Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-03-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Φερχόιγκεν - Τζεμ - Κυπριακό
  • [02] (Κ) Τζεμ - Μπαρνιέ - Κυπριακό
  • [03] (K) Eπισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Μπους - 25η Μαρτίου - Κυπριακό
  • [05] (Κ) Φερχόιγκεν - Τζεμ - Κυπριακό
  • [06] (Κ) Βασιλείου - Ιάπωνες βουλευτές - Κύπρος
  • [07] (Κ) Επίσκεψη Οσκαρ Λαφοντέν - Αναβολή
  • [08] (Κ) Συνομιλίες - Εναρξη συνάντησης
  • [09] (K) Παπαδόπουλος - Επιτροπή Εξωτερικών Βουλής Κοινοτήτων
  • [10] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Τ/Κ ηγέτης - Λήξη συνάντησης
  • [11] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [12] (K) Υπουργός Εξωτερικών - Ιάπωνες βουλευτές
  • [13] (K) Tιμές συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [14] (Κ) Αντιπροσωπεία ΣτΕ - Ουκρανία - Βουλευτικές Εκλογές
  • [15] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Λιβύη
  • [16] (K) Λιλλήκας - Αγία Πετρούπολη - Τρομοκρατία
  • [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση
  • [18] (Κ) UNOPS - Πρόγραμμα για σεισμούς - Λευκωσία
  • [19] (K) ΕΔΟΝ - "Δεκαπενθήμερο Επαναπροσέγγισης"
  • [20] (Κ) ΑΔΗΚ - Εθνικές επέτειοι
  • [21] (Κ) Εκτελεστική Επιτροπή Μνημονίου Μεσογείου για έλεγχο πλοίων
  • [22] (Κ) ΚΕΒΕ - ΟΚΕ - Συνάντηση
  • [23] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - ΔΤ - ΔΝΤ - Κροατία
  • [24] (Κ) Οργάνωση για προστασία δημοσιογράφων - Κύπρος - Τουρκία
  • [25] (Κ) Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς - Παγκόσμιο συνέδριο
  • [26] (Κ) Ρολάνδης - Κύπρος - Ρωσία - Τουρισμός
  • [27] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Φυσικό αέριο
  • [28] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Κυπριακό
  • [29] (Κ) Βρετανίδα ΥΠΕΞ - Κυπριακό - ΕΕ

  • [01] (Κ) Φερχόιγκεν - Τζεμ - Κυπριακό

    Οι σαφέστατες τοποθετήσεις για την ένταξη της Κύπρου, που κάνει τον τελευταίο καιρό ο αρμόδιος για τη διεύρυνση, Γερμανός Επίτροπος Γκούντερ Φερχόιγκεν, ενοχλούν την τουρκική κυβέρνηση αλλά και τους Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι δεν κρύβουν τη δυσφορία τους.

    [02] (Κ) Τζεμ - Μπαρνιέ - Κυπριακό

    Οι Τουρκοκύπριοι καταβάλλουν προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, ενώ οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν κίνητρο για την επίλυση του προβλήματος, ισχυρίστηκε χθες στις Βρυξέλλες ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Ισμαϊλ Τζεμ.

    [03] (K) Eπισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το σενάρια που αφορούν ονόματα υποψηφιών και συνεργασίες στις επικείμενες προεδρικές εκλογές και το Κυπριακό, δεσπόζουν σήμερα στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων. Αλλα θέματα είναι το προσχέδιο έκθεσης του Ευρωβουλευτή Ζακ Πόος για την Κύπρο, οι χθεσινές παρελάσεις σε όλη την Κύπρο για την 25η Μαρτίου και οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου για το θέμα της αποτέφρωσης νεκρών.

    Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Αριστη η Κύπρος στην έκθεση Πόος" γράφει ότι στο προκαταρκτικό σχέδιο της νέας έκθεσης για την Κύπρο ο ευρωβουλευτής Ζακ Πόος υπενθυμίζει ότι η ένταξη είναι δυνατή για ένα μόνο κυρίαρχο κυπριακό κράτος, ενώ αποτελεί καταλύτη για την επίλυση του Κυπριακού. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η Κύπρος κινδυνεύει να εκτεθεί στην ΕΕ εάν μέχρι το 2003, όπως έχει δεσμευθεί, δεν καταφέρει να προσφέρει στο Ευρωπαϊκό Αμυντικό Δυναμικό, δύο μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη, το κονδύλι των οποίων δεν αποδέσμευσε ακόμη η Βουλή.

    "Η Μάχη" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Δεν βιάζεται ο ΔΗΣΥ" γράφει ότι ο ΔΗΣΥ δεν βιάζεται να προβεί σε συζήτηση για τις προεδρικές εκλογές, ενώ σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου του Νίκου Αναστασιάδη, η συζήτηση αυτή θα εξαρτηθεί από την πορεία του διαλόγου για το Κυπριακό. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης σε χθεσινές δηλώσεις είπε ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς έχει ευκαιρία μέχρι τον Ιούνιο να δείξει τη δική του πολιτική βούληση για επίλυση του Κυπριακού.

    "Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "Προβάδισμα Τάσσου" γράφει ότι το ΑΚΕΛ διά του βουλευτή του Αντρου Κυπριανού προαναγγέλλει την υποψηφιότητα του Προέδρου του ΔΗΚΟ για τις προεδρικές του 2003, ενώ δημοσκόπηση φέρει τον κ. Παπαδόπουλο να έχει προβάδισμα. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία που έχει στα χέρια του ο Υπουργός Ενεργειακής Πολιτικής της Αιγύπτου, η Κύπρος "κολυμπά" στο πετρέλαιο, αφού γύρω από το νησί βρίσκονται τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο.

    Ο "Πολίτης" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Απόφαση ΑΚΕΛ στριμώχνει ΚΙΣΟΣ" γράφει ότι σε δηλώσεις του χθες ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού χαρακτήρισε την υποψηφιότητα του Προέδρου του ΔΗΚΟ "ισχυρή και πιθανή" ενώ ο "Π" σημειώνει ότι οι του ΚΙΣΟΣ "είναι σε δύσκολη θέση και μελετούν αυτόνομη κάθοδο". Αλλού γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Ισμαϊλ Τζεμ σε συνάντηση που θα έχει με τον κοινοτικό Επίτροπο Γκούντερ Φερχόιγκεν θα αποσαφηνίσει "παρεξηγήσεις" που προέκυψαν μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ και αφορούν την ενταξιακή πορεία της χώρας.

    "Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Μας ετοιμάζουν έγγραφα λύσεως" γράφει ότι ο Αλβαρο ντε Σότο θα πάρει από το Συμβούλιο Ασφαλείας το πράσινο φως για να επιστρέψει στην Κύπρο με ενισχυμένο ρόλο και με έγγραφα στις αποσκευές του για συνολικό πλαίσιο λύσης του Κυπριακού. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η εκκλησία πιστεύει στην ανάσταση των νεκρών και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τοποθετείται κατηγορηματικά εναντίον της αποτέφρωσης όπως δήλωσε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος όταν ρωτήθηκε σχετικά.

    Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Σφαγή Μαρκίδη-Κασουλίδη" γράφει ότι "σφαγή" προβλέπεται στο ΔΗΣΥ αφού η μάχη για το χρίσμα του υποψηφίου της δεξιάς "έχει αρχίσει και προδικάζεται αδυσώπητη". Ηδη οι δύο βασικοί υποψήφιοι Αλέκος Μαρκίδης και Ιωάννης Κασουλίδης - χωρίς να αποκλείονται εκπλήξεις - μεθοδεύουν τις κινήσεις τους με τελικό στόχο την επικράτηση του ενός επί του άλλου. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι με ιδιαίτερη λαμπρότητα η Κύπρος τίμησε με διάφορες εκδηλώσεις την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" υπό τον τίτλο "Οικογένεια έτοιμη να κινήσει αγωγή για τον θάνατο αγοριού" γράφει ότι η οικογένεια ενός δεκάχρονου αγοριού που πέθανε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας πριν από τρία χρόνια είναι έτοιμη τώρα να κινήσει αγωγή ύστερα που έρευνα που έδειξε ότι το αγόρι πέθανε από σοβαρή ζημιά στο ήπαρ που προκλήθηκε από φάρμακο που του είχε χορηγηθεί. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης θα συμμετάσχει σε σημαντική συνάντηση στην Ιορδανία τον επόμενο μήνα για αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο. Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν επίσης η Ιορδανία, η Αίγυπτος, ο Λίβανος και η Συρία.

