Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-06-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Νέας Δημοκρατίας - Σύνοδος Ενωσης Δημοκρατών
  • [02] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - 9η Διακυβερνητική Διάσκεψη
  • [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Επιτροπής Εξωτερικών - Σύνοδος Ενωσης Δημοκρατών
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ
  • [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Συνάντηση Προέδρου - Χάνεϊ
  • [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Αμυνα - ΕΦ
  • [08] (Κ) Κολ - Τουρκία - ΕΕ
  • [09] (K) Πρόεδρος Βουλής - Νοσοκομείο
  • [10] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Αναχώρηση για Ρώμη
  • [11] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Αύξηση κατοχικού στρατού
  • [12] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ
  • [13] (Κ) Κύπρος - Συνέδριο ευρωπαϊκών πράσινων κομμάτων
  • [14] (K) Κύπρος - Μεξικό - Πρόγραμμα Συνεργασίας
  • [15] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [16] (K) Λόρδος Χάνεϊ - Δήλωση - Κυπριακό
  • [17] (Κ) Βρετανικές Βάσεις - Ακρωτήρι - Κεραία
  • [18] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [19] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα μικρή πτώση
  • [20] (Κ) Ομήρου - Ευρ. Σοσιαλιστικό Κόμμα - Κυπριακό
  • [21] (K) Λόρδος Χάνεϊ - Αναχώρηση
  • [22] (K) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Πρόεδρος ΗΠΑ - Επιστολή Προέδρου Κληρίδη
  • [23] (Κ) Φρεντερίκ Ντε Κλερκ - Κύπρος
  • [24] (Κ) Υπουργείο Εξωτερικών - Βρετανικές Βάσεις - Κεραίες
  • [25] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Υγεία
  • [26] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τ/Κ ηγέτης - Συνομιλίες - Ασφάλεια
  • [27] (K) Συμβούλιο Ασφαλείας - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Προσχέδιο ψηφίσματος
  • [28] (Κ) Βουλευτές Σλοβακίας - Κύπρος
  • [29] (Κ) Γιαννάκης Ομήρου - Στρασβούργο - Επαφές
  • [30] (K) Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία - Αθήνα - Επαφές

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Νέας Δημοκρατίας - Σύνοδος Ενωσης Δημοκρατών

    Στο Κυπριακό και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Σύνοδο της Διεθνούς Ενωσης Δημοκρατών, που φιλοξενείται στην αμερικανική πρωτεύουσα, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και νεοκλεγμένος Αντιπρόεδρος της Ενωσης Κώστας Καραμανλής.

    [02] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - 9η Διακυβερνητική Διάσκεψη

    Η Κύπρος με το επίσημο κλείσιμο τεσσάρων κεφαλαίων του κοινοτικού κεκτημένου, επί ισπανικής προεδρίας, ουσιαστικά ολοκλήρωσε χθες τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Τα δύο κεφάλαια (Γεωργία, Προϋπολογισμός), που παραμένουν ανοικτά, τόσο η Επιτροπή όσο και το Συμβούλιο διαπίστωσαν ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος.

    [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η ένταση στην Κύπρο και στο Αιγαίο που επιδιώκει η Αγκυρα και τα σενάρια που μελετούν και επεξεργάζονται οι Τούρκοι για αντιμετώπιση της κατάστασης που θα προκύψει με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, οι προσπάθειες ξένων μεσολαβητών για επίτευξη προόδου στις απευθείας συνομιλίες Κληρίδη Ντενκτάς, οι προεδρικές εκλογές, οι συνεργασίες κομμάτων και οι αντιπαραθέσεις πιθανών υποψηφίων για το προεδρικό αξίωμα, η κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου και η διαχείριση της περιουσίας της Αρχιεπισκοπής, η πρόθεση των Βρετανών να εγκαταