Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-03-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Παραγουάη - Ειρηνευτές - Κύπρος
  • [03] (Κ) Φερχόιγκεν - Κύπρος- Συνέντευξη
  • [04] (Κ) Εκπρόσωπος - Τόμας Γουέστον
  • [05] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Τόμας Γουέστον
  • [06] (K) Tιμές συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [07] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρεσβευτής Πορτογαλίας - Διαπιστευτήρια
  • [08] (Κ) ΚΙΣΟΣ - ΣΕΚ - Κυπριακό
  • [09] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Επίσκεψη στην Αίγυπτο
  • [10] (K) Χρηματιστήριο - Νέα πτώση
  • [11] (Κ) Βρυξέλλες - Ημερίδα - Κύπρος - Αρχαιότητες
  • [12] (Κ) Βρετανός σκιώδης ΥΠΕΞ - Κυπριακό
  • [13] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [14] (Κ) ΕΠΑΛ - Επιστολή Αραφάτ
  • [15] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρεσβευτής Μαρόκου - Διαπιστευτήρια
  • [16] (Κ) Βασιλείου - Βρυξέλλες - Ενταξιακές
  • [17] (Κ) Κύπρος - 35η Διεθνής Εκθεση Καϊρου
  • [18] (Κ) Ολομέλεια - Διακίνηση προϊόντων - Τεχνικές προδιαγραφές
  • [19] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Κυπριακό
  • [20] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Νέος Πρεσβευτής Κορέας - Διαπιστευτήρια
  • [21] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Κεφάλαιο γεωργία - Δηλώσεις
  • [22] (Κ) Ευρωπαϊκό Κογκρέσο - Κύπριοι Δήμαρχοι
  • [23] (K) Φερχόιγκεν - Ελλάδα - Κύπρος

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό και πληροφορίες περί πρόθεσης των Ηνωμένων Εθνών για υποβολή νέου σχεδίου λύσης στην τράπεζα των συνομιλιών, οι κομματικές διαβουλεύσεις ενόψει των προεδρικών εκλογών, ο τρόπος διαχείρισης των τ/κ περιουσιών, η συζήτηση στη Βουλή για την έκθεση Μαραγκού, ο πρώτος Κύπριος θύμα της νόσου των "τρελλών αγελάδων" και ο αγώνας για εξεύρεση ιστοσυμβατού δότη μυελού των οστών για τη μικρή Αλεξάνδρα από την Κρήτη είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Πιέσεις για αλλαγή ταχύτητας" αναφέρεται στην πίεση από δύο κατευθύνσεις, που θα εξασκηθεί προς τη ε/κ και τ/κ πλευρά, ώστε να αλλάξουν την ταχύτητα και τον τρόπο διεξαγωγής των συνομιλιών σε βαθμό που να μπορούν μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο να καταλήξουν σε μια συμφωνία για το Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Αμυνας αναμένεται να συζητηθεί το εκδοθέν πόρισμα του ερευνώντος αξιωματικού Α. Μαραγκού σε σχέση με τις καταγγελίες που προέβαλαν οι εθνοφρουροί για εκφώνηση συνθημάτων υπέρ του στρατηγού Γρίβα στο ΚΕΝ Λάρνακας.

    "Η Μάχη" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ο ΔΗΣΥ μιλά με ΔΗΚΟ ΚΙΣΟΣ" αναφέρεται στο ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας που διατηρεί ο ΔΗΣΥ με στελέχη του ΔΗΚΟ και του ΚΙΣΟΣ ενόψει των προεδρικών εκλογών αλλά και του ανοίγματος που εγκαινίασε για τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις. Αλλού γράφει ότι ο 21χρονος Νίκος Κανελλίδης, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Λονδίνο, όπου διέμενε με τους Κύπριους γονείς του, κηδεύτηκε προχθές στη Δρούσια της Πάφου. Είναι ο πρώτος Κύπριος, θύμα της νόσου των "τρελλών αγελάδων".

    "Ο Πολίτης" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ευλόγησαν πρώτα τα γένια τους" αναφέρεται στον τρόπο διαχείρισης των τ/κ περιουσιών, ο οποίος "αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά προβληματικός και επιλήψιμος". Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης για χρόνια τώρα προγραμμάτιζε να "κοσμήσει" την παραλία της Πάφου με ένα τεραστίων διαστάσεων άγαλμα της θεάς Αφροδίτης και φαίνεται ότι η επιθυμία του αυτή παίρνει μορφή καθώς το θέμα θα συζητηθεί στην προσεχή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Η "Σημερινή" γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Μπαίνουν ονόματα", ότι εντείνονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις των κομμάτων ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2003 και ότι άρχισαν τώρα να ακούγονται και συγκεκριμένα ονόματα υποψηφίων. Σε άλλο θέμα γράφει πως η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου δείχνει αποφασισμένη όπως απαγορεύσει διά του νόμου την υποβολή προσφορών από μέλη Διοικητικών Συμβουλίων κρατικών εταιρειών και ημικρατικών οργανισμών, σε περιπτώσεις όπου έχουν οικονομικά συμφέροντα τα πρόσωπα αυτά.