    [04] (Κ) Μπους - 25η Μαρτίου - Κυπριακό

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν τις απευθείας διαπραγματεύσεις του Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ελπίζοντας ότι αυτές θα οδηγήσουν σε τελική λύση του Κυπριακού, τόνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους.

    Κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε τελετή που οργάνωσε για δεύτερη συνεχή χρονιά στο Λευκό Οίκο για να τιμήσει την επέτειο της

    [05] (Κ) Φερχόιγκεν - Τζεμ - Κυπριακό

    Οι σαφέστατες τοποθετήσεις για την ένταξη της Κύπρου, που κάνει τον τελευταίο καιρό ο αρμόδιος για τη διεύρυνση, Γερμανός Επίτροπος Γκούντερ Φερχόιγκεν, ενοχλούν την τουρκική κυβέρνηση αλλά και τους Τουρκοκυπρίους, οι οποίοι δεν κρύβουν τη δυσφορία τους.

    [06] (Κ) Βασιλείου - Ιάπωνες βουλευτές - Κύπρος

    Η Κύπρος ως μελλοντικό κράτος μέλος της ΕΕ και ως χώρα με πολύ ευνοϊκό φορολογικό κλίμα θα μπορέσει να γίνει έδρα για ιαπωνικές εταιρείες που θα δραστηριοποιούνται σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο.

    [07] (Κ) Επίσκεψη Οσκαρ Λαφοντέν - Αναβολή

    Καρδιακό επεισόδιο υπέστη χθες ο Οσκαρ Λαφοντέν και ως εκ τούτου η προγραμματισμένη για σήμερα άφιξή του στην Κύπρο αναβάλλεται, ανακοίνωσε η Επαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου.

    [08] (Κ) Συνομιλίες - Εναρξη συνάντησης

    Νέα συνάντηση πραγματοποιείται σήμερα μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό. Η συνάντηση άρχισε στις 11.00 αντί στις 10.00 όπως είχε αρχικά προγραμματισθεί.

    Παρών στη συνάντηση είναι ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, ο οποίος αναχωρεί αύριο για επαφές στην Αθήνα και την Αγκυρα πριν μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου θα ενημερώσει το ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν και το Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Τον Πρόεδρο Κληρίδη συνοδεύουν στις συνομιλίες, που διεξάγονται κοντά στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος.

    [09] (K) Παπαδόπουλος - Επιτροπή Εξωτερικών Βουλής Κοινοτήτων

    Αυτή είναι μια στιγμή ευκαιρίας, μετά από μεγάλη αναμονή, που πρέπει να εκμεταλλευθούν θετικά και οι δύο πλευρές στο νησί, δήλωσε σήμερα στη Λευκωσία ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής των Κοινοτήτων Ντόναλτ Αντερσον, αναφερόμενος στις απευθείας συνομιλίες.

    [10] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Τ/Κ ηγέτης - Λήξη συνάντησης

    Σαράντα λεπτά διάρκεσε η σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών που διεξάγονται κοντά στο αεροδρόμιο Λευκωσίας. Η συνάντηση άρχισε στις 1100 και ολοκληρώθηκε γύρω στις 1140.

    Η συνάντηση έγινε στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο και των συμβούλων των δύο συνομιλητών.

