Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-02-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Ποδόσφαιρο - Τουρνουά - Κύπρος - Τσεχία
  • [02] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ
  • [03] (Κ) Κύπρος - ΟΗΕ - Μέση Ανατολή - Συνάντηση
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) ΥΠΕΞ Ελλάδας - Κυπριακό - Ενταξη
  • [06] (Κ) ΥΠΕΞ - Ντενκτάς - Συνομιλίες
  • [07] (K) Βασιλείου - Κοινοτικοί αξιωματούχοι
  • [08] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Αθήνα
  • [09] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Λόρδος Χάνεϊ - Εκπρόσωπος
  • [10] (Κ) Γιώργος Κατηφόρης - Επίσκεψη
  • [11] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [12] (Κ) Τιμές Συναλλάματος έναντι κυπριακής Λίρας
  • [13] (Κ) Τούρκος ΥΠΕΞ - ΕΕ - ΙΔ - Συνέντευξη Τύπου
  • [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακά κέρδη
  • [15] (Κ) ΔΗΣΥ - Κίνημα Πατριωτικής Ενότητας - Συνάντηση
  • [16] (Κ) Πρόεδρος Ελ Σαλβαδόρ - Πρώτος Κύπριος Πρέσβης στη χώρα
  • [17] (Κ) ΥΠΕΞ - Επιστροφή - Δηλώσεις
  • [18] (Κ) Λόρδος Χάνεϊ - Αναχώρηση
  • [19] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Δηλώσεις Ντενκτάς
  • [20] (Κ) Αντιπροσωπεία ΑΚΕΛ - Ραμάλα - Επαφές
  • [21] (Κ) ΕΕ - Τουρκία - Φερχόιγκεν - Κυπριακό
  • [22] (Κ) Βρετανική εφημερίδα - Αλβαρο ντε Σότο
  • [23] (Κ) Βρετανία - Κυπριακό - Σεμινάριο

  • [01] (K) Ποδόσφαιρο - Τουρνουά - Κύπρος - Τσεχία

    Η Εθνική Ποδοσφαίρου Ανδρών της Τσεχίας θα είναι ο αντίπαλος της Εθνικής Κύπρου στον τελικό του 6ου διεθνούς τουρνουά ποδοσφαίρου εθνικών ομάδων της ΚΟΠ, ύστερα από τη χθεσινοβραδινή νίκη της με 2 0 επί της Εθνικής Ουγγαρίας σε αγώνα που διεξήχθη στο ΓΣΖ Λάρνακας.

    Ο τελικός Κύπρου Τσεχίας θα διεξαχθεί σήμερα στις 7 μμ στο ΓΣΠ στη Λευκωσία. Η Κύπρος είχε κερδίσει 4 - 2 στα πέναλτι την Ελβετία.

    Ουγγαρία και Ελβετία θα αγωνιστούν σήμερα στις 5 μμ στο Τσίρειο Στάδιο στη Λεμεσό για την τρίτη και τέταρτη θέση.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ

    Τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό συζητούν κατά τη διάρκεια προγεύματος εργασίας, που άρχισε στις 8 σήμερα το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο ειδικός αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ, ο οποίος έφθασε χθες το απόγευμα στην Κύπρο.

    Από κυπριακής πλευράς στο πρόγευμα εργασίας συμμετέχουν επίσης ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος.

    [03] (Κ) Κύπρος - ΟΗΕ - Μέση Ανατολή - Συνάντηση

    Η Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Αναφαίρετα Δικαιώματα των Παλαιστινίων αποφάσισε χθες ομόφωνα να διοργανώσει στην Κύπρο την προσεχή Διεθνή Συνάντηση των Ηνωμένων Εθνών για υποστήριξη της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, από τις 16-18 Απριλίου 2002. Θα ακολουθήσει στις 18 Απριλίου Συνάντηση Αλληλεγγύης των Μη-κυβερνητικών Οργανισμών προς τον Παλαιστινιακό Λαό.

