Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-01-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Βλόσοβιτς - Δήλωση - Αγνοούμενοι
  • [03] (Κ) Νίκος Θεοδοσίου - Αγνοούμενοι - Δηλώσεις

  • [01] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι δύο χθεσινές συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και η απόφασή τους για κατάθεση εγγράφων αναφορικά με τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να γίνουν για την επίλυση του ανθρωπιστικού θέματος των αγνοουμένων είναι το κύριο θέμα της σημερινής ειδησεογραφίας. Ο Τύπος προβάλλει επίσης την εκλογή αντιδημάρχων στους Δήμους Λακατάμιας και Αραδίππου, τις δηλώσεις του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Νίκου Αναστασιάδη για τους εγκλωβισμένους και την εγκαθίδρυση κοινής επιτροπής μεταξύ του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών (ΚΙΣΟΣ) και του τ/κ Κινήματος Πατριωτικής Ενότητας.

    Η "Αλήθεια" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Ανταλλαγή εγγράφων με εισηγήσεις" γράφει ότι έγγραφα με εισηγήσεις για τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να γίνουν για την επίλυση του θέματος των αγνοουμένων θα ανταλλάξουν την ερχόμενη Δευτέρα ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντενκτάς, είτε, όπως είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, μέσω του Ζπίγκνιεφ Βλόσοβιτς, Αναπληρωτή Ειδικού Αντιπρόσωπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, είτε σε νέα συνάντησή τους, σύμφωνα με τον Ντενκτάς. Αλλού γράφει ότι η τριμερής συνεργασία των δημοτικών εκλογών υπέστη "νέα πλήγματα" κατά τη διάρκεια της εκλογής των αντιδημάρχων στους Δήμους Λακατάμιας και Αραδίππου.

    Ο "Πολίτης" στο κύριο του θέμα με τίτλο "Πρακτικά μέτρα για αγνοούμενους" γράφει ότι νέο έγγραφο το οποίο δεν αναιρεί τη συμφωνία του 1997, συμφώνησαν να ετοιμάσουν οι Γλαύκος Κληρίδης και Ραούφ Ντενκτάς, ώστε να καταγραφούν πρακτικοί τρόποι για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ επέρριψε ευθύνες σε τεχνοκράτες για τη μη υλοποίηση των αποφάσεων που λήφθηκαν από την κυβέρνηση προς αντιμετώπιση των προβλημάτων των εγκλωβισμένων αλλά και των οικογενειών τους στις ελεύθερες περιοχές.

    "Η Σημερινή" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Εγγραφα αγνοουμένων" γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο κατοχικός ηγέτης θα ανταλλάξουν έγγραφα που θα αφορούν τους πρακτικούς τρόπους της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων. Προσθέτει ότι στόχος είναι η δημιουργία ενός κειμένου κοινών επί του θέματος θέσεων που θα δώσει, σύμφωνα με την Κυβέρνηση, μια νέα δυναμική. Αλλού γράφει ότι κάτω από το "άγρυπνο μάτι" της Βουλής βρίσκονται οι εργασίες για ανέγερση του νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας καθώς και οι διαδικασίες για την αγορά του απαραίτητου ιατρικού εξοπλισμού.

    "Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο του θέμα με τίτλο "Αρχισε αντίστροφη μέτρηση" γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Τ/Κ ηγέτης είχαν χθες δύο συναντήσεις με αποκλειστικό θέμα συζήτησης αυτό των αγνοουμένων, κατά τη διάρκεια των οποίων, συμφώνησαν όπως κατά το Σαββατοκύριακο συντάξει η κάθε πλευρά από ένα έγγραφο όπου θα καταγράφει τους πρακτικούς τρόπους με βάση τους οποίους θα προχωρήσουν στο θέμα των αγνοουμένων. Αλλού γράφει ότι τη μεγαλύτερη γεννητικότητα μεταξύ των 12 υποψηφίων χωρών έχει η Κύπρος σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ μετά τη Μάλτα έχει και το χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας.

