Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-05-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Νέος Υπουργός Εσωτερικών
  • [03] (Κ) Νέος Υπουργός Εσωτερικών - Τελετή διαβεβαίωσης
  • [04] (K) Ανδρέας Παναγιώτου - Βιογραφικό
  • [05] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου
  • [06] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Αγκυρα
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ντενκτάς - Λήξη συνάντησης
  • [08] (Κ) Βασιλείου - Βίκτορ Χαρέλ - Κύπρος - ΕΕ - Τουρκία
  • [09] (Κ) Κατεχόμενα - Φογκ - Αντιδράσεις
  • [10] (Κ) Υπουργείο Εσωτερικών - Τελετή παράδοσης
  • [11] (Κ) "Αφρίκα" - Ποδοσφαιριστής Σαμπρί
  • [12] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Βρυξέλλες
  • [13] (K) Υπουργός Εμπορίου - Επίσκεψη Αθήνα
  • [14] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι κυπριακής Λίρας
  • [15] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [16] (K) Βρετανικές Βάσεις - Παλαιστίνιοι
  • [17] (K) Χρηματιστήριο - Τέταρτη κατά σειρά άνοδος
  • [18] (K) ΔΗΚΟ - Τέταρτη Διακρατική προσφυγή
  • [19] (Κ) Ενοποίηση τουριστικής νομοθεσίας - Ολοκλήρωση
  • [20] (Κ) Κύπρος - ΟΗΕ - Εκθεση - Τρομοκρατία
  • [21] (Κ) Υπ. Παιδείας - 5ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Χορού
  • [22] (Κ) Υπουργός Υγείας - Ιερά Σύνοδος - Αρχιεπίσκοπος - Υγεία
  • [23] (Κ) Υπ. Υγείας - Μέλαθρο Αγωνιστών ΕΟΚΑ '55 -59
  • [24] (K) Πρόεδρος Βουλής - Βουλή - Πατ Κοξ
  • [25] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου
  • [26] (Κ) Υπουργός Εργασίας - Ειδική Σύνοδος ΟΗΕ
  • [27] (Κ) Ραούφ Ντενκτάς - Αγκυρα
  • [28] (K) Χαρέλ - Ισραήλ - Κύπρος
  • [29] (Κ) Χαρέλ - Ισραήλ - Κύπρος (Διόρθωση ονόματος)
  • [30] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ημέρα Ευρώπης (Εμπάργκο)

  • [01] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το θέμα που προέκυψε με την πρόταση της "Ομάδας των Βρυξελλών" για άρση των περιορισμών στην εμπορία γάλακτος με τα κατεχόμενα, η επικείμενη επίσκεψη του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στο νησί και οι εξελίξεις στο Κυπριακό, το θέμα της μετάβασης του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου στο εξωτερικό για νοσηλεία, η άφιξη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ στο νησί και ο διορισμός σήμερα από τον Πρόεδρο Κληρίδη του νέου Υπουργού Εσωτερικών είναι τα θέματα που απασχολούν κατά κύριο λόγο τις σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

    Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Ο σάλος για το γάλα στο Εθνικό Συμβούλιο" γράφει ότι ο ΔΗΣΥ προέβη χθες σε δυναμική παρέμβαση, για το σάλο που προκλήθηκε με την πρόταση της "Ομάδας των Βρυξελλών", για άρση των περιορισμών για το εμπόριο με τα κατεχόμενα, ζητώντας τη συζήτηση του θέματος στο Εθνικό Συμβούλιο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Αντρέας Παναγιώτου, πρώην Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Δικαιοσύνης και αργότερα του Υπουργείου Εσωτερικών, θα είναι ο διάδοχος του Χριστόδουλου Χριστοδούλου, στη θέση του Υπουργού Εσωτερικών. Το διορισμό θα ανακοινώσει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ο "Πολίτης" κάτω από τον τίτλο "Καυτό γάλα για τη συγκυβέρνηση" γράφει στο κύριο θέμα ότι το γάλα από τα κατεχόμενα αποδεικνύεται "πολύ καυτό" στις σχέσεις του ΔΗΣΥ με τα προερχόμενα από τους ΕΔΗ μέλη της κυβέρνησης, αφού το όλο θέμα εξελίχθηκε χθες σε αντικείμενο οξείας αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο κομμάτων. Αλλού γράφει ότι φαίνεται να επικράτησαν δεύτερες σκέψεις σχετικά με την αγορά των ελικοπτέρων και ο προσανατολισμός επικεντρώνεται πλέον σε αγορά ελικοπτέρων για όλες τις χρήσεις. Προσθέτει ότι η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε μετά από επιστολή του Γενικού Λογιστή της Δημοκρατίας.