    "Ο Φιλελεύθερος" με τον τίτλο "Ολα τα ονόματα στο τραπέζι" γράφει στο κύριο θέμα πως, την ίδια ώρα που ο ΔΗΣΥ χαμηλώνει τους τόνους για ό,τι αφορά τις σχέσεις του με το Προεδρικό Μέγαρο και τους Υπουργούς, στα κόμματα εντείνονται οι διεργασίες και συζητούνται συγκεκριμένες επιλογές για συνεργασίες και υπόδειξη συγκεκριμένων υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές. Αλλη είδηση είναι η πρόθεση της κυβέρνησης να μειώσει τις κλίμακες εισδοχής υπαλλήλων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως είναι η εκπαίδευση, η υγεία, ο στρατός και η αστυνομία, χωρίς να δώσει οποιαδήποτε ανταλλάγματα στους εργαζομένους του τομέα αυτού.

    Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Στόχος το χρίσμα υποψηφίου" γράφει πως, παρά τις δηλώσεις συναγερμικών στελεχών της κυβέρνησης και τις προσπάθειές τους να δοθεί η εντύπωση ότι "τίποτα δεν τρέχει" στις σχέσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και στο ΔΗΣΥ, αξιωματούχοι του κόμματος θέλουν να συντηρούν την αντιπαράθεση για "να δίδεται η εντύπωση ότι ο ΔΗΣΥ διαφοροποιείται και περνά στην αντιπολίτευση". Αυτό γίνεται, σύμφωνα με την εφημερίδα, προκειμένου ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης "να εξουδετερώσει οποιαδήποτε άλλη υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές". Αλλού γράφει ότι τα Ηνωμένα Εθνη ενδέχεται να υποβάλουν στην τράπεζα των συνομιλιών νέο σχέδιο λύσης του Κυπριακού.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο θέμα πως η Κύπρος ενισχύει τις προσπάθειες για να σωθεί ένα κοριτσάκι από την Κρήτη που πάσχει από λευχαιμία και ότι το Καραϊσκάκειο Ιδρυμα άρχισε από χθες την επεξεργασία 1.000 δειγμάτων αίματος που εστάλησαν από την Ελλάδα, προκειμένου να εξευρεθεί συμβατός δότης μυελού των οστών για την 8χρονη Κρητικοπούλα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Βουλή ετοιμάζεται να νομιμοποιήσει την καύση νεκρών, κάτι που εξακολουθεί να είναι απαγορευμένο στην Κύπρο όπου όλο και περισσότεροι ξένοι έρχονται για να ζήσουν και των οποίων τα ήθη και συνήθειες διαφέρουν από αυτά των ορθοδόξων Ελλήνων. (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΕΛΑ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Παραγουάη - Ειρηνευτές - Κύπρος

    Μία διμοιρία στρατιωτών από την Παραγουάη πρόκειται να ενισχύσει το απόσπασμα της Αργεντινής στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο.

    Οπως αναφέρει ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν σε επιστολή του, με ημερομηνία 13 Μαρτίου, προς τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι κυβερνήσεις της Αργεντινής και της Παραγουάης, στα πλαίσια της συνεργασίας τους σε θέματα ειρηνευτικών επιχειρήσεων, αποφάσισαν να συμπεριλάβουν μια διμοιρία Παραγουανών ειρηνευτών στο απόσπασμα της Αργεντινής.

    [03] (Κ) Φερχόιγκεν - Κύπρος- Συνέντευξη

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς θα βγει χαμένος εάν δεν αλλάξει στάση στο Κυπριακό και αυτό το γνωρίζει και ο ίδιος πολύ καλά, δήλωσε ο Γερμανός Επίτροπος, υπεύθυνος για τη διεύρυνση της ΕΕ, Γκούντερ Φερχόιγκεν, ο οποίος υπέδειξε ότι η Αγκυρα "κρατά το κλειδί" για την επίλυση του προβλήματος.