    [11] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           114,92 (-0,54)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  1.092.595
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   429.156    481,83 (-0,36)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    182.366    132,81 (-0,17)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £    131.057    102,88 ( 0,02)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      4.659     39,02 (-0,81)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    165.644     60,81 ( 0,43)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     24.721     79,69 (-0,93)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     37.514     28,10 (-0,50)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     13.321     55,12 ( 0,31)
    Ετ. Πληροφορικής              £     41.058      7,03 (-2,23)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    145.811     21,85 (-2,02)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £       .224     19,77 ( 0,66)
    Ξενοδοχεία                    £    106.386     71,43 (-0,93)
    Αλλες Εταιρείες               £    161.725    115,97 (-0,97)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [12] (K) Υπουργός Εξωτερικών - Ιάπωνες βουλευτές

    Συνάντηση περίπου μισής ώρας είχε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης με αντιπροσωπεία της Ομάδας Φιλίας Ιαπωνίας - Κύπρου στο ιαπωνικό Κοινοβούλιο που επισκέπτεται την Κύπρο.

    Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

    Νωρίτερα ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής των Κοινοτήτων.

    [13] (K) Tιμές συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 26/03/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7320          1,7423
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5135          1,5225
    Λίρα Αγγλίας                     1,0638          1,0701
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     201,3718        202,9827
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8623          2,8851
    Δολάριο Καναδά                     2,4078          2,4270
    Κορώνα Δανίας                     12,8583         12,9611
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,3352         13,4418
    Κορώνα Σουηδίας                   15,5944         15,7191
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5237          2,5438
    

    [14] (Κ) Αντιπροσωπεία ΣτΕ - Ουκρανία - Βουλευτικές Εκλογές

    Εικοσαμελής αντιπροσωπεία του Συμβουλίου της Ευρώπης (Στε), στην οποία συμμετέχει και ο επικεφαλής της κυπριακής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΣτΕ, βουλευτής του ΑΚΕΛ Δώρος Χριστοδουλίδης, μεταβαίνει στο Κίεβο της Ουκρανίας, προκειμένου να παρακολουθήσει τη διεξαγωγή των επικείμενων Βουλευτικών Εκλογών της 31ης Μαρτίου στη χώρα.

    [15] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Λιβύη

    Την υποστήριξη της Λιβύης στο δίκαιο αγώνα του κυπριακού λαού, εξέφρασαν ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Abdulrahman Shalgan και ο Γραμματέας (Υπουργός) Περιβάλλοντος, Ανθρωπίνων Πόρων και Υποδομής και Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Λιβύης - Κύπρου στο Γενικό Λαϊκό Κογκρέσο της Λιβύης, Δρ Ehteuesh Ehteuesh, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

    Οι Λίβυοι αξιωματούχοι είχαν χθες χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος μετέβη στην Τρίπολη για τριήμερη επίσημη επίσκεψη ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου του Γενικού Λαϊκού Κογκρέσου της χώρας Zenati Mohamed Zenati.

    [16] (K) Λιλλήκας - Αγία Πετρούπολη - Τρομοκρατία

    Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λιλλήκας αναχώρησε σήμερα για την Αγία Πετρούπολη προκειμένου να πάρει μέρος σε Διακοινοβουλευτικό Φόρουμ για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 27 και 28 Μαρτίου με τη συμμετοχή 600 συνέδρων.

    [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση

    Χωρίς διαφοροποίηση στο κλίμα αγοραστικής άπνοιας που πλήττει τις τελευταίες εβδομάδες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου διεξήχθη και η σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση, όπου ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μικρή πτώση της τάξης του 0,54%, υποχωρώντας στις 114,92 μονάδες. Ο όγκος συναλλαγών της ημέρας ανήλθε μόλις στο ένα εκατομμύριο λίρες.