    "Η Μάχη" υπό τον τίτλο "Βγάζουμε μόνοι τα μάτια μας" γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης ήταν χθες "καταπέλτης" για όσους προωθούν το εμπόριο με τα κατεχόμενα. Τόνισε, γράφει, ότι "αυτό που επιχειρείται τη χρονική στιγμή δεν φαίνεται να βοηθά, αντίθετα δημιουργεί προβλήματα και ίσως θα έπρεπε να αποφευχθεί". Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ, που έφθασε χθες βράδυ στη Κύπρο για τριήμερη επίσκεψη, εξέφρασε την ελπίδα ότι υπάρχει ακόμα ευκαιρία για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, ώστε η Κύπρος να ενταχθεί στην ΕΕ επανενωμένη.

    "Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "Θρίλερ για Αρχιεπίσκοπο" γράφει ότι σε θρίλερ εξελίσσεται το θέμα της μετάβασης του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου στο εξωτερικό για περαιτέρω νοσηλεία ενώ υπάρχουν διαφορετικές απόψεις πάνω στο θέμα. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι όσο πιο κλειστά κρατεί τα χαρτιά του ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν για το ακριβές περιεχόμενο της πρωτοβουλίας του τόσο μεγαλύτερες είναι οι ανησυχίες Αθήνας και Λευκωσίας για "απόκλιση" από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

    "Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Επίκειται σοβαρός τουρκικός ελιγμός" γράφει ότι τουρκικός ελιγμός αναμένεται να εκδηλωθεί κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν στην Κύπρο με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων αλλά και στο να οδηγήσει το διεθνή οργανισμό αλλά και τους μεσολαβητές να επικεντρώσουν τις συζητήσεις τους στην τουρκική κίνηση. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι υπό αστυνομική φρούρηση θα είναι 20 σχολεία σε μια προσπάθεια αποτροπής των βανδαλισμών στους σχολικούς χώρους και της καταστροφής της δημόσιας περιουσίας.

    Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Πόρισμα που καίει" γράφει ότι "καταπελτικό" κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Υπουργού Οικονομικών, των θεσμικών οργάνων του Χρηματιστηρίου και του Γενικού Εισαγγελέα θα είναι το πόρισμα που ετοιμάζουν από κοινού οι Επιτροπές Οικονομικών και Ελέγχου της Βουλής "σχετικά με τη μεγάλη λεηλασία που συντελέστηκε στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου κατά την περίοδο 1999-2001". Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Χοσεϊν Ντιρόζ, αναφερόμενος στις δηλώσεις της Πρέσβειρας της ΕΕ στην Αγκυρα Κάρεν Φοξ, δήλωσε ότι κανένας ξένος εκπρόσωπος στην Αγκυρα δεν πρέπει να κάνει δηλώσεις που να επηρεάζουν αρνητικά το Κυπριακό.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" υπό τον τίτλο "Διαγράφεται αδιέξοδο" γράφει ότι οι δύο πλευρές στην Κύπρο είναι πολύ μακριά όσο ποτέ, προειδοποίησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, μια εβδομάδα πριν από την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στο νησί. Αλλού η εφημερίδα γράφει για τη μεταφορά του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου στο εξωτερικό για θεραπεία ύστερα από τραύματα στην κεφαλή και τη σπονδυλική στήλη που προκλήθηκαν από πτώση στα σκαλιά της Αρχιεπισκοπής.

