Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-04-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Καλαθόσφαιρα - Κεραυνός - Νίκη
  • [02] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Απευθείας συνομιλίες
  • [03] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Νέα Υόρκη
  • [04] (Κ) Βρετανία - Επίσκεψη Χέιν στην Κύπρο
  • [05] (Κ) Παπαντωνίου - Ράις - Κυπριακό
  • [06] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [07] (Κ) Χριστάκης Κατσαμπάς - Τιμητική εκδήλωση - ΕΣΚ
  • [08] (Κ) Επιτροπή Νοσηλευτών ΕΕ - Κύπρος - Συνεδρία
  • [09] (Κ) Γιλμάζ - Κυπριακό - ΕΕ
  • [10] (Κ) Αναβολή συνάντησης για φυσικό αέριο
  • [11] (K) Λυσσαρίδης - Ισραήλ - ΥΠΕΞ - Επιστολή
  • [12] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [13] (Κ) Τιμές Συναλλάματος έναντι κυπριακής Λίρας
  • [14] (K) Χρηματιστήριο - Επιστροφή στις πτώσεις
  • [15] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Δημοσιογραφική διάσκεψη
  • [16] (Κ) Κύπρος - Ρουμανία - Μνημόνιο συνεργασίας
  • [17] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Διάσκεψη Μάλαγας
  • [18] (K) Βρετανός ΥΦΕΞ - ΕΕ - Κύπρος
  • [19] (Κ) Κοινοβουλ. Κοινοπολιτειακό Συνέδριο - Εναρξη Εργασιών
  • [20] (Κ) Κάιρο - Πρεσβευτής Κύπρου - Διαπιστευτήρια
  • [21] (Κ) Βασιλείου - Παρίσι - Επαφές
  • [22] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης ΕΟΚΑ
  • [23] (K) Βρετανός ΥΦΕΞ - Κυπριακό - ΕΕ - Ομιλία

  • [01] (K) Καλαθόσφαιρα - Κεραυνός - Νίκη

    Το πρώτο βήμα για την πρόκρισή του στον τελικό του πρωταθλήματος καλαθόσφαιρας "Γιώργος Θυρώτος" έκανε χθες βράδυ στη Λεμεσό ο Κεραυνός, ο οποίος συνέτριψε την ΑΕΛ με 113 - 87 στην ημιτελική φάση των πλέι οφ.

    Απόλλωνας και ΑΠΟΕΛ αναμετρώνται απόψε στη Λεμεσό για την ίδια φάση.

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Απευθείας συνομιλίες

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σοτο δεν κατέθεσε οποιαδήποτε έγγραφα στη χθεσινή πρώτη συνάντηση του τρίτου γύρου των συνομιλιών για το Κυπριακό, επιβεβαίωσε χθες το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    [03] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Νέα Υόρκη

    Εφθασε χθες στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας, με πρόσκληση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, για να λάβει μέρος στις εκδηλώσεις για την εθνική παλιγγενεσία, που κορυφώνονται την Κυριακή με παρέλαση στην 5η Λεωφόρο.

    [04] (Κ) Βρετανία - Επίσκεψη Χέιν στην Κύπρο

    Η Βρετανία θέλει να παίξει εποικοδομητικό ρόλο στην προσπάθεια λύσης του Κυπριακού, δήλωσε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών, εκφράζοντας την ευχή ότι η επίσκεψη στην Κύπρο του Υφυπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Πίτερ Χέιν, ο οποίος φθάνει σήμερα στο νησί για διήμερη επίσκεψη, θα συμβάλει στην επίτευξη του σκοπού αυτού.

    [05] (Κ) Παπαντωνίου - Ράις - Κυπριακό

    Το Κυπριακό αποτέλεσε θέμα συζήτησης στη συνάντηση του Υπουργού Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Γιάννου Παπαντωνίου χθες το απόγευμα στο Λευκό Οίκο με τη Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού Προέδρου Κοντολίζα Ράις.

