Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-03-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Κύπελλο ΟΥΕΦΑ: ΧΑΠΟΕΛ - Μίλαν - Μέτρα ασφάλειας
  • [02] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ντενκτάς - Συνάντηση
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (K) Σπύρος Κυπριανού - Ιατρικό ανακοινωθέν
  • [05] (Κ) Χριστόφιας - Αναστασιάδης - Παπαδόπουλος - Κυπριακό
  • [06] (Κ) Υπουργός Εργασίας - Εθνικό Εργαστήριο
  • [07] (K) Tιμές συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [08] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση
  • [09] (Κ) Γιαννάκης Σολωμού - Διευθυντής ΓΤΠ
  • [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Σχέδιο περί τριζωνικής ομοσπονδίας
  • [11] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [12] (Κ) Δρ. Αδάμου - Υγεία Σπύρου Κυπριανού
  • [13] (K) Σπύρος Κυπριανού - Απεβίωσε
  • [14] (Κ) Σπύρος Κυπριανού - Βιογραφικό
  • [15] (Κ) Θάνατος Σπύρου Κυπριανού - Τελευταίο ιατρικό ανακοινωθέν
  • [16] (Κ) Απευθείας συνομιλίες - Ολοκλήρωση συνάντησης
  • [17] (Κ) Δήμαρχος Αθηναίων - Θάνατος Σπύρου Κυπριανού
  • [18] (Κ) ΝΕΟ - Θάνατος Σπύρος Κυπριανού
  • [19] (Κ) Κηδεία Σπύρου Κυπριανού
  • [20] (Κ) ΑΚΕΛ - Θάνατος Σπύρου Κυπριανού
  • [21] (Κ) ΚΕΑ - Θάνατος Σπύρου Κυπριανού
  • [22] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ισπανία - Κηδεία Σπύρου Κυπριανού
  • [23] (Κ) ΔΗΣΥ - Θάνατος Σπύρου Κυπριανού
  • [24] (Κ) Βάσος Λυσσαρίδης - Θάνατος Σπύρου Κυπριανού
  • [25] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Θάνατος Σπύρου Κυπριανού
  • [26] (Κ) Τάσσος Παπαδόπουλος - Θάνατος Σπύρου Κυπριανού
  • [27] (Κ) Γιαννάκης Ομήρου - Θάνατος Σπύρου Κυπριανού
  • [28] (Κ) ΔΗΚΟ - Εκτελεστικό Γραφείο - Θάνατος Σπύρου Κυπριανού
  • [29] (Κ) ΧΑΚ - ΧΑΑ - Μνημόνιο Συνεργασίας
  • [30] (Κ) Βουλή - Βιβλίο συλλυπητηρίων
  • [31] (K) Ραούφ Ντενκτάς - Θάνατος Σπύρου Κυπριανού
  • [32] Πρόεδρος ΝΕΟ - Θάνατος Σπύρου Κυπριανού
  • [33] (Κ) Σπύρος Κυπριανού - Ταφή σε οικογενειακό τάφο
  • [34] (Κ) ΚΙΣΟΣ - Θάνατος Σπύρου Κυπριανού
  • [35] (Κ) Οικολόγοι Περιβαλλοντιστές - Θάνατος Σπύρου Κυπριανού
  • [36] (Κ) Κωστής Στεφανόπουλος - Θάνατος Σπύρου Κυπριανού

  • [01] (Κ) Κύπελλο ΟΥΕΦΑ: ΧΑΠΟΕΛ - Μίλαν - Μέτρα ασφάλειας

    Η κυπριακή Αστυνομία είναι έτοιμη να αναλάβει την αστυνόμευση του αγώνα ΧΑΠΟΕΛ Τελ Αβίβ - Μίλαν Ιταλίας και την προστασία των φιλάθλων, ώστε ο αγώνας να διεξαχθεί σε συνθήκες τάξης και ασφάλειας.

