Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-04-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Κόφι Ανάν - Κυπριακό
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (K) Χριστόφιας - Πρόεδρος Επιτροπής Εξωτερικών ιταλικής Βουλής
  • [04] (Κ) Κασουλίδης - Χέιν
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρόεδρος Σλοβακίας - Τελετή προπομπής
  • [06] (Κ) Τ/Κ ποδοσφαιριστής - Ανόρθωση
  • [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Τζεμ - ΕΕ - Ανθρώπινα δικαιώματα
  • [08] (Κ) Τιμές Συναλλάματος έναντι κυπριακής Λίρας
  • [09] (Κ) Κατεχόμενα - Τ/Κ ποδοσφαιριστής - Αντιδράσεις
  • [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Τ/Κ - Ποδοσφαιρικές ομάδες
  • [11] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Σλοβακίας
  • [12] (Κ) Παπανδρέου - Τζεμ - Ισραήλ - Παλαιστίνιοι
  • [13] (Κ) ΥΠΕΞ Κύπρου - ΥΠΕΞ Ιταλίας - Συνάντηση
  • [14] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [15] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Σολάνα
  • [16] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Ντενκτάς
  • [17] (Κ) ΚΕΑ - Δήλωση Σολάνα
  • [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση
  • [19] (Κ) ΥΠΕΞ Ισπανίας - Σολάνα - Κύπρος
  • [20] (Κ) ΥΠΕΞ Κύπρου - Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη - Παρέμβαση
  • [21] (Κ) Δημοσκόπηση - Υποψήφιες χώρες
  • [22] (Κ) Θεμιστοκλέους - Βιολογική Γεωργία
  • [23] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Κλαίρη Αγγελίδου - Εκδήλωση τιμής
  • [24] (Κ) Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός - Αφγανιστάν - Παλαιστίνιοι - Βοήθεια
  • [25] (Κ) ΝΕΟ - Δηλώσεις Σολάνα - Κυβέρνηση

  • [01] (Κ) Κόφι Ανάν - Κυπριακό

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν προσβλέπει σε ουσιαστική πρόοδος στις απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό μέχρι τον Ιούνιο. Τη Μεγάλη Παρασκευή (3 Μαϊου) ο ειδικός του σύμβουλος για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο θα ενημερώσει σχετικά το Συμβούλιο Ασφαλείας.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι αντιδράσεις που προκάλεσαν τα όσα δήλωσε ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας Χαβιέρ Σολάνα σε συνέντευξή του που δημοσίευσε προχθές η αθηναϊκή εφημερίδα το "Βήμα" είναι το θέμα που κυριαρχεί στα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Λευκωσίας. Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι η κινητοποίηση μεσολαβητών στο Κυπριακό, το παρασκήνιο γύρω από τις προεδρικές εκλογές, οι επιπτώσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις αφίξεις τουριστών στην Κύπρο, οι διαπραγματεύσεις για την αγορά τριών πυροσβεστικών ελικοπτέρων και η επίσκεψη του Προέδρου της Σλοβακίας Ρούντολφ Σιούστερ στην Κύπρο.

    Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Χαμηλώνει τους τόνους ο Πρόεδρος" γράφει ότι η θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε προχθές η συνέντευξη του Υπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας Χαβιέρ Σολάνα, κορυφώθηκε χθες με την εμπλοκή όλων των κυπριακών κομμάτων, αλλά και της κυβέρνησης, όμως παρ' όλα αυτά ο Πρόεδρος Κληρίδης έσπευσε πυροσβεστικά να χαμηλώσει τους τόνους θυμίζοντας ότι την ένταξη της Κύπρου δεν αποφασίζει ο κ. Σολάνα, αλλά την αποφάσισαν άλλοι. Αλλού αναφέρει ότι μαζική κινητοποίηση των μεσολαβητών για το Κυπριακό βρίσκεται προ των θυρών σε μια προσπάθεια να σπάσουν το συνεχιζόμενο αδιέξοδο.

