Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-02-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) 75χρονα ΚΚΚ-ΑΚΕΛ - Παγκύπριο Συνέδριο

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι μέχρι σήμερα εξελίξεις στις απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό και οι θέσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, τα χρηματοδοτικά πακέτα της ΕΕ προς την Κύπρο εφόσον λυθεί το Κυπριακό, η συνέντευξη του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια για τις προεδρικές εκλογές, και τα αναμενόμενα σενάρια για ανασχηματισμό της κυβέρνησης είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών κυπριακών εφημερίδων.

    H "Aλήθεια" υπό τον τίτλο "Στα δύο το ΑΚΕΛ λόγω Τάσσου" γράφει ότι διαφορετικές εκτιμήσεις επικρατούν στο ΑΚΕΛ ως προς τα κριτήρια για την επιλογή του υποψηφίου ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2003. Μερίδα της κομματικής βάσης στέλνει το μήνυμα ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος δεν πείθει ότι θα εγγυηθεί ουσιαστική αλλαγή στη διακυβέρνηση, ενώ ομάδα στελεχών του κόμματος εκτιμά ότι το ΑΚΕΛ αργά ή γρήγορα θα υποχρεωθεί να συζητήσει και ενδεχομένως να αποδεχτεί τη λύση αυτή. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης σε συνεργασία με ξένους εμπειρογνώμονες προέβη σε μελέτες για το Κυπριακό.

    "Η Μάχη" υπό τον τίτλο "Νέα πνοή στην κυβέρνηση" γράφει ότι νέα ονόματα παίζουν στα σενάρια για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης που αναμένεται τους επόμενους μήνες. Χαρακτηριστικό των υπό μελέτη αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα είναι η ευρύτητα και η έκταση που θα δοθεί και το άνοιγμα του Προέδρου Κληρίδη σε χώρους πέραν του ΔΗΣΥ και των ΕΔΗ. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι "φορτισμένο" ήταν το κλίμα στη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, η οποία ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των αγνοουμένων. Στην συνεδρία οι συγγενείς εξέφρασαν φόβους για "θάψιμο" του θέματος των αγνοουμένων.

    Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Ολα τα λεφτά για τη λύση" γράφει ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει την Κύπρο με άλλα 600 εκ. ευρώ νοουμένου ότι το Κυπριακό θα επιλυθεί και σημειώνει ότι μετά τα πρώτα 206 εκ. ευρώ που θα πάρει αρχικά η Κύπρος το ποσό θα αυξηθεί στα 806 εκ. ευρώ. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρι τον Ιούνιο θα διαφανεί κατά πόσον υπάρχει πραγματική πολιτική βούληση εκ μέρους της τ/κ πλευράς για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, όπως όταν καλούσε σε διάλογο ουσίας.

    "Η Σημερινή" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Μαχαίρωσε το παιδί του" αναφέρεται σε οικογενειακή τραγωδία στη Λάρνακα, όπου 33χρονος πατέρας, που βρισκόταν σε έξαλλη κατάσταση γιατί μόλις πριν είχε απολυθεί από τη δουλειά του, μαχαίρωσε το 3χρονο κοριτσάκι του και μετά το μετέφερε ο ίδιος στο νοσοκομείο και ομολόγησε την πράξη του. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς μετά από τρεις εβδομάδες συνομιλιών απομακρύνεται αντί να συγκλίνει με τον έντιμο συμβιβασμό της διζωνικής ομοσπονδίας, την οποία υποστηρίζει ο ΟΗΕ, και μιλά για "δύο κράτη" και "τέσσερεις βουλές".

    "Ο Φιλελεύθερος" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Λύση σε τρεις φάσεις" αποκαλύπτει έγγραφο που έδωσε η τουρκική πλευρά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δύο εβδομάδες πριν την έναρξη των απευθείας συνομιλιών και το οποίο αναφέρεται σε 15 μέτρα αλληλοαναγνώρισης και συνομοσπονδιακές δομές. Το έγγραφο, σημειώνει ο "Φ", είναι το ίδιο με εκείνο που υπέβαλε ο Τ/Κ ηγέτης στο ΓΓ του ΟΗΕ τον Ιούνιο του 2000. Αλλού γράφει ότι η Τροχαία έχει επιλέξει ήδη 432 σημεία στις πόλεις και στους αυτοκινητόδρομους για να τοποθετήσει κάμερες για παρανομούντες οδηγούς.

    Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Ετσι θα νικήσουμε" προβάλλει συνέντευξη που παραχώρησε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ σχετικά με τις προεδρικές εκλογές, στην οποία υπογραμμίζει ότι μόνο με την πολιτική των συμμαχιών μπορεί να επέλθει η αλλαγή στη διακυβέρνηση του τόπου. Προβάλλει, επίσης, το σημερινό Παγκύπριο Συνέδριο για τα 75χρονα του ΚΚΚ-ΑΚΕΛ, καθώς και συνεντεύξεις από τέσσερεις βετεράνους του κόμματος, που δείχνουν ότι το ΚΚΚ-ΑΚΕΛ έγινε "το σημερινό μαζικό κόμμα των εργαζομένων, κόμμα δύναμης και επιρροής, και ευρείας αποδοχής από τον κυπριακό λαό".

    [02] (Κ) 75χρονα ΚΚΚ-ΑΚΕΛ - Παγκύπριο Συνέδριο

    Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας στο Συνέδριο προς τιμή των 75χρονων του ΚΚΚ-ΑΚΕΛ, τόνισε ότι έχουμε εισέλθει σε μια κρίσιμη φάση του Κυπριακού που ενδέχεται καθοριστική για την εξέλιξη του προβλήματος και το μέλλον αυτού του τόπου, προσθέτοντας ότι σε συνεργασία με την Ελλάδα "πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε διλήμματα και να πάρουμε αποφάσεις".


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 3 February 2002 - 18:49:04 UTC