Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-06-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - ΕΕ - Δηλώσεις
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Εναρξη συνεδρίας
  • [04] (Κ) Κόφι Ανάν - Αλβαρο ντε Σότο - Συνάντηση
  • [05] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - Συνάντηση διαπραγματευτών
  • [06] (K) Ραμόν ντε Μιγκέλ - Κύπρος - Αφιξη
  • [07] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Λήξη συνεδρίας - Εκπρόσωπος
  • [08] (Κ) Συμφωνία συνεργασίας ΚΥΠΕ - Prensa Latina
  • [09] (Κ) Κατοχικά στρατεύματα - Απαγωγή Ε/Κ
  • [10] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [11] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Τουρκική άσκηση
  • [12] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [13] (K) Λόρδος Χάνεϊ - Αγκυρα - Κυπριακό
  • [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Εκθεση ΧΑΚ (2)
  • [15] (Κ) Βασιλείου - Βερολίνο
  • [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακά κέρδη
  • [17] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Μαδρίτη
  • [18] (Κ) Ολομέλεια - ΧΑΚ - Εκθεση
  • [19] (Κ) Τουρκία - Κυπριακό - ΕΕ
  • [20] (Κ) Βουλή - Ελάχιστη ηλικία γάμου - Κύρωση διεθνούς σύμβασης
  • [21] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Μπαλί - Τρόικα ΕΕ
  • [22] (Κ) Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ Ελλάδας - Γουέστον
  • [23] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Διεύρυνση - Διαδικασία
  • [24] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ευρωπαίοι αξιωματούχοι
  • [25] (Κ) Πρεσβεία της Ελλάδος - Αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη

  • [01] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - ΕΕ - Δηλώσεις

    Η συμπεριφορά της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς στις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος είναι οι δύο μόνοι σχετικοί παράγοντες που αφορούν την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τόνισε επιστρέφοντας χθες βράδυ από τις Βρυξέλλες ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

    Η θέση αυτή, όπως ανέφερε ο κ. Κασουλίδης λίγο μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, διατυπώθηκε ξεκάθαρα από το Γερμανό Επίτροπο αρμόδιο για θέματα διεύρυνσης Γκούντερ Φερχόιγκεν κατά τη διάρκεια συνάντησής τους προχθές στις Βρυξέλλες.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η δημοσιοποίηση χθες των συμπερασμάτων της έρευνας που διεξήγαγαν οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Ελέγχου και Οικονομικών για τα όσα έγιναν στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) κατά τα έτη 1999 και 2000 και οι αντιδράσεις που προκάλεσε είναι το θέμα που κυριαρχεί στα σημερινά πρωτοσέλιδα όλων των εφημερίδων της Λευκωσίας. Το Κυπριακό και η χθεσινή συνάντηση Κληρίδη Ντενκτάς, οι διαβουλεύσεις στα κόμματα ενόψει των προεδρικών εκλογών, το ενδεχόμενο παραβίασης του Συντάγματος με το χαρακτηρισμό βουλευτών ως "ειδικών αστυφυλάκων" και οι αγοραπωλησίες προσφυγικών περιουσιών στα κατεχόμενα είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

    Η "Αλήθεια" στο κύριο δημοσίευμα με τίτλο "Οι Προεδρικές πίσω από το πόρισμα του ΧΑΚ" αναφέρεται στο Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Αλέκο Μαρκίδη, ο οποίος βλέπει ότι πίσω από το πόρισμα της Βουλής για το ΧΑΚ κρύβονται πολιτικές σκοπιμότητες που αγγίζουν ακόμα και τις σκέψεις που είχε κάνει ο ίδιος για τις προεδρικές εκλογές του 2003. Αλλού η εφημερίδα γράφει για την πρώτη ουσιαστική παρέμβαση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, στις συνομιλίες και το πρώτο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών με αφορμή τη συζήτηση του θέματος της "ασφάλειας".