    [04] (Κ) Εκπρόσωπος - Τόμας Γουέστον

    Την ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας των συνομιλιών επεσήμανε σήμερα σε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη ο Ειδικός Συντονιστής του αμερικανικού ΥΠΕΞ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Μιχάλη Παπαπέτρου, ο οποίος σημείωσε ότι για να επιταχυνθεί η διαδικασία θα πρέπει η τουρκική πλευρά να εγκαταλείψει τις απαράδεκτες θέσεις της.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Παπαπέτρου είπε πως "ο κ. Γουέστον επανέλαβε ότι ο παράγοντας χρόνος είναι ουσιαστικός, ότι η διεθνής κοινότητα και τα Ηνωμένα Εθνη θα ανέμεναν πιο γρήγορη πορεία αυτών των συνομιλιών και ότι ο χρόνος λιγοστεύει και καθίσταται πιεστικός, και για το λόγο αυτό εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει αυτή η διαδικασία να επιταχυνθεί και να καταστεί πιο αποτελεσματική".

    Ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον κ. Γουέστον σε λεπτομέρεια αναφορικά με την πορεία των συνομιλιών και αντηλλάγησαν απόψεις" και ότι ο κ. Γουέστον "δεν υπέβαλε συγκεκριμένη πρόταση".

    [05] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Τόμας Γουέστον

    Είναι "εφικτό να εξευρεθεί μια συμφωνία" επί του Κυπριακού μέχρι τον Ιούνιο και "αυτό πρέπει να γίνει", δήλωσε σήμερα ο Ειδικός Συντονιστής του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, ο οποίος έγινε σήμερα δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    [06] (K) Tιμές συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 21/03/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ                             1,7332          1,7435
    
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5326          1,5417
    
    Λίρα Αγγλίας                     1,0720          1,0784
    
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     201,5323        203,1445
    
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8755          2,8985
    
    Δολάριο Καναδά                     2,4177          2,4370
    
    Κορώνα Δανίας                     12,8787         12,9817
    
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,3503         13,4571
    
    Κορώνα Σουηδίας                   15,5935         15,7182
    
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5354          2,5556
    
    

    [07] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρεσβευτής Πορτογαλίας - Διαπιστευτήρια

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης εκτιμά ότι οι προοπτικές των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό "δεν παρουσιάζονται αισιόδοξες."

    Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια του νέου Πρεσβευτή της Πορτογαλίας, ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε ότι παρά τις δυσκολίες η ελληνοκυπριακή πλευρά παραμένει πλήρως δεσμευμένη στην αναζήτηση λύσης.

    [08] (Κ) ΚΙΣΟΣ - ΣΕΚ - Κυπριακό

    Την ανησυχία του για την υπεραισιοδοξία που καλλιεργείται στους κόλπους της διεθνούς κοινής γνώμης για την πορεία των απευθείας συνομιλιών, εξέφρασε ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών (ΚΙΣΟΣ) Γιαννάκης Ομήρου.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα της ΣΕΚ Δημήτρη Κιττένη, ο κ. Ομήρου επεσήμανε ότι "για να μη βρεθούμε μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις, θα πρέπει να αναληφθεί μια συντονισμένη εκστρατεία ενημέρωσης της διεθνούς κοινής γνώμης για τις εκρηκτικά αδιάλλακτες θέσεις του (Τ/Κ ηγέτη) Ραούφ Ντενκτάς".

    [09] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Επίσκεψη στην Αίγυπτο

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης θα επισκεφθεί αύριο Αίγυπτο, επικεφαλής επίσημης αντιπροσωπείας, μετά από πρόσκληση του Υπουργού Οικονομίας και Εξωτερικού Εμπορίου της Αιγύπτου Γιουσέφ Μπούτρος Γκάλι.

    Ο κ. Ρολάνδης θα έχει συνομιλίες με τον κ. Γκάλι, ενώ κατά την παραμονή του στην Αίγυπτο θα πραγματοποιηθεί και η Τέταρτη Σύνοδος της Μικτής Επιτροπής Εμπορίου Κύπρου - Αιγύπτου, κατά την οποία θα γίνει ανασκόπηση των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών.

    [10] (K) Χρηματιστήριο - Νέα πτώση

    Η αγοραστική άπνοια που επικράτησε στη σημερινή συνάντηση, με την αξία των συναλλαγών να υποχωρεί, για δεύτερη φορά φέτος, κάτω του ενός εκατομμυρίου λιρών, άσκησε πιέσεις στο σύνολο των εισηγμένων αξιών, κυρίως όσων περιλαμβάνονται στον κλάδο των χρηματοοικονομικών εταιρειών. Αποτέλεσμα ήταν ο Γενικός Δείκτης να καταγράψει νέα πτώση της τάξης του 1%, κλείνοντας στις 115,27 μονάδες και ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών να ανέλθει μόλις στις 927 χιλιάδες λίρες.

