Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-05-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Λευκωσία - Ασθενής σεισμός
  • [02] (Κ) Κύπρος - ΟΝΕ - Διαγωνισμός Τραγουδιού της Γιουροβίζιον
  • [03] (Κ) Χρυσοστόμου - Λεττονία
  • [04] (Κ) Εκδήλωση προς τιμήν Πεσόντων και Αγνοουμένων
  • [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) Ελληνας Πρωθυπουργός - Κυπριακό - ΕΕ
  • [07] (Κ)Εμπάργκο 6 μμΠρόεδρος Κληρίδης - Αγνοούμενοι - Εκδήλωση
  • [08] (Κ) Χρυσοστομίδης - Κυπριακό - ΕΕ

  • [01] (Κ) Λευκωσία - Ασθενής σεισμός

    Σεισμός μεγέθους 4,2 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ σημειώθηκε χθες βράδυ στις 21.43 στην Επαρχία Λευκωσίας.

    [02] (Κ) Κύπρος - ΟΝΕ - Διαγωνισμός Τραγουδιού της Γιουροβίζιον

    Την έκτη θέση ανάμεσα σε 24 χώρες κατέλαβε χθες βράδυ η Κύπρος στο 47ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Γιουροβίζιον, που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Εσθονίας, Ταλίν. Η κυπριακή συμμετοχή με το συγκρότημα ΟΝΕ και το τραγούδι του Γιώργου Θεοφάνους "Gimme" συγκέντρωσε 85 βαθμούς.

    Το διαγωνισμό κέρδισε η Λεττονία με το τραγούδι "Ι wanna" και ερμηνεύτρια την Μαρί Ν, ενώ η Κύπρος, η οποία παρουσίασε τη συμμετοχή της πρώτη στη σειρά των διαγωνιζομένων, έλαβε 12 βαθμούς από την Ελλάδα, όπως και από τη Μάλτα.

    Οι άλλες χώρες που ψήφισαν την Κύπρο είναι:

    Ηνωμένο Βασίλειο, 3, Ισπανία, 6, Κροατία, 10, Ρωσία, 6, Εσθονία, 4, Σουηδία, 1, Φινλανδία, 4, Βέλγιο, 3, Ρουμανία, 8, Σλοβενία, 4, Λεττονία, 8 και Λιθουανία, 4.

    Η Κύπρος, κατόπιν τηλεψηφοφορίας, ψήφισε τις ακόλουθες χώρες:

    Eλλάδα 12, Μάλτα 10, Ρουμανία 8, Ισπανία 7, Κροατία 6, Ρωσία 5, Λεττονία 4, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας 3, Φινλανδία 2 και Αυστρία 1.

    Η Λεττονία εξασφάλισε την πρώτη θέση με 176 βαθμούς. Τη δεύτερη θέση πήρε η Μάλτα, με το τραγούδι "7th Wonder" και 164 βαθμούς. Στην τρίτη θέση ισοψήφισαν, με 111 βαθμούς, η Εσθονία, με το τραγούδι "Runaway" και το Ηνωμένο Βασίλειο με το τραγούδι "Come Back". Την πέμπτη θέση πήρε η Γαλλία, με το τραγούδι "Il Faut Du Temps" με 104 βαθμούς και την εξάδα έκλεισε η Κύπρος.

    Η Ελλάδα με το τραγούδι του Μιχάλη Ρακιντζή "S.A.G.A.P.O." και ερμηνευτή τον ίδιο πήρε την 17η θέση με 27 βαθμούς.

    [03] (Κ) Χρυσοστόμου - Λεττονία

    [04] (Κ) Εκδήλωση προς τιμήν Πεσόντων και Αγνοουμένων

    Εκδήλωση προς τιμήν των Πεσόντων και Αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής διοργανώνει σήμερα στις 6 το απόγευμα το Αθλητικό Σωματείο Αγιος Μάμας Ξυλιάτου σε συνεργασία με την Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής του διαμερίσματος Μόρφου.

