Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-01-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Ντενκτάς - Συνομιλίες
  • [02] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Κύπελλο "Σαπόρτα" - Ηττα Κεραυνού
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Κύπρος - ΟΗΕ - Τουρκικά αεροσκάφη - Παραβιάσεις - Διαμαρτυρία
  • [05] (K) ΓΓ ΟΗΕ - Αυστριακή ΥΠΕΞ - Κυπριακό
  • [06] (K) Ανδρέας Μαυρομμάτης - Ιράκ - Επίσκεψη
  • [07] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Ρώσος Πρέσβης - Συνάντηση
  • [08] (Κ) Κύπρος - ΟΑΣΕ - Μικρά και ελαφρά όπλα
  • [09] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [10] Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [11] (Κ) ΥΠΕΞ - ΕΕ - Οργάνωση Ισλαμικής Διάσκεψης
  • [12] (K) Διαμαντοπούλου - Κυπριακό - ΕΕ
  • [13] (Κ) Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία - Γερμανία
  • [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Συνέχεια στην πτώση
  • [15] (Κ) Επιτροπή Προσφύγων - Κατεχόμενα - Πολιτιστικοί θησαυροί
  • [16] (Κ) Πολιτική Αεροπορία - Κίνηση αεροσκαφών - Μείωση
  • [17] (Κ) Υπουργείο Οικονομικών - ΦΠΑ
  • [18] (Κ) Κύπρος - Τουριστική κίνηση
  • [19] (Κ) Eurostat - ΠΑΕΠ - Τρίτη η Κύπρος
  • [20] (Κ) Σημίτης - Πρόντι - Κυπριακό
  • [21] (Κ) Σημίτης - Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Κύπρος - Τουρκία
  • [22] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τ/Κ ηγέτης - Συνάντηση
  • [23] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ντενκτάς - Λήξη συνάντησης
  • [24] (Κ) Κύπρος - EE - Διεύρυνση - Χρηματοδότηση

  • [01] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Ντενκτάς - Συνομιλίες

    Συνεχίζονται και σήμερα οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για το Κυπριακό, στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο και των συμβούλων τους.

    [02] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Κύπελλο "Σαπόρτα" - Ηττα Κεραυνού

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Πληροφορίες για τα συζητηθέντα κατά τις απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό, το σχέδιο της ΕΕ για οικονομική ενίσχυση της τ/κ κοινότητας σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, η παράδοση στον Πρόεδρο Κληρίδη του εγγράφου της τ/κ πλευράς για το θέμα των αγνοουμένων, οι πληροφορίες σε σχέση με έγγραφα των ομάδων επαναπροσέγγισης και το ενδιαφέρον από κολοσσούς των τηλεπικοινωνιών να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς που θα προκηρυχθούν για νέα δίκτυα τηλεφωνίας είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

    Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Στην ανάγκη θα καταργήσουν το απόρρητο" πως μπροστά στην έντονη αποδοκιμασία της Βουλής για την πολυσυζητημένη προτροπή του για "αυτοδιάλυση των Επιτροπών Ελέγχου και Οικονομικών" ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντης Αυξεντίου προχώρησε χθες σε ανάκληση της δήλωσης και σε απερίφραστη εκδήλωση σεβασμού και εμπιστοσύνης προς το Κοινοβούλιο. Αλλού σημειώνει πως σχέδιο οικονομικής ενίσχυσης της τουρκοκυπριακής κοινότητας ώστε να ανεβάσει το βιοτικό της επίπεδο στο ύψος αυτού των Ελληνοκυπρίων σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού πριν από την ένταξη έχει ετοιμάσει η ΕΕ.

    "Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Και η Αθήνα μας στερεί όπλα" αναφέρει πως σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας δυο μονάδες που έχουν να κάνουν με την παράκτια άμυνα και επρόκειτο να σταλούν από την Ελλάδα αποφασίσθηκε τελικά να μην έρθουν στην Κύπρο. Οπως σημειώνεται "το πιο ανησυχητικό είναι ότι η απόφαση αυτή λήφθηκε ύστερα από πιέσεις ευρωπαϊκής χώρας (όχι της Βρετανίας) προς την Αθήνα αυτή τη φορά". Σε άλλο θέμα γράφει πως στα χέρια του Προέδρου Κληρίδη βρίσκεται από προχθές το βράδυ το έγγραφο με τις απόψεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για το θέμα των αγνοουμένων. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε πως το έγγραφο θα μελετηθεί από τους αρμόδιους φορείς "και εν καιρώ θα επανέλθει η δική μας πλευρά".

    Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Οι τρεις στόχοι των Αμερικανών" ότι οι πιέσεις των Αμερικανών για την απομάκρυνση ή έστω αδρανοποίηση οπλικών συστημάτων της Εθνικής Φρουράς έχουν τρεις στόχους, τον πολιτικο-διπλωματικό που σχετίζεται με την εν εξελίξει διαδικασία των απευθείας συνομιλιών, αυτόν που περιέχει το στοιχείο της αποτροπής περαιτέρω ενίσχυσης της αμυντικής θωράκισης της Κύπρου και έναν τρίτο που έχει να κάνει με τη χώρα από την οποία η Κύπρος προμηθεύεται τα πλείστα των οπλικών της συστημάτων. Σε άλλο θέμα σημειώνεται πως πληθαίνουν οι μνηστήρες για την προεδρία του ΓεΣΥ καθώς η πρόνοια στη νομοθεσία για το Σχέδιο που καθορίζει ότι ο Πρόεδρός του διορίζεται από το Υπουργικό, μετά από προηγούμενη απόφαση της πλειοψηφίας των μελών της Βουλής "εξουδετερώνει την επιλογή του νυν Γενικού Διευθυντή Αντη Τρυφωνίδη για τη θέση αυτή".

    "Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Φασισμός μέσω ... Οσλο" σημειώνει πως "κράτος - παρακράτος ανάλογο του γερμανικού Τρίτου Ράιχ υιοθέτησαν οι επαναπροσεγγιστές του Οσλο" και πως "τρανή επιβεβαίωση των προθέσεών τους σε βάρος της ελευθερίας των πολιτών αποτελεί το κείμενο που ψήφισαν σχετικά με την ελευθερία έκφρασης των ΜΜΕ, των διανοουμένων και των οργανωμένων συνόλων". Σύμφωνα με την εφημερίδα το κείμενο πέρασε ως "επίσημη" κατάθεση θέσεων στα "ξένα μαγειρεία και τα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, όπου μεθοδεύεται η λύση του Κυπριακού, ερήμην του λαού και σημαντικής μερίδας της πολιτικής ηγεσίας". Αλλού γράφει πως εκατοντάδες ασθενείς που υποφέρουν από νευρομυϊκές παθήσεις περιμένουν μέχρι και επτά μήνες για να υποβληθούν σε ηλεκτρομυογράφημα.

    Ο "Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Συζητούν για την Προεδρία" γράφει ότι σαφώς συνομοσπονδιακές είναι οι προσεγγίσεις που καταθέτει στις απευθείας συνομιλίες ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις για διαφοροποίησή του. Σύμφωνα με πληροφορίες στις θέσεις αυτές ο κ. Ντενκτάς κάνει λόγο για "δύο ίσα κράτη που θα ιδρύσουν ένα νέο συνεταιρισμό". Αλλού γράφει ότι στα κατεχόμενα φθάνει σήμερα για παράνομη επίσκεψη ο αρχηγός του στρατού της Τουρκίας, στρατηγός Χιλμί Οσκιούκ, την ώρα που πραγματοποιούνται απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό και προγραμματισμένες επισκέψεις από την Ελλάδα, όπως αυτή του Υπουργού Αμυνας Γιάννου Παπαντωνίου αναβλήθηκαν.

    Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Αν ήσουν Πρόεδρος" γράφει ότι "ούτε ακόμη τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος δεν κατάφερε να πείσει ο Πρόεδρος Κληρίδης ότι δεν υπήρξαν αμερικανικές παραινέσεις για συγκεκριμένα οπλικά συστήματα, ενώ το όλο ζήτημα εξελίχθηκε σε μια δημόσια διαμάχη του Αντώνη Καρά με τον Υπουργό Αμυνας Σωκράτη Χάσικο". Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας υπέδειξε ότι οι αποφάσεις που θα παρθούν για το παρόν και το μέλλον της Κύπρου θα πρέπει να οδηγούν σε δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" με κύριο θέμα "Ξένοι οργανισμοί έχουν βλέψεις για την αγορά της κινητής τηλεφωνίας" γράφει ότι ξένες εταιρείες επιδεικνύουν ενδιαφέρον για την κυπριακή τηλεπικοινωνιακή αγορά, ενόψει της ελευθεροποίησης των τηλεπικοινωνιών. Ο Ρυθμιστής Τηλεπικοινωνιών Βάσος Πύργος ανέφερε ότι ο μεγαλύτερος οργανισμός στην Ευρώπη "Vodaphone" και ο ελληνικός "Cosmote" έχουν κάνει έρευνες για την πρόοδο της Κύπρου στο τομέα των τηλεπικοινωνιών. Αλλού αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Ομάδας για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργου Βασιλείου, ο οποίος ανέφερε ότι η Κύπρος θα έχει ολοκληρώσει μέχρι το τέλος του 2002 τις διαπραγματεύσεις της με την ΕΕ.

    Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Financial Mirror" με κύριο τίτλο "Σύγκλιση θέσεων στα φορολογικά" γράφει ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης αισιοδοξούν ότι το φορολογικό πακέτο που ετοιμάζουν θα γίνει σε σημαντικό βαθμό αποδεκτό από την κυβέρνηση, αφού αναιρεί τη μηδενική βάση προς όφελος τνω κρατικών ταμείων παρά την αύξηση των αντισταθμιστικών μέτρων που περιλαμβάνει. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ενδιαφέρον για υποβολή προσφοράς για το ρόλο του συμβούλου της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τα έργα συνεταιρισμού δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (PPP) επέδειξαν 12 κοινοπραξίες επενδυτικών τραπεζών, δικηγόρων και λογιστών.

    [04] (Κ) Κύπρος - ΟΗΕ - Τουρκικά αεροσκάφη - Παραβιάσεις - Διαμαρτυρία

    Τις μαζικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του FIR Λευκωσίας, που σημειώθηκαν στη διάρκεια του τριμήνου Οκτωβρίου Δεκεμβρίου 2001, από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη, καταγγέλλει με επιστολή του προς το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο επιτετραμμένος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη Γιώργος Κασουλίδης.

    [05] (K) ΓΓ ΟΗΕ - Αυστριακή ΥΠΕΞ - Κυπριακό

    Το κυπριακό πρόβλημα ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν χθες στη Βιέννη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με την Υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας Benita Ferrero-Waldner.

    [06] (K) Ανδρέας Μαυρομμάτης - Ιράκ - Επίσκεψη

    Επαφές με Υπουργούς της ιρακινής κυβέρνησης, υπεύθυνους για θέματα των αγνοουμένων, και ενδεχομένως και επίσκεψη σε μια τουλάχιστον φυλακή θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα της επίσκεψης του ειδικού εισηγητή της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνων για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράκ, Πρέσβη Ανδρέα Μαυρομμάτη, στο Ιράκ που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 10 - 15 Φεβρουαρίου.

    [07] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Ρώσος Πρέσβης - Συνάντηση

    Η ενταξιακή πορεία της Κύπρου επηρεάζει τις πολλές διμερείς συμφωνίες που έχουν συνάψει Κύπρος και Ρωσία, αλλά όλα τα προβλήματα μπορούν να λυθούν αν αντιμετωπιστούν έγκαιρα.

    [08] (Κ) Κύπρος - ΟΑΣΕ - Μικρά και ελαφρά όπλα

    Η Κύπρος θα λάβει μέρος στο εργαστήρι των χωρών - μελών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που πραγματοποιείται στις 4-5 Φεβρουαρίου στη Βιέννη και θα ασχοληθεί με την εφαρμογή του κειμένου του Οργανισμού για τα μικρά και ελαφρά όπλα, το οποίο υιοθετήθηκε από την Υπουργική Επιτροπή του ΟΑΣΕ το Νοέμβριο του 2000.

