Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-04-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Κληρίδης - Ντενκτάς - Αλβαρο ντε Σότο
  • [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - 23η αγωνιστική
  • [03] (K) Eπισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Γιώργος Βασιλείου - Ουάσινγκτον - Επαφές
  • [05] (Κ) Εκπρόσωπος - Ισραήλ - Παραστάσεις
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ανασχηματισμός - Διάψευση
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ινδός ΥΦΕΞ
  • [08] (Κ) ΓΔ Υπουργείου Εξωτερικών - Πρεσβευτής Ισραήλ
  • [09] (Κ) ΕΣΚ - Επιστολή - Ισραηλινός Πρωθυπουργός
  • [10] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ανασχηματισμός - Διάψευση (2)
  • [11] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ισραήλ - Επιστολή διαμαρτυρίας
  • [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Ενέργειες
  • [13] (Κ) Τιμές Συναλλάματος έναντι κυπριακής Λίρας
  • [14] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Δήλωση Ντενκτάς - ΗΕ
  • [15] (Κ) Πρεσβεία Ισραήλ - Βουλευτές - Ανακοίνωση
  • [16] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Βιβλίο συλλυπητηρίων
  • [17] (Κ) ΚΙΣΟΣ - Ισραήλ - Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία
  • [18] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - Ταξίδι στις ΗΠΑ
  • [19] (Κ) Κυπριακό Ναυτιλιακό Συμβούλιο - Γενική Συνέλευση
  • [20] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα πτώση
  • [21] (Κ) Κύπριος ΥΠΕΞ - ΥΦΕΞ Ινδίας
  • [22] (Κ) Βρετανός ΥΦΕΞ - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [23] (K) Οργανώσεις - Παλαιστινιακό - Ψήφισμα
  • [24] (Κ) Πρέσβης ΗΠΑ στην Ελλάδα - Κυπριακό
  • [25] (Κ) Εκπρόσωπος - ΟΗΕ - Απευθείας συνομιλίες
  • [26] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Κυπριακό - Διάσκεψη Τύπου

  • [01] (Κ) Κληρίδης - Ντενκτάς - Αλβαρο ντε Σότο

    Χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς θα έχει σήμερα ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο.

    Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ επέστρεψε χθες από τη Νέα Υόρκη, όπου ενημέρωσε το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των απευθείας συνομιλιών.

    [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - 23η αγωνιστική

    
    
    Το ΑΠΟΕΛ νίκησε χθες την Ενωση Νέων Παραλιμνίου με 2-0, κάνοντας ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην πορεία του για κατάκτηση του φετινού τίτλου.
    
    Στον άλλο χθεσινό αγώνα, η Αθλητική Ενωση Πάφου συνέτριψε εκτός έδρας τον ουραγό Ερμή Αραδίππου με 4-1.
    
    Με τη λήξη της 23ης αγωνιστικής η βαθμολογία διαμορφώθηκε ως εξής:
    
    ΑΠΟΕΛ             54
    Ανόρθωση          49
    ΑΕΛ               47
    Ομόνοια           44
    Απόλλωνας         36
    ΕΝΠ               36
    Εθνικός Αχνας     36
    ΑΕΚ               35
    Ολυμπιακός        33
    Αλκή              31
    ΑΕΠ               31
    Εθνικός Ασσιας    17
    Δόξα               9
    

    [03] (K) Eπισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η απαγόρευση από τις ισραηλινές αρχές σε έξι Κύπριους βουλευτές και δημοσιογράφων που τους συνόδευαν να μεταβούν στο αρχηγείο του Γιάσερ Αραφάτ στη Ραμάλα, η επιστροφή του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο χθες στο νησί για συνέχιση των απευθείας συνομιλιών, η αναμενόμενη αύξηση της τιμής των καυσίμων κατά 3 σεντ και οι πληροφορίες για ανασχηματισμό είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

    Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Αποσυρθείτε τώρα, όχι αύριο" γράφει ότι σύντομη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τα παλαιστινιακά εδάφη είχε υποσχεθεί ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν κατά την προχθεσινή τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους, ο οποίος χθες ζήτησε από τον κ. Σαρόν η αποχώρηση του Ισραήλ να ξεκινήσει χωρίς καθυστέρηση τώρα, όχι αύριο. Αλλού γράφει ότι όχι μόνο στις πολιτικές και αστικές υποθέσεις θα γίνεται αποδεκτή η εξ ακοής μαρτυρία προς εξέταση στα δικαστήρια, αλλά και για τις ποινικές, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή από τη Νομική Υπηρεσία.