    [02] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ντενκτάς - Συνάντηση

    Πραγματοποιείται σήμερα στις 4 το απόγευμα η τέταρτη κατά σειρά συνάντηση στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου των απευθείας συνομιλιών, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι δηλώσεις του Βρετανού αντιστράτηγου Τζον Ριθ για ενδεχόμενη αναβάθμιση των Βρετανικών Βάσεων και οι αντιδράσεις της κυβέρνησης, το σχέδιο για λύση "τριζωνικής ομοσπονδίας" στο Κυπριακό, η κρίσιμη κατάσταση της υγείας του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού, καθώς και η νέα αντιπαράθεση περί αναφώνησης συνθημάτων υπέρ του Στρατηγού Γεώργιου Γρίβα στο ΚΕΝ Λάρνακας, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

    Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Θέμα τάξεως για τον Πρόεδρο της Βουλής" γράφει ότι "εκτεθειμένος έναντι ολόκληρου του λαού βρίσκεται από χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας", οι δηλώσεις του οποίου για την έρευνα της υπόθεσης αναφώνησης συνθημάτων υπέρ των Στρατηγού Γεώργιου Γρίβα στο ΚΕΝ Λάρνακας, έτυχαν σχολιασμού τόσο από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Μιχάλη Παπαπέτρου όσο και από τον Υπουργό Αμυνας Σωκράτη Χάσικο. Σε άλλη είδηση γράφει ότι μέχρι 8.000 χιλιάδες Ισραηλινοί φίλαθλοι αναμένονται να κατακλύσουν το στάδιο ΓΣΠ όπου θα φιλοξενηθεί ο αγώνας μεταξύ της ΧΑΠΟΕΛ Τελ Αβίβ και της ιταλικής Μίλαν για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

    "Η Μάχη" στο κύριο θέμα με τίτλο "Να λείπει το βύσσινο" γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης έκανε ξεκάθαρο ότι το κόμμα του δεν επιθυμεί να ενημερώνεται από το Προεδρικό "εάν δεν είναι δυνατό να λαμβάνεται υπόψη και η ενδεχόμενη γνώμη που ο ΔΗΣΥ έχει". Αλλού γράφει ότι από τα επτά μέλη του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου θα επιλέξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο του Πανεπιστημίου Κύπρου.

    Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα κάτω από τον τίτλο "Τουρκικά κονδύλια στα παρασκήνια" γράφει ότι "κονδύλια τουρκικής προελεύσεως, που δεν προέρχονται από την κυβέρνηση της Αγκυρας, αλλά από κάποια ιδρύματα ή οργανώσεις επιχειρηματιών", βρίσκονται μεταξύ άλλων πίσω από το σχέδιο για 'τριζωνική ομοσπονδία' που εκπόνησαν οι ακαδημαϊκοί Μάικλ Εμερσον και Νάταλι Τότσι. Το θέμα, όπως γράφει, "προκάλεσε τριβές στην κυβέρνηση". Αλλού γράφει ότι μια από τις σημαντικότερες μάχες του συνεχίζει να δίνει από το πρωί του Σαββάτου ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού. Χθες τον επισκέφθηκαν στο Ογκολογικό Κέντρο ο Πρόεδρος Κληρίδης και όλοι οι πολιτικοί ηγέτες.

    "Η Σημερινή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Βρετανικό κάρφωμα" γράφει ότι οι Βρετανοί επιβεβαιώνουν την αναβάθμιση των Βάσεών τους στην Κύπρο και δηλώνουν μάλιστα, ότι δεν έχουν υποχρέωση να ενημερώσουν την κυπριακή κυβέρνηση. Αλλού γράφει ότι συνεχίζονται οι αντιδράσεις Ελλαδιτών οι οποίοι διαμένουν στην Κύπρο, σχετικά με την προοπτική υποχρεωτικής στράτευσής τους στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς, ενώ έμμεσα θέτουν θέμα υποχρεωτικής στράτευσης στην Ελλάδα όσων Κυπρίων αποκτούν ελληνική ιθαγένεια.

    "Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Βάσεις: Στρατηγική αναβάθμιση" γράφει ότι το Λονδίνο προχωρεί στην επιχειρησιακή αναβάθμιση των Βρετανικών Βάσεων καθιστώντας τις στρατιωτικές τους εγκαταστάσεις στην Κύπρο ως σημαντικό στρατηγικό κέντρο της περιοχής. Προσθέτει ότι τις τελευταίες εβδομάδες διαπιστώθηκε κινητικότητα στην περιοχή Ακρωτηρίου, η οποία φαίνεται να συνδέεται με τους σχεδιασμούς των Βρετανών. Αλλού γράφει ότι έκθεση για τον εποικισμό των κατεχομένων θα υποβάλει εντός Απριλίου στην αρμόδια επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης ο εισηγητής του θέματος, Φινλανδός βουλευτής Γιάκο Λάκσον.

    Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Δεν δέχομαι φίμωση" γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας απαντώντας στις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μιχάλη Παπαπέτρου, είπε ότι ο ίδιος δεν αποδέχεται "καμία φίμωση από κανένα", προσθέτοντας ότι τα επιχειρήματα που αφορούν την καταγγελία περί αναφώνησης συνθημάτων στο ΚΕΝ Λάρνακας, υπέρ του Στρατηγού Γεώργιου Γρίβα, "θα αναπτυχθούν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Αμυνας". Αλλού γράφει ότι "επιδεικνύοντας τη νεοαποικιακή του συμπεριφορά ο εκπρόσωπος Τύπου των Βρετανικών Βάσεων Ρομπ Νιντ επιβεβαίωσε χθες τις σκέψεις του αντιστράτηγου Ριθ για μετατροπή των Βάσεων σε στρατιωτικό ορμητήριο".

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα με τίτλο "Σε κρίσιμη κατάσταση ο Κυπριανού" γράφει ότι κρίσιμη νύκτα πέρασε χθες ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού, ο οποίος εισήχθη το περασμένο Σάββατο στο Ογκολογικό Κέντρο μετά από επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του. Αλλού γράφει ότι οι 18χρονοι νεαροί που απέκτησαν την κυπριακή υπηκοότητα θα κληθούν να υπηρετήσουν στην Εθνική Φρουρά, όπως δήλωσε χθες ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Εσωτερικών, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Αμυνας Χρίστος Παπαδόπουλος.

    [04] (K) Σπύρος Κυπριανού - Ιατρικό ανακοινωθέν

    Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού πέρασε μια ήσυχη νύχτα χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα στο Ογκολογικό Κέντρο, όπου εισήχθη το περασμένο Σάββατο, λόγω επιδείνωσης της κατάστασης της υγείας του.

    Πρωινό ανακοινωθέν αναφέρει ότι η κατάσταση του κ. Κυπριανού "παραμένει αμετάβλητα κρίσιμη".

    [05] (Κ) Χριστόφιας - Αναστασιάδης - Παπαδόπουλος - Κυπριακό

    Την εκτίμηση ότι ο Ιούνιος δεν θα αποτελέσει ορόσημο για λύση του Κυπριακού, εφόσον ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς συνεχίσει να εμμένει στις θέσεις του, εξέφρασαν ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος. Ταυτόχρονα προειδοποίησαν ότι οι νέες απειλές της Αγκυρας για δημιουργία θερμού επεισοδίου στην Κύπρο σε περίπτωση που η χώρα ενταχθεί στην ΕΕ χωρίς προηγούμενη λύση, δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένες αλλά ούτε και να μην λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.

    [06] (Κ) Υπουργός Εργασίας - Εθνικό Εργαστήριο

    Η διαδικασία εναρμόνισης της Κύπρου με το ευρωπαϊκό κεκτημένο στον "τομέα ασφάλειας στους χώρους εργασίας, προχωρά συστηματικά και εντατικά από την αρχή της ενταξιακή πορείας της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση", τόνισε σήμερα ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αντρέας Μουσιούτας.

    [07] (K) Tιμές συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 12/03/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7358          1,7462
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5147          1,5237
    Λίρα Αγγλίας                     1,0713          1,0777
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     194,9636        196,5233
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,9109          2,9341
    Δολάριο Καναδά                     2,3972          2,4163
    Κορώνα Δανίας                     12,8837         12,9867
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,3828         13,4898
    Κορώνα Σουηδίας                   15,7362         15,8620
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5450          2,5653
    

    [08] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση

    Η ιδιαίτερα περιορισμένη επενδυτική δραστηριότητα και οι ελαφρές απώλειες του τραπεζικού τομέα σε ποσοστό 0,5%, οδήγησαν τη χρηματιστηριακή αγορά στη σημερινή συνάντηση σε μικρή πτώση της τάξης του 0,89%, υποχωρώντας στις 118,68 μονάδες. Στα χαμηλά επίπεδα των 1,9 εκατομμυρίων λιρών παρέμεινε ο όγκος συναλλαγών της ημέρας, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να εστιάζεται στον κλάδο των Αλλων Εταιρειών.

    [09] (Κ) Γιαννάκης Σολωμού - Διευθυντής ΓΤΠ

    [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Σχέδιο περί τριζωνικής ομοσπονδίας

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει τεθεί επίσημα ενώπιον της κυβέρνησης οποιοδήποτε σχέδιο περί τριζωνικής ομοσπονδίας, χαρακτηρίζοντας "αβάσιμα" και "ανόητα" τα δημοσιεύματα που τον φέρουν να στηρίζει το σχέδιο που φαίνεται να έχουν εκπονήσει οι ακαδημαϊκοί Μάικλ Εμερσον και Νάταλι Τότσι περί τριζωνικής.