    "Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Πάγωσε τη Λευκωσία ο Σολάνα" γράφει ότι συνομιλία με τον Υπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας Χαβιέρ Σολάνα, θα προσπαθήσει να έχει ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης στη Βαλένθια, όπου βρίσκεται εκπροσωπώντας την Κύπρο στην 5η Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη, που άρχισε χθες το απόγευμα. Σε άλλη είδηση αναφέρει ότι για τέταρτη φορά το Διοικητικό Συμβούλιο του ΡΙΚ, προχωρεί σε προκήρυξη της θέσης του Γενικού Διευθυντή του ιδρύματος. Σύμφωνα με την προκήρυξη, αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 20 Μαΐου.

    Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Πειράματα ευρωδιχοτόμησης" ότι απομακρυσμένο θεωρείται το ενδεχόμενο οι δηλώσεις του Υπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας Χαβιέρ Σολάνα περί ένταξης του ε/κ τμήματος της Κύπρου στην ΕΕ, να έγιναν λόγω άγνοιας στο Κυπριακό, παρά την προσπάθεια που καταβλήθηκε να αποδοθούν σε παρερμηνεία, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα γράφει ότι η κίνηση τακτικής του Προέδρου του ΔΗΚΟ Τάσσου Παπαδόπουλου να ασκήσει δριμύτατη κριτική κατά της κυβέρνησης, δεν μπορούσε να μείνει αναπάντητη, ούτε από την ίδια την κυβέρνηση ούτε από πλευράς ΔΗΣΥ.

    "Η Σημερινή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Βήμα ευρωδιχοτόμησης" γράφει ότι βόμβα στα θεμέλια της ομαλής ενταξιακής πορείας της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση έβαλε ο επικεφαλής της ΚΕΠΑΑ Χαβιέρ Σολάνα, ο οποίος με τις δηλώσεις του έκανε βήμα προς την ευρωδιχοτόμηση. Οι τοποθετήσεις του Ευρωπαίου αξιωματούχου ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων στη Λευκωσία. Αλλού αναφέρει ότι κινδυνεύουν με φυλάκιση και πρόστιμο οι δημοσιογράφοι, επειδή αρνούνται να μετατραπούν σε πληροφοριοδότες της Αστυνομίας και να παραδώσουν κασέτα με τα επεισόδια που σημειώθηκαν στις 18 Απριλίου έξω από την οικία του Πρεσβευτή του Ισραήλ στη Λευκωσία.

    "Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Σολάνα: Εκβιασμός για λύση η δήλωση", γράφει πως προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων τα όσα δήλωσε ο κ. Σολάνα στη συνέντευξή του στην αθηναϊκή εφημερίδα "Το Βήμα" για διάφορα σενάρια ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ. Οπως γράφει, οι δηλώσεις Σολάνα συνιστούν αφετηρία πιέσεων για το περιεχόμενο της συμφωνίας στο Κυπριακό. Αλλη είδηση είναι ότι η κυβέρνηση προχωρεί σε απευθείας διαπραγματεύσεις για την αγορά τριών πυροσβεστικών ελικοπτέρων, μετά την ακύρωση της διαδικασίας των προσφορών από τη Βουλή.

    Η "Χαραυγή" με τον τίτλο "'Πυρ ομαδόν κατά Σολάνα'" γράφει στο κύριο θέμα ότι οι δηλώσεις του κ. Σολάνα, πως θα ενταχθεί στην ΕΕ μόνο το ελληνοκυπριακό τμήμα, αν δεν λυθεί το Κυπριακό, δημιούργησαν έντονες αντιδράσεις, ανησυχίες και προβληματισμό και ότι η κυβέρνηση προτίθεται να ζητήσει διευκρινίσεις τόσο από τον κ. Σολάνα όσο και από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα που προέκυψε. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Σλοβακίας Ρούντολφ Σιούστερ, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, δήλωσε χθες ότι το Κυπριακό θα επιλυθεί μέσω των συνομιλιών.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα γράφει πως διαγράφονται αμυδρές ελπίδες για τη νέα τουριστική περίοδο και ότι, για πρώτη φορά από την 11η Σεπτεμβρίου 2001 και τις αεροπορικές επιθέσεις στην Ουάσινγκτον και στη Νέα Υόρκη, οι αφίξεις ξένων περιηγητών στην Κύπρο σημειώνουν αύξηση. Σύμφωνα με την εφημερίδα, παρατηρήθηκε αύξηση των αφίξεων κατά 0,8% το Μάρτιο του 2002 σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2001. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τα δύο ελικόπτερα που θα ενοικιάσει η κυβέρνηση για την καταπολέμηση των πυρκαγιών κατά τη θερινή περίοδο θα στοιχίσουν στους φορολογούμενους πολίτες 800.000 λίρες, όπως αναφέρθηκε χθες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΝΜΑ/ΓΠ)

    [03] (K) Χριστόφιας - Πρόεδρος Επιτροπής Εξωτερικών ιταλικής Βουλής

    Η κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο της Ιταλίας υποστηρίζουν πλήρως την ένταξη ενός ενιαίου διζωνικού και δικοινοτικού κράτους της Κύπρου στην ΕΕ, το οποίο θα συμβάλει με την ιστορία, τον πολιτισμό και το οικονομικό του δυναμικό στην πορεία της Ευρώπης και ιδιαίτερα της ευρωμεσογειακής διάστασης.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της ιταλικής Βουλής Γκουστάβο Σέλβα, ύστερα από συνάντηση στη Βουλή με τον Πρόεδρο του σώματος Δημήτρη Χριστόφια.

    [04] (Κ) Κασουλίδης - Χέιν

    Πρόγευμα εργασίας είχε σήμερα το πρωί ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης με το Βρετανό Υφυπουργό Εξωτερικών για την Ευρώπη Πίτερ Χέιν, στο περιθώριο της 5ης Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης, που ολοκληρώνεται σήμερα στη Βαλένθια.

    Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η συζήτηση επικεντρώθηκε στις εξελίξεις στο Κυπριακό και ιδιαίτερα στις απευθείας συνομιλίες, όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Χέιν στην Κύπρο.

    [05] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρόεδρος Σλοβακίας - Τελετή προπομπής

    [06] (Κ) Τ/Κ ποδοσφαιριστής - Ανόρθωση

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Τζεμ - ΕΕ - Ανθρώπινα δικαιώματα

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου χαρακτήρισε "παράδοξη λογική" το ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Ισμαϊλ Τζεμ δικαιολογεί την επίδοση της Τουρκίας σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων με το να επικαλείται παρόμοιες καταστάσεις στις αρχές της προηγούμενης χιλιετίας στην Ευρώπη.

    [08] (Κ) Τιμές Συναλλάματος έναντι κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 23/04/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7308          1,7411
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5357          1,5449
    Λίρα Αγγλίας                     1,0595          1,0658
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     199,8292        201,4278
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8486          2,8713
    Δολάριο Καναδά                     2,4131          2,4324
    Κορώνα Δανίας                     12,8496         12,9523
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,1336         13,2386
    Κορώνα Σουηδίας                   15,9036         16,0308
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5396          2,5599
    

    [09] (Κ) Κατεχόμενα - Τ/Κ ποδοσφαιριστής - Αντιδράσεις

    Στο θέμα του λεγόμενου "εμπάργκο" επιχειρεί το κατοχικό καθεστώς να αποδώσει το θέμα της φυγής του Τ/Κ ποδοσφαιριστή Σαμπρί Σελντέν από τα κατεχόμενα και την έλευσή του στις ελεύθερες περιοχές σε μια προσπάθεια να αγωνιστεί σε ε/κ ομάδα.

    [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Τ/Κ - Ποδοσφαιρικές ομάδες

    Ως θέμα αρχής, οι Τ/Κ που έρχονται στις ελεύθερες περιοχές είναι καλοδεχούμενοι, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, κληθείς να σχολιάσει την υπόθεση Τ/Κ ποδοσφαιριστή που ήρθε στις ελεύθερες περιοχές σε μια προσπάθεια να αγωνιστεί σε ε/κ ομάδα.