    (KΥΠΕ/ΜΑΝ/ΜΦ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Νέος Υπουργός Εσωτερικών

    Ο Ανδρέας Παναγιώτου, πρώην Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών είναι ο νέος Υπουργός Εσωτερικών, τον οποίο διόρισε σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    Η τελετή διαβεβαίωσης έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο.

    [03] (Κ) Νέος Υπουργός Εσωτερικών - Τελετή διαβεβαίωσης

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε πως δεν έχει υπόψη του να προβεί σε οποιονδήποτε ανασχηματισμό, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον ο νεοδιορισθείς Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Παναγιώτου θα παραμείνει στη θέση αυτή και ως υπηρεσιακός Υπουργός, κατά την προεκλογική περίοδο.

    Ο κ. Παναγιώτου διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο, στο πλαίσιο της τελετής διαβεβαίωσης στο Προεδρικό Μέγαρο, πως θα επιτελέσει τα καθήκοντά του "αμερόληπτα και απροσωπόληπτα" και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να φανεί αντάξιος των προσδοκιών του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και των προσδοκιών ολόκληρου του κυπριακού λαού.

    [04] (K) Ανδρέας Παναγιώτου - Βιογραφικό

    Ο νέος Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Παναγιώτου γεννήθηκε στην Αγλαντζιά το 1940 και αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο. Σπούδασε Φυσιογνωσία και Γεωγραφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Γεωλογία/Οικονομική Γεωλογία στα Πανεπιστήμια Λονδίνου (Imperial College of Science and Technology) (M.Sc) και New Brunswick του Καναδά (Ph.D.).

    Ο κ. Παναγιώτου διορίσθηκε Γεωλόγος στο Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης το 1984. Το 1991 προήχθη σε Ανώτερο Γεωλογικό Λειτουργό και το 1993 αποσπάσθηκε στο Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος για εκτέλεση ειδικών καθηκόντων σε θέματα ανάπτυξης ορυκτού και υδατικού πλούτου, επεξεργασίας λυμάτων, χρήσης ανακυκλωμένου νερού και εφαρμογής συστημάτων πληροφορικής και τηλεπισκόπησης. Το 1996 προήχθη σε Διευθυντή Διοίκησης και διορίστηκε υπεύθυνος του τομέα Φυσικών Πόρων του Υπουργείου.

    Το 1998 προήχθη σε Γενικό Διευθυντή Υπουργείου και τοποθετήθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως. Τον Ιανουάριο του 1999, επιπρόσθετα από τα καθήκοντά του, διορίσθηκε Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών και το Μάιο του ιδίου χρόνου διορίστηκε Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, θέση που κατείχε μέχρι την αφυπηρέτησή του στις 2 Μαϊου 2000.

    Διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης της Μεγάλης Κυπριακής Εγκυκλοπαίδειας και δημοσίευσε πέραν των 30 μελετών και άρθρων, κυρίως για τη γεωλογία και τον ορυκτό και υδατικό πλούτο της Κύπρου, σε ξένα και κυπριακά περιοδικά και βιβλία. Επιμελήθηκε την έκδοση τριών επιστημονικών βιβλίων και διετέλεσε μέλος εκδοτικής ομάδας επιστημονικού περιοδικού σε εξειδικευμένο τομέα της γεωλογίας στην Ιταλία. Αντιπροσώπευσε την Κύπρο σε διεθνείς επιστημονικούς οργανισμούς και σε συνέδρια.

    Υπήρξε Πρόεδρος του Συνδέσμου Γεωλόγων και Μεταλλειολόγων Κύπρου, Γενικός Γραμματέας της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ), μέλος της Διοικούσας Επιτροπής και μέλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του ιδίου οργανισμού.

    Το 1998 διορίσθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αγγλικής Σχολής, θέση που κατέχει μέχρι σήμερα και το Μάρτιο του 2000 διορίστηκε Πρόεδρος του νεοϊδρυθέντος Συμβουλίου Μελέτης Παρεκκλίσεων.

