Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-03-31

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Συνέδριο Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής
  • [02] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Συνέδριο Κυπριακής Ομοσπονδίας
  • [03] Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Κυπριακό - ΕΕ
  • [05] (Κ) ΔΗΣΥ - Ιη Απριλίου - Ανακοίνωση
  • [06] (Κ) ΔΗΚΟ - 1η Απριλίου - Ανακοίνωση
  • [07] (Κ) ΚΙΣΟΣ - 1η Απριλίου - Ανακοίνωση
  • [08] (Κ) ΝΕΟ - 1η Απριλίου - Ανακοίνωση

  • [01] (Κ) Συνέδριο Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής

    Πραγματοποιήθηκε χθες στη Νέα Υόρκη, με συμμετοχή 60 αντιπροσώπων και παρουσία του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων, Αβέρωφ Νεοφύτου, το 30ο συνέδριο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής. Τα βασικά θέματα που απασχόλησαν τις εργασίες του ήταν, η προώθηση του εθνικού θέματος, η δραστηριοποίηση των σωματείων μελών και της οργάνωσης και η συσπείρωση της νεολαίας.

    Οι εργασίες ξεκίνησαν με τον απολογισμό των δραστηριοτήτων των σωματείων μελών και των τμημάτων τους. Οι περισσότερες από τις δραστηριότητες αφορούσαν το εθνικό θέμα, ενώ σημαντικό μερίδιο είχαν οι πολιτιστικές και φιλανθρωπικού χαρακτήρα εκδηλώσεις.

    [02] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Συνέδριο Κυπριακής Ομοσπονδίας

    Tην εκτίμηση της κυπριακής πολιτείας προς τους Κυπρίους της Αμερικής μετέφερε, με το χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, στο συνέδριο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων, Αβέρωφ Νεοφύτου. "Νιώθουμε στην Κύπρο περήφανοι για την κυπριακή παροικία και για το μεγάλο εθνικό έργο το οποίο επιτελείτε εδώ, χιλιάδες μίλια μακριά από την ιδιαίτερη σας πατρίδα", είπε ο Κύπριος Υπουργός.

    Αναφερόμενος στις εξελίξεις γύρω από το εθνικό θέμα, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι οι μέχρι σήμερα ενδείξεις δεν είναι και τόσο ευχάριστες. "Η τουρκική πλευρά, όχι μόνο επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της, αλλά σκλήρυνε περισσότερο τη στάση της, μη δείχνοντας διάθεση για συμβιβασμό. Ο Ντενκτάς επαναλαμβάνει τις θέσεις του για δύο κράτη, τα οποία να έλθουν να κάνουν νέο συνεταιρισμό. Κάτι που θεωρούμε εντελώς απαράδεκτο και δεν μπορούμε να κινηθούμε σ αυτή τη βάση.

    [03] Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ενδεχόμενες διαπλοκές που σχετίζονται με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, οι διεργασίες των κομμάτων για τις προεδρικές εκλογές του 2003, η δημοσκόπηση της εταιρείας SRI για το ίδιο θέμα, η επιδείνωση των συγκρούσεων μεταξύ των Παλαιστινίων και του Ισραήλ, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

    Η "Αλήθεια" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Θα συζητήσει όλες τις επιλογές ο ΔΗΣΥ", γράφει ότι ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης επιβεβαίωσε χθες ότι ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ για τις προεδρικές εκλογές θα επιλεγεί ύστερα από διαβουλεύσεις με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και είπε ότι "ο υποψήφιος δεν θα είναι κατ' ανάγκη εσωκομματικός ή εξωκομματικός". Αναφέρει ότι χθες ο κ. Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών. Αλλού γράφει ότι επιπρόσθετα μέτρα ασφάλειας λαμβάνει η πρεσβεία του Ισραήλ στην Κύπρο, ενώ ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τα μέτρα που λαμβάνει η Αστυνομία "να ενταθούν εάν κριθεί σκόπιμο".