    Είπε, επίσης, ότι η όλη υπόθεση "αντίκειται στη φιλοσοφία και τη λογική του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος λέει ότι οι Ε/Κ και οι Τ/Κ δεν μπορούν να συνυπάρξουν και γι' αυτό πρέπει να ζήσουν χωριστά, πλάι-πλάι σαν καλοί γείτονες".

    [11] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Σλοβακίας

    Την πεποίθηση ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μπορούν να ζήσουν μαζί εν ειρήνη, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Σλοβακίας Ρούντολφ Σιούστερ σε συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, τονίζοντας ότι η χώρα του υποστηρίζει τα ψηφίσματα των ΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού.

    [12] (Κ) Παπανδρέου - Τζεμ - Ισραήλ - Παλαιστίνιοι

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου και ο Τούρκος ομόλογός του Ισμαϊλ Τζεμ θα μεταβούν στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας τους για το Μεσανατολικό.

    Ο κ. Παπανδρέου αναχωρεί αύριο το απόγευμα για το Τελ Αβίβ και την επομένη θα μεταβεί στη Ραμάλλα για να συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ.

    [13] (Κ) ΥΠΕΞ Κύπρου - ΥΠΕΞ Ιταλίας - Συνάντηση

    Συνάντηση μισής περίπου ώρας είχε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης με τον Ιταλό ομόλογό του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στο περιθώριο της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώνονται σήμερα στη Βαλένθια.

    Διπλωματικοί κύκλοι χαρακτήρισαν τη συνάντηση "πολύ καλή", σημειώνοντας ότι συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη λαθρομετανάστευση και τη διμερή συνεργασία στον τομέα αυτό.

    [14] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           102,34 (-0,62)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  1.358.034
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   348.477    432,04 (-0,14)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    164.169    120,42 ( 0,01)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £    183.508     88,71 (-0,15)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      5.540     32,32 (-1,67)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    139.064     56,85 (-2,87)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     15.741     70,17 (-2,37)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     82.679     23,83 (-0,83)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     13.048     51,41 (-0,02)
    Ετ. Πληροφορικής              £     39.678      4,90 ( 0,41)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    241.291     18,67 (-1,74)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        422     17,60 ( 7,25)
    Ξενοδοχεία                    £    103.445     63,51 (-0,77)
    Αλλες Εταιρείες               £    302.718    101,15 ( 0,10)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [15] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Σολάνα

    Η κυβέρνηση θεωρεί λήξαν το θέμα που προέκυψε με τη συνέντευξη του Υπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Χαβιέρ Σολάνα στο αθηναϊκό "Βήμα", ύστερα από διευκρινίσεις που δόθηκαν τόσο από τον ίδιο τον κ. Σολάνα όσο και από κοινοτικούς αξιωματούχους.

    [16] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Ντενκτάς

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου χαρακτήρισε "ακραίες, προκλητικές και απειλητικές" τις δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ότι ο ίδιος θα προσαρτήσει τα κατεχόμενα στην Τουρκία σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    [17] (Κ) ΚΕΑ - Δήλωση Σολάνα

    Η δήλωση του Υπατου Εκπροσώπου για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα αναφορικά με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, "θέτει την Ελλάδα ενώπιον του εκβιαστικού διλήμματος: αποδοχή του κειμένου της Αγκυρας για τον ευρωστρατό, ή ευρωδιχοτόμηση με την ένταξη της Κύπρου", αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωση του το Κόμμα Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης (ΚΕΑ).

    [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση

    Δεν κατάφερε να παρουσιάσει κέρδη για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), καθώς στη σημερινή συνάντηση η αγορά επανήλθε σε πτωτική τροχιά. Ο Γενικός Δείκτης, σε αντίθεση με την αρχική θετική παρουσία του, έκλεισε τελικά με πτώση της τάξης του 0,62%, υποχωρώντας στις 102,34 μονάδες. Στα συνήθη χαμηλά επίπεδα των 1,3 εκατομμυρίων λιρών διαμορφώθηκε η αξία των συναλλαγών.