    [05] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου

    Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη για τη συνεχή δέσμευση του Κοινοβουλίου για ένα επιτυχές αποτέλεσμα (στην ενταξιακή πορεία και τις συνομιλίες), σημειώνοντας ότι το καλύτερο επιτυχές αποτέλεσμα θα ήταν η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, έχοντας διασφαλίσει συνολική λύση του πολιτικού της προβλήματος.

    Ο κ. Κοξ, σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη, εξέφρασε την ελπίδα ότι όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα αξιοποιήσουν την ευκαιρία για λύση του Κυπριακού και είπε ότι αυτό το χρόνο υπάρχει μια υποχρεωτική πολιτική χρονική προθεσμία.

    Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ενημέρωσε τον κ. Κοξ για την ενταξιακή πορεία και τον διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού ώστε όλοι οι Κύπριοι να επωφεληθούν οικονομικά και πολιτικά από την ένταξη.

    [06] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Αγκυρα

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς μεταβαίνει σήμερα στην Αγκυρα, όπου το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Αχμετ Σεζέρ. Αύριο Παρασκευή θα δώσει τρεις διαλέξεις σε διάφορα ιδρύματα με θέμα το Κυπριακό και τη ΕΕ.

    [07] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ντενκτάς - Λήξη συνάντησης

    [08] (Κ) Βασιλείου - Βίκτορ Χαρέλ - Κύπρος - ΕΕ - Τουρκία

    Η Κύπρος ως μελλοντικό μέλος της ΕΕ, έστω και χωρίς λύση του Κυπριακού, θα είναι ο υπ' αριθμόν έναν υποστηρικτής της ενταξιακής προοπτικής της Τουρκίας, η οποία με την προοπτική αυτή θα αρχίσει να πληροί τα δημοκρατικά κριτήρια της Κοπεγχάγης.

    [09] (Κ) Κατεχόμενα - Φογκ - Αντιδράσεις

    Συνεχίζονται οι αντιδράσεις τόσο στα κατεχόμενα, όσο και στην Τουρκία για τις δηλώσεις της αντιπροσώπου της ΕΕ στην Αγκυρα, Κάρεν Φογκ.

    [10] (Κ) Υπουργείο Εσωτερικών - Τελετή παράδοσης

    Στόχος του νέου Υπουργού Εσωτερικών θα είναι η υλοποίηση των εξαγγελιών του προκατόχού του, Χριστόδουλου Χριστοδούλου, μέχρι τη λήξη της θητείας της παρούσας κυβέρνησης.

    Αναλαμβάνοντας σήμερα τα καθήκοντά του, ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Παναγιώτου δήλωσε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να υλοποιηθούν με του ίδιους ρυθμούς τα αναπτυξιακά προγράμματα που εξήγγειλε ο κ. Χριστοδούλου.

    [11] (Κ) "Αφρίκα" - Ποδοσφαιριστής Σαμπρί

    Η τ/κ εφημερίδα "Αφρίκα" γράφει ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο ποδοσφαιριστής Σαμπρί Σελντέν με τον πατέρα του, πληροφορήθηκε ότι κάποιοι "άγνωστοι" από τα κατεχόμενα "ενοχλούν" την οικογένεια του.

    [12] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Βρυξέλλες

    Ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος αναχωρεί την ερχόμενη Δευτέρα για τις Βρυξέλλες, όπου την Τρίτη (14 Μαϊου) θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των Υπουργών Αμυνας των χωρών μελών της ΕΕ με τους ομολόγους τους των υποψηφίων για ένταξη χωρών.

