νέα γκανγκστερική επιδρομή" οργάνων του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς εναντίον των γραφείων και των τυπογραφείων της τ/κ εφημερίδας "Αβρούπα" και την κατάσχεση όλου του εξοπλισμού της, στα πλαίσια ενός αδιάκοπου και αδίστακτου πολέμου για φίμωση και στραγγαλισμό της, κατήγγειλε η Ενωση Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) σε εκπρόσωπους των ΗΕ στην Κύπρο, στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων.

    [19] (Κ) Μάρω Βαρναβίδου - Αντιπρόεδρος Επιτροπής Ισότητας - ΣτΕ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 12 December 2001 - 19:49:20 UTC