    [11] (Κ) Βρυξέλλες - Ημερίδα - Κύπρος - Αρχαιότητες

    Ημερίδα μελέτης με τίτλο "Η αρχιτεκτονική των παλατιών στην (αρχαία) Κύπρο" διοργανώθηκε χθες στις Βρυξέλλες, από την Ομάδα Επαφής για Κυπριακές Μελέτες του Πανεπιστημίου της Λιέγης σε συνεργασία με τον Βελγικό Σύνδεσμο Κυπριακών Μελετών του Πανεπιστημίου των Βρυξελλών.

    [12] (Κ) Βρετανός σκιώδης ΥΠΕΞ - Κυπριακό

    Δεν μπορούμε τώρα να εκφράσουμε αισιοδοξία σε ότι αφορά το Κυπριακό αλλά το γεγονός ότι οι δύο πλευρές συνομιλούν είναι θετικό, ανέφερε ο σκιώδης Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Michael Anchram, κατά τη χθεσινή συνεδρία, στο Λονδίνο, της δεύτερης επιτροπής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η οποία ασχολήθηκε με τα θέματα της ευρωπαϊκής ασφάλειας και άμυνας καθώς και της διεθνούς ασφάλειας.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, ο οποίος εκπροσωπήθηκε στη συνεδρία, ο κ. Anchram είπε επίσης πως η Βρετανία υποστηρίζει θερμά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [13] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           115,27 (-1,00)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    927.818
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   387.228    482,88 (-0,56)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    131.786    132,36 (-0,19)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     47.056    102,80 (-1,02)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      2.603     39,32 (-0,53)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     21.736     58,97 (-0,52)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     75.979     79,98 (-2,93)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     37.445     28,28 (-0,53)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     34.878     55,39 (-2,86)
    Ετ. Πληροφορικής              £     36.186      7,19 (-3,10)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     90.713     22,81 (-3,92)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £         15     20,08 ( 0,90)
    Ξενοδοχεία                    £     98.867     71,70 ( 0,00)
    Αλλες Εταιρείες               £    290.388    116,69 (-1,24)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [14] (Κ) ΕΠΑΛ - Επιστολή Αραφάτ

    Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Γιασέρ Αραφάτ σε απαντητική επιστολή του στην Επιτροπή Αλληλεγγύης (ΕΠΑΛ) αναφέρει ότι η αλληλεγγύη που επιδεικνύεται προς τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού για επανάκτηση των αναφαίρετων εθνικών δικαιωμάτων του για επαναπατρισμό και αυτοδιάθεση είναι μεγάλης σημασίας.

    [15] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρεσβευτής Μαρόκου - Διαπιστευτήρια

    Το μήνυμα πως "θα αντισταθούμε σε κάθε προσπάθεια της Τουρκίας προς τη δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο με σθένος και αποφασιστικότητα", έστειλε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια του νέου Πρεσβευτή του Μαρόκου στην Κύπρο Μοχάμεντ Λούτφι Αουάντ.

    [16] (Κ) Βασιλείου - Βρυξέλλες - Ενταξιακές

    Τα 3 από τα 4 κεφάλαια του κοινοτικού κεκτημένου που παραμένουν ανοικτά για την Κύπρο θα κλείσουν μέχρι το Μάιο, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργος Βασιλείου, μετά τη συνάντηση που είχε με κοινοτικούς αξιωματούχους.

    Σύμφωνα με τον κ. Βασιλείου τον Απρίλιο θα κλείσει το κεφάλαιο της Περιφερειακής Πολιτικής και κατά πάσα πιθανότητα και αυτό της Φορολογίας, ενώ αυτό του Ανταγωνισμού αναμένεται να κλείσει το Μάιο. Απομένει το κεφάλαιο της Γεωργίας, το οποίο η Κύπρος είναι έτοιμη να κλείσει μέχρι τον Ιούνιο, δηλαδή πριν τη λήξη της ισπανικής προεδρίας.

    [17] (Κ) Κύπρος - 35η Διεθνής Εκθεση Καϊρου

    Με 15 εκθέτες από ευρύ φάσμα της κυπριακής βιομηχανίας, συμμετέχει η Κύπρος στην 35η Διεθνή Εκθεση Καϊρου που πραγματοποιείται από χθες και θα διαρκέσει μέχρι και τις 29 Μαρτίου.