    "Η Μάχη" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Υπουλα κτυπήματα" αναφέρεται στη θύελλα αντιδράσεων που έχει προκαλέσει το πόρισμα της Βουλής για τις ευθύνες στο Χρηματιστήριο, αφού χθες ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης και ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης πέρασαν στην αντεπίθεση αποδίδοντας στο πόρισμα πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες. Σε άλλο δημοσίευμα γράφει ότι σε συναγερμό τέθηκαν οι υγειονομικές υπηρεσίες Λεμεσού μετά την εμφάνιση κρουσμάτων μηνιγγίτιδας σε δημοτικό σχολείο της πόλης.

    Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα με τίτλο "Κοινόβολευτικό πόρισμα" αναφέρεται στο πόρισμα των Επιτροπών Ελέγχου και Οικονομικών της Βουλής για το Χρηματιστήριο, το οποίο αναφέρει ότι πέραν του 60% των Κυπρίων πολιτών, που αποφάσισαν να επενδύσουν στο Χρηματιστήριο την αποφράδα περίοδο 1999 2000, υπήρξαν θύματα καταδολίευσης. Αλλού αναφέρεται στις ευθύνες που καταλογίζονται στη Νομική Υπηρεσία, με το πόρισμα της Βουλής για το "σκάνδαλο" του ΧΑΚ, επαναφέροντας επιτακτικά στο προσκήνιο την ανάγκη τομών και εκσυγχρονισμού του Δικαίου της Απόδειξης.

    "Η Σημερινή" στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο "Μετωπική σύγκρουση" αναφέρεται στη μετωπική σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και Βουλής, η οποία προκαλείται από το πόρισμα για το ΧΑΚ και το οποίο επιρρίπτει βαρύτατες πολιτικές ευθύνες στον Υπουργό Οικονομικών, στο Γενικό Εισαγγελέα και στο Υπουργικό Συμβούλιο για τις πράξεις και παραλήψεις τους όσον αφορά το Χρηματιστήριο κατά την περίοδο 1999 2000. Αλλού γράφει για τη δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία CYMAR και αποκαλύφθηκε χθες βράδυ από τηλεοπτικό σταθμό της Κύπρου, και που παρουσιάζει τον Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Ιωάννη Κασουλίδη να δίνουν μάχη στήθος με στήθος στην περίπτωση που αναμετρηθούν ως αντίπαλοι στις προεδρικές εκλογές.

    "Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Πυροδοτεί οξεία κρίση το πόρισμα", ότι δόθηκε προεκλογικό χρώμα χθες στις αντιπαραθέσεις για το πόρισμα των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ελέγχου και Οικονομικών και βίαιη αντίδραση του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη για όσα τον αφορούν. Οπως αναφέρει η εφημερίδα, βουλευτές του ΔΗΣΥ ετοιμάζονται να αντιδράσουν στις "μεθοδεύσεις" του ΑΚΕΛ εναντίον του κ. Μαρκίδη, ενώ σημειώνονται και "σοβαρές ενδοκομματικές αναταράξεις". Αλλού γράφει για τη χθεσινή συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων του θέματος αγοραπωλησιών προσφυγικών περιουσιών στα κατεχόμενα, όπου φαίνεται ότι έχουν πωληθεί από το κατοχικό καθεστώς περισσότερα από 303 ακίνητα Ελληνοκυπρίων προσφύγων.