    [13] (K) Υπουργός Εμπορίου - Επίσκεψη Αθήνα

    [14] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 09/05/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7232          1,7335
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5603          1,5696
    Λίρα Αγγλίας                     1,0707          1,0771
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     200,6956        202,3011
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8810          2,9040
    Δολάριο Καναδά                     2,4476          2,4671
    Κορώνα Δανίας                     12,7934         12,8957
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,0284         13,1326
    Κορώνα Σουηδίας                   16,0095         16,1375
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5033          2,5233
    

    [15] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           105,22 ( 0,64)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  2.509.849
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP 1.218.358    441,55 ( 0,64)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    566.143    122,16 ( 0,70)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £    166.584     95,24 ( 1,27)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     13.207     33,66 ( 1,42)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     38.650     57,76 ( 1,65)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     63.929     79,15 (-0,10)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     85.847     24,81 ( 1,35)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     13.806     52,76 ( 0,40)
    Ετ. Πληροφορικής              £     89.021      5,14 ( 1,58)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    345.633     19,37 (-0,05)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £         40     17,70 ( 0,23)
    Ξενοδοχεία                    £    293.941     63,47 ( 0,54)
    Αλλες Εταιρείες               £    566.747    106,83 (-0,21)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [16] (K) Βρετανικές Βάσεις - Παλαιστίνιοι

    Ο εκπρόσωπος Τύπου των Βρετανικών Βάσεων Ρομπ Νιντ απέφυγε να σχολιάσει σημερινή δήλωση του Υπάτου Εκπρόσωπου για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χαβιέρ Σολάνα ότι βρετανικό αεροσκάφος σταθμεύει στην Κύπρο για τη μεταφορά Παλαιστινίων στην Ευρώπη.

    "Δεν σχολιάζουμε τις δραστηριότητες των αεροσκαφών μας," ήταν η σύντομη δήλωση του κ. Νιντ, σε απάντηση της δήλωσης του κ. Σολάνα, όπως αυτή μεταδόθηκε από το ΑΠΕ.

    [17] (K) Χρηματιστήριο - Τέταρτη κατά σειρά άνοδος

    Με άνοδο κατάφερε να κλείσει για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου παρά τα ενδοσυνεδριακά σκαμπανεβάσματα που παρουσίασε, ανεβάζοντας έτσι τα συνολικά κέρδη της αγοράς σε ποσοστό 8,7% (8,41 μονάδες). Ο Γενικός Δείκτης στη σημερινή συνάντηση κατέγραψε μικρή άνοδο της τάξης του 0,64%, κλείνοντας στις 105,22 μονάδες. Αύξηση σε σχέση με χθες παρουσίασε ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών, ο οποίος ανήλθε στα 2,5 εκατομμύρια λίρες.

    [18] (K) ΔΗΚΟ - Τέταρτη Διακρατική προσφυγή

    Το ΔΗΚΟ με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός έτους από την έκδοση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας εναντίον της Τουρκίας, επικαλείται την απόφαση και υπενθυμίζει ότι "η ουσία του διεθνούς προβλήματος που η Δημοκρατία της Κύπρου αντιμετωπίζει με την παράνομη τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή μεγάλου τμήματός της, είναι θέμα διεθνούς δικαίου".

    [19] (Κ) Ενοποίηση τουριστικής νομοθεσίας - Ολοκλήρωση

    Ολοκληρώθηκε η ενοποίηση της τουριστικής Νομοθεσίας, ένα από τα βασικά έργα που είχε εξαγγείλει ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης στο Δωδεκάλογο του για τον Τουρισμό.

    [20] (Κ) Κύπρος - ΟΗΕ - Εκθεση - Τρομοκρατία

    Κυκλοφόρησε χθες επίσημα στα Ηνωμένα Εθνη, Εκθεση της Κύπρου με την οποία η κυπριακή κυβέρνηση απαντά λεπτομερώς και κατά πολύ συγκεκριμένο τρόπο για τα μέτρα που έλαβε τόσο σε επίπεδο χρηματοοικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο ενάντια στην τρομοκρατία.