    "Θέλω να διαβεβαιώσω ότι ούτε συζητήσαμε τέτοιο θέμα και πολύ περισσότερο ούτε ήλθαμε σε διαφωνία με το Γενικό Εισαγγελέα για τον απλούστατο λόγο ότι δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο ενώπιόν μας. Υπάρχει μια μελέτη, την οποία δεν συζητούμε, δεν είναι ενώπιόν μας στις συνομιλίες, και εν πάση περιπτώσει για την οποία καμιά διαφωνία δεν έχω με τον κ. Μαρκίδη", τόνισε ο κ. Παπαπέτρου.

    [11] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           118,68 (-0,89)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  1.985.134
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   770.043    495,40 (-0,43)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    290.599    135,34 (-0,51)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     85.167    106,98 (-0,78)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     15.547     40,51 (-0,91)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     58.023     58,85 (-0,12)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     64.923     80,48 (-2,71)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     61.012     29,15 (-0,95)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £    174.673     55,17 (-0,51)
    Ετ. Πληροφορικής              £     39.126      7,58 ( 0,00)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    248.868     24,64 (-1,91)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £      1.137     20,21 (-3,58)
    Ξενοδοχεία                    £    193.171     73,60 (-0,80)
    Αλλες Εταιρείες               £    530.631    121,38 (-1,38)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [12] (Κ) Δρ. Αδάμου - Υγεία Σπύρου Κυπριανού

    Ο παθολόγος-ογκολόγος Δρ. Αδάμος Αδάμου διέψευσε με απογευματινές δηλώσεις του δημοσιογραφικές πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού, ο οποίος νοσηλεύεται στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, απεβίωσε στις 4.10 το απόγευμα.

    Ο δρ. Αδάμου ανέφερε πως ο κ. Κυπριανού "είναι πάρα πολύ βαριά ασθενής και πιθανότατα σήμερα θα επέλθει και το μοιραίο". Ομως, πρόσθεσε, "η ώρα που έχει μεταδοθεί σαν τελεσίδικη ότι ο κ. Κυπριανού απεβίωσε διαψεύδεται από εμάς."

    "Εχουμε πει από το πρωί και δεν υπάρχει καμία άρνηση εκ μέρους μας για το ότι ο κ. Κυπριανού είναι πολύ βαριά ασθενής και πιθανότατα πλησιάζουμε στο τέλος. Αλλά η είδηση ότι έχει αποβιώσει στις 4.10 διαψεύδεται και αποτελεί το ολιγότερο έλλειψη σεβασμού και σοβαρότητας να μεταδίδονται τέτοιες ειδήσεις χωρίς να είναι πραγματικότητα", ανέφερε ο δρ. Αδάμου.

    Ερωτηθείς αν ο κ. Κυπριανού έχει περιπέσει σε προθανάτιο ρόγχο, ο Δρ. Αδάμου απάντησε καταφατικά.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

    [13] (K) Σπύρος Κυπριανού - Απεβίωσε

    Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρώην Πρόεδρος της Βουλής και ιδρυτής του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού απεβίωσε σήμερα στις 5.32 το απόγευμα στο Ογκολογικό Κέντρο, στη Λευκωσία, όπου νοσηλευόταν από το περασμένο Σάββατο, μετά την επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

    [14] (Κ) Σπύρος Κυπριανού - Βιογραφικό

    Ο Σπύρος Κυπριανού υπήρξε εξέχουσα πολιτική μορφή της Κύπρου και υπηρέτησε τα κοινά από τις σημαντικότερες θέσεις: Ηταν ο πρώτος Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξελέγη βουλευτής τρεις φορές, διετέλεσε Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το 1977 μέχρι το 1988 και δύο φορές εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής, ενώ ήταν ο ιδρυτής του Δημοκρατικού Κόμματος, του οποίου διετέλεσε πρόεδρος από το 1976 έως το 2000.

    Ο Σπύρος Αχιλλέως Κυπριανού γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1932. Μετά την αποφοίτησή του από το γυμνάσιο, σπούδασε στο Λονδίνο οικονομικές και εμπορικές επιστήμες, καθώς και νομικά.

    Η εμπλοκή του στο Κυπριακό ξεκίνησε από τα φοιτητικά του χρόνια, αφού κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Λονδίνο, ίδρυσε την Εθνική Φοιτητική Ενωση Κυπρίων Αγγλίας, της οποίας υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος, ενώ το 1952 διορίστηκε Γραμματέας του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στο Λονδίνο και το 1954 ανέλαβε το Γραφείο Εθναρχίας στο Λονδίνο για διαφώτιση της κοινής γνώμης στο Κυπριακό.

