Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-05-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Υπουργοί Εξωτερικών Αιγύπτου - Μαρόκου - Κύπρος
  • [02] (Κ) ΥΠΕΞ Κύπρου - Αιγύπτου - Μαρόκου
  • [03] (Κ) Επισκόπηση κυπριακού Τύπου
  • [04] (K) ΓΓ ΑΚΕΛ - Κυπριακό
  • [05] (Κ) ΥΠΕΞ - 13 Παλαιστίνιοι
  • [06] (Κ) ΥΠΕΞ - Επίσκεψη ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό

  • [01] (Κ) Υπουργοί Εξωτερικών Αιγύπτου - Μαρόκου - Κύπρος

    Συνομιλίες με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη έχουν στο χώρο επισήμων του αεροδρομίου Λάρνακας, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου και του Μαρόκου Αχμεντ Μάχερ και Μοχάμεντ Μπεναϊσα, οι οποίοι έφθασαν στις 8 το πρωί στην Κύπρο, από τη Βηρυτό.

    Οι δύο Υπουργοί θα αναχωρήσουν από την Κύπρο στις 9.30 το πρωί για να μεταβούν στην Αθήνα και από εκεί στη Μύκονο όπου θα λάβουν μέρος σε φόρουμ για τη μεσογειακή συνεργασία.

    [02] (Κ) ΥΠΕΞ Κύπρου - Αιγύπτου - Μαρόκου

    Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, το Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις και η μεσογειακή συνεργασία ήταν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη με τους ομολόγους του της Αιγύπτου και του Μαρόκο Αχμεντ Μάχερ και Μοχάμεντ Μπεναϊσα, στο αεροδρόμιο Λάρνακας, όπου οι τελευταίοι στάθμευσαν το πρωί, καθοδόν προς την Ελλάδα.

    Σε δηλώσεις τους οι ΥΠΕΞ της Αιγύπτου και του Μαρόκο εξέφρασαν την υποστήριξη των χωρών τους σε μια ειρηνική επίλυση του Κυπριακού ενώ τόνισαν το σημαντικό ρόλο της Κύπρου στην επίλυση προβλημάτων της περιοχής.

    Ο κ. Κασουλίδης σημείωσε την παραδοσιακή φιλία που συνδέει την Κύπρο με τον Αραβικό κόσμο, υπογραμμίζοντας τη συνεργασία της Κύπρου, της Αιγύπτου και του Μαρόκο, ως εταίρων στην ευρωμεσογειακή διαδικασία.

    Ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών είπε πως είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη στον οποίο μετέφερε τους χαιρετισμούς του Αιγύπτιου Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ καθώς και τα αισθήματα του αιγυπτιακού λαού για το λαό της Κύπρου.

    [03] (Κ) Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

    Η μετάβαση στην Αθήνα την ερχόμενη Τετάρτη του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη για επαφές με την ελληνική κυβέρνηση, οι δηλώσεις του Υπουργού Αμυνας για το θέμα της συμμετοχής της Κύπρου στην ευρωπαϊκή δύναμη ταχείας αντίδρασης, η 23η επαρχιακή συνδιάσκεψη του ΑΚΕΛ, που άρχισε τις εργασίες της χθες στη Λευκωσία, η μείωση στις αφίξεις τουριστών από το Ηνωμένο Βασίλειο και η κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    H "Αλήθεια" στο κύριο της θέμα με τίτλο "ΑΚΕΛ: Εμμέσως θα περάσει Τάσσο από τη βάση", γράφει ότι με έμμεσο τρόπο προγραμματίζει το ΑΚΕΛ να περάσει την απόφαση για την υποψηφιότητα του Τάσσου Παπαδόπουλου, ώστε να αποφύγει την καταγραφή του συγκεκριμένου ποσοστού απόρριψης, το οποίο διαπιστώνει ότι είναι πολύ μεγάλο στη βάση του κόμματος. Αλλού γράφει ότι προς επίλυση βαίνει το πρόβλημα που πήγε να δημιουργηθεί για τη συμμετοχή της Κύπρου και της Μάλτας στην ευρωπαϊκή δύναμη ταχείας αντίδρασης, διαβεβαίωσε χθες ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος.

    "Η Μάχη" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Οχι στους ανιστόρητους" γράφει ότι "αλγεινή εντύπωση" προκαλεί ανάμεσα στον κυπριακό λαό η νέα αφόρητη πρόκληση από πλευράς του Πάντειου Πανεπιστημίου Αθηνών, που επιμένει να αποδέχεται και να υποστηρίζει τους απαράδεκτους χαρακτηρισμούς που έχουν περιληφθεί για τον αγώνα της ΕΟΚΑ, στο βιβλίο ιστορίας της Γ΄ Λυκείου. Αλλού γράφει ότι όπως αποκαλύπτει σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα ο Εκπρόσωπος της Θρησκευτικής Ομάδας των Μαρωνιτών στη Βουλή, Ανδρέας Χατζηρούσος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρότρυνε τους Μαρωνίτες που ζουν στην Κύπρο, να ζητήσουν τη βοήθεια του Βατικανού για τη λύση του Κυπριακού.

