Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-02-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό μετά το πέρας του πρώτου γύρου των απευθείας συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, οι διεργασίες των κομμάτων για τις προεδρικές εκλογές του 2003, οι πληροφορίες για "γαλλικό εμπάργκο" σε εκσυγχρονιστικά προγράμματα της Εθνικής Φρουράς, καθώς και η έκθεση του Συνταγματάρχη Αβραάμ Μαραγκού για τις καταγγελίες του ΑΚΕΛ για αναφώνηση από νεοσύλλεκτους στο ΚΕΝ Λάρνακας συνθημάτων υπέρ του Στρατηγού Γρίβα είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

    Η "Αλήθεια" στο κύριο της θέμα κάτω από τον τίτλο "Πλήρης αμερικανική κινητοποίηση" αναφέρει ότι οι Αμερικανοί, θέλοντας να αποδείξουν και στην πράξη ότι δεν πρόκειται να αφήσουν τη διαδικασία των απευθείας συνομιλιών που άρχισε στις 16 Ιανουαρίου να οδηγηθεί εύκολα σε αδιέξοδο, "άρχισαν να κινητοποιούνται συστηματικά σε διάφορα επίπεδα" με κύριους άξονες των προσπαθειών, τους Τόμας Γουέστον και Ντόναλντ Μπάνλτερ". Αλλού γράφει ότι ομάδες της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα "φέρονται να ετοιμάζουν κτυπήματα στην Κύπρο", ενώ στους πιθανούς στόχους τους αναφέρονται ευρωπαϊκές πόλεις όπως το Λονδίνο, το Βερολίνο και το Παρίσι.

    "Η Μάχη" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Οι εκλεκτοί του ΑΚΕΛ" αναφέρεται στις διεργασίες των κομμάτων για τις προεδρικές εκλογές και γράφει ότι "η αξιωματική αντιπολίτευση έχει έρθει σε κατ' αρχήν συμφωνία με μερίδα στελεχών του ΚΙΣΟΣ για δύο πρόσωπα", τους Μάριο Ηλιάδη και Ανδρέα Δημητρίου, αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης δήλωσε ότι χωρίς λύση του Κυπριακού και ιδιαίτερα με τις αξιώσεις του κ. Ντενκτάς "οποιαδήποτε προσπάθεια που ονομάζεται 'άρση του εμπάργκο' συνιστά αναγνώριση της άλλης πλευράς".

    Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο του θέμα υπό τον τίτλο "Γαλλικό Εμπάργκο" ότι η Γαλλία την τελευταία περίοδο "επιβάλλει μια μορφή εμπάργκο, το οποίο δημιουργεί προβλήματα στην περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της χώρας μας". Οπως γράφει ο "Π", "η γαλλική στάση έχει παγώσει συγκεκριμένα την υλοποίηση εξοπλιστικού προγράμματος απόκτησης, δύο πυραυλάκατων για τις ανάγκες του ναυτικού της ΕΦ". Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέας Μουσιούττας δήλωσε ότι το 15% του κυπριακού πληθυσμού είναι σήμερα 60 ετών, ενώ μέχρι το 2018 το ποσοστό αυτό θα φθάσει το 20%.

    "Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Απειλούν με επέμβαση" γράφει στο κύριο της θέμα ότι η Τουρκία "θεωρεί ότι έχει νόμιμο δικαίωμα επέμβασης, εάν η Κύπρος ενταχθεί στην ΕΕ, χωρίς τη δική της έγκριση, καθώς και αυτήν των Τ/Κ". Για το σκοπό αυτό, γράφει η εφημερίδα, η Αγκυρα επικαλείται και υιοθετεί τη γνωμάτευση του Βρετανού καθηγητή διεθνούς δικαίου Μέντελσον, η οποία έχει δημοσιοποιηθεί ήδη ως έγγραφο των ΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ προσφάτως κατετέθη στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Αλλού γράφει ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης τόνισε ότι "δεν υπάρχει τρόπος να αφαιρεθούν τα δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων, απλώς και μόνο διότι δεν ψηφίζεται ο προϋπολογισμός του κράτους".

    "Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο του θέμα υπό τον τίτλο "ΟΗΕ: Χρυσή τομή στο εδαφικό" ότι οι τεχνοκράτες της ομάδας του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο "έχουν επεξεργασθεί τη 'χρυσή τομή' στο εδαφικό, χωρίς στα περισσότερα σενάρια που έχουν διαμορφώσει να χαράσσουν κατ' ανάγκη τη μέση απόσταση μεταξύ των θέσεων του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς". Αλλού γράφει ότι ο Βρετανός καθηγητής Γουίλιαμ Γουάλας σε έκθεσή του στο Ευρωκοινοβούλιο ανέφερε ότι "η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ως μοιρασμένο κράτος διακινδυνεύει κρίση στο νησί και μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, η οποία μπορεί να καταστρέψει την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο".

    Η "Χαραυγή" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Νομικά Διάτρητο" γράφει ότι "διάτρητη από νομικής πλευράς" είναι η έκθεση Μαραγκού για τις καταγγελίες του ΑΚΕΛ για αναφώνηση συνθημάτων από νεοσύλλεκτους υπέρ του Στρατηγού Γρίβα στο ΚΕΝ Λάρνακας, αφού "όχι μόνο δεν ακολουθήθηκαν οι ενδεδειγμένες διαδικασίες, αλλά ο ερευνών λειτουργός προέβη σε καταγγελίες για τις οποίες δεν είχε καμία νομική δυνατότητα". Αλλού γράφει ότι σε έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ αναφέρεται ότι η Γενική Συνέλευση των ΗΕ στις 15 Ιουνίου 2000 "ενέκρινε το ακαθάριστο ποσό των 43.422.065 δολαρίων" για συντήρηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, το ένα τρίτο του οποίου "κατέβαλε εθελοντικά η κυπριακή κυβέρνηση ενώ η κυβέρνηση της Ελλάδας πλήρωσε το ποσό των 6.500.000 δολαρίων".


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 24 February 2002 - 20:49:03 UTC