    [18] (Κ) UNOPS - Πρόγραμμα για σεισμούς - Λευκωσία

    Με σκοπό την εκπαίδευση Κύπριων επιστημόνων και απώτερο στόχο τη διαμόρφωση μιας κοινής προσέγγισης στην αντιμετώπιση των σεισμών στην Κύπρο, περιλαμβανομένης και της αναθεώρησης του σεισμικού κώδικα για την κατασκευή οικοδομών, συνεχίζεται στη Λευκωσία δικοινοτική προσπάθεια, υπό την ομπρέλα της οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών UNOPS.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος της UNOPS, περίπου δέκα Ε/Κ και δέκα Τ/Κ συναντήθηκαν πρόσφατα στην Κύπρο με ξένους σεισμολόγους, γεωλόγους και γεωφυσικούς και μελέτησαν τα αποτελέσματα έρευνας, που διενεργήθηκε τους τελευταίους 18 μήνες στην ευρύτερη περιοχή της Λευκωσίας για τον κίνδυνο που δυνατό να δημιουργείται από σεισμούς στην περιοχή της πρωτεύουσας.

    [19] (K) ΕΔΟΝ - "Δεκαπενθήμερο Επαναπροσέγγισης"

    Για δέκατη συνεχή χρονιά διοργανώνεται από την ΕΔΟΝ το "Δεκαπενθήμερο Επαναπροσέγγισης" (28 Μαρτίου - 13 Απριλίου) το οποίο θα περιλαμβάνει συζητήσεις, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και αθλητικά τουρνουά, καθώς επίσης και τη διεξαγωγή του Β' Δικοινοτικού Φεστιβάλ Νεολαίας στις 13 Απριλίου.

    [20] (Κ) ΑΔΗΚ - Εθνικές επέτειοι

    Το Αγωνιστικό Δημοκρατικό Κίνημα (ΑΔΗΚ) με την ευκαιρία των εθνικών επετείων της 25ης Μαρτίου και τις 1ης Απριλίου, διαβεβαιώνει τον κυπριακό λαό ότι "θα συνεχίσει τον αγώνα για μια βιώσιμη, λειτουργική λύση του Κυπριακού με βάση τις αποφάσεις των ΗΕ, τα διεθνώς αναγνωρισμένα ανθρώπινα δικαιώματα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο".

    [21] (Κ) Εκτελεστική Επιτροπή Μνημονίου Μεσογείου για έλεγχο πλοίων

    Τη σημασία που η Κύπρος προσδίδει στην ενίσχυση της ποιότητας και ασφάλειας των υπό κυπριακή σημαία πλοίων, σημείωσε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου σε χαιρετισμό του στην εναρκτήρια τελετή της 5ης συνάντησης της Εκτελεστικής Επιτροπής του Μνημονίου της Μεσογείου για τον έλεγχο των πλοίων, που άρχισε σήμερα στη Λεμεσό και θα ολοκληρωθεί μεθαύριο Πέμπτη. Στη συνάντηση δεν λαμβάνουν μέρος η Τουρκία και το Ισραήλ.

    [22] (Κ) ΚΕΒΕ - ΟΚΕ - Συνάντηση

    Το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) ανέπτυξε σήμερα στην αντιπροσωπεία της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΟΚΕ), που βρίσκεται στην Κύπρο, τις θέσεις του επιχειρηματικού και εργοδοτικού κόσμου σε θέματα εργασιακών σχέσεων και κοινωνικής πολιτικής.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΕΒΕ, η αντιπροσωπεία της ΟΚΕ επισκέπτεται την Κύπρο με σκοπό τη συλλογή στοιχειών αναφορικά με ζητήματα κοινωνικής πολιτικής στο πλαίσιο της πορείας ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    [23] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - ΔΤ - ΔΝΤ - Κροατία

    Θέματα που αφορούν την ενταξιακή πορεία της Κύπρου και των άλλων υποψηφίων για ένταξη χωρών, καθώς και την πορεία της διεθνούς οικονομίας συζήτησε στην Κροατία ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης με ομολόγους του από 12 χώρες, οι οποίες, με την Κύπρο, περιλαμβάνονται στην ομάδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Διεθνούς Τράπεζας (ΔΤ).

    [24] (Κ) Οργάνωση για προστασία δημοσιογράφων - Κύπρος - Τουρκία

    Σκληρή κριτική κατά της Αγκυρας και των λεγόμενων "αρχών" του ψευδοκράτους ασκείται στην έκθεση για το 2001 της οργάνωσης για την προστασία των δημοσιογράφων.

