Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-06-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Επίσκεψη Λόρδου Ντέιβιντ Χάνεϊ
  • [03] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - ΕΕ - Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Μαδρίτη - Επαφές
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - ΕΕ - Δηλώσεις

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι διεργασίες των κομμάτων για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές του 2003 και το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη για το Κυπριακό προς τον Αμερικανό ομόλογό του και άλλους αρχηγούς κρατών είναι δύο από τα θέματα που απασχολούν το σημερινό Τύπο. Οι εφημερίδες προβάλλουν επίσης το θέμα παραχώρησης τ/κ περιουσιών στη Λεμεσό σε Βρετανούς, την κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, καθώς και το κύμα καύσωνα που επηρεάζει την Κύπρο.

    Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Και τώρα παίρνουν σειρά οι εταιρείες", γράφει στο κύριο της θέμα ότι οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Ελέγχου και Οικονομικών αναμένουν την κατάθεση προϋπολογισμού ύψους 200.000 λιρών, για πρόσληψη εμπειρογνωμόνων, που θα τις ενισχύσουν στην προσπάθεια διεύρυνσης του ρόλου των δημοσίων εταιρειών αναφορικά με τα πεπραγμένα στο ΧΑΚ την περίοδο 1999-2000. Αλλού γράφει ότι έκθεση για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τις υποψήφιες για ένταξη της ΕΕ χώρες, που εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, υπενθυμίζει ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ "είναι εφικτή μόνο για ένα κυρίαρχο κυπριακό κράτος, το οποίο πρέπει να έχει διζωνική, δικοινοτική μορφή", σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

    "Η Μάχη" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Πιλότος της ΡΑΦ σε ρόλο πρόσφυγα" γράφει ότι σπίτι που ανήκει σε Τ/Κ και που βρίσκεται σε τ/κ χωριό στη Λεμεσό, "παραχωρήθηκε σε ζεύγος Βρετανών". Σημειώνει ότι ο σύζυγος είναι πρώην πιλότος της ΡΑΦ και πως καταβάλλεται ενοίκιο μιας λίρας τη μήνα. Αλλού γράφει ότι κατά την παραμονή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης θα επιδώσει στον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους, αλλά και σε αρχηγούς κρατών, κυβερνήσεων και κομμάτων μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Κυπριακό και για την επιθυμία της ε/κ πλευράς να εξευρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση προ της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο "Αναπλήρωση ή Διαδοχή" ότι τα πορίσματα του ιατροσυμβουλίου για την κατάσταση της Υγείας του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, θα τεθούν την Τετάρτη ενώπιον των συνοδικών. Αν η αποκατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου είναι εφικτή, "τότε οι συνοδικοί προσανατολίζονται σε τρίμηνη αναπλήρωση του Μακαριοτάτου", ενώ "σε διαφορετική περίπτωση, θα τεθεί θέμα διορισμού τοποτηρητή του αρχιεπισκοπικού θρόνου, ο οποίος θα προχωρήσει στις νενομισμένες διαδικασίες για τη διενέργεια αρχιεπισκοπικών εκλογών". Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε χθες ότι σε περίπτωση που τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποδείξουν υποψήφιο τον ερχόμενο Ιούλιο, το κόμμα του δεν θα παραμείνει αδιάφορο.

    "Η Σημερινή" στο κύριο της θέμα κάτω από τον τίτλο "Ολοι σε θέση μάχης" γράφει ότι "σε θέση μάχης" για τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου του 2003, βρίσκονται οι εν δυνάμει υποψήφιοι, αλλά και τα κόμματα, τα οποία θα τους στηρίξουν. Σημειώνει ότι τόσο τα κόμματα όσο και οι υποψήφιοι εκδηλώνονται όλο και πιο ανοικτά. Αλλού προβάλλει δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδης ότι θα ήταν αφέλεια να αποκλείσουμε την πρόκληση θερμού επεισοδίου και ότι θα είναι μεγάλη αποτυχία εάν η Κύπρος δεν ενταχθεί στην ΕΕ, επειδή θα πληγούν οι ελλαδοτουρκικές σχέσεις αλλά και η αξιοπιστία της Ευρώπης.

