Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-02-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) ΕΔΑΔ - Δολοφονία Ανταλί
  • [03] (Κ) Κατεχόμενα - "Υπουργός υγείας" - Βρετανία
  • [04] (Κ) Μπαχτσιελί - Κυπριακό
  • [05] (Κ) Ερτού - Κυπριακό
  • [06] (K) Tουρκική Εθνοσυνέλευση - Κωνσταντινούπολη - Φόρουμ
  • [07] Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [08] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [09] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακά κέρδη
  • [10] (K) ΔΗΣΥ - ΡΤΚ - Συνάντηση αντιπροσωπειών
  • [11] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τ/Κ ηγέτης - Συνάντηση
  • [12] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τ/Κ ηγέτης - Ολοκλήρωση συνάντησης
  • [13] (Κ) Εσθονοί βουλευτές - Επίσκεψη
  • [14] (K) Εκπρόσωπος - Κύπρος - Βρετανία - Κυπριακό - ΕΕ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό και πληροφορίες για τα θέματα που συζητούνται στις απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, η παρέμβαση της ΕΕ στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, η επίσκεψη του Αρχηγού των Τουρκικού Στρατού στα κατεχόμενα και η χθεσινή πυρκαγιά που ξέσπασε σε πολυκατοικία στο κέντρο της Λευκωσίας είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

    Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Γενικές αρχές στο συνταγματικό" γράφει ότι παρά το πλήθος των πληροφοριών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αλλά και τη συζήτηση που ξέσπασε άνευ λόγου για την εκ περιτροπής προεδρία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, οι "απευθείας συνομιλίες Κληρίδη Ντενκτάς δεν έχουν εισέλθει σε τέτοιες λεπτομέρειες και κυρίως δεν ασχολήθηκαν καν με την προεδρία". Αλλού γράφει ότι η αντιπολίτευση κατηγόρησε χθες την κυβέρνηση και ειδικότερα τον Γιώργο Βασιλείου για "βιασύνη να δεσμεύσουν την Κύπρο ακόμα και για μη δεσμευτικές νομοθεσίες της ΕΕ".

    "Η Μάχη" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Καθαίρεση πριν την προαγωγή" γράφει ότι ενώ θα προήγαγε μετά θάνατο σε αντιστράτηγο τον Υπαρχηγό της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας ανακοίνωσε χθες ότι "η μεταθανάτια προαγωγή δεν μπορεί να γίνει, γιατί κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις". Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε χθες ότι η επίσκεψη του Αρχηγού του Τουρκικού Στρατού Χιλμί Οζκιόκ αυτήν την περίοδο "δεν είναι κάτι το υποβοηθητικό και εποικοδομητικό για τη διαδικασία των συνομιλιών και για το καλό κλίμα, το οποίο πρέπει να υπάρχει αυτήν την περίοδο".

    Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα που στεγάζεται κάτω από τον τίτλο "Ιδιώτες στήνουν σταθεροποιητικό" αναφέρεται στη σύσταση σταθεροποιητικού Ταμείου στη χρηματιστηριακή αγορά, την οποία προωθούν πέντε εκ των μεγαλύτερων χρηματοοικονομικών οργανισμών του τόπου. Αλλού γράφει ότι ο πρώτος Πρέσβης της Ισπανίας με έδρα την Κύπρο Ιγκάθιο Γκαρθία Βελντεκάσας διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Κληρίδη ότι χώρα του, η οποία προεδρεύει της ΕΕ, "θα πράξει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να δώσει μια αποφασιστική ώθηση στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου".