    "H Mάχη" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Ευρωπαϊκή Παγίδα" ότι νομικοί κύκλοι στην έδρα της ΕΕ υποδεικνύουν ότι "το αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα της περιουσίας μπορεί να απαλειφθεί σε περίπτωση πολιτικής συμφωνίας από τα δύο μέρη, με την οποία να αποποιούνται του δικαιώματος αυτού". Αποδοχή της θέσης αυτής, σημειώνει η εφημερίδα, "αποστερεί το δικαίωμα των ιδιοκτητών περιουσίας στα κατεχόμενα, να προσφύγουν στα ευρωπαϊκά όργανα δικαίου κατά της Τουρκίας". Αλλού γράφει ότι με την ευκαιρία της ανανέωσης του στόλου τους, οι Κυπριακές Αερογραμμές αποφάσισαν την αλλαγή της εξωτερικής και εσωτερικής εμφάνισης των αεροπλάνων, ενώ ήδη έφτασε στην Κύπρο το πρώτο αεροπλάνο με τα νέα χρώματα της εταιρείας.

    Ο "Πολίτης" με τίτλο "Ουδείς εκλέγει σήμερα υποψήφιο" προβάλλει στο κύριο του θέμα δημοσκόπηση της εταιρεία SRI. Σε ερώτηση με ποιόν υποψήφιο η τριμερής συνεργασία θα μπορούσε να κερδίσει τις εκλογές, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ εξασφάλισε το 36%, ενώ ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ εξασφάλισαν 16% και 4% αντίστοιχα. Σε ερώτηση ποιόν θα ψηφίζετε αν στις προεδρικές εκλογές υποψήφιοι ήταν ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Τάσσος Παπαδόπουλος, ο πρώτος εξασφάλισε 41%, ενώ ο δεύτερος 35%. Σε ερώτηση με ποιόν υποψήφιο ο ΔΗΣΥ θα μπορούσε να πετύχει μια συνεργασία στο χώρο του κέντρου, ο κ. Μαρκίδης εξασφάλισε ποσοστό 26%, ενώ ο ΥΠΕΞ 19%. Αλλού γράφει ότι απαισιόδοξη αναφορικά με την έκβαση των απευθείας συνομιλιών παρουσιάστηκε χθες η Αντιπρόεδρος του γερμανικού Κοινοβουλίου Πέτρα Μπλες, η οποία επανέλαβε ότι η Γερμανία δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η Κύπρος θα ενταχθεί στην ΕΕ χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.

    "Η Σημερινή" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Εξωκομματικός από το ΔΗΣΥ" γράφει ότι μετά την υπέρβαση που έκανε στις δημοτικές εκλογές, ο ΔΗΣΥ "προσανατολίζεται να κάνει νέα υπέρβαση και στις προεδρικές". Γράφει ακόμη ότι ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης "είναι έτοιμος να συζητήσει ονόματα υποψηφίων που θα προταθούν από άλλους κομματικούς κύκλους και ιδιαιτέρως από το ΚΙΣΟΣ". Γράφει ότι οι αγροτικές οργανώσεις των κοκκινοχωριών αποφάσισαν χθες το πρωί αναστολή των δυναμικών τους κινητοποιήσεων και απεγκλώβισαν τον κυκλοφοριακό κόμβο της Ριζοελιάς, ενώ αναστάληκαν όλες οι κινητοποιήσεις γεωργών και στις υπόλοιπες επαρχίες.

    Ο "Φιλελεύθερος" στο κύριο του θέμα υπό τον τίτλο "Υιοθετούν βελγικό μοντέλο" γράφει ότι "σημαντικό έδαφος κερδίζει στην ΕΕ το βελγικό μοντέλο συντάγματος, βασικά στοιχεία του οποίου αξιοποιούνται ήδη στην επεξεργασία ιδεών για το Κυπριακό". Γράφει ακόμη ότι η ΕΕ και ιδιαίτερα η Διεύθυνση Διεύρυνσης και ο επικεφαλής της Γκούντερ Φερχόιγκεν "θεωρεί πως το μοντέλο αυτό μπορεί να θεωρηθεί διέξοδος στο Κυπριακό, καθότι ισχύει ήδη σε χώρα-μέλος της ΕΕ". Αλλού γράφει ότι η κυπριακή κυβέρνηση εκφράζει εντονότατη ανησυχία και θλίψη για την επιδεινούμενη κατάσταση στη Μέση Ανατολή και καταδικάζει τη χρήση βίας και τις οποιεσδήποτε ενέργειες με θύματα αθώους πολίτες, Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους.