    Με την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα, η εκστρατεία ενημέρωσης για το Κυπριακό εντάθηκε, πράγμα που είχε αποτέλεσμα την απέλαση του Σπύρου Κυπριανού από το Λονδίνο το 1956. Μετέβη στην Ελλάδα, όπου συνεργάστηκε με την Πανελλήνια Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα για τη διεθνή προβολή του Κυπριακού.

    Μεταξύ 1956-57 αντιπροσώπευσε την Εθναρχία της Κύπρου στην Νέα Υόρκη και αργότερα του επετράπη να επανέλθει στο Γραφείο Εθναρχίας στο Λονδίνο, όπου υπηρέτησε μέχρι την υπογραφή των συμφωνιών της Ζυρίχης και του Λονδίνου για την ανεξαρτησία της Κύπρου.

    Ο Σπύρος Κυπριανού επέστρεψε στην Κύπρο το Μάρτιο του 1959. Κατά τη μεταβατική περίοδο μέχρι την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, αντιπροσώπευσε την ε/κ πλευρά στη Διάσκεψη των Αθηνών για σύνταξη του κειμένου συμφωνίας για την εφαρμογή της Τριμερούς Συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου, της Ελλάδας και της Τουρκίας.

    Με την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας τον Αύγουστο του 1960, ο Σπύρος Κυπριανού διορίστηκε από τον Πρόεδρο Μακάριο Υπουργός Δικαιοσύνης και λίγες ημέρες αργότερα Υπουργός Εξωτερικών, θέση από την οποία εκπροσώπησε επανειλημμένα την Κύπρο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και στις συνόδους της Γενικής Συνέλευσης, κατά τις συζητήσεις του Κυπριακού. Εκπροσώπησε επίσης την Κύπρο στην Εξ Υπουργών Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης και διετέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής από τον Απρίλιο μέχρι το Δεκέμβριο του 1967.

    Η σοβαρή διαφωνία του με το στρατιωτικό καθεστώς των Αθηνών, υπήρξε και ο λόγος παραίτησής του από τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών το Μάιο του 1972. Ιδιώτευσε και άσκησε τη δικηγορία.

    Μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974 και την κατάρρευση της χούντας, ο Σπύρος Κυπριανού μετέβη στην Αθήνα, όπου είχε συνομιλίες με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας υπό τον Κων. Καραμανλή. Στη συνέχεια πηγαινοερχόταν μεταξύ Αθηνών και Λονδίνου, όπου διέμενε προσωρινά ο Εθνάρχης Μακάριος. Τον ίδιο χρόνο ηγήθηκε της κυπριακής αντιπροσωπείας στη συζήτηση του Κυπριακού στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και το Φεβρουάριο του 1975 παρέστη, ως μέλος της κυπριακής αντιπροσωπείας, στη συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας που ασχολήθηκε με το πρόβλημα.

    Το επόμενο έτος θεωρείται ορόσημο για την πολιτική σταδιοδρομία του Σπύρου Κυπριανού. Στις 12 Μαϊου 1976 ανακοίνωσε την ίδρυση του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ), το οποίο στις βουλευτικές εκλογές της ίδιας χρονιάς εξασφάλισε 21 από τις 35 έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο Σπύρος Κυπριανού εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής.

    Μετά το θάνατο του Εθνάρχη Μακαρίου, στις 3 Αυγούστου του 1977, ο Σπύρος Κυπριανού ανέλαβε, βάσει του Συντάγματος, Προεδρεύων της Δημοκρατίας και στις 3 Σεπτεμβρίου εξελέγη ομόφωνα Πρόεδρος της Δημοκρατίας για το υπόλοιπο της θητείας του εκλιπόντος Εθνάρχη, που έληγε στις 27 Φεβρουαρίου 1978.

    Στις προεδρικές εκλογές της 28ης Φεβρουαρίου 1978, αναδείχθηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας χωρίς ανθυποψήφιο, ενώ κέρδισε τις προεδρικές εκλογές της 13ης Φεβρουαρίου 1983 από τον πρώτο γύρο, με 56,54 τοις εκατόν των ψήφων.