    Τα θέματα που θα εξεταστούν είναι μεταξύ άλλων, οι διεθνείς προσπάθειες για αποσόβηση της κρίσης και για επανάληψη του ειρηνευτικού διαλόγου, η δημιουργία παλαιστινιακού κράτους και η ανάγκη άμεσου τερματισμού της ισραηλινής κατοχής, ο ρόλος της κοινωνίας των πολιτών στις ειρηνευτικές προσπάθειες, θέματα ασφάλειας και εφαρμογής της Τέταρτης Συνθήκης της Γενεύης.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό, τα τουρκικά τεχνάσματα και οι πιέσεις που ασκούνται από ξένους παράγοντες προς την ελληνική πλευρά, η χθεσινή επίσκεψη του Αμερικανού Πρέσβη Ντόναλντ Μπάντλερ στο Προεδρικό Μέγαρο, οι ευχαριστίες του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ προς τον κυπριακό λαό, το θέμα των διαγραφών φοιτητών του Πανεπιστημίου Κύπρου και η εισήγηση του Χωρεπισκόπου Αρσινόης Γεωργίου, για απαγόρευση της κλωνοποίησης, είναι μερικά από τα θέματα των σημερινών εφημερίδων της Λευκωσίας.

    Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Μήνυμα για λύση εντός του 2002" γράφει ότι ο Λόρδος Ντέιβιντ Χάνει, ενεργώντας ως κομιστής της θέσης και αντίληψης τόσο του Βρετανο-Αμερικανικού παράγοντα όσο και της ΕΕ, μεταφέρει τόσο στον Πρόεδρο Κληρίδη όσο και τον Ραούφ Ντενκτάς το μήνυμα ότι πρέπει εντός του 2002 να εξευρεθεί λύση του Κυπριακού. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στο αδιέξοδο στο οποίο κατέληξαν οι χθεσινοβραδινές διαβουλεύσεις μεταξύ εκπροσώπων των τυροκόμων και του Οργανισμού Κυπριακής Γαλακτοκομικής Βιομηχανίας προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή στο θέμα του καταμερισμού του αγελαδινού γάλακτος, με τους τυροκόμους αύριο Πέμπτη να προειδοποιούν ότι θα βάλουν "λουκέτο" στις βιομηχανίες τους και θα κατέλθουν σε απεργία.

    "Η Μάχη" υπό τον τίτλο "Αλωσε την Κωνσταντινούπολη" γράφει ότι παρά την προσπάθεια της Τουρκίας να αναβαθμίσει και να προβάλει την παρουσία του ψευδοκράτους στην Ευρω-Ισλαμική Διάσκεψη που συνέρχεται στην Κωνσταντινούπολη, όλα τα φώτα της δημοσιότητας στράφηκαν προς τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος δεν "προλαβαίνει" να κάνει δηλώσεις και να δίνει συνεντεύξεις σε Τούρκους δημοσιογράφους. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Χωρεπίσκοπος Αρσινόης Γεώργιος θα εισηγηθεί στην Ιερά Σύνοδο πλήρη απαγόρευση της κλωνοποίησης. Ο Χωρεπίσκοπος που ανέλαβε να ετοιμάσει μελέτη σχετικά με το θέμα και να το παρουσιάσει ενώπιον της Ιεράς Συνόδου σε δηλώσεις του στην εφημερίδα αναφέρει ότι η κλωνοποίηση δεν δείχνει τον πρέποντα σεβασμό προς τον άνθρωπο.

    Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα με τίτλο "Τεχνάσματα στο φόρουμ της Πόλης" γράφει ότι την ίδια στιγμή που η τουρκική πλευρά στο διεθνές φόρουμ της Κωνσταντινούπολης επιχειρούσε να μιμηθεί το παράδειγμα της αισώπειας αλεπούς και να κάνει "κρεμαστάρια" όσα δεν μπορούσε να φθάσει, Αθήνα και Λευκωσία, αποδείχθηκε ότι είχαν τα μάτια τους 14 και σταμάτησαν εν τη γενέσει της την προσπάθεια για αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Αλλού γράφει ότι "επαναπροσεγγιστικού χαρακτήρα" συνάντηση με τον Υφυπουργό Παρά τω Προέδρω Παντελή Κούρο είχε χθες ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο Ντόναλντ Μπάντλερ.