    "Η Σημερινή" το κύριο θέμα, κάτω από τον τίτλο "Πύρινη λαίλαπα", αναφέρεται στη φωτιά που ξέσπασε χθες σε πολυκατοικία στο κέντρο της Λευκωσίας και γράφει ότι "η έγκαιρη παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και η πεισματική μάχη που έδωσαν 45 πυροσβέστες, απέτρεψαν την απώλεια ζωών και επέκταση της φωτιάς σε παρακείμενα κτίρια". Αλλού γράφει ότι τη "μη δημοσιοποίηση ευαίσθητων θεμάτων που αφορούν την άμυνα", αποφάσισε χθες η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Αμυνας μετά την ενημέρωση που έτυχε από τον Υπουργό Αμυνας Σωκράτη Χάσικο και το σάλο που δημιουργήθηκε για το θέμα της φημολογούμενης απόσυρσης οπλικών συστημάτων, λόγω πιέσεων ξένων κυβερνήσεων.

    "Ο Φιλελεύθερος" με τίτλο "ΕΕ: Προς άμεση παρέμβαση" γράφει στο κύριο θέμα ότι ενώ το πρώτο βήμα της ΕΕ για το Κυπριακό "ήταν η οικονομική ενίσχυση της λύσης", το δεύτερο και σημαντικότερο αναμένεται ότι θα είναι η άμεση παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, μία παρέμβαση που "θα έχει στόχο το πολιτικό ξεκαθάρισμα των στοιχείων, τα οποία συνιστούν το πλαίσιο λύσης". Σε άλλη είδηση γράφει ότι η ΠΑΣΥΔΥ αποφάσισε ομόφωνα να εισηγηθεί προς τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου την έγκριση της κυβερνητικής πρότασης για το ενιαίο κρατικό μισθολόγιο, "παρά το ότι "αρκετές πρόνοιες της πρότασης δεν ικανοποιούν".

    Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Κινδύνευσαν ζωές" αναφέρεται στα έξι άτομα, τα οποία κινδύνευσαν όταν εγκλωβίστηκαν μέσα στις πύρινες φλόγες που τύλιξαν πολυκατοικία στην καρδιά της Λευκωσίας. Υστερα από υπεράνθρωπες προσπάθειες η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία έσπευσε στη σκηνή λίγα λεπτά μετά την πυρκαγιά, κατάφερε να τα απεγκλωβίσει. Αλλού γράφει ότι ολοκληρώθηκε στις απευθείας συνομιλίες η συζήτηση για τις συνταγματικές πτυχές και τις εξουσίες της κεντρικής κυβέρνησης και των περιφερειών.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο θέμα κάτω από τον τίτλο "Υπόθεση αμελείας: Επρεπε οι λειτουργοί του Τμήματος Ευημερίας να δράσουν νωρίτερα;" ότι την ώρα που η κυβέρνηση διέταξε έρευνα για τα πέντε παιδιά που αφέθηκαν χωρίς τροφή για πέντε ημέρες, "οι λειτουργοί υπερασπίστηκαν τους χειρισμούς τους για την υπόθεση". Αλλού γράφει ότι η Κύπρος τις προσεχείς εβδομάδες θα χαλαρώσει τους περιορισμούς της για το ξένο συνάλλαγμα και θα επιτρέψει στους κάτοικους του νησιού να έχουν καταθέσεις σε άλλες χώρες, ένα μέτρο που αποτελεί μέρος της εναρμόνισης με το κοινοτικό κεκτημένο.

    Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη "The Cyprus Weekly" γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Το κατοχικό καθεστώς δολοφόνησε τον Ανταλί" ότι Βρετανός δικηγόρος δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι έπρεπε να "εξαχθεί το συμπέρασμα" ότι ο δημοσιογράφος Κουτλού Ανταλί "δολοφονήθηκε εκ μέρους του ελεγχόμενου από την Τουρκία καθεστώτος στη βόρεια Κύπρο". Αλλού γράφει ότι το πόρισμα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων που συζήτησε το θέμα των παράνομων εκσκαφών στην κατεχόμενη Σαλαμίνα, είναι ότι "παρά τα μέτρα που λήφθηκαν για την προστασία της κυπριακής πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα, το μόνα αποτελέσματα μέχρι τώρα ήταν διακηρύξεις και ψηφίσματα που παραγνωρίζονται από την Τουρκία".