    [18] (Κ) Ολομέλεια - Διακίνηση προϊόντων - Τεχνικές προδιαγραφές

    Ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε σήμερα το απόγευμα εναρμονιστικό νόμο που προβλέπει τον καθορισμό τεχνικών προδιαγραφών που πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, έτσι ώστε να μη δημιουργούνται τεχνικά εμπόδια και φραγμοί στο ελεύθερο εμπόριο και να μην επηρεάζεται η βασική ευρωπαϊκή αρχή της ελεύθερης διακίνησης των αγαθών.

    Οι οδηγίες της νέας προσέγγισης, που υιοθετούνται με το νόμο αυτό, καλύπτουν 24 κατηγορίες προϊόντων και τις αντίστοιχες βασικές απαιτήσεις που αυτά πρέπει να πληρούν, σε σχέση με την ασφάλεια και την υγεία των προσώπων, την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και την προστασία της περιουσίας των προσώπων, ώστε να καθίσταται δυνατή η ελεύθερη διακίνησή τους στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά. (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΜ)

    [19] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Κυπριακό

    Κοινή πρόβλεψη τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη όσο και όλων των κομμάτων είναι ότι οι δηλώσεις που κάνει η τουρκική πλευρά κατά παράβαση του ισχύοντος εμπάργκο δηλώσεων δεν αφήνουν περιθώρια ελπίδας, είπε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος. Εξέφρασε εξάλλου την εκτίμηση ότι "η συμπεριφορά των (δυο) μερών στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού πιθανό να έχει κάποια διασύνδεση με την απόφαση της ΕΕ για την ένταξη της Κύπρου".

    [20] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Νέος Πρεσβευτής Κορέας - Διαπιστευτήρια

    Την ελπίδα ότι οι απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό "θα σηματοδοτήσουν την απαρχή μιας γόνιμης διαδικασίας με την οποία θα σημειωθεί πραγματική πρόοδος", εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, δεχόμενος τα διαπιστευτήρια του νέου Πρεσβευτή της Δημοκρατίας της Κορέας στην Κύπρο, με έδρα την Αθήνα, Han Tae Kyu.

    Οπως είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης, "η θέληση μας για επίλυση του κυπριακού προβλήματος δεν έχει τύχει μέχρι στιγμής της ανάλογης ανταπόκρισης από την τ/κ ηγεσία, η οποία συνεχίζει να βλέπει λύση εκτός του πλαισίου των ψηφισμάτων των ΗΕ". Ωστόσο ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι "στο σύντομο μέλλον θα ζήσουμε και πάλι σε μια ενωμένη χώρα, που θα είναι πλήρες μέλος της ΕΕ, εγκαινιάζοντας έτσι μια νέα εποχή στην κυπριακή ιστορία, ίσως την πιο σημαντική".

    [21] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Κεφάλαιο γεωργία - Δηλώσεις

    Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης όπως οι "15" προετοιμάσουν μέσα σε διάστημα τριών μηνών από σήμερα την κοινή θέση της ΕΈ πάνω στα θέματα της γεωργίας "μεταθέτει την έναρξη διαπραγματεύσεων για κλείσιμο του κεφαλαίου γεωργία από την Κύπρο το β' εξάμηνο του 2002", δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους.

    [22] (Κ) Ευρωπαϊκό Κογκρέσο - Κύπριοι Δήμαρχοι

    Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κογκρέσου για τις Τοπικές Αρχές M. Haegi εξήρε χθες τις προσπάθειές του τέως Δημάρχου Λευκωσίας Λέλλου Δημητριάδη για επανένωση της πόλης και την καλυτέρευση της ζωής των κατοίκων της, σε ομιλία του κατά την ειδική τελετή της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Κογκρέσου για τις Τοπικές Αρχές στο Στρασβούργο, όπου τιμήθηκαν για τη δράση και την προσφορά τους οι τέως Δήμαρχοι Λαυκωσίας Λέλλος Δημητριάδης, Λεμεσού Αντώνης Χατζηπαύλου και Λάρνακας Γεώργιος Λυκούργος.

    [23] (K) Φερχόιγκεν - Ελλάδα - Κύπρος

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν δήλωσε σήμερα, μιλώντας στα μέλη της Eπιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Bουλής των Ελλήνων, παρουσία του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου, ότι δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί επ ουδενί το χρονοδιάγραμμα για τη διεύρυνση της EE.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 21 March 2002 - 18:49:20 UTC