    [09] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           120,89 (-1,71)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  2.337.387
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP 1.298.534    495,27 (-2,06)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    738.585    137,14 (-1,74)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     74.956    113,47 (-2,23)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     11.080     44,84 (-1,15)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     37.709     52,73 (-2,42)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £    163.256     86,65 (-0,70)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     51.632     29,29 (-1,97)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     16.504     53,43 (-1,58)
    Ετ. Πληροφορικής              £     31.637      7,97 (-1,24)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    357.391     26,49 (-1,19)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £      2.209     23,90 ( 0,25)
    Ξενοδοχεία                    £    234.932     72,62 (-2,31)
    Αλλες Εταιρείες               £    431.747    128,71 (-1,37)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [10] Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 30/01/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7289          1,7392
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,4950          1,5039
    Λίρα Αγγλίας                     1,0562          1,0625
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     197,9189        199,5022
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,9522          2,9758
    Δολάριο Καναδά                     2,3718          2,3907
    Κορώνα Δανίας                     12,8232         12,9257
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,5526         13,6610
    Κορώνα Σουηδίας                   15,9298         16,0572
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5383          2,5586
    

    [11] (Κ) ΥΠΕΞ - ΕΕ - Οργάνωση Ισλαμικής Διάσκεψης

    Την αντίθεση της κυπριακής κυβέρνησης στο σύστημα της εκ περιτροπής προεδρίας στο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, επανέλαβε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ενώ σημείωσε ότι η οικονομική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς τις κατεχόμενες περιοχές θα δίδεται μέσω της κυβέρνησης του νέου κράτους, που θα προκύψει από τη λύση.

    [12] (K) Διαμαντοπούλου - Κυπριακό - ΕΕ

    Η κυπριακή κυβέρνηση "πρέπει να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες για την επίλυση του Κυπριακού και να μπορεί να αποδείξει ότι έκανε αυτό που ήταν δυνατό για να εξαντλήσει αυτές της τις δυνατότητες μέχρι το 2002", υποστήριξε η Ελληνίδα Κοινοτική Επίτροπος Αννα Διαμαντοπούλου, προσθέτοντας ότι η απόφαση για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ "θα ληφθεί όπως και για όλες τις χώρες με βάση την εκπλήρωση του κοινοτικού κεκτημένου".

    [13] (Κ) Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία - Γερμανία

    Τα τέσσερα μεγάλα κοινοβουλευτικά κόμματα της Κύπρου στηρίζουν τον Πρόεδρο Κληρίδη στις απευθείας συνομιλίες με τον Τ/Κ ηγέτη για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, η οποία πρέπει να είναι βιώσιμη, να βρίσκεται στα πλαίσια των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, των δύο διακοινοτικών Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου και να συνάδει με το κοινοτικό κεκτημένο, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος.

    [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Συνέχεια στην πτώση

    Το επίπεδο των 120 μονάδων άγγιξε στη σημερινή συνάντηση η χρηματιστηριακή αγορά, υπό το βάρος των πωλήσεων που εκδηλώθηκαν τόσο σε βαριά χαρτιά όσο και σε τίτλους της περιφέρειας, καταγράφοντας έτσι την τέταρτη κατά σειρά πτώση της. Ο Γενικός Δείκτης, καταγράφοντας σημαντικές απώλειες της τάξης του 1,71%, έκλεισε στις 120,89 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 2,3 εκατομμύρια λίρες.

    [15] (Κ) Επιτροπή Προσφύγων - Κατεχόμενα - Πολιτιστικοί θησαυροί

    Την ανησυχία τους εξέφρασαν σήμερα, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, βουλευτές μέλη της Επιτροπής, αλλά και εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας, της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Αποστόλου Ανδρέα και του Σωματείου "Ριζοκάρπασο" για την άσχημη κατάσταση ιστορικών και θρησκευτικών μνημείων στα κατεχόμενα και ιδιαίτερα της Μονής Αποστόλου Ανδρέα, τις παράνομες ανασκαφές στη Σαλαμίνα, την ανέγερση τεμενών και μιναρέδων στις κατεχόμενες περιοχές και τη φυγάδευση στο εξωτερικό εικόνων και άλλων πολιτιστικών θησαυρών, με την ανοχή ή/και τη συμμετοχή των κατοχικού καθεστώτος.