    Ο "Πολίτης" στο κύριο του θέμα με τίτλο "Κυπριακό θρίλερ λύσης - ένταξης", γράφει ότι η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Αθήνα έχει ως στόχο τον καθορισμό της ελληνικής τακτικής ενόψει των δύσκολων μηνών που αναμένεται να ακολουθήσουν σε σχέση με τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά. Αλλού γράφει ότι η κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, ο οποίος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο των Αθηνών, παρουσιάζει σταθερή βελτίωση. Τον Αρχιεπίσκοπο επισκέφθηκαν χθες οι Υπουργοί Υγείας της Ελλάδας και της Κύπρου, Αλέκος Παπαδόπουλος και Φρίξος Σαββίδης.

    "Η Σημερινή" στο κύριο της θέμα με τίτλο "SOS για την ένταξη" γράφει ότι η κυβέρνηση θεωρεί ορατό τον κίνδυνο να μείνει η Κύπρος εκτός της ΕΕ, εάν η λύση δεν προηγηθεί της ένταξης ενώ φοβάται μάλιστα ότι ο Υπατος Εκπρόσωπος για την Κοινή Εξωτερική, Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας Χαβιέρ Σολάνα, διαδραματίζει ρόλο πρωταγωνιστικό στην υλοποίηση ενός εφιαλτικού σεναρίου. Αλλού γράφει ότι "ζοφερό και αβέβαιο" είναι το μέλλον της φετινής τουριστικής περιόδου με τις κρατήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμένουν σταθερά μειωμένες.

    "Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο του θέμα με τίτλο "Αντιπαροχή προς Τουρκία" γράφει ότι κινήσεις εξευμενισμού προς την τουρκική πλευρά ευνοούν τόσο τα ΗΕ όσο και τα κράτη - μέλη της ΕΕ, όπως συνάγεται από πρόσφατη συζήτηση που έγινε στα πλαίσια συνεδρίασης των "15" για θέματα νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αλλού γράφει ότι εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την πύλη των Βάσεων Ακρωτηρίου, πραγματοποίησαν χθες μητέρες αυτιστικών παιδιών με το αίτημα να μετατοπιστούν οι καθιερωμένες ασκήσεις τους από την κατοικημένη περιοχή στο θαλάσσιο εναέριο χώρο που ελέγχουν οι βάσεις, επειδή τα "Κόκκινα Βέλη" επηρεάζουν τα παιδιά τους.

    Η "Χαραυγή" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Αγώνας για αλλαγή" γράφει ότι με αυτό ως κυρίαρχο σύνθημα άρχισε χθες τις εργασίες της η 23η Επαρχιακή Συνδιάσκεψη του ΑΚΕΛ Λευκωσίας - Κερύνειας με τους οπαδούς του κόμματος να διαβεβαιώνουν ότι θα εργαστούν με όλες τους τις δυνάμεις για την επίτευξη του στόχου αυτού. Αλλού γράφει ότι αγεφύρωτη φαίνεται να είναι η διαφορά που προέκυψε μεταξύ του εργολάβου του νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και της κυβέρνησης σε ότι αφορά στο τελικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου, μετά το νέο αίτημα που υπέβαλε ο εργολάβος για παράταση 288 εβδομάδων, δηλαδή 5,5 ετών.

    [04] (K) ΓΓ ΑΚΕΛ - Κυπριακό

    Αμφιβολία κατά πόσον το πέρασμα του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν από την Κύπρο "θα έχει το ποθούμενο αποτέλεσμα που είναι η λύση του Κυπριακού και η ένταξη μιας δικοινοτικής, διζωνικής, ομοσπονδιακής Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση" εξέφρασε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, εκτιμώντας ότι οι παραινέσεις και οι συμβουλές προς τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και την Αγκυρα, "δεν αρκούν για να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ενός εποικοδομητικού και αποτελεσματικού διαλόγου".

    [05] (Κ) ΥΠΕΞ - 13 Παλαιστίνιοι

    Η Κύπρος θα ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες της ΕΕ στο θέμα των 13 Παλαιστινίων, δήλωσε το πρωί ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος ξεκαθάρισε πως "στην Κύπρο δεν θα μείνει κανένας από τους Παλαιστίνιους".

    Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα των 13 Παλαιστινίων που παραμένουν στην Κύπρο, ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι η διαδικασία έχει εισέλθει στα τελευταία στάδια και μέχρι τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα ξεκινήσει μια σοβαρή κινητικότητα επί του θέματος.

    [06] (Κ) ΥΠΕΞ - Επίσκεψη ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε πως χρειάζεται να να εξεταστούν τα διάφορα σενάρια στο Κυπριακό, όπως τα σενάρια της αποτυχίας ή της λαθροβίωσης των συνομιλιών, και να υπάρξουν διαβουλεύσεις μεταξύ των κυβερνήσεων Αθηνών και Λευκωσίας για τους χειρισμούς απέναντι σε αυτά τα σενάρια.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 19 May 2002 - 17:49:07 UTC