    Η "Χαραυγή" με τον τίτλο "Αποποιούνται ευθυνών" γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης και ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης αποποιούνται των ευθυνών που τους καταλογίζει το πόρισμα των δύο Επιτροπών της Βουλής για τα όσα έγιναν στο ΧΑΚ κατά την περίοδο 1999 2000. Τις δύο Επιτροπές συνεχάρη χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, δηλώνοντας ότι το πόρισμα θα παραπεμφθεί στην Ολομέλεια της Βουλής για περαιτέρω συζήτηση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι, σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε από τις 11 μέχρι τις 22 Μαΐου 2002, η πλειοψηφία των οπαδών των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΚΙΣΟΣ τάσσεται υπέρ της συνεργασίας των κομμάτων της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές του 2003.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει πως, σύμφωνα με δηλώσεις γνωστού δικηγόρου από τη Λευκωσία, με την παραχώρηση άδειας οπλοφορίας σε βουλευτές, με το χαρακτηρισμό τους ως "ειδικών αστυφυλάκων", παραβιάζεται πρόνοια του Συντάγματος που προβλέπει την παραίτησή τους από το βουλευτικό αξίωμα και την αναπλήρωσή τους. Αλλη είδηση είναι ότι, κατά τη χθεσινή συνάντησή τους στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, οι ηγέτες των δύο πλευρών συζήτησαν το θέμα "ασφάλεια", αλλά δεν μπόρεσαν ακόμα να καταλήξουν σε σύγκλιση απόψεων και συμφωνία. (ΚΥΠΕ/ΕΛΑ/ΝΜΑ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Εναρξη συνεδρίας

    Το Εθνικό Συμβούλιο συνεδριάζει στο Προεδρικό Μέγαρο από τις 9 το πρωί υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη.

    Η σημερινή συνεδρία είναι συνέχεια της προηγούμενης συνεδρίας στις 29 Μαϊου κατά την οποία ο Πρόεδρος Κληρίδης είχε ενημερώσει το Σώμα για όλα τα σενάρια που είχαν συζητηθεί στην Αθήνα κατά την εκεί επίσκεψη του Προέδρου Κληρίδη.

    [04] (Κ) Κόφι Ανάν - Αλβαρο ντε Σότο - Συνάντηση

    Συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν θα έχει το προσεχές Σαβατοκυρίακο στη Ρώμη ο Ειδικός Σύμβουλός του για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    Ο κ. ντε Σότο θα ενημερώσει τον επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού για τις απευθείας συνομιλίες όπως αυτές έχουν εξελιχθεί μετά την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Ανάν στην Κύπρο, στα μέσα Μαϊου.

    [05] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - Συνάντηση διαπραγματευτών

    [06] (K) Ραμόν ντε Μιγκέλ - Κύπρος - Αφιξη

    Εφθασε στην Κύπρο σήμερα το μεσημέρι για επίσκεψη εργασίας ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, υπεύθυνος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Ραμόν ντε Μιγκέλ.

    [07] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Λήξη συνεδρίας - Εκπρόσωπος

    Το Εθνικό Συμβούλιο κατά τη σημερινή του συνεδρία συνέχισε τη συζήτηση των εξελίξεων σε σχέση με το Κυπριακό και ύστερα από μια συμπληρωματική ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, τα κόμματα προέβησαν στις δικές τους τοποθετήσεις, δήλωσε μετά τη λήξη της τρίωρης συνεδρίας ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    [08] (Κ) Συμφωνία συνεργασίας ΚΥΠΕ - Prensa Latina

    Συμφωνία συνεργασίας, πάνω σε μη εμπορική βάση, έχουν συνάψει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων και το Κουβανικό Πρακτορείο Ειδήσεων Prensa Latina.

    [09] (Κ) Κατοχικά στρατεύματα - Απαγωγή Ε/Κ

    [10] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 6/6/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7187          1,7290
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,6128          1,6224
    Λίρα Αγγλίας                     1,1072          1,1138
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     201,1861        202,7955
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8104          2,8328
    Δολάριο Καναδά                     2,4714          2,4911
    Κορώνα Δανίας                     12,7601         12,8621
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,6767         12,7781
    Κορώνα Σουηδίας                   15,6931         15,8186
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5302          2,5504
    

    [11] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Τουρκική άσκηση

    Και την Κύπρο αναμένεται να επηρεάσει η τουρκική στρατιωτική άσκηση "Θαλασσόλυκος 2002", που αρχίζει σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Ιουνίου, σύμφωνα με τον Υπουργό Αμυνας Σωκράτη Χάσικο.