    [19] (Κ) ΥΠΕΞ Ισπανίας - Σολάνα - Κύπρος

    Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα γίνει στη βάση των αποφάσεων των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων, τόνισε σήμερα σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ισπανός Υπουργός Εξωτερικών Τζοζέπ Πικέ.

    Ο κ. Πικέ είπε ακόμα πως οι κοινοτικές αποφάσεις για την ένταξη της Κύπρου είναι πολύ ξεκάθαρες, προσθέτοντας ότι η ΕΕ ενθαρρύνει τις δύο πλευρές στην Κύπρο να βρουν λύση στο Κυπριακό, που θα επιτρέπει στα πράγματα να προχωρήσουν ομαλά.

    [20] (Κ) ΥΠΕΞ Κύπρου - Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη - Παρέμβαση

    Παρέμβαση στις οικονομικής φύσεως συζητήσεις της πέμπτης Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης, που ολοκληρώθηκε σήμερα, στη Βαλένθια της Ισπανίας έκανε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, εκφράζοντας την υποστήριξη της Κύπρου στην προώθηση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των Μεσογειακών εταίρων.

    [21] (Κ) Δημοσκόπηση - Υποψήφιες χώρες

    Η Κύπρος βρίσκεται μεταξύ των πρώτων υποψηφίων χωρών που οι Ευρωπαίοι επιθυμούν να ενταχθούν στην ΕΕ, και είναι η μοναδική υποψήφια χώρα, η οποία συγκεντρώνει πλειοψηφία υπέρ της ένταξης της, σε 14 από τα 15 κράτη μέλη.

    Αποτελέσματα δημοσκόπησης που έγινε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο του 2001, στα 15 κράτη μέλη της ΕΕ, επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει μια πλειοψηφία υπέρ της ένταξης για τις περισσότερες χώρες.

    [22] (Κ) Θεμιστοκλέους - Βιολογική Γεωργία

    Στόχος της κυβέρνησης είναι η επέκταση της βιολογικής γεωργίας, ώστε να καλύψει το 10% της καλλιεργούμενης έκτασης της Κύπρου τα επόμενα δέκα χρόνια, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους.

    [23] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Κλαίρη Αγγελίδου - Εκδήλωση τιμής

    "Η Κλαίρη Αγγελίδου αποτελεί πρότυπο της Κύπριας γυναίκας", είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης στο χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωσης τιμής για την Κλαίρη Αγγελίδου και που διοργάνωσε ο ΔΗΣΥ, προσθέτοντας ότι "κατάφερε με την ακαδημαϊκή της συγκρότηση και υποδομή, κυρίως όμως με την επιμονή της να σπάσει κατεστημένες νοοτροπίες και αντιλήψεις και να εκπορθήσει παραδοσιακά ανδρικά κάστρα".

    [24] (Κ) Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός - Αφγανιστάν - Παλαιστίνιοι - Βοήθεια

    Χρηματική βοήθεια προς τους Παλαιστινίους, αλλά και προς τους σεισμοπαθείς στο Αφγανιστάν απέστειλε ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του, ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός μέσω των Κεντρικών Γραφείων του Κινήματος Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου απέστειλε 2.000 λίρες για τους σεισμοπαθείς του Αφγανιστάν και 3.000 για τους Παλαιστινίους και προσθέτει ότι η συμβολική αυτή βοήθεια εστάλη στα πλαίσια της ανθρωπιστικής δράσης και της αλληλεγγύης του προς τα θύματα πολεμικών συγκρούσεων και θεομηνιών. (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΡΜ)

    [25] (Κ) ΝΕΟ - Δηλώσεις Σολάνα - Κυβέρνηση

    Την ανάγκη "όπως Κύπρος και Ελλάδα χαράξουν μια στρατηγική αποτροπής σεναρίων που προβλέπουν την ένταξη του ελεύθερου μόνο μέρους της Κύπρου στην ΕΕ, με ταυτόχρονη εκ μέρους μας απεμπόληση των κατεχομένων", εκφράζει σε σημερινή ανακοίνωση του το κόμμα των Νέων Οριζόντων (ΝΕΟ).


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 23 April 2002 - 17:49:24 UTC