    Η "Χαραυγή" στο κύριο της θέμα κάτω από τον τίτλο "Τέρμα στην κατοχή" γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ μετά τη συνάντησή του με τον Πρεσβευτή της Παλαιστινιακής Αρχής στην Κύπρο Samir Abu Ghazaleh δήλωσε ότι "η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Αριέλ Σαρόν δεν εξυπηρετεί την προσπάθεια επίλυσης του Παλαιστινιακού, αλλά αντίθετα αποτελεί άσκηση τρομοκρατίας". Αλλού γράφει ότι την έγκριση του ποσού των 43.652.700 δολαρίων ζητά από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Γενικός Γραμματέας Κόφι Ανάν, για την κάλυψη των εξόδων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Η εισήγηση αυτή του Γενικού Γραμματέα περιλαμβάνεται σε έκθεσή του, η οποία αφορά την περίοδο από 1ης Ιουλίου 2002 μέχρι τις 30 Ιουνίου 2003. Ως γνωστό οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου καταβάλλουν εθελοντικά 20,505,500 δολάρια, για την κάλυψη του προϋπολογισμού της Δύναμης.

    [04] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Κυπριακό - ΕΕ

    "Ο δρόμος προς την Ευρώπη πέρνα μέσα από μια ισχυρή άμυνα που θα διασφαλίσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στο νησί και θα αποτρέψει την Τουρκία να υλοποιήσει τις απειλές της", υπογράμμισε χθες βράδυ ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος.

    [05] (Κ) ΔΗΣΥ - Ιη Απριλίου - Ανακοίνωση

    ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ, 1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

    Ο κυπριακός ελληνισμός, έχοντας αμετάθετο στόχο την επίτευξη μιας δίκαιης λύσης του εθνικού μας προβλήματος στους κόλπους της ενωμένης Ευρώπης, παραμένει ακλόνητος στις επάλξεις του αγώνα, αναφέρει σε διακήρυξή του για την επέτειο της 1ης Απριλίου ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ).

    Σημειώνει ότι η πορεία μας προς το μέλλον βασίζεται στη σταθερή και στενή συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας σε όλους ανεξάρτητα τους τομείς.

    [06] (Κ) ΔΗΚΟ - 1η Απριλίου - Ανακοίνωση

    Η τουρκική πλευρά στην παρούσα διαδικασία των συνομιλιών εμμένει στις μαξιμαλιστικές διαιρετικές της θέσεις και αρνείται να αποδεχθεί εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, τονίζει σε διακήρυξή του για την επέτειο του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59 το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ).

    Τα Ηνωμένα Εθνη και η διεθνής κοινότητα οφείλουν να τηρήσουν πιο αυστηρή στάση και να συμπεριφερθούν ως θεματοφύλακες των αρχών του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προσθέτει το ΔΗΚΟ και επαναδιακηρύσσει τη σταθερή προσήλωσή του στις αρχές και τις αξίες για τις οποίες θυσιάστηκαν οι ήρωες του απελευθερωτικού αγώνα.

    [07] (Κ) ΚΙΣΟΣ - 1η Απριλίου - Ανακοίνωση

    ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΜΕΧΡΙ ΔΕΥΤΕΡΑ, 1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

    Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών (ΚΙΣΟΣ) τιμά και φέτος την επέτειο του εθνικοαπαλευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955 59, "κάτω από συνθήκες κατοχής και διαρκούς απειλής ενάντια στην επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού".

    Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, το ΚΙΣΟΣ τιμά τον ηρωικό αγώνα του λαού της Κύπρου και αντλεί διδάγματα από την "αυτοθυσία των μαρτύρων που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία από τον Αγγλο δυνάστη".

    [08] (Κ) ΝΕΟ - 1η Απριλίου - Ανακοίνωση

    Οι Νέοι Ορίζοντες (ΝΕΟ), σε ανακοίνωσή τους με αφορμή την επέτειο του απελευθερωτικού αγώνα 1955 59, διαπιστώνουν ότι η σημερινή στάση της Κύπρου απέναντι στα εθνικά προβλήματα, "υστερεί του μεγαλείου της ΕΟΚΑ και της θυσίας των ηρώων της".

    Οι ΝΕΟ καλούν όλους να μετουσιώσουν "το πνεύμα της θυσίας και της προσφοράς των αγωνιστών της ΕΟΚΑ σε σύγχρονη διεκδικητική στάση για απελευθέρωση".


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 31 March 2002 - 18:49:09 UTC