    "Η Σημερινή" στο κύριο θέμα με τίτλο "΄Γυμνό΄ το Πανεπιστήμιο" γράφει ότι "πολύ σοβαρή" εμπλοκή στη λειτουργία του Πανεπιστημίου Κύπρου προκλήθηκε χθες, με αφορμή την έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως Ηλιάνας Νικολάου για τις διαγραφές των φοιτητών, στην οποία σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένοι κανόνες του Πανεπιστημίου παρουσιάζουν "αδυναμίες λόγω νομικών κενών". Αλλού γράφει ότι με νέο ηλεκτρονικό πρόγραμμα πληροφορικής προμηθεύεται εντός δύο εβδομάδων η Διερευνητική Επιτροπή που συστάθηκε για να διερευνήσει το σκηνικό όπως αυτό διαμορφώθηκε στο ΧΑΚ κατά την περίοδο 1999 - 2000.

    "Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Εκβιάζουν με Κύπρο - Αιγαίο" γράφει ότι τέσσερις διαδικασίες οι οποίες βρίσκονται αυτή την περίοδο σε εξέλιξη Κυπριακό, ελλαδοτουρκικά, ένταξη στην ΕΕ και ευρωστρατός, δεν αποτελούν μεν ενιαίο πακέτο διαπραγμάτευσης πλην όμως χρησιμοποιούνται σαν μοχλοί πίεσης αλλά και διαμόρφωσης τακτικής στους χειρισμούς. Αλλού γράφει ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο Πάπας της Ρώμης, αλλά και ο νομπελίστας Δαλάι Λάμα θα βρίσκονται ζωντανά μέσω τηλεδιάσκεψης στις οθόνες της αίθουσας τελετών της Ιεράς Μονής Κύκκου στις 8 Μαρτίου 2002.

    Η "Χαραυγή" γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Ευχαριστώ το λαό της Κύπρου", ότι ο ηγέτης των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ, με δηλώσεις του σε δημοσιογράφο της εφημερίδας ο οποίος συνόδευσε προχθές το βράδυ αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ που τον επισκέφθηκε στο αρχηγείο του στη Ραμάλα, ευχαρίστησε τον κυπριακό λαό για τη συμπαράσταση που επιδεικνύει στους Παλαιστινίους. Αλλη είδηση είναι η έναρξη από σήμερα επ αόριστον απεργίας των ξυλουργών της Λευκωσίας και η προειδοποίηση από μέρους της συντεχνίας τους ότι η απεργία θα επεκταθεί σε όλες τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου, εάν δεν υπογράψει η εργοδοτική πλευρά τη συλλογική σύμβαση εργασίας.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα γράφει πως ξένες εταιρείες είναι έτοιμες να προσφέρουν στο κυπριακό κοινό, ακόμα και σε τρεις μήνες από σήμερα, υπερσύγχρονες δορυφορικές τηλεπικοινωνίες, όπως λέχθηκε στη χθεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπου όμως διατυπώθηκαν συγχρόνως ανησυχίες για το ενδεχόμενο εμφάνισης φαινομένων του τύπου "Ο Μεγάλος Αδελφός", με τις δυνατότητες των δορυφόρων να εντοπίζουν τους κατόχους και χρήστες κινητών τηλεφώνων από το σήμα που εκπέμπουν τα τηλέφωνά τους. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, από την Κωνσταντινούπολη όπου βρίσκεται, διέψευσε δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να αγοράσει 40 επιθετικά ελικόπτερα από τη Ρωσία.

    Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Financial Mirror" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Προς διάλυση η Deloitte", γράφει ότι η εταιρεία αυτή, που είναι ένας από τους κορυφαίους λογιστικούς και ελεγκτικούς οίκους, "οδηγείται σε διάσπαση στην Κύπρο, εν μέσω σημαντικών διαφορών πολιτικής που προέκυψαν ανάμεσα στους ανώτερους συνεταίρους της". Αλλη είδηση είναι ότι λιγοστεύουν τα χρηματιστηριακά γραφεία και, εκτός από αυτά που έχουν ήδη αναστείλει τις εργασίες τους, δύο ακόμα γραφεία παρουσιάζουν οικονομικά προβλήματα, ενώ και στον τομέα των τραπεζών, όπου δεν υπάρχουν προβλήματα ρευστότητας, παραμένει στο προσκήνιο η εκτίμηση για το ενδεχόμενο συνεργασίας μεταξύ τους.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΜΑΝ/ΝΜΑ/ΓΠ)

    [05] (Κ) ΥΠΕΞ Ελλάδας - Κυπριακό - Ενταξη

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου εκτιμά ότι αυτή η περίοδος, λόγω των συγκυριών που έχουν διαμορφωθεί, προσφέρει ίσως το καλύτερο δυνατό πλαίσιο για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, σημειώνοντας ότι η Τουρκία έχει να αντιμετωπίσει ένα δίλημμα, είτε να ενταχθεί η Κύπρος στην ΕΕ ενωμένη είτε χωρίς λύση.