    [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό υπό τη σκιά των τουρκικών απειλών για δημιουργία κρίσης και ο κατάπλους του τουρκικού ωκεανογραφικού σκάφους "Σισμίκ" στα κυπριακά ύδατα, η διεύρυνση της ΕΕ και οι τουρκικές προσπάθειες για αποτροπή της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, καθώς και οι διεργασίες των κομμάτων για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές είναι ορισμένα από τα θέμα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    Η "Αλήθεια", στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Επίτευξη λύσης πριν τις 16 Οκτωβρίου", επικαλούμενη πληροφορίες από την αμερικανική πρωτεύουσα, γράφει ότι οι ΗΠΑ εστιάζουν την προσοχή τους στην επίτευξη λύσης του Κυπριακού πριν από την απόφαση των "15" για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Προσθέτει ότι η 16η Οκτωβρίου, 2002 είναι ο κρισιμότερος σταθμός στην πορεία του Κυπριακού. Αλλού γράφει ότι το μήνυμα που πήρε η Αθήνα από τις Βρυξέλλες είναι ότι Ελληνική Προεδρία θα πρέπει να είναι έτοιμη μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο για την τελετή επικύρωσης της Συνθήκης Προσχώρησης.

    "Η Μάχη", στο βασικό θέμα, κάτω από τον τίτλο "Μοιράζουν Υπουργεία στο ΚΙΣΟΣ", γράφει ότι το ΚΙΣΟΣ βρίσκεται σε ασφυκτικό κλοιό, που δημιούργησαν ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ με σκοπό τον εγκλωβισμό του στη συμμαχία, την οποία ήδη συνέπηξαν. Προσθέτει ότι ανάμεσα στα όπλα που επιστρατεύουν για να εξουδετερώσουν πιθανή συνεργασία του ΚΙΣΟΣ με το ΔΗΣΥ είναι οι υποσχέσεις προς στελέχη του ΚΙΣΟΣ για υπουργοποίηση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι περί τα τέλη Οκτωβρίου θα κατασκευαστεί στην Πάφο μεγάλη πίστα ευρωπαϊκών προδιαγραφών για να φιλοξενήσει αγώνες επίδειξης της Φόρμουλα 1.

    Ο "Πολίτης", στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Επιχείρηση αναστάτωσης", γράφει ότι η κατάπλευση του τουρκικού ωκεανογραφικού σκάφους "Σισμίκ" στα κυπριακά ύδατα, εκτιμάται από πολλούς ως η έναρξη της τουρκικής προσπάθειας για δημιουργία κρίσης στη Κύπρο. Προσθέτει ότι σύμφωνα με πληροφορίες που κατέχει το "Σισμίκ" θα κινηθεί και νοτιότερα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Εθνική Φρουρά έχει προμηθευτεί από τη Ρωσία επιθετικά ελικόπτερα MIL Mi35M, άλλως "αλιγκέιτορς", τα οποία θεωρούνται από πολλούς ανώτερα από τα αμερικανικά "Απάτσι". Προσθέτει ότι τα συστήματα παραγγέλθηκαν και έφθασαν στην Κύπρο χωρίς να το αντιληφθούν όσοι δεν θα έπρεπε.

    "Η Σημερινή", στο κύριο θέμα, κάτω από τον τίτλο "Πολυμέτωποι εκβιασμοί", γράφει ότι οι Τούρκοι εκβιάζουν σε διπλωματικό, οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο, σε μια προσπάθεια να ανατρέψουν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και να τροχιοδρομήσουν τη λύση των δύο κρατών και της συνομοσπονδίας. Προσθέτει ότι πέραν των κινήσεων για την αναβολή της ένταξης της Κύπρου, προωθούν ψήφισμα στο πλαίσιο της Ισλαμικής Διάσκεψης για λύση συνομοσπονδίας. Αλλού γράφει ότι αμέσως μετά την επιστροφή του Αρχηγού της Αστυνομίας από το εξωτερικό, θα τροχιοδρομηθεί η υλοποίηση του σχεδιασμού για την αναδόμηση της κυπριακής Αστυνομίας.

    "Ο Φιλελεύθερος", στο πρωτοσέλιδο θέμα, το οποίο στεγάζει υπό τον τίτλο "Μεθοδεύουν τετελεσμένα", γράφει ότι το κενό εξουσίας που δημιουργήθηκε στην Τουρκία λόγω της ασθένειας του Τούρκου Πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ προκαλεί ανησυχίες σε Λευκωσία και Αθήνα γα το ενδεχόμενο να υπάρξουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις από τουρκικής πλευράς. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι χθες βράδυ κάλυκες σφαιρών ρίχθηκαν από τουρκικό φυλάκιο εναντίον φυλακίου της Εθνικής Φρουράς και σπιτιών στην περιοχή Αγίου Κασιανού στη Λευκωσία.