    Κατά τη θητεία του ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Σπύρος Κυπριανού επισκέφθηκε πολλές χώρες και πήρε μέρος σε συνόδους του ΟΗΕ, καθώς και σε διασκέψεις Κορυφής των Αδεσμεύτων και της Κοινοπολιτείας.

    Οι βουλευτικές εκλογές του 1996 είναι η τελευταία εκλογική αναμέτρηση στην οποία κατήλθε ο Σπύρος Κυπριανού. Εκλέγεται βουλευτής και στη συνέχεια Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, θέση στην οποία υπηρέτησε μέχρι το Μάιο του 2001, οπόταν και αποχώρησε από την ενεργό πολιτική, έχοντας παραδώσει και την προεδρία του ΔΗΚΟ.

    Στον Σπύρο Κυπριανού απονεμήθηκαν πολλά παράσημα και άλλες τιμητικές διακρίσεις. Μόλις πρόσφατα, του απονεμήθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο το Μέγα Χρυσούν Παράσημο του Αποστόλου Βαρνάβα, που αποτελεί την ανώτατη διάκριση της Εκκλησίας της Κύπρου, ενώ τιμήθηκε και σε παγκομματική εκδήλωση στη Λευκωσία, τον περασμένο Φεβρουάριο, για την προσφορά του στην Κύπρο και τους αγώνες της για ελευθερία.

    [15] (Κ) Θάνατος Σπύρου Κυπριανού - Τελευταίο ιατρικό ανακοινωθέν

    Μετά από εννιάμηνη μάχη με τον καρκίνο απεβίωσε σήμερα ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρώην Πρόεδρος της Βουλής και ιδρυτής του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού.

    Το θάνατο του Σπύρου Κυπριανού ανακοίνωσαν λίγα λεπτά μετά το μοιραίο, στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, στη Λευκωσία, οι θεράποντες ιατροί του Δημήτρης Ανδρεόπουλος και Αδάμος Αδάμου.

    "Ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού δυστυχώς απεβίωσε σήμερα η ώρα 5. 32, μετά από μια εννιάμηνη μάχη με τον καρκίνο", αναφέρεται στο ιατρικό ανακοινωθέν που ανέγνωσε ο δρ. Ανδρεόπουλος στους δημοσιογράφους.

    [16] (Κ) Απευθείας συνομιλίες - Ολοκλήρωση συνάντησης

    Ολοκληρώθηκε γύρω στις 5.35 το απόγευμα η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, η τέταρτη του δεύτερου γύρου των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.

    [17] (Κ) Δήμαρχος Αθηναίων - Θάνατος Σπύρου Κυπριανού

    Θερμά συλλυπητήρια προς την οικογένεια του Σπύρου Κυπριανού και τον πολιτικό κόσμο της Κύπρου απηύθυνε ο Δήμαρχος Αθηναίων και Πρόεδρος του Κινήματος Ελεύθερων Πολιτών Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    Σε δήλωσή του μετά την αναγγελία του θανάτου του Σπύρου Κυπριανού, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε πως "ο Πρόεδρος Σπύρος Κυπριανού έχει καταλάβει μια ιδιαίτερη θέση τιμής, αναγνώρισης και αγάπης στο νου και την καρδιά των Ελλήνων και η μνήμη του θα συνοδεύσει τη σκέψη μας".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

    [18] (Κ) ΝΕΟ - Θάνατος Σπύρος Κυπριανού

    Ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού και τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος εξέφρασαν το συγκλονισμό τους για το θάνατο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού.

    Σε ανακοίνωση των ΝΕΟ αναφέρεται πως "η απώλεια του Σπύρου Κυπριανού αποτελεί απώλεια για την Κύπρο και ολόκληρο τον Ελληνισμό, αφού για 50 ολόκληρα χρόνια υπήρξε μαχητής και αγωνιστής σε εθνικές και κοινωνικές επάλξεις για τα δίκαια του Κυπριακού Ελληνισμού".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

    [19] (Κ) Κηδεία Σπύρου Κυπριανού

    Η κηδεία του εκλιπόντος πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού θα τελεστεί την Πέμπτη, στις 1 μετά το μεσημέρι, δημοσία δαπάνη, στην εκκλησία Παναγίας Ευαγγελίστριας στην Παλλουριώτισσα.

    [20] (Κ) ΑΚΕΛ - Θάνατος Σπύρου Κυπριανού

    Τη βαθιά θλίψη του για το θάνατο του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού εξέφρασε το ΑΚΕΛ, σημειώνοντας ότι ο εκλιπών "σφράγισε με την παρουσία και τους αγώνες του, τη σύγχρονη κυπριακή πραγματικότητα υπηρετώντας από τα αξιώματα του Υπουργού Εξωτερικών, του Προέδρου της Βουλής και του Προέδρου της Δημοκρατίας".