    [06] (Κ) ΥΠΕΞ - Ντενκτάς - Συνομιλίες

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης θεωρεί ότι οι δημόσιες τοποθετήσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για τις συνομιλίες δεν υποβοηθούν το κλίμα των συνομιλιών και εξέφρασε απογοήτευση για τη δήλωση του κ. Ντενκτάς ότι δεν υπάρχει θεραπεία στο Κυπριακό.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών, σε δηλώσεις του στο περιθώριο της διμερούς συνάντησης ΕΕ-Ισλαμικής Διάσκεψης, που ολοκληρώνεται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι Ε/Κ και Τ/Κ μπορούν να ζήσουν ξανά μαζί δεδομένου ότι θα αποχωρήσουν από την Κύπρο τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα.

    [07] (K) Βασιλείου - Κοινοτικοί αξιωματούχοι

    Τα εναπομείναντα προς διαπραγμάτευση Κεφάλαια και τα επιμέρους αιτήματα της Κύπρου, έθεσε σε κοινοτικούς αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής της Κυπριακής αντιπροσωπείας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Γιώργος Βασιλείου.

    [08] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Αθήνα

    Ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος αναχώρησε σήμερα το πρωί για την Αθήνα.

    Στις 5 σήμερα το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή.

    Αύριο θα μιλήσει στη Σχολή Εθνικής Αμυνας και την Παρασκευή θα παραστεί στην παράδοση-παραλαβή καθηκόντων του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας. Στην τελετή θα παραστεί και ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, με τον οποίο ο κ. Χάσικος θα έχει συνάντηση.

    [09] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Λόρδος Χάνεϊ - Εκπρόσωπος

    Ανασκόπηση της μέχρι τώρα πορείας των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό και ανταλλαγή απόψεων έγινε κατά τη διάρκεια του προγεύματος εργασίας του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο της Βρετανίας Λόρδο Ντέιβιντ Χάνεϊ για το Κυπριακό, όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    [10] (Κ) Γιώργος Κατηφόρης - Επίσκεψη

    Επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει από τις 22 μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου ο Αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Κατηφόρης, με πρόσκληση του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών.

    [11] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           115,64 ( 0,36)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  1.705.053
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   905.686    477,65 ( 0,89)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    522.080    130,93 ( 1,17)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     88.760    105,64 ( 0,16)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     13.825     42,79 ( 0,85)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     42.252     53,49 (-0,37)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     79.583     80,17 ( 1,55)
    Εμπορικές Εταιρείες           £    111.046     28,86 ( 1,05)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      2.605     53,82 (-1,08)
    Ετ. Πληροφορικής              £     28.345      7,25 ( 1,12)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    145.101     25,10 (-0,36)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        627     23,63 (-1,62)
    Ξενοδοχεία                    £    116.487     70,46 (-0,28)
    Αλλες Εταιρείες               £    357.068    119,47 (-0,41)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [12] (Κ) Τιμές Συναλλάματος έναντι κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 13/02/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7302          1,7405
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5141          1,5231
    Λίρα Αγγλίας                     1,0566          1,0629
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     200,4758        202,0796
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,9808          3,0046
    Δολάριο Καναδά                     2,4087          2,4279
    Κορώνα Δανίας                     12,8370         12,9396
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,5201         13,6282
    Κορώνα Σουηδίας                   15,9476         16,0751
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5555          2,5759
    

    [13] (Κ) Τούρκος ΥΠΕΞ - ΕΕ - ΙΔ - Συνέντευξη Τύπου

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαϊλ Τζεμ, αποφεύγοντας οποιαδήποτε λεκτική αναφορά στην Κύπρο, είπε πως το μήνυμα που έστειλε το διήμερο κοινό φόρουμ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Ισλαμικής Διάσκεψης απευθύνεται σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές.