    Η έκθεση επισημαίνει πως στη διάρκεια του 2001 δημοσιογράφοι στην κατεχόμενη Κύπρο επέκριναν συχνά το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος "που δημιουργήθηκε το 1974 μετά την εισβολή από την Τουρκία του βορείου μισού τμήματος αυτού του μεσογειακού νησιού. Σε απάντηση", προστίθεται, "έτυχαν παρενόχλησης και εκφοβισμού από τις 'τουρκοκυπριακές αρχές' και τους υποστηρικτές τους".

    [25] (Κ) Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς - Παγκόσμιο συνέδριο

    Η κυπριακή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα συμμετάσχει, για πρώτη φορά, στο παγκόσμιο συνέδριο των Εποπτικών Αρχών Κεφαλαιαγορών που θα πραγματοποιηθεί εντός του προσεχούς Μαϊου στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μάριος Κληρίδης.

    [26] (Κ) Ρολάνδης - Κύπρος - Ρωσία - Τουρισμός

    Αυξημένο αναμένεται να είναι φέτος το τουριστικό ρεύμα από τη Ρωσία στην Κύπρο, σε σύγκριση με την περυσινή χρονιά, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, πριν την αναχώρησή του για τη Μόσχα, επικεφαλής κυπριακής αποστολής, που θα επισκεφθεί την τουριστική έκθεση "ΜΙΤΤ 2002" και θα έχει επαφές με οργανωτές ταξιδιών, ο κ. Ρολάνδης είπε ότι πέρυσι επισκέφθηκαν την Κύπρο περίπου 130 χιλιάδες Ρώσοι περιηγητές, ενώ τον προηγούμενο χρόνο ο αριθμός των Ρώσων τουριστών που ήλθαν στο νησί είχε ανέλθει στις 148 περίπου χιλιάδες.

    [27] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Φυσικό αέριο

    Γύρω στο Μάιο με Ιούνιο θα είναι έτοιμη η έκθεση ειδικών, στους οποίους θα ανατεθεί η μελέτη του θέματος της υγροποίησης και πώλησης φυσικού αερίου σε χώρες της νότιας Ευρώπης από χώρες της ανατολικής Μεσογείου, μέσω της Κύπρου, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκος Ρολάνδης.

    [28] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Κυπριακό

    Δεν έχουν προκύψει ενθαρρυντικά αποτελέσματα από τη διεξαγωγή των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος πρόσθεσε ότι η εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό πριν από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, θα εξαρτηθεί βασικά από την επιρροή που η διεθνής κοινότητα θα ασκήσει πάνω στην τουρκική πλευρά, έτσι ώστε αυτή να κινηθεί μέσα στα πλαίσια των ψηφισμάτων των ΗΕ.

    Σε χαιρετισμό του στο 17ο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο του Παγκυπρίου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων, ο Πρόεδρος Κληρίδης επεσήμανε πως "παρά το γεγονός ότι έχουν ήδη περάσει δύο μήνες, δεν έχουν προκύψει ενθαρρυντικά αποτελέσματα" από τη διεξαγωγή των απευθείας συνομιλιών μεταξύ του ιδίου και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για την επίλυση του Κυπριακού.

    [29] (Κ) Βρετανίδα ΥΠΕΞ - Κυπριακό - ΕΕ

    "Το Ηνωμένο Βασίλειο προσπαθεί να κάνει ό,τι μπορεί για να διευκολύνει τις συζητήσεις" για επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε η Υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, αρμόδια για θέματα εμπορίου, Βαρόνη Σάϊμονς, η οποία έγινε σήμερα δεκτή στην Αθήνα από τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ενώ είχε συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου και τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας Γιάννο Παπαντωνίου.

    Η Βαρόνη εξέφρασε την ελπίδα ότι η Κύπρος θα περιλαμβάνεται μεταξύ των χωρών που θα ενταχθούν στην ΕΕ κατά την επόμενη διεύρυνσή της και


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 26 March 2002 - 18:49:25 UTC