    "Το Θάρρος" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Απρακτοι γύρισαν οι βουλευτές" γράφει ότι το Ισραήλ απαγόρευσε στην εξαμελή διακομματική αντιπροσωπεία της κυπριακής Βουλής να εισέλθει στο έδαφος του για να μεταβούν στη Ραμάλα, ώστε να εκφράσουν τη συμπαράσταση της Κύπρου στον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ και η αποστολή, μαζί με τους δημοσιογράφους, επέστρεψε χθες ύστερα από πεντάωρη παραμονή στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ άπρακτη. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση ανήγγειλε χθες εφαρμογή νομοθεσίας που προβλέπει επίδομα τέκνου και στις τρίτεκνες οικογένειες.

    Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα με τίτλο "Αναστάτωση στη Βουλή" γράφει ότι "αναστάτωση" μεταξύ των βουλευτών προκάλεσε το χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας ότι κάποιοι συνάδελφοι τους προώθησαν εν αγνοία της Ολομέλειας της Βουλής, τροποποίηση νομοθεσίας με στόχο να διασφαλίσουν τη μη καταβολή ή και την επιστροφή δασμού για πολυτελή αυτοκίνητα που αγόρασαν και ο κυβισμός των οποίων είναι μεγαλύτερος από ό,τι ο νόμος καθορίζει. Αλλού γράφει ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο επέστρεψε χθες από τη Νέα Υόρκη ενόψει της επανέναρξης των απευθείας συνομιλιών αύριο Τρίτη.

    "Η Σημερινή" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Αλλαγές στην κυβέρνηση" ότι νέο πρόσωπο θα αποκτήσει η κυβέρνηση με την αναδόμηση που ο Πρόεδρος Κληρίδης αναμένεται να πραγματοποιήσει το αμέσως προσεχές διάστημα, με εσωτερικές μετακινήσεις υπουργών και εξωτερικές προσθήκες. Αλλού σημειώνει πως την Πέμπτη το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού θα καταθέσει στη Βουλή πρόταση για αύξηση της τιμής των καυσίμων, που αναμένεται να κυμανθεί στα 3 σεντ ανά λίτρο.

    "Ο Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Αποκαλύπτουμε το 'όραμα' Ντενκτάς" αναφέρει πως το "όραμα" της τουρκικής πλευράς για λύση του Κυπριακού στηρίζεται στο μόνιμο διαχωρισμό των δύο κοινοτήτων και στην εσαεί παρουσία της Τουρκίας στο νησί. Στο έγγραφο που κατέθεσε ο κ. Ντενκτάς στο δεύτερο γύρο των συνομιλιών περιγράφεται η μορφή λύσης που επιδιώκει η τουρκική πλευρά, με την αναγνώριση δύο κρατών, τα οποία θα δημιουργήσουν ένα νέο συνεταιρισμό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι όπως έχει διαφανεί η βάση της ζημιάς στον τουρισμό για φέτος θα είναι τουλάχιστον ένα εκατομμύριο λιγότερες αφίξεις.

    Η "Χαραυγή" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Οχι στο ροκάνισμα του χρόνου" ότι ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας κάλεσε χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στην Αγκυρα και στο κατοχικό καθεστώς ότι δεν θα ανεχθεί το παιγνίδι ροκανίσματος του χρόνου στις απευθείας συνομιλίες για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό. Αλλού αναφέρεται στη χθεσινή εκδήλωση μνήμης και τιμής των Ντερβίς Αλί Καβάζογκου και Κώστα Μισιαούλη στο Δάλι, κατά την οποία ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε πως η θυσία τους αποτελεί σύμβολο αγώνα για μια λεύτερη και ενωμένη Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΚΣΤ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Γιώργος Βασιλείου - Ουάσινγκτον - Επαφές

    Την αμερικανική πρωτεύουσα επισκέπτεται ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση Γιώργος Βασιλείου.