    [21] (Κ) Υπ. Παιδείας - 5ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Χορού

    Το 5ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Χορού, που αρχίζει αύριο στη Λεμεσό με τη συμμετοχή πέντε ευρωπαϊκών χωρών, "αποτελεί δείγμα και απόδειξη της συνεργασίας και των στενών πολιτιστικών δεσμών της Κύπρου με την Ευρώπη, δεσμών που στην αυγή της νέας χιλιετίας προβάλλουν πιο στενοί και ισχυροί από ποτέ", είπε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιος Ιωαννίδης.

    [22] (Κ) Υπουργός Υγείας - Ιερά Σύνοδος - Αρχιεπίσκοπος - Υγεία

    Ειδικοί ιατροί από το Λονδίνο θα εξετάσουν σήμερα το βράδυ τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, ανέφερε ο Υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης.

    [23] (Κ) Υπ. Υγείας - Μέλαθρο Αγωνιστών ΕΟΚΑ '55 -59

    "Στα οκτώ χρόνια λειτουργίας του το Μέλαθρο Αγωνιστών της ΕΟΚΑ αναδείχθηκε για τις υπηρεσίες του ως στέγη ηλικιωμένων αγωνιστών και για την προσφορά του στον τομέα της υγείας με την παροχή υπηρεσιών εξωτερικών ιατρείων και με την υπερσύγχρονη μονάδα Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, που αποτελεί κέντρο αναφοράς για σοβαρά περιστατικά", είπε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης.

    Σε χαιρετισμό του στη δημοσιογράφικη διάσκεψη που δόθηκε σήμερα με την ευκαιρία των εκδηλώσεων "Οδός Ελευθερίας", που διοργανώνει κάθε χρόνο το Μέλαθρο Αγωνιστών της ΕΟΚΑ 1955-'59, ο κ. Σαββίδης είπε ότι "η δημιουργία του Μελάθρου αποτελεί έμπρακτη εκδήλωση του χρέους της πολιτείας και του κυπριακού λαού στους αγωνιστές του μεγάλου έπους του 1955-'59 και σε όλους όσοι αγωνίστηκαν για την ελευθερία της μαρτυρικής μας πατρίδας στα χρόνια μετά την ανεξαρτησία".

    [24] (K) Πρόεδρος Βουλής - Βουλή - Πατ Κοξ

    Το μήνυμα πως η Ευρώπη πρέπει να δώσει ακόμα πιο δυναμικά το παρών της στις προσπάθειες για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού έστειλε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας το απόγευμα κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίας της Βουλής, προς τιμή του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ.

    Στην ειδική συνεδρία της Βουλής παρέστη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδη, ο οποίος κάθησε στο Προεδρείο, στα δεξιά του Προέδρου της Βουλής. Στα αριστερά του, κάθησε ο Πατ Κοξ. Την ειδική συνεδρία παρακολούθησαν υπουργοί, άλλοι επίσημοι και ξένοι διπλωμάτες. Της συνεδρίας προηγήθηκε συνάντηση του κ. Χριστόφια με τον κ. Κοξ.

    Οπως είπε ο κ. Χριστόφιας, η Κύπρος "ζητά την περαιτέρω ενίσχυση της ενωμένης Ευρώπης, των ΗΠΑ, της Ρωσίας και των άλλων μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και βεβαίως του ΓΓ του Οργανισμού για να υπερπηδηθούν τα εμπόδια που τίθενται στην πορεία από την αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς και την απαράδεκτη και παράλογη επιμονή της σε λύση δυο κρατών, συνοδευόμενη από απειλές μέχρις εσχάτων, σε περίπτωση ένταξης πριν από τη λύση του προβλήματος".

    [25] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου

    Ιδιαίτερα επίκαιρο είναι για την Κύπρο το μήνυμα συμφιλίωσης που εκπέμπει η Ημέρα της Ευρώπης, καθώς στρέφουμε το βλέμμα προς τις πολύ ευπρόσδεκτες, αλλά δύσκολες συνομιλίες για το Κυπριακό, δήλωσε σήμερα το απόγευμα στη Λευκωσία ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ. Παράλληλα εξέφρασε αισιοδοξία για την πορεία της διεύρυνσης, αλλά και την επιθυμία, στο πλαίσιο αυτής της αισιοδοξίας, αν είναι δυνατό, να υπάρξει συνολική λύση του Κυπριακού.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση στη Βουλή με τον Πρόεδρο του Σώματος Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Κοξ είπε ότι σήμερα του δίδεται η ευκαιρία και το προνόμιο να μιλήσει ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων και να μεταφέρει το μήνυμα της Ημέρας της Ευρώπης και να υπενθυμίσει το ευρωπαϊκό ιδεώδες που βασίζεται στη συμφιλίωση.