    [06] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και οι πληροφορίες για τα όσα συζητούνται στο τραπέζι των απευθείας συνομιλιών, οι διεργασίες των κομμάτων ενόψει των προεδρικών εκλογών, οι διαβουλεύσεις κομμάτων και κυβέρνησης για το θέμα της φορολογικής μεταρρύθμισης και το θέμα της αύξησης της τιμής των καυσίμων, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα κάτω από τον τίτλο "Ο θάνατος 13 στρατιωτών εξόργισε τον Σαρόν" γράφει ότι ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν δήλωσε πως θα συνεχιστούν οι στρατιωτικές ενέργειες στις πόλεις υπό παλαιστινιακή διοίκηση, μετά την επίθεση Παλαιστινίων στην πόλη Τζενίν που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 13 Ισραηλινών στρατιωτών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΣΥ διέψευσε χθες τον Πρόεδρο και το Διευθυντή της Βουλής, Δημήτρη Χριστόφια και Κωστάκη Χριστοφόρου, οι οποίοι είχαν δηλώσει πως η τροποποίηση του δασμολογίου για τα αυτοκίνητα βουλευτών έγινε εν γνώσει των κομμάτων και των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

    "Η Μάχη" γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Ο Καθένας τη δουλειά του", ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε χθες με δηλώσεις του τις σχέσεις του κόμματός του με την κυβέρνηση, αναφέροντας ότι ο ΔΗΣΥ δεν κυβερνά, διότι στην Κύπρο δεν υπάρχει κοινοβουλευτικό σύστημα για να υπάρχει κυβερνών κόμμα. Αλλη είδηση είναι ότι θα υπάρξουν προβλήματα στα δημόσια σχολεία κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, εάν δεν ολοκληρωθεί εγκαίρως η διαδικασία των προαγωγών των καθηγητών και ότι η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας ενημέρωσε χθες την ΟΕΛΜΕΚ πως θα υπάρξουν καθυστερήσεις στις προαγωγές.

    Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο θέμα πως η Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας αναφορικά με τη διαδικασία κατακύρωσης προσφορών για την αγορά καπακιών των φρεατίων του αποχετευτικού συστήματος από το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λευκωσίας. Αλλού γράφει ότι έγινε χθες στη Λευκωσία η πρώτη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στο πλαίσιο του τρίτου γύρου των απευθείας συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.

    "Η Σημερινή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Νέα αποστασιοποίηση ΔΗΣΥ" γράφει ότι ο ΔΗΣΥ αποστασιοποιείται εκ νέου από την κυβέρνηση και ότι ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε χθες πως δεν νοιώθουν ως κυβερνών κόμμα, αφού οι εισηγήσεις τους για αλλαγές δεν εισακούονται από την κυβέρνηση. Αλλη είδηση είναι οι χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων στη Λάρνακα ότι σύντομα θα ξεκινήσει η προεπιλογή των 3 5 στρατηγικών επενδυτών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αναμόρφωση του λιμανιού της πόλης, ενώ αρχές Μαΐου θα αρχίσουν οι διεργασίες για την εξεύρεση στρατηγικών επενδυτών και για το αεροδρόμιο Λάρνακας.

    "Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Διαχωρίζει θέση από κυβέρνηση" γράφει ότι ο ΔΗΣΥ συνεχίζει τα ανοίγματά του με στόχο την εξεύρεση συγκλίσεων με πολιτικές δυνάμεις πέραν του χώρου της συμπολίτευσης και αποστασιοποιείται από την κυβέρνηση, στέλλοντας σαφέστατο μήνυμα πως εκεί όπου συμφωνεί και υπάρχει συνεννόηση με το Προεδρικό οι σχέσεις των δύο πλευρών θα είναι καλές μέχρι και άριστες, ενώ όπου υπάρχει διαφωνία οι σχέσεις θα είναι κακές. Αλλού γράφει ότι μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται σημαντική διαφοροποίηση της τιμολόγησης των φαρμακευτικών σκευασμάτων που εισάγονται από την Ελλάδα, μέχρι και σε ποσοστό της τάξης του 20%.