    Οπως είπε ο Υπουργός, η Εθνική Φρουρά, σε συνεργασία με τις ελλαδικές ένοπλες δυνάμεις, παρακολουθεί τα διαδραματιζόμενα "με απόλυτη ψυχραιμία".

    [12] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           100,59 ( 0,22)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    791.901
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   388.907    422,82 ( 0,28)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    329.121    119,53 ( 0,16)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     42.764     87,74 ( 1,09)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     13.794     31,32 ( 3,71)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     76.398     62,13 ( 0,15)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     11.304     77,95 (-2,29)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     35.399     22,82 ( 0,80)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      5.284     55,42 (-1,81)
    Ετ. Πληροφορικής              £     18.005      4,32 (-0,23)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     16.095     15,54 ( 0,52)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        392     16,50 (-0,54)
    Ξενοδοχεία                    £    124.370     58,42 ( 0,07)
    Αλλες Εταιρείες               £    104.212     99,63 ( 0,99)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [13] (K) Λόρδος Χάνεϊ - Αγκυρα - Κυπριακό

    Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ συναντήθηκε σήμερα με τον Τούρκο Υφυπουργό Εξωτερικών Ουγούρ Ζιγιάλ και αργότερα με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Ισμαϊλ Τζεμ, στην Αγκυρα.

    [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Εκθεση ΧΑΚ (2)

    "Οποιος επιθυμεί να καταστεί κριτής και μάλιστα από καθέδρας πρέπει πρώτα να ξέρει να αναλαμβάνει τις δικές του ευθύνες και να τις αναλαμβάνει όχι τυπικά αλλά ουσιαστικά", δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου και πρόσθεσε: "Είναι ισχυρισμός μου ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων όχι μόνο δεν έκανε κάτι τέτοιο αλλά με κάποιες γενικές και αόριστες αναφορές ουσιαστικά προσπάθησε να ξοφλήσει η ίδια και να φορτώσει τις ευθύνες οπουδήποτε αλλού εκτός από την ίδια."

    Ο κ. Παπαπέτρου, προβαίνοντας σε ένα κατ' αρχήν σχόλιο για τα συμπεράσματα της έκθεσης των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ελέγχου και Οικονομικών για τα πεπραγμένα στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου την περίοδο 1999-2000, είπε πως επιφυλάσσεται να επανέλθει όταν θα μελετήσει ολόκληρη την έκθεση, αφού του δοθεί από τη Βουλή.

    [15] (Κ) Βασιλείου - Βερολίνο

    Ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, Γιώργος Βασιλείου, έχοντας ολοκληρώσει σειρά επαφών στην Κοπεγχάγη και τις Βρυξέλλες, ξεκινά σήμερα νέο κύκλο επαφών στο Βερολίνο.

    [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακά κέρδη

    Σε θετικό έδαφος ανήλθε, λίγο πριν τη λήξη της σημερινής συνάντησης, ο Γενικός Δείκτης, καταγράφοντας έτσι τη δεύτερη κατά σειρά άνοδό του. Η αγορά σημείωσε οριακά κέρδη της τάξης του 0,22%, κλείνοντας στις 100,59 μονάδες. Σε χαμηλά επίπεδα παρέμεινε η αξία των συναλλαγών, παρά την αύξηση που παρουσίασε σε σχέση με χθες, λόγω της έντονης συναλλακτικής δραστηριότητας της Τράπεζας Κύπρου. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 791 χιλιάδες λίρες.

    [17] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Μαδρίτη

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας αναχωρεί αύριο το πρωί για τη Μαδρίτη για να συμμετάσχει, με πρόσκληση των Προέδρων της Βουλής και της Γερουσίας της Ισπανίας Luisa Fernanda Rudi και Esperanza Aguirre Gill de Biedma αντίστοιχα, στη διάσκεψη των Προέδρων των κοινοβουλίων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τη διάσκεψη διοργανώνει το ισπανικό κοινοβούλιο, στα πλαίσια της ισπανικής προεδρίας της ΕΕ.