    "Ο Φιλελεύθερος" στην κύρια του είδηση με τίτλο "Μάχη για τον υποψήφιο" γράφει ότι "καυτός μήνας" αποφάσεων για τις προεδρικές εκλογές θα είναι ο Ιούλιος τόσο για την αντιπολίτευση όσο και για τη συμπολίτευση, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να "εντατικοποιούν στις επόμενες μέρες τις μεταξύ τους διαβουλεύσεις επί του προγράμματος και να ανοίγουν τη συζήτηση για τον προεδρικό υποψήφιο, αλλά και τη μορφή της διακυβέρνησης". Αλλού γράφει ότι στόχος του Αμερικανού ειδικού συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον, αλλά και του ειδικού αντιπροσώπου της Βρετανίας Λόρδου Ντέιβιντ Χάνεϊ, θα είναι η υιοθέτηση από τις δύο πλευρές στην Κύπρο "μιας φόρμουλας στο θέμα της κυριαρχίας".

    Η "Χαραυγή" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Υπεροχή ΑΚΕΛ" προβάλλει δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία "το ΑΚΕΛ επιβεβαιώνει την πρωτοκαθεδρία σε όλους σχεδόν τους ποιοτικούς και ποσοστικούς τομείς". Αλλού γράφει ότι ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στα ΗΕ Τζον Νεγκροπόντε είπε ότι η ευθύνη για μια κοινά αποδεκτή λύση στο Κυπριακό, βαραίνει ουσιαστικά τις δύο πλευρές στην Κύπρο. Ο κ. Νεγκροπόντε, ο οποίος συναντήθηκε με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Ισμαίλ Τζέμ, τόνισε ότι υπάρχει ευκαιρία για πρόοδο στο Κυπριακό.

    [02] (Κ) Επίσκεψη Λόρδου Ντέιβιντ Χάνεϊ

    Φθάνει σήμερα το απόγευμα στην Κύπρο ο εκπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ για τριήμερη επίσκεψη εργασίας.

    Ο Λόρδος Χάνεϊ θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη την Τρίτη το πρωί και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    Την ίδια ημέρα θα έχει συνάντηση στα κατεχόμενα με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ενώ πριν την αναχώρησή του την Τρίτη αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

    [03] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - ΕΕ - Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων

    Την ανάγκη βελτίωσης της παρουσίας των εθνικών κοινοβουλίων στα ευρωπαϊκά δρώμενα, υπέδειξε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, κατά τις χθεσινές εργασίες της Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των υποψηφίων για ένταξη χωρών, που ολοκληρώθηκε στη Μαδρίτη.

    Σε ομιλία του στη Διάσκεψη, ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι η ενίσχυση του ρόλου των εθνικών κοινοβουλίων στα δρώμενα της ΕΕ αναμφίβολα θα συμβάλει στην ενίσχυση των δραστηριοτήτων της ίδιας της ΕΕ.

    [04] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Μαδρίτη - Επαφές

    Η πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και θέματα που αφορούν τη συμμετοχή των εθνικών κοινοβουλίων στη Συντακτική Συνέλευση για το μέλλον της Ευρώπης, ήταν τα δύο θέματα που συζήτησε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας με ομολόγους του από χώρες μέλη της ΕΕ και υποψήφιες για ένταξη χώρες, στο περιθώριο της Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της Ενωσης και των υποψηφίων χωρών, που ολοκληρώθηκε σήμερα στη Μαδρίτη.

    Οπως αναφέρει σημερινή επίσημη ανακοίνωση, χθες ο Πρόεδρος της Βουλής συμμετείχε στην κοινή συνάντηση των Προέδρων των Κοινοβουλίων των υποψήφιων χωρών με τη Μικτή Επιτροπή Βουλής - Γερουσίας της Ισπανίας για την ΕΕ, υπό την προεδρία του Προέδρου της Επιτροπής Τζοσέπ Μπορέλ.

    [05] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - ΕΕ - Δηλώσεις

    Ολοι οι Πρόεδροι των κοινοβουλίων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τάσσονται υπέρ της ένταξης της Κύπρου αλλά και υπέρ της διεύρυνσης της ΕΕ, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας από τη Μαδρίτη, όπου συμμετείχε στη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της Ενωσης και των υποψηφίων χωρών.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Χριστόφιας είπε ακόμη πως ο Πρόεδρος του ιταλικού Κοινοβουλίου Pier Ferdinando Casini αναμένεται να επισκεφθεί την Κύπρο στις αρχές Οκτωβρίου, ενώ ο Αυστριακός ομόλογός του Heinz Fischer στα τέλη του ιδίου μηνός.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 9 June 2002 - 17:49:06 UTC