    Η "Χαραυγή" στο πρωτοσέλιδο θέμα, το οποίο στεγάζει υπό τον τίτλο "Δομή κράτους", γράφει ότι η δομή του κράτους θα είναι στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντενκτάς την προσεχή Παρασκευή στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι μετά τη συγκατάβαση της κυβέρνησης στην απαίτηση των Βρετανών για εγκατάσταση γιγαντιαίας κεραίας στην περιοχή Ακρωτηρίου, αυτή τη φορά, η κυβέρνηση αποφάσισε τη χορήγηση άδειας εγκατάστασης πομπού στο ραδιοφωνικό σταθμό "Φωνή της Αμερικής".

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα αναφέρεται στην κρίση στη Μέση Ανατολή και γράφει ότι από ενέδρα που στήθηκε από Παλαιστινίους σκοτώθηκαν χθες 13 Ισραηλινοί στρατιώτες. Αλλού γράφει ότι γενετική διαδικασία που εφαρμόζεται στην Κύπρο έχει επιτρέψει σε ζευγάρια που φέρουν το στίγμα της θαλασσαιμίας να γεννήσουν υγιή παιδιά και προβάλλει δηλώσεις για το θέμα του υπεύθυνου της γυναικολογικής κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου Γαβριήλ Καλακουτή.

    Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Financial Mirror", στο κύριο θέμα με τίτλο "Γίναμε ρεζίλι διεθνώς", γράφει ότι "νέο ηχηρό ράπισμα" δέχθηκε το όνομα της Κύπρου στο εξωτερικό καθώς άλλη μία, κυπριακών "καταβολών" εταιρεία κατηγορείται στις ΗΠΑ για "απάτες". Αλλού γράφει ότι στις 10.000 λίρες αφορολόγητο εισόδημα φαίνεται να συγκλίνουν όλα τα κόμματα και να αποδέχεται η κυβέρνηση, ενώ η αύξηση στην τιμή των καυσίμων θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα με δόσεις. Γράφει ότι στο τραπέζι των συζητήσεων που διεξάγονται μεταξύ κομμάτων και Υπουργού Οικονομικών για τη φορολογική μεταρρύθμιση βρίσκονται τρεις προτάσεις, της κυβέρνησης, του ΔΗΣΥ και των τριών κομμάτων ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ - ΚΙΣΟΣ.

    [07] (Κ) Χριστάκης Κατσαμπάς - Τιμητική εκδήλωση - ΕΣΚ

    Τον εξέχοντα βετεράνο δημοσιογράφο και τέως Πρόεδρό της Χριστάκη Κατσαμπά, τίμησε χθες βράδυ η Ενωση Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ)σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Πύλη Αμμοχώστου παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη.

    [08] (Κ) Επιτροπή Νοσηλευτών ΕΕ - Κύπρος - Συνεδρία

    [09] (Κ) Γιλμάζ - Κυπριακό - ΕΕ

    Ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και αρχηγός του κόμματος της Μητέρας Πατρίδας Μεσούτ Γιλμάζ δήλωσε ότι αν σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία, βρίσκεται στα πρόθυρα ένταξης στην ΕΕ αυτό οφείλεται σε λάθος της ΕΕ και συνέτεινε στο να καταστεί δυσκολότερη η λύση στο Κυπριακό.

    Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, κατά τον κ. Γιλμάζ η ΕΕ φέρει την ευθύνη που οι Ε/Κ δεν πλησιάζουν το ψευδοκράτος για μια αποδεκτή και βιώσιμη λύση.