    Η "Χαραυγή" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Συγκρατημένη Αισιοδοξία" γράφει ότι το ΑΚΕΛ αντιμετωπίζει με συγκρατημένη αισιοδοξία τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ παράλληλα απευθύνει έκκληση στο ΓΓ του ΟΗΕ, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, την ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα να διαδραματίσουν αποφασιστικό ρόλο για την επιτυχία των συνομιλιών. Αλλού γράφει ότι την εγκαθίδρυση κοινής επιτροπής μεταξύ του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών (ΚΙΣΟΣ) και του τ/κ Κινήματος Πατριωτικής Ενότητας με στόχο την υποβοήθηση των προσπαθειών για λύση του Κυπριακού αποφάσισαν ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκης Ομήρου και ο ΓΓ του (ΚΠΕ) Ιζέτ Ιτζιάν.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Αγνοούμενοι : Τώρα συμφώνησαν για το επόμενο βήμα", γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Τ/Κ ηγέτης έκαναν χθες ένα βήμα μπροστά για την επίλυση του συνεχιζόμενου επί μακρόν θέματος των αγνοουμένων συμφωνώντας να ανταλλάξουν έγγραφα με εισηγήσεις για το τι θα περιλαμβάνει η τελική συμφωνία. Αλλού γράφει ότι το ποσό που οι Κύπριοι ξόδεψαν το 2001 με τη χρήση πιστωτικών καρτών αγγίζει σχεδόν το μισό δισεκατομμύριο λίρες και παρουσιάζει αύξηση 23% σε σχέση με το 2000.

    Το εβδομαδιαίο οικονομικό και πολιτικό φύλλο "Νέος Τύπος" στο κύριο του θέμα με τίτλο "Εξι μεγάλα στοιχήματα", γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης είναι αντιμέτωπος με έξι μεγάλα στοιχήματα τα οποία θα κριθούν μέσα σε αυτό το χρόνο και αφορούν το δημοσιονομικό έλλειμμα, τον πληθωρισμό, τη φορολογική μεταρρύθμιση, το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, τις τιμές των καυσίμων και το Χρηματιστήριο. Αλλού γράφει ότι οι επικεφαλής των εμπορικών τραπεζών στην Κύπρο εκτιμούν ότι νέα δεδομένα και κυρίως νέες ευκαιρίες θα φέρει μαζί της για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, η ένταξη της χώρας μας στην ΕΕ.

    Η εβδομαδιαία επιχειρηματική εφημερίδα "Οικονομική" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Σφίγγουν τα λουριά" γράφει ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έσφιξε τα λουριά στους χρηματιστές και παρουσιάζεται αποφασισμένη να υποχρεώσει όλους να συμμορφωθούν με τους κανονισμούς, διαφορετικά θα υποστούν τις συνέπειες. Αλλού γράφει ότι η νέα θυγατρική εταιρεία των Κυπριακών Αερογραμμών, η οποία θα έχει ως βάση της την Αθήνα, αναμένεται να λειτουργήσει στα μέσα του 2003 αφού μέχρι το τέλος του 2002 συμπληρωθεί η στελέχωσή της και εξασφαλιστεί η άδεια πτήσεων.

    Η δεκαπενθήμερη εφημερίδα "Αντίλογος" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Σε κλοιό η Τουρκία" προβάλλει συνέντευξη του Προέδρου του ΔΗΣΥ, ο οποίος εκτιμά ότι το παγκόσμιο σκηνικό όπως διαμορφώθηκε μετά την 11η Σεπτεμβρίου έχει αναπόφευκτα διαφοροποιήσει τις άμεσες διεθνείς προτεραιότητες των ΗΠΑ αλλά και των άλλων χωρών, προσθέτοντας ότι το Κυπριακό έχει, ωστόσο, αποκτήσει μια μόνιμη και ισχυρή δυναμική τα τελευταία χρόνια. Αλλού γράφει ότι ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος δήλωσε πως οι Ελληνες πέραν κάθε προσδοκίας, απορρόφησαν το ευρώ και έσπευσαν να απαλλαγούν από τις δραχμές.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΜΜ)

    [02] (Κ) Βλόσοβιτς - Δήλωση - Αγνοούμενοι

    Πολύ παραγωγικές, χαρακτήρισε ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ζπίγκνιεφ Βλόσοβιτς τις χθεσινές δύο συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για το θέμα των αγνοουμένων.

    [03] (Κ) Νίκος Θεοδοσίου - Αγνοούμενοι - Δηλώσεις

    Την εκτίμηση ότι πιθανός καθορισμός χρονοδιαγράμματος για την υλοποίηση πρακτικών βημάτων προόδου αναφορικά με την επίλυση του ανθρωπιστικού ζητήματος των αγνοουμένων, θα αποτελέσει τη διαφορά από προηγούμενες συμφωνίες επί του θέματος, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Νίκος Θεοδοσίου, προσθέτοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα καταστεί δυσκολότερη η εγκατάλειψη της οποιασδήποτε συμφωνίας τυχόν επιτευχθεί.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 12 January 2002 - 18:49:05 UTC