    [16] (Κ) Πολιτική Αεροπορία - Κίνηση αεροσκαφών - Μείωση

    Μείωση της αεροπορικής κίνησης, με εξαίρεση τη διακίνηση αεροσκαφών στον αερολιμένα Λάρνακας και τη διακίνηση φορτίων στον αερολιμένα Πάφου, σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του Νοέμβριου 2001 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας.

    [17] (Κ) Υπουργείο Οικονομικών - ΦΠΑ

    Ο περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) Νόμος και οι περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας Κανονισμοί του 2001, τίθενται από την 1η Φεβρουαρίου σε εφαρμογή, ύστερα από σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

    [18] (Κ) Κύπρος - Τουριστική κίνηση

    Ικανοποιητική ήταν η τουριστική κίνηση της Κύπρου το 2001, παρά τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου και την κρίση που επηρέασε την τουριστική κίνηση παγκοσμίως.

    [19] (Κ) Eurostat - ΠΑΕΠ - Τρίτη η Κύπρος

    Το τρίτο υψηλότερο περιφερειακό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν ανά κάτοικο με ποσοστό που ανέρχεται στο 85% του μέσου όρου της ΕΕ, διαθέτει η Κύπρος, σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της ΕΕ (Eurostat), αναφορικά με το Περιφερειακό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στα κράτη μέλη της ΕΕ και στις υποψήφιες για ένταξη χώρες, για το 1999.

    Οπως αναφέρει σημερινή επίσημη ανακοίνωση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, την πρώτη θέση κατέχει η Πράγα (Τσεχία) με 124% και τη δεύτερη η Μπρατισλάβα (Σλοβακία), με 95%. Σημειώνεται ότι στα στοιχεία αυτά, η Κύπρος θεωρήθηκε ως ενιαία περιφέρεια.

    [20] (Κ) Σημίτης - Πρόντι - Κυπριακό

    Η ενταξιακή διαπράγματευση της Κύπρου είναι κεντρικός μοχλός των εξελίξεων για την επίλυση του Κυπριακού και για το λόγο αυτό δεν πρέπει να υπάρξει καμία καθυστέρηση, ούτε αναβολή μέχρι την ένταξη.

    Αυτό υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Σημίτης, κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου, που παραχώρησε μαζί με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι.

    [21] (Κ) Σημίτης - Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Κύπρος - Τουρκία

    Ο ευρωπαϊκός δρόμος της Κύπρου, ανεξάρτητα από το πολιτικό πρόβλημα, αλλά και η προσπάθεια ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας είναι επιλογές σωστής στρατηγικής κατεύθυνσης και η ολοκλήρωσή τους θα δημιουργήσει μια νέα θετική πραγματικότητα για την περιοχή, αλλά και για την ΕΕ, είπε σήμερα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης.

    [22] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τ/Κ ηγέτης - Συνάντηση

    Πέρασε λίγο πριν τις 5 το απόγευμα στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, στην ελεγχόμενη από τα Ηνωμένα Εθνη ζώνη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, για την έκτη κατά σειρά συνάντηση του με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στα πλαίσια των απευθείας συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

    [23] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ντενκτάς - Λήξη συνάντησης

    Ολοκληρώθηκε στις 6.30 το απόγευμα η έκτη κατά σειρά συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών, υπό την αιγίδα των ΗΕ σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο παρά το αεροδρόμιο Λευκωσίας στην υπό τον έλεγχο των ΗΕ ουδέτερη ζώνη.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης, συνοδευόμενος από τους συμβούλους του και υπό την προστασία των αστυνομικών της προεδρικής φρουράς, εξήλθε στις 6.30 του χώρου του αεροδρομίου Λευκωσίας.

    [24] (Κ) Κύπρος - EE - Διεύρυνση - Χρηματοδότηση

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα διαθέσει για το βόρειο τμήμα της Κύπρου πιστώσεις ύψους 206 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια της τριετίας 2004-2006, με την προϋπόθεση ότι θα έχει επιλυθεί προηγουμένως το Κυπριακό. Η πρόβλεψη αυτή αναφέρεται σε ειδική παράγραφο για την Κύπρο, που υπάρχει στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Συμβούλιο Υπουργών για τη χρηματοδότηση της διεύρυνσης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 30 January 2002 - 18:49:25 UTC