    [05] (Κ) Εκπρόσωπος - Ισραήλ - Παραστάσεις

    Η κυπριακή κυβέρνηση καταδίκασε σήμερα διά του Εκπροσώπου της Μιχάλη Παπαπέτρου τη στάση των αρχών του Ισραήλ απέναντι σε αντιπροσωπεία της Βουλής χθες, όταν επεχείρησε να εισέλθει στη χώρα.

    Ο Εκπρόσωπος τόνισε πως τέτοιου είδους συμπεριφορά δεν προάγει τις ομαλές σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών και ανακοίνωσε ότι ο Πρεσβευτής του Ισραήλ κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών όπου θα γίνουν οι σχετικές παραστάσεις για το χθεσινό συμβάν.

    "Η κυβέρνηση θέλει να καταδικάσει το γεγονός ότι η αντιπροσωπεία της Βουλής δεν έγινε δυνατό να εισέλθει στο Ισραήλ, ότι έτυχε μεταχείρισης που ισοδυναμούσε με άσκηση ψυχολογικής βίας και ότι ετέθη στα διαβατήρια των βουλευτών σφραγίδα ότι απαγορεύεται η είσοδος," δήλωσε ο Εκπρόσωπος μετά την πρωινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    [06] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ανασχηματισμός - Διάψευση

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης διέψευσε κατηγορηματικά δημοσιεύματα που τον φέρουν να προβαίνει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης, με γραπτή του δήλωση, που ανέγνωσε το μεσημέρι στους δημοσιογράφους ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    [07] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ινδός ΥΦΕΞ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δέχθηκε σήμερα τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ινδίας Ομάρ Αμπτουλάχ. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

    [08] (Κ) ΓΔ Υπουργείου Εξωτερικών - Πρεσβευτής Ισραήλ

    Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Χριστόδουλος Πασιαρδής, συναντήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, με τον Πρεσβευτή του Ισραήλ στην Κύπρο Μικαέλ Ελιγκάλ, ο οποίος σε δηλώσεις του απέφυγε να αναφερθεί στα όσα συνέβησαν με την κυπριακή κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία που προσπάθησε να επισκεφθεί τη Ραμάλα, αλλά εμποδίστηκε από τις Αρχές του Ισραήλ. Επί του θέματος, είπε, θα εκδοθεί ανακοίνωση από την ισραηλινή πρεσβεία εντός της ημέρας.

    Ο κ. Ελιγκάλ ανέφερε ότι είχε μια "πολύ εποικοδομητική συνομιλία" με τον κ. Πασιαρδή "στο πλαίσιο των πολύ καλών και φιλικών σχέσεων που διατηρούμε με την Κύπρο. Συζητήσαμε", πρόσθεσε, "για τις διμερείς μας σχέσεις και, βεβαίως, για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή".

    [09] (Κ) ΕΣΚ - Επιστολή - Ισραηλινός Πρωθυπουργός

    Η Ενωση Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ), με επιστολή της προς τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Αριέλ Σιαρόν, διαμαρτύρεται έντονα για την "αυθαίρετη απαγόρευση" σε πέντε Κύπριους δημοσιογράφους και αντιπροσωπεία της κυπριακής Βουλής να εισέλθουν στο Ισραήλ, μετά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν.

    [10] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ανασχηματισμός - Διάψευση (2)

    Με γραπτή δήλωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης διέψευσε κατηγορηματικά πληροφορίες του Τύπου ότι θα προβεί σε ανασχηματισμό τις προσεχείς μέρες και σημείωσε πως έχει πλήρη εμπιστοσύνη στους Υπουργούς του.

    Στη δήλωση, την οποία ανέγνωσε στους δημοσιογράφους ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, ο Πρόεδρος εξέφρασε λύπη για τα σχόλια που γίνονται στον Τύπο σε βάρος δύο εκ των Υπουργών του και κατάστησε σαφές ότι ο ίδιος ασχολείται κατά κύριο λόγο με το Κυπριακό και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [11] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ισραήλ - Επιστολή διαμαρτυρίας

    Επιστολή διαμαρτυρίας θα αποστείλει ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας προς τον ομόλογό του στην Κνεσσέτ (ισραηλινή Βουλή) Αβραάμ Μπουργκ με την οποία εκφράζει την "εντονότατη" διαμαρτυρία του Σώματος για την "απαράδεκτη ενέργεια" των ισραηλινών αρχών να μην επιτρέψουν την είσοδο χθες σε εξαμελή κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία στο Ισραήλ με σκοπό να μεταβεί στη Ραμάλα και να συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ.