    [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακά κέρδη

    Καθοριστικά για την τελική εικόνα της αγοράς αποδείχτηκαν τα τελευταία λεπτά της σημερινής χρηματιστηριακής συνάντησης, όπου ο Γενικός Δείκτης κατέφερε να αναρριχηθεί σε θετικό έδαφος. Με κινητήριο μοχλό τους τραπεζικούς τίτλους, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 115,64 μονάδες, σημειώνοντας οριακά κέρδη σε ποσοστό 0,36%. Ιδιαίτερη συρρίκνωση υπέστη η αξία των συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε στα 1,7 εκατομμύρια λίρες.

    [15] (Κ) ΔΗΣΥ - Κίνημα Πατριωτικής Ενότητας - Συνάντηση

    Ο ΔΗΣΥ και το τ/κ Κίνημα Πατριωτικής Ενότητας αποφάσισαν σήμερα τη συνέχιση των επαφών τους "σε τακτό χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να παρακολουθούμε το διάλογο", ο οποίος διεξάγεται για επίλυση του Κυπριακού και "γενικότερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δύο κοινότητες", δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ενώ ο Πρόεδρος του τ/κ Κινήματος Ιζζέτ Ιζτζάν τόνισε ότι "θέλουμε η διαδικασία" για επίλυση του Κυπριακού να επιτύχει, έτσι ώστε η Κύπρος ενωμένη να ενταχθεί στην ΕΕ.

    [16] (Κ) Πρόεδρος Ελ Σαλβαδόρ - Πρώτος Κύπριος Πρέσβης στη χώρα

    Τη διαβεβαίωση ότι η χώρα του θα συνεχίσει να υποστηρίζει μια δίκαιη λύση του Κυπριακού που να είναι σύμφωνη με τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ καθώς και με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ Francisco Flores δεχόμενος τα διαπιστευτήρια του πρώτου Κύπριου Πρέσβη στη χώρα, Αντώνη Τουμαζή.

    [17] (Κ) ΥΠΕΞ - Επιστροφή - Δηλώσεις

    Εκκληση προς τον κυπριακό λαό "να συγκρατήσει τις προσδοκίες του και να είναι επιφυλακτικός" για την έκβαση των απευθείας συνομιλιών του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς απηύθυνε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει ότι προκαταλαμβάνουμε οτιδήποτε.

    [18] (Κ) Λόρδος Χάνεϊ - Αναχώρηση

    Αναχώρησε από την Κύπρο ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ.

    [19] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Δηλώσεις Ντενκτάς

    Με την παροιμία "φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης" απάντησε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος στους ισχυρισμούς του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για απόκτηση ρωσικών ελικοπτέρων από την Εθνική Φρουρά.

    [20] (Κ) Αντιπροσωπεία ΑΚΕΛ - Ραμάλα - Επαφές

    Παλαιστινιακές οργανώσεις διαβίβασαν, μέσω αντιπροσωπείας του ΑΚΕΛ, παράκληση για προώθηση της έκκλησης για αύξηση της βοήθειας που παρέχεται από την κυπριακή κυβέρνηση σε διάφορους τομείς.

    [21] (Κ) ΕΕ - Τουρκία - Φερχόιγκεν - Κυπριακό

    Το Κυπριακό θα απασχολήσει τις επαφές που θα έχει στην Αγκυρα ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, που αναμένεται στην Τουρκία στις 14 με 15 Φεβρουαρίου.

    [22] (Κ) Βρετανική εφημερίδα - Αλβαρο ντε Σότο

    Μάλλον αισιόδοξος παρουσιάσθηκε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο σε δηλώσεις στην απεσταλμένη της εφημερίδας Guardian στη Λευκωσία, Helena Smith.

    [23] (Κ) Βρετανία - Κυπριακό - Σεμινάριο

    Μιλώντας σε σεμινάριο για το Κυπριακό, που διοργάνωσε χθες βράδυ σε αίθουσα της βρετανικής Βουλής η Ευρωβουλευτής Βαρώνη Σάρα Λούντφορντ, o Λέοπολντ Μάουρερ, διαπραγματευτής της ΕΕ για την Κύπρο εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό θα οδηγήσουν σε εξεύρεση λύσης και σε ένα κράτος που θα αναλάβει τις υποχρεώσεις του ως μέλος της ΕΕ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 13 February 2002 - 18:50:09 UTC