    [10] (Κ) Αναβολή συνάντησης για φυσικό αέριο

    Αναβλήθηκε η συνάντηση των αρμόδιων για θέματα ενέργειας και πετρελαίου Υπουργών της Αιγύπτου, της Συρίας, του Λιβάνου, της Ιορδανίας και της Κύπρου, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο Αμμάν της Ιορδανίας την προσεχή Δευτέρα για συζήτηση θεμάτων σχετικών με τον αγωγό του φυσικού αερίου.

    [11] (K) Λυσσαρίδης - Ισραήλ - ΥΠΕΞ - Επιστολή

    Με επιστολή του προς τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Βάσος Λυσσαρίδης εισηγείται τη διακοπή κάθε επικοινωνίας ή επαφής επισήμων οργάνων ή ατόμων με τον Πρεσβευτή του Ισραήλ στην Κύπρο.

    [12] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           107,59 (-0,98)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  1.191.713
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   578.610    454,60 (-0,29)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    310.565    125,69 (-0,44)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £    129.417     95,67 (-1,15)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      8.209     34,67 (-2,48)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    123.633     56,98 ( 0,07)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     35.727     72,51 (-1,20)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     48.027     25,43 (-0,90)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     14.379     51,26 (-2,95)
    Ετ. Πληροφορικής              £     17.622      6,44 (-1,38)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    149.605     20,17 (-2,37)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        347     18,67 (-1,11)
    Ξενοδοχεία                    £     97.676     68,01 (-1,79)
    Αλλες Εταιρείες               £    156.703    108,14 (-1,00)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [13] (Κ) Τιμές Συναλλάματος έναντι κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 10/04/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7317          1,7420
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5241          1,5332
    Λίρα Αγγλίας                     1,0615          1,0678
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     198,8420        200,4327
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8690          2,8919
    Δολάριο Καναδά                     2,4246          2,4439
    Κορώνα Δανίας                     12,8567         12,9595
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,2139         13,3196
    Κορώνα Σουηδίας                   15,7294         15,8552
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5371          2,5573
    

    [14] (K) Χρηματιστήριο - Επιστροφή στις πτώσεις

    Επιστροφή στις πτώσεις σήμερα για το Χρηματιστήριο, ύστερα από τη χθεσινή ανοδική αντίδραση, με το αγοραστικό ενδιαφέρον να σημειώνει σημαντική υποχώρηση. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες της τάξης του 0,98%, κλείνοντας στις 107,59 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών παρέμεινε στο ιδιαίτερα χαμηλό ποσό του 1,1 εκατομμυρίου λιρών.

    [15] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Δημοσιογραφική διάσκεψη

    Το μήνυμα ότι η κυπριακή οικονομία είναι έτοιμη να αντεπεξέλθει με επιτυχία την πρόκληση της ένταξής της στην ΕΕ, μετέφερε ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης παρουσιάζοντας τους δείκτες για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, όπως αντικατοπτρίζονται στο παρόν στάδιο, και προβαίνοντας σε εκτιμήσεις για τις μελλοντικές προοπτικές.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που έδωσε σήμερα, ο κ. Κληρίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι το κεφάλαιο της φορολογίας καθώς και εκείνο του ανταγωνισμού αναμένεται να κλείσουν τον επόμενο μήνα. Σημείωσε ότι οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή έχουν αρνητικές επιδράσεις στο ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον, αλλά διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έχει στρατηγικά σχέδια σε περίπτωση γενίκευσης της κρίσης.

    Ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι το προενταξιακό οικονομικό πρόγραμμα αναθεωρείται για πρώτη φορά φέτος, θα υποβληθεί ξανά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσα στον Αύγουστο του 2002 και θα αναθεωρείται ετήσια.

    [16] (Κ) Κύπρος - Ρουμανία - Μνημόνιο συνεργασίας

    Μνημόνιο για αμοιβαία συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα ρύθμισης και εποπτείας των διασυνοριακών τραπεζικών εργασιών, υπέγραψαν σήμερα στη Λευκωσία οι Κεντρικές Τράπεζες της Κύπρου και της Ρουμανίας

    [17] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Διάσκεψη Μάλαγας

    Ο στόχος της δημιουργίας ελεύθερης ζώνης εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και των δώδεκα χωρών της Μεσογείου μέχρι το 2010 επαναβεβαιώθηκε κατά την τέταρτη Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη Υπουργών Βιομηχανίας που διοργανώθηκε από την ισπανική Προεδρία της ΕΕ στη Μάλαγα της Ισπανίας.