    Η εβδομαδιαία "Η Κύπρος σήμερα" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ισραήλ -Τουρκία ελέγχουν τους εξοπλισμούς" γράφει ότι οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ και της Τουρκίας σε πλήρη συνεργασία, κατάφεραν να συλλέξουν σημαντικές πληροφορίες για τις ανάγκες της Εθνικής Φρουράς σε στρατιωτικό υλικό και με αυτό τον τρόπο έδωσαν "χέρι βοήθειας" σε ισραηλινών συμφερόντων εταιρείες τεχνολογικού εξοπλισμού. Αλλού γράφει ότι οι Αμερικάνοι ουδέποτε θορυβήθηκαν ή άσκησαν πιέσεις στην κυπριακή κυβέρνηση για την παρουσία στην Κύπρο των επιθετικών ρωσικών ελικοπτέρων ΜΙ35 διότι ήσαν γνώστες της κάθε λεπτομέρειας της καθόδου και ικανότητας των ελικοπτέρων.

    [02] (Κ) ΕΔΑΔ - Δολοφονία Ανταλί

    Η τ/κ εφημερίδα "Αφρίκα" γράφει ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) έκανε δεκτή την αίτηση της συζύγου του Κουτλού Ανταλί, ο οποίος δολοφονήθηκε τον Ιούλιο του 1996.

    Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, σε προσεχή του συνεδρίαση το ΕΔΑΔ θα ασχοληθεί με τις λεπτομέρειες της δολοφονίας.

    [03] (Κ) Κατεχόμενα - "Υπουργός υγείας" - Βρετανία

    Στη Βρετανία μεταβαίνει ο λεγόμενος "υπουργός υγείας" του ψευδοκράτους Μουσταφά Αραπατσίογλου για να συζητήσει θέματα που αφορούν τα νοσήλεια των Τ/Κ που μεταβαίνουν στη χώρα αυτή για ιατρική περίθαλψη.

    Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο κ. Αραπατσίογλου θα επιστρέψει στα κατεχόμενα στις 6 Φεβρουαρίου.

    [04] (Κ) Μπαχτσιελί - Κυπριακό

    Ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και Αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσιελί δήλωσε ότι απαιτείται η άρση του λεγόμενου "εμπάργκο" για τα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο κ. Μπαχτσιελί είπε επίσης ότι επιθυμεί μια μόνιμη και δίκαιη λύση στο Κυπριακό προκειμένου η Κύπρος να μετατραπεί σε νησί ειρήνης σταθερότητας.

    [05] (Κ) Ερτού - Κυπριακό

    Ο νέος λεγόμενος "αντιπρόσωπος" του ψευδοκράτους στην Ουάσινγκτον Οσμάν Ερτού σε επιστολή του στην εφημερίδα "Ουάσιγκτον Πόστ", γράφει ότι οι διαφορές στο πολιτικό πεδίο πρέπει να επιλύονται στην τράπεζα των συνομιλιών και αναφέρθηκε στις απευθείας συνομιλίες Κληρίδη Ντενκτάς.

    Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο κ. Ερτού είπε ότι διαφορές όπως αυτές στο Κυπριακό δεν είναι δυνατό να επιλυθούν ενώπιον δικαστηρίων ή από διεθνείς οργανισμούς και πλατφόρμες προπαγάνδας.

    [06] (K) Tουρκική Εθνοσυνέλευση - Κωνσταντινούπολη - Φόρουμ

    Ο βουλευτής του Ισλαμικού Κόμματος "Ευτυχία" Αχμέτ Σουνετζίογλου υπέβαλε ερώτηση στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση ζητώντας από τον Πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ να εξηγήσει στο Σώμα τους λόγους για τους οποίους "το ψευδοκράτος θα συμμετάσχει με το καθεστώς του παρατηρητή" στο Φόρουμ των Κρατών Μελών της ΕΕ και των υπό ένταξη χωρών με αυτό της Ισλαμικής Διάσκεψης, ενώ, όπως είπε, η Κυπριακή Δημοκρατία θα συμμετάσχει ως κράτος.