    [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Ενέργειες

    Αδικα κατηγορείται η κυβέρνηση ότι δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να ενημερώνει σωστά τη διεθνή κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ενωση αναφορικά με τις απευθείας συνομιλίες, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Ο Εκπρόσωπος τόνισε πως είναι γνωστή η πραγματική εικόνα στις συνομιλίες και υπενθύμισε πρόσφατες δηλώσεις για τη θετική στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας στις συνομιλίες.

    [13] (Κ) Τιμές Συναλλάματος έναντι κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 8/4/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7317          1,7420
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5191          1,5282
    Λίρα Αγγλίας                     1,0603          1,0666
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     199,2767        200,8709
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8797          2,9027
    Δολάριο Καναδά                     2,4125          2,4318
    Κορώνα Δανίας                     12,8606         12,9634
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,2220         13,3277
    Κορώνα Σουηδίας                   15,6268         15,7518
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5342          2,5544
    

    [14] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Δήλωση Ντενκτάς - ΗΕ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε σήμερα ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα όσα φέρεται να δήλωσε ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, ότι δηλαδή δεν επιτρέπει στον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο να υποβάλει προτάσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πριν από τον Ιούνιο.

    [15] (Κ) Πρεσβεία Ισραήλ - Βουλευτές - Ανακοίνωση

    Η ισραηλινή Πρεσβεία στη Λευκωσία αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως η απόφαση της κυπριακής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας να επισκεφθεί τη Ραμάλα "ελήφθη χωρίς προηγούμενο συντονισμό με το Ισραήλ".

    Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως όταν έγινε γνωστή η επιθυμία των μελών της αντιπροσωπείας να επισκεφθούν τη Ραμάλα και να συναντηθούν με το Γιάσερ Αραφάτ, "έλαβαν τη διευκρίνιση ότι η Ραμάλα είχε κηρυχθεί 'Απαγορευμένη Στρατιωτική Περιοχή' και επομένως δεν θα καθίστατο δυνατή η συνάντησή τους με το Γιάσερ Αραφάτ". Παρά ταύτα, η αποστολή ξεκίνησε, προστίθεται στην ανακοίνωση.

    [16] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Βιβλίο συλλυπητηρίων

    [17] (Κ) ΚΙΣΟΣ - Ισραήλ - Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία

    Την "απρεπή και προκλητική ενέργεια" του Ισραήλ να απαγορεύσει την είσοδο σε κυπριακή διακομματική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία, καταδικάζει με ανακοίνωση του το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών (ΚΙΣΟΣ).

    [18] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - Ταξίδι στις ΗΠΑ

    Κρίσιμο χαρακτήρισε το νέο γύρο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό που αρχίζει αύριο ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, καθώς σε αυτόν το γύρο "θα διαφανεί αν τελικά θα γίνουν οι μετακινήσεις" της τουρκικής πλευράς και "θα σπάσει το αδιέξοδο" στο Κυπριακό.

    Οπως είπε, θα διαφανεί επίσης "αν και πώς θα παρεμβληθεί", μέσω του εκπροσώπου του, ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο αμερικανικός παράγοντας, ο βρετανικός παράγοντας και το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ.

    [19] (Κ) Κυπριακό Ναυτιλιακό Συμβούλιο - Γενική Συνέλευση

    Στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αναβαθμίσει το κύρος της Κυπριακής Σημαίας και της Κυπριακής Ναυτιλιακής Διοίκησης, αναφέρθηκε σήμερα ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου, μεταφέροντας χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας στην 13η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Ναυτιλιακού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό.

    Αναφερόμενος στην πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, ο Υπουργός Συγκοινωνιών δήλωσε ότι λόγω της προόδου της χώρας μας στο ναυτιλιακό τομέα, συμπληρώθηκε στις 17 Μαϊου 2001 το Κεφάλαιο για τις Θαλάσσιες Μεταφορές και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Κυπριακό Νηολόγιο και η Κυπριακή Ναυτιλιακή Βιομηχανία θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται.