    [18] (Κ) Ολομέλεια - ΧΑΚ - Εκθεση

    [19] (Κ) Τουρκία - Κυπριακό - ΕΕ

    Oι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εκτιμούν ότι το Κυπριακό, και όχι η προσαρμογή της Τουρκίας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, είναι το ζήτημα που θα διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στις σχέσεις της χώρας με την ΕΕ, λένε πολιτικοί αναλυτές στην Τουρκία.

    [20] (Κ) Βουλή - Ελάχιστη ηλικία γάμου - Κύρωση διεθνούς σύμβασης

    Με νόμο που ψήφισε ομόφωνα σήμερα η Ολομέλεια της Βουλής, επικυρώνεται η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για Συναίνεση σε Γάμο, Ελάχιστη Ηλικία για Γάμο και Εγγραφή Γάμων.

    [21] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Μπαλί - Τρόικα ΕΕ

    Σε συνάντηση με την Τρόικα της ΕΕ πήρε μέρος ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους, ο οποίος εκπροσωπεί την Κύπρο στην Τέταρτη και Τελική Συνάντηση της Προπαρασκευαστικής Επιτροπής για τη Διεθνή Διάσκεψη Κορυφής για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που γίνεται στο Μπαλί της Ινδονησίας.

    [22] (Κ) Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ Ελλάδας - Γουέστον

    O Ειδικός Συντονιστής του αμερικανικού ΥΠΕΞ για το Kυπριακό Tόμας Γουέστον θα επισκεφθεί την Aθήνα στις 12 Iουνίου και θα έχει συνομιλίες με τον Υπουργό Eξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Eξωτερικών Παναγιώτης Mπεγλίτης.

    [23] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Διεύρυνση - Διαδικασία

    Η επίσημη και οριστική ανακοίνωση των χωρών που θα προσχωρήσουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα γίνει στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης, στις 12 και 13 Δεκεμβρίου, διευκρίνισε σήμερα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος εξήγησε τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί σχετικά με τη διεύρυνση της Κοινότητας.

    [24] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ευρωπαίοι αξιωματούχοι

    Συνάντηση μιας ώρας είχαν το απόγευμα στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο Ισπανός Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις Ραμόν ντε Μιγκέλ, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Δανίας Κάρστεν Σόντεργκααρντ, του οποίου η χώρα παραλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ από την Ισπανία την 1η Ιουλίου, και ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της ΕΕ για την ένταξη της Κύπρου Λέοπολντ Μάουρερ. Νωρίτερα είχαν συνάντηση στα κατεχόμενα με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη ουδείς από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, που έφθασαν το πρωί στην Κύπρο για επίσκεψη εργασίας και αναχωρούν αργότερα απόψε, δεν θέλησε να προβεί σε δηλώσεις.

    "Είμαι πολύ ευτυχής που βρίσκομαι στην Κύπρο και είχα μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον κ. Κληρίδη", ανέφερε στους δημοσιογράφους ο κ. ντε Μιγκέλ, αρνούμενος να προβεί σε οποιεσδήποτε δηλώσεις.

    [25] (Κ) Πρεσβεία της Ελλάδος - Αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη

    Η Ελλάδα του Οδυσσέα Ελύτη με τον ήλιο της δικαιοσύνης, την άνοιξη την ακριβή, το κόκκινο του έρωτα, το μπλε της θάλασσας και το βαθύ γαλάζιο του ουρανού, πλημμύρισε με δεκάδες εικόνες και ήχους τις καρδιές όλων όσοι γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα της "Καστελλιώτισσας" στη Λευκωσία, όπου η Πρεσβεία της Ελλάδος διοργάνωσε ψες αφιέρωμα στον ποιητή με γενικό τίτλο "Με το λύχνο του άστρου".


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 6 June 2002 - 17:49:21 UTC