    Με ανακοίνωσή του, το ΑΚΕΛ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του Σπύρου Κυπριανού, ο οποίος "αφήνει πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό". Εκφράζει επίσης τα συλλυπητήρια του προς την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος, του οποίου ο εκλιπών ήταν ιδρυτής και Πρόεδρος για πάνω από είκοσι χρόνια.

    Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο εκλιπών "αγάπησε την Κύπρο με πάθος και ανάλωσε τη ζωή του στον αγώνα για την ελευθερία της πατρίδας μας και για την επικράτηση των ιδανικών της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης. Τίμησε με την προσφορά τα υψηλά αξιώματα τα οποία κατά καιρούς του είχε εμπιστευθεί η πολιτεία και ο λαός με την ψήφο του".

    [21] (Κ) ΚΕΑ - Θάνατος Σπύρου Κυπριανού

    Τα βαθύτατα και ειλικρινή συλλυπητήρια τους στην οικογένεια του Σπύρου Κυπριανού, εξέφρασαν το Κόμμα Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης και Πρόεδρος του Αντώνης Πασχαλίδης, σημειώνοντας ότι το ΚΕΑ συμπαραστέκεται στο βαρύ τους πένθος.

    Ανακοίνωση του ΚΕΑ αναφέρει ότι "η απώλεια ενός ανθρώπου, όπως ο Σπύρος Κυπριανού στερεί την οικογένεια του από τη ζεστή παρουσία του και τον Ελληνισμό από ένα σημαντικό ιστορικό ηγέτη που ανάλωσε τη ζωή του στην υπηρεσία του εθνικού συμφέροντος".

    [22] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ισπανία - Κηδεία Σπύρου Κυπριανού

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα μεταβεί τελικά στην Ισπανία για να συμμετάσχει στη διάσκεψη κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο τέλος της εβδομάδας αυτής, αφού προηγουμένως παραστεί στην κηδεία του εκλιπόντος πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού.

    [23] (Κ) ΔΗΣΥ - Θάνατος Σπύρου Κυπριανού

    Βαθύτατη οδύνη για το θάνατο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού εξέφρασε το διευρυμένο Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ, που συνήλθε σήμερα το απόγευμα υπό την προεδρία του Προέδρου του κόμματος Νίκου Αναστασιάδη.

    [24] (Κ) Βάσος Λυσσαρίδης - Θάνατος Σπύρου Κυπριανού

    Ο Επίτιμος Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Βάσος Λυσσαρίδης εξέφρασε οδύνη για το θάνατο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού σημειώνοντας πως ο "Σπύρος Κυπριανού σφράγισε τις εξελίξεις στην Κύπρο, συνέδεσε το όνομα του με όλους τους αγώνες του κυπριακού ελληνισμού".

    [25] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Θάνατος Σπύρου Κυπριανού

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης εξέφρασε οδύνη για το θάνατο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού.

    "Με οδύνη έχω πληροφορηθεί το θάνατο ενός εκλεκτού τέκνου της Κύπρου, του Σπύρου Κυπριανού. Σήμερα η Κύπρος θρηνεί", ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του ο Πρόεδρος Κληρίδης και πρόσθεσε: "Αποχαιρετώ το συναγωνιστή, το συνεργάτη, το φίλο, τον άνθρωπο, ο οποίος για πάνω από μισό αιώνα υπηρέτησε την πατρίδα από διάφορες επάλξεις, εκείνη του Υπουργού Εξωτερικών, του Προέδρου της Βουλής, του Προέδρου της Δημοκρατίας".

    [26] (Κ) Τάσσος Παπαδόπουλος - Θάνατος Σπύρου Κυπριανού

    "Είναι μεγάλη η οδύνη της ηγεσίας και του κόσμου του Δημοκρατικού Κόμματος για την απώλεια του ιδρυτή και του πρώτου Προέδρου του κόμματος", δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος.

    [27] (Κ) Γιαννάκης Ομήρου - Θάνατος Σπύρου Κυπριανού

    Πέραν των πολιτειακών αξιωμάτων ο Σπύρος Κυπριανού υπήρξε μια διαρκής φωνή επαγρύπνισης, κινητοποίησης όλων των δυνάμεων και των δυνατοτήτων του Κυπριακού Ελληνισμού για την ελευθερία, την ανεξαρτησία, την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκης Ομήρου, αμέσως μετά το θάνατο του Σπύρου Κυπριανού.