    Οπως είπε ο κ. Κοξ μεταφέρει στην κυπριακή Βουλή το μήνυμα της Ημέρας της Ευρώπης, που είναι μήνυμα συμφιλίωσης, προσθέτοντας ότι "δεν μπορώ να σκεφθώ πιο κατάλληλο μέρος στη σημερινή Ευρώπη από του να βρίσκομαι στη Λευκωσία, η οποία είναι η τελευταία διαιρεμένη πρωτεύουσα και όπου το μήνυμα της συμφιλίωσης είναι ιδιαίτερα επίκαιρο, στρέφοντας το βλέμμα προς τις πολύ ευπρόσδεκτες, αλλά δύσκολες συνομιλίες, που λαμβάνουν χώρα, και να εκφράσουμε αισιοδοξία για τη διεύρυνση και την επιθυμία, μέσα από αυτή την αισιοδοξία, αν είναι δυνατό, να υπάρξει μια συνολική διευθέτηση σε αυτό το νησί".

    [26] (Κ) Υπουργός Εργασίας - Ειδική Σύνοδος ΟΗΕ

    Στην πολιτική της Κύπρου στα θέματα του παιδιού, στο νομοθετικό πλαίσιο και στις δομές που υπάρχουν για προστασία και ανάπτυξη των παιδιών, αναφέρθηκε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέας Μουσιούττας, στην Ειδική Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά που πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη.

    [27] (Κ) Ραούφ Ντενκτάς - Αγκυρα

    "Παρ' όλες τις δυσκολίες που υπάρχουν βρισκόμαστε σε μια διαδικασία συναντήσεων καλής πρόθεσης", δήλωσε σήμερα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, αμέσως μετά την άφιξή του στην Αγκυρα, όπου βρίσκεται για να ενημερώσει την τουρκική ηγεσία για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και να δώσει διαλέξεις.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την Πρέσβειρα της

    [28] (K) Χαρέλ - Ισραήλ - Κύπρος

    Το Ισραήλ παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις στο Κυπριακό και ενδιαφέρεται έντονα για την επίλυσή του, με τον ίδιο τρόπο που η Κύπρος επιθυμεί τον τερματισμό της διαμάχης στη Μέση Ανατολή, δήλωσε σήμερα στη Λευκωσία ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής για Ευρωπαϊκά Θέματα του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ Βίκτορ Χαρέλ.

    [29] (Κ) Χαρέλ - Ισραήλ - Κύπρος (Διόρθωση ονόματος)

    Το Ισραήλ παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις στο Κυπριακό και ενδιαφέρεται έντονα για την επίλυσή του, με τον ίδιο τρόπο που η Κύπρος επιθυμεί τον τερματισμό της διαμάχης στη Μέση Ανατολή, δήλωσε σήμερα στη Λευκωσία ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής για Ευρωπαϊκά Θέματα του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ Βίκτορ Χαρέλ.

    [30] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ημέρα Ευρώπης (Εμπάργκο)

    (Να μην μεταδοθεί πριν από τις 9 μμ.)

    "Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα διασφαλίσει για ολόκληρο το λαό του νησιού ένα μέλλον ασφάλειας, ειρήνης και ευημερίας και την ευκαιρία να συμμετάσχει επί ίσοις όροις στη διαμόρφωση της Ευρώπης του αύριο", τόνισε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης σε προσφώνησή του σε δεξίωση με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης και προς τιμήν του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 9 May 2002 - 17:49:25 UTC