    Η "Χαραυγή", στο πρωτοσέλιδο θέμα, το οποίο στεγάζεται υπό τον τίτλο "'Ανεξάρτητος' ο Μαρκίδης", γράφει ότι σύμφωνα με πηγές της, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης προετοιμάζει τον τρόπο εξαγγελίας υποψηφιότητάς του για τις προεδρικές εκλογές του 2003. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα αναφέρει ότι το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν ευνοεί την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση πριν από τη λύση του Κυπριακού, αλλά υποστηρίζει την ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου στην Ενωση.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Sunday Mail", γράφει στο κύριό της θέμα ότι δρόμος στη νεκρή ζώνη που ελέγχεται από τα Ηνωμένα Εθνη στην περιοχή της παλιάς Λευκωσίας κοντά στη Δημοτική Αγορά, θα ανοιχθεί με σκοπό να διευκολυνθεί η κυκλοφορία, ιδιαίτερα προς όφελος των μικρών επιχειρήσεων στην περιοχή. Αλλού γράφει ότι πρόσφυγας από την Κερύνεια θα κινήσει δικαστικές διαδικασίες εναντίον βρετανικού κτηματομεσιτικού γραφείου, το οποίο προσπάθησε να πωλήσει παράνομα το σπίτι της στην κατεχόμενη Κερύνεια. (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΦ/ΡΜ)

    [06] (Κ) Ελληνας Πρωθυπουργός - Κυπριακό - ΕΕ

    Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί πιθανή προσπάθεια να τεθούν εμπόδια στην ένταξη της Κύπρου με πρόσχημα το Κυπριακό, δήλωσε χθες ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, καθιστώντας σαφές ότι "οι τακτικίστικοι ελιγμοί της τ/κ πλευράς δεν θα οδηγήσουν ούτε στην υιοθέτηση απαράδεκτων θέσεων, ούτε στην εμπλοκή της ενταξιακής προοπτικής της Κύπρου".

    [07] (Κ)Εμπάργκο 6 μμΠρόεδρος Κληρίδης - Αγνοούμενοι - Εκδήλωση

    ΕΜΠΑΡΓΚΟ:ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΤΑΔΟΘΕΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ 6 μμ.

    Η πρωτοβουλία της κυπριακής κυβέρνησης για συζήτηση ειδικά του θέματος των αγνοουμένων με την τ/κ πλευρά βρίσκεται σε εξέλιξη, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, επισημαίνοντας ότι "όσο εξαρτάται από μας θα συνεχίζουμε να την υποστηρίζουμε".

    Σε ομιλία του, που διάβασε ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Τάκης Χριστόπουλος στην εκδήλωση προς τιμήν των Πεσόντων και Αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής του διαμερίσματος Μόρφου, που διοργανώνει το Αθλητικό Σωματείο "Αγιος Μάμας" Ξυλιάτου σε συνεργασία με την Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, ο Πρόεδρος Κληρίδης επανέλαβε τη δέσμευση ότι "η επίλυση του θέματος των αγνοουμένων αποτελεί για την κυβέρνηση θέμα ύψιστης και πρωταρχικής σημασίας".

    Οπως είπε, "το πρόβλημα των αγνοουμένων ήταν πάντοτε για μας, ένα καθαρά ανθρωπιστικό θέμα. Είναι με αυτή την αντίληψη και προσέγγιση που τον περασμένο Δεκέμβριο υπήρξε η πρωτοβουλία για συνάντηση με τον κ. Ντενκτάς και συζήτηση ειδικά του θέματος των αγνοουμένων. Η πρωτοβουλία αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη και όσο εξαρτάται από μας θα συνεχίσουμε να την υποστηρίζουμε".

    [08] (Κ) Χρυσοστομίδης - Κυπριακό - ΕΕ

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να υποβάλει δικό της σχέδιο λύσης του Κυπριακού που να περιέχει όλες τις λειτουργικές εκείνες πρόνοιες που θα διασφαλίζουν μια ορθολογιστική ομοσπονδιακή και διζωνική λύση, υπογράμμισε σήμερα ο Πρόεδρος της Επαλξης Ανασυγκρότησης Κέντρου Κύπρος Χρυσοστομίδης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 26 May 2002 - 17:49:08 UTC