    [28] (Κ) ΔΗΚΟ - Εκτελεστικό Γραφείο - Θάνατος Σπύρου Κυπριανού

    Την οδύνη της ηγεσίας και του κόσμου του ΔΗΚΟ για το θάνατο του ιδρυτή του κόμματος Σπύρου Κυπριανού και τα ειλικρινή συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή του προς την οικογένεια του εκλιπόντος, εκφράζει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ, το οποίο συνήλθε εκτάκτως σήμερα το απόγευμα, αμέσως μετά το άγγελμα του θανάτου του ιδρυτή του.

    Ανακοίνωση του ΔΗΚΟ αναφέρει ότι το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος αποφάσισε να αναρτηθούν μεσίστιες οι σημαίες σε όλα τα κτίρια των γραφείων του ΔΗΚΟ, να αναρτηθεί σε όλα τα οικήματα του κόμματος η φωτογραφία του ιδρυτή του Σπύρου Κυπριανού και το Εκτελεστικό Γραφείο, εν σώματι, να συλλυπηθεί την οικογένεια του εκλιπόντος.

    [29] (Κ) ΧΑΚ - ΧΑΑ - Μνημόνιο Συνεργασίας

    Στην επισημοποίηση της ήδη υπάρχουσας συνεργασίας τους προχώρησαν σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ) και το Χρηματιστήριο Παραγώγων Αθηνών με την υπογραφή στη Λευκωσία Μνημονίου Συνεργασίας (MOU).

    [30] (Κ) Βουλή - Βιβλίο συλλυπητηρίων

    Η Βουλή των Αντιπροσώπων θα ανοίξει αύριο βιβλίο συλλυπητηρίων "ως ελάχιστη εκδήλωση τιμής και εκτίμησης προς τον εκλιπόντα πρώην Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τέως Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Σπύρο Κυπριανού".

    [31] (K) Ραούφ Ντενκτάς - Θάνατος Σπύρου Κυπριανού

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει χάσει έναν πολιτικό "με έντονη παρουσία", δήλωσε ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς σε δημοσιογράφους επιστρέφοντας στα κατεχόμενα από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών.

    [32] Πρόεδρος ΝΕΟ - Θάνατος Σπύρου Κυπριανού

    "Μεγάλη απώλεια" χαρακτήρισε ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού το θάνατο του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού.

    [33] (Κ) Σπύρος Κυπριανού - Ταφή σε οικογενειακό τάφο

    Στον τάφο της οικογένειάς του στη Λεμεσό θα ταφεί ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού, ο οποίος απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 69 ετών.

    Ανακοίνωση του ΔΗΚΟ αναφέρει πως η οικογένεια του εκλιπόντος δεν θα δεχθεί συλλυπητήρια.

    [34] (Κ) ΚΙΣΟΣ - Θάνατος Σπύρου Κυπριανού

    Εθνική απώλεια, χαρακτήρισε το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών, το θάνατο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού σε μια κρίσιμη στιγμή για την Κύπρο και τον Κυπριακό Ελληνισμό και εξέφρασε τα ειλικρινή συλλυπητήριά του προς την οικογένεια του Σπύρου Κυπριανού.

    [35] (Κ) Οικολόγοι Περιβαλλοντιστές - Θάνατος Σπύρου Κυπριανού

    Τη βαθιά θλίψη και συντριβή του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών για το θάνατο του Σπύρου Κυπριανού εκφράζει η Παγκύπρια Εκτελεστική Επιτροπή του Κινήματος, η οποία συνήλθε εκτάκτως με την αγγελία του θανάτου του πρώην Προέδρου της κυπριακής Δημοκρατίας.

    Σε ανακοίνωσή του το Κίνημα εκφράζει επίσης τα θερμά συλλυπητήριά του στην οικογένεια του εκλιπόντος.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΓΠ)

    [36] (Κ) Κωστής Στεφανόπουλος - Θάνατος Σπύρου Κυπριανού

    Τη βαθιά οδύνη του για το θάνατο του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος σε συλλυπητήριο τηλεγράφημα προς τη σύζυγο του εκλιπόντος.

    Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Κύπρο, αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε εκ μέρους του ελληνικού λαού και του ιδίου προσωπικά την ειλικρινή συμπάθεια και τα θερμότατα συλλυπητήριά του προς την οικογένεια του εκλιπόντος.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 12 March 2002 - 18:49:56 UTC