Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 01-12-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Τ/κ Τύπος - Πρόεδρος Κληρίδης - Ντενκτάς - Δείπνο
  • [03] (Κ) ΠΕΟ - Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα
  • [04] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Πρόεδρος Κληρίδης - Ντενκτάς - Δείπνο

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το ανταποδοτικό δείπνο που παρέθεσε χθες βράδυ στην οικία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και τα θέματα που, σύμφωνα με πληροφορίες, τους απασχόλησαν είναι το θέμα που προβάλλει στα πρωτοσέλιδά του ο σημερινός κυπριακός Τύπος. Οι κυπριακές εφημερίδες προβάλλουν επίσης τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια του δείπνου και τις αντικατοχικές, φιλειρηνικές εκδηλώσεις, που έγιναν κατά τη διάρκεια του δείπνου.

    Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ολοταχώς για το κυρίως πιάτο", γράφει ότι μετά από το "ιστορικής σημασίας" δείπνο στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Ραούφ Ντενκτάς προχωρούν τώρα στο κυρίως πιάτο που δεν είναι άλλο από τις απευθείας συνομιλίες που θα αρχίσουν στις 16 Ιανουαρίου υπό την αιγίδα των ΗΕ. Αναφέρει επίσης ότι οι Ε/Κ επέδειξαν ωριμότητα και αίσθημα ευθύνης κατά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον κ. Ντενκτάς, "χωρίς να δημιουργηθεί καμία ουσιαστική εκτροπή". Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας είπε χθες πως το 2002 θα είναι ένα από τα κρισιμότερα και πιο αποφασιστικά έτη στην ιστορία του Κυπριακού.

    "Η Μάχη" στο βασικό θέμα με τίτλο "Αστυνομοκρατία", γράφει ότι με "σιδερόφρακτη πόλη" έμοιαζε χθες η Λευκωσία λόγω των δρακόντειων μέτρων που έλαβε χθες η Αστυνομία για προστασία του κ. Ντενκτάς κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις ελεύθερες περιοχές για το δείπνο που του παρέθεσε ο Πρόεδρος Κληρίδης. Αλλού γράφει ότι με συνθήματα υπέρ της ειρήνης και της επανένωσης της Κύπρου εκατοντάδες γυναίκες, άνδρες και παιδιά συγκεντρώθηκαν χθες στην Πλατεία Ελευθέριας, στη λεωφόρο Μακαρίου και στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας και διατράνωσαν την επιθυμία τους για επίτευξη λύσης, κρατώντας πανό στα οποία αναγράφονταν συνθήματα όπως "Επανένωση του λαού και του τόπου μας", "Αυτή η χώρα είναι δική μας".

    Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα με τίτλο "Καλύπτουν επωνύμους", γράφει ότι σοβαρά ερωτηματικά δημιουργεί ο τρόπος χειρισμού της υπόθεσης κλοπής ηλεκτρικού ρεύματος, "τα οποία προκύπτουν κυρίως από τις επίμονες πληροφορίες των τελευταίων ημερών ότι επιχειρείται κουκούλωμα της υπόθεσης, ούτως ώστε να αποτραπεί και η δημοσιοποίηση των ονομάτων των ιδιοκτητών των υποστατικών στα οποία υπήρξε κλοπή". Αλλού, επικαλούμενος έγκυρη κυβερνητική πηγή, ο "Π" γράφει ότι στο χθεσινό δείπνο του Προέδρου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη φαίνεται να υπήρξε κάποια κατάληξη η συζήτηση του θέματος των αγνοουμένων, αποφεύγοντας ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

    "Η Σημερινή" στο πρωτοσέλιδο θέμα με τίτλο "Αρχίζουν τα δύσκολα", γράφει ότι μετά το δείπνο Κληρίδη - Ντενκτάς χθες βράδυ στην ελεύθερη Λευκωσία, ακολουθούν, ενόψει των απευθείας συνομιλιών της 16ης Ιανουαρίου, τα μαγειρέματα για τη λύση που προκαλούν ανησυχίες στην πολιτική μας ηγεσία. Σε άλλο δημοσίευμα αναφέρει ότι οι συγγενείς των αγνοουμένων θέλησαν χθες βράδυ "να αγγίξουν και να μαλακώσουν" την καρδιά του Τ/Κ ηγέτη για να τον πείσουν να δείξει κατανόηση στη συγκλονιστική τραγωδία τους, αλλά δεν τα κατάφεραν. Γράφει επίσης ότι τα όργανα της τάξης δεν τους επέτρεψαν να προσεγγίσουν την προεδρική κατοικία, για λόγους ασφαλείας.