    [07] Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 01/02/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7295          1,7398
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,4870          1,4959
    Λίρα Αγγλίας                     1,0548          1,0611
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     199,0318        200,6240
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,9182          2,9415
    Δολάριο Καναδά                     2,3643          2,3832
    Κορώνα Δανίας                     12,8298         12,9324
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,5341         13,6423
    Κορώνα Σουηδίας                   15,8352         15,9618
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5503          2,5707
    

    [08] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           124,61 ( 0,21)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  2.747.476
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP 1.465.071    513,65 ( 0,81)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    414.746    141,87 ( 0,72)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £    112.362    116,57 (-0,90)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     16.183     45,78 ( 0,11)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    102.681     54,73 ( 0,98)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £    446.029     86,92 (-2,57)
    Εμπορικές Εταιρείες           £    116.785     30,12 ( 0,43)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      2.603     53,88 ( 0,79)
    Ετ. Πληροφορικής              £     71.311      8,03 (-2,07)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    409.858     27,39 ( 0,51)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        733     23,41 (-3,94)
    Ξενοδοχεία                    £    220.154     75,21 (-0,38)
    Αλλες Εταιρείες               £    533.992    132,50 (-0,41)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [09] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακά κέρδη

    Καθοριστικά για την τελική εικόνα της αγοράς αποδείχτηκαν τα τελευταία δευτερόλεπτα της σημερινής συνάντησης, όπου ο Γενικός Δείκτης κατέφερε να αναρριχηθεί σε θετικό έδαφος, υποδεχόμενος έτσι το μήνα Φεβρουάριο με οριακά κέρδη της τάξης του 0,21%. Ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος ενδοσυνεδριακά δέχθηκε πιέσεις κυρίως από μετοχές της περιφέρειας, έκλεισε τελικά στις 124,61 μονάδες. Μικρή μείωση, σε σχέση με χθες, παρουσίασε η αξία των συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε στα 2,7 εκατομμύρια λίρες.

    [10] (K) ΔΗΣΥ - ΡΤΚ - Συνάντηση αντιπροσωπειών

    ΔΗΣΥ και Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ) διαπιστώνουν ότι έχουν διαφορές επί πολλών θεμάτων στο Κυπριακό αλλά συμφωνούν στην ανάγκη ενός διαλόγου μεταξύ των κομμάτων, των δύο πλευρών στην Κύπρο, ώστε να υπάρξει αλληλοκατανόηση των θέσεών τους.

    [11] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τ/Κ ηγέτης - Συνάντηση

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης μετέβη στις 16:55 στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, που βρίσκεται εντός της ζώνης που ελέγχουν τα Ηνωμένα Εθνη, για συνάντηση με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    [12] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τ/Κ ηγέτης - Ολοκλήρωση συνάντησης

    Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

    [13] (Κ) Εσθονοί βουλευτές - Επίσκεψη

    Φθάνει αύριο στην Κύπρο αντιπροσωπεία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου της Εσθονίας, ύστερα από πρόσκληση της Βουλής των Αντιπροσώπων. Στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Andres Tarand και τα μέλη της Επιτροπής, Ulo Nugir και Sergei Ivanov.

    [14] (K) Εκπρόσωπος - Κύπρος - Βρετανία - Κυπριακό - ΕΕ

    Οι διμερείς σχέσεις Κύπρου-Βρετανίας έχουν εξελιχθεί από σχέσεις αντιπαράθεσης "σε στενές και φιλικές" και αναμένεται να αναπτυχθούν περαιτέρω όταν η Κύπρος καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εκτιμά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, ο οποίος χαρακτήρισε τη Βρετανία ως κράτος που έχει συμφέροντα στην Κύπρο αλλά και ειδικές ευθύνες.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 1 February 2002 - 18:49:13 UTC