    [20] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα πτώση

    Νέα σημαντική πτώση σε ποσοστό 1,70% κατέγραψε η χρηματιστηριακή αγορά στη σημερινή συνάντηση, υποχωρώντας στις 107,86 μονάδες, ως αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχθηκαν τα "βαριά χαρτιά" του χρηματιστηρίου και κυρίως οι τραπεζικοί τίτλοι. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών παρέμεινε στα χαμηλά επίπεδα, καθώς διαμορφώθηκε στα 1,7 εκατομμύρια λίρες.

    [21] (Κ) Κύπριος ΥΠΕΞ - ΥΦΕΞ Ινδίας

    Τη βαθιά δέσμευση της Ινδίας στην κυριαρχία, την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου επαναβεβαίωσε σήμερα ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Ομάρ Αμπτάλλα, σημειώνοντας ότι η χώρα του είναι δεσμευμένη στην εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επίλυση του Κυπριακού.

    Στο πλαίσιο κοινής δημοσιογραφικής διάσκεψης με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, ο κ. Αμπτάλλα είπε επίσης ότι Κύπρος και Ινδία ενεργούν από κοινού για να πραγματοποιηθεί επίσκεψη στην Κύπρο φέτος του Πρωθυπουργού της Ινδίας Ατάλ Μπεχάρι Βατζπαγί.

    [22] (Κ) Βρετανός ΥΦΕΞ - Κύπρος - Επίσκεψη

    Διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει στις 10 και 11 Απριλίου ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Κύπρου και διεύρυνσης της ΕΕ, Πίτερ Χέιν.

    [23] (K) Οργανώσεις - Παλαιστινιακό - Ψήφισμα

    Κοινό ψήφισμα για το Παλαιστινιακό, στο οποίο απαιτούν "τον άμεσο και χωρίς όρους τερματισμό της ισραηλινής εισβολής στις αυτόνομες παλαιστινιακές περιοχές και την άμεση αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από αυτές", έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα οι πολιτικές οργανώσεις νεολαίας ΕΔΟΝ, ΝΕΔΗΣΥ, ΝΕΔΗΚ, Νεολαία Σοσιαλδημοκρατών και οι Νέοι Οικολόγοι, καθώς και οι φοιτητικές οργανώσεις ΠΟΦΝΕ και ΦΕΠΑΝ και η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών,

    [24] (Κ) Πρέσβης ΗΠΑ στην Ελλάδα - Κυπριακό

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να βοηθήσουν τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού με όποιο τρόπο μπορούν, δήλωσε ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τόμας Μίλλερ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο που πραγματοποιείται στην Ουάσινγκτον.

    [25] (Κ) Εκπρόσωπος - ΟΗΕ - Απευθείας συνομιλίες

    Ενέσεις ζωής στη διαδικασία των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό αναμένει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου από τα Ηνωμένα Εθνη, ο οποίος σημείωσε ότι η ε/κ πλευρά αναμένει ότι η επίσκεψη του Βρετανού Υφυπουργού Εξωτερικών Πίτερ Χέιν στην Κύπρο θα "ενεργήσει ως φωνή πίεσης πάνω στην τουρκική πλευρά".

    [26] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Κυπριακό - Διάσκεψη Τύπου

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχει έδαφος για αισιοδοξία σε ό,τι αφορά την επίλυση του Κυπριακού, επισημαίνοντας ότι τα συμφέροντα όλων των ενδιαφερομένων μερών τον οδηγούν στο να πιστεύει πως τα μέρη επιθυμούν μια λύση. Εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση ότι λύσεις υπάρχουν σε όλα τα προβλήματα.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που έδωσε σήμερα στο Λήδρα Πάλας, ο κ. ντε Σότο ερωτηθείς αν τα ΗΕ είναι έτοιμα να δώσουν στα δύο μέρη κάποια έγγραφα ή ιδέες για λύση, είπε ότι "είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τα μέρη με οποιονδήποτε τρόπο ζητηθεί, είτε αυτός είναι ουσιαστικός είναι διαδικαστικός".


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 8 April 2002 - 17:50:47 UTC