    "Ο Φιλελεύθερος" στο βασικό θέμα με τίτλο "Χαμόγελα χωρίς μετακίνηση", γράφει ότι υπό τη βαριά σκιά των νέων απειλών που εκτόξευσε από τα κατεχόμενα για τη δημιουργία κρίσης, για την Τουρκία που δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τα δικαιώματα της και δεν μπλοφάρει, πέρασε στις ελεύθερες περιοχές ο Ραούφ Ντενκτάς. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης επανατόνισε χθες ότι η κυπριακή νομοθεσία δεν απαγορεύει το εμπόριο με τα κατεχόμενα και σε επιστολή του σε εννέα προσφυγικά σωματεία στέλλει το μήνυμα πως η "βάναυση επίθεση που δέχθηκε δεν πρόκειται να τον κάμψει", όπως γράφει η εφημερίδα.

    "Η Χαραυγή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Καλό το δείπνο αλλά...", γράφει ότι δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, εκδηλώσεις με πολιτικά μηνύματα εναντίον της κατοχής, για ειρηνική συνύπαρξη Ε/Κ και Τ/Κ καθώς και για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων ήταν το σκηνικό μέσα στο οποίο δόθηκε χθες βράδυ το ανταποδοτικό δείπνο του Προέδρου Κληρίδη στον κατοχικό ηγέτη. Αλλού γράφει ότι ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Παναγιώτης Μπεγλίτης σε συνέντευξή του στη "Χ" είπε πως η ε/κ πλευρά πρέπει να αξιοποιήσει με δικές της πρωτοβουλίες τη δυναμική που δημιουργείται και να περιορίσει το περιθώριο τακτικών ελιγμών και το ροκάνισμα του χρόνου, στο οποίο ενδεχομένως στοχεύει ο κ. Ντενκτάς.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Sunday Mail" με τίτλο "Καλωσόρισες κ. Ντενκτάς" γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Τ/Κ ηγέτης "έγραψε ιστορία, περνώντας χθες την πράσινη γραμμή για πρώτη φορά από το 1974". Αναφέρει ακόμη ότι ο κ. Ντενκτάς εισήλθε στις ελεύθερες περιοχές από το αεροδρόμιο Λευκωσίας, ενώ μετά το δείπνο δεν έγιναν δηλώσεις. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι λειτουργοί του Σταθμού Αφαλάτωσης της Δεκέλειας διέψευσαν χθες πληροφορίες ότι προβλήματα στον τεράστιο υποθαλάσσιο αγωγό παροχής νερού μείωσαν την απόδοση της μονάδας ή προκάλεσαν επιπλέον προβλήματα.

    [02] (Κ) Τ/κ Τύπος - Πρόεδρος Κληρίδης - Ντενκτάς - Δείπνο

    Το ανταποδοτικό δείπνο που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, κυριαρχεί σήμερα στα πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα του τ/κ Τύπου. Ειδική αναφορά γίνεται στα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που λήφθηκαν από την κυπριακή Αστυνομία, ενώ αναφέρεται ότι το μενού δεν ήταν τόσο πλούσιο όσο αυτό της 5ης Δεκεμβρίου, κατά το δείπνο που παρέθεσε ο Τ/Κ ηγέτης στον Πρόεδρο Κληρίδη στην οικία του στα κατεχόμενα.

    [03] (Κ) ΠΕΟ - Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα

    Την ελπίδα ότι η νέα προσπάθεια για συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού που θα αρχίσει μέσα στο 2002 θα είναι διάλογος ουσίας βασισμένος πάνω στις αρχές και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, εκφράζει στο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα της η Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία (ΠΕΟ), η οποία διαβεβαιώνει τον κυπριακό λαό ότι θα συνεχίσει να δίνει τη δική της συμβολή στην προσπάθεια για μια ειρηνική λύση στο κυπριακό πρόβλημα.

    [04] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Πρόεδρος Κληρίδης - Ντενκτάς - Δείπνο

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας χαρακτήρισε σήμερα τις συναντήσεις, όπως τα δύο δείπνα, που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ως "συναντήσεις που προετοιμάζουν το κλίμα για ένα σοβαρό διάλογο" και εξέφρασε την πεποίθηση ότι στις απευθείας συνομιλίες που αρχίζουν στις 16 Ιανουαρίου, "θα έχουμε ουσία, πέρα από τα θέματα δημοσίων σχέσεων".

    Ο κ. Χριστόφιας πρόσθεσε ότι η χθεσινή συνάντηση "κύλησε ομαλά" και επανέλαβε "το δικαίωμα και οργανωμένων οργανώσεων και απλών ανθρώπων να εκφράζουν ειρηνικά και πολιτισμένα τις απόψεις και τις θέσεις τους".


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 30 December 2001 - 18:49:07 UTC