    [18] (K) Βρετανός ΥΦΕΞ - ΕΕ - Κύπρος

    Εφθασε το απόγευμα στην Κύπρο ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών, υπεύθυνος για την Ευρώπη, Πίτερ Χέιν, δηλώνοντας ότι σκοπός της επίσκεψής του είναι "να ακούσω και να μάθω και να επαναλάβω τη θερμή υποστήριξη της Βρετανίας για τις ειρηνευτικές συνομιλίες (Κυπριακό), που πραγματοποιούνται αυτήν την περίοδο".

    Σε σύντομες δηλώσεις στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, κατά την άφιξή του, ο κ. Χέιν είπε ότι φέρνει μήνυμα στην Κύπρο για "το κοινό μας μέλλον στην Ευρωπαϊκή Ενωση" στην οποία, όπως είπε, επιθυμεί να δει Ε/Κ και Τ/Κ να διαδραματίζουν πλήρως το δικό τους ρόλο στους ευρωπαϊκούς θεσμούς σε μια διευρυμένη Ευρώπη.

    [19] (Κ) Κοινοβουλ. Κοινοπολιτειακό Συνέδριο - Εναρξη Εργασιών

    Με τη συμμετοχή του βουλευτών Χρίστου Μαυροκορδάτου, Μάρκου Κυπριανού και Μαρίας Κυριακού, οι οποίοι εκπροσωπούν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Ουαλία η επίσημη έναρξη των εργασιών του 33ου Περιφερειακού Συνεδρίου του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου.

    [20] (Κ) Κάιρο - Πρεσβευτής Κύπρου - Διαπιστευτήρια

    Η κοινή επιθυμία για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου σε όλους τους τομείς επαναβεβαιώθηκε χθες σε συνάντηση του πρεσβευτή της Κύπρου στο Κάιρο Φαίδωνα Αναστασίου και του Υπουργού Εξωτερικών της Αιγύπτου Αχμαντ Μάχερ.

    [21] (Κ) Βασιλείου - Παρίσι - Επαφές

    Η Γαλλία αντιμετωπίζει με κατανόηση το αίτημα της Κύπρου για εξασφάλιση των εισοδημάτων των Κυπρίων αγροτών με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    [22] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης ΕΟΚΑ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης επανέλαβε "την ακλόνητη αποφασιστικότητα μας να συνεχίσουμε τον ειρηνικό αγώνα μας, για εξεύρεση μιας λύσης που θα διασφαλίζει το μέλλον του κυπριακού ελληνισμού στη γη των προγόνων του, στη γη που πότισαν με το αίμα τους οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ".

    [23] (K) Βρετανός ΥΦΕΞ - Κυπριακό - ΕΕ - Ομιλία

    Την εκτίμηση ότι η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της οποίας η Κύπρος σίγουρα θα είναι μέρος, μπορεί να βοηθήσει στον τερματισμό της διαίρεσης του νησιού, εξέφρασε σήμερα ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών υπεύθυνος για την Ευρώπη Πίτερ Χέιν, τονίζοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε παράδειγμα για όλους για το τι μπορεί να επιτύχει η διεύρυνση.

    Σε ομιλία του ενώπιον Ε/Κ και Τ/Κ στο Λήδρα Πάλας για το μέλλον της Ευρώπης, ο κ. Χέιν είπε ακόμα πως είναι δυνατό να λυθεί το Κυπριακό φέτος αλλά αυτό εξαρτάται από τους Ε/Κ και τους Τ/Κ και τους ηγέτες τους.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 10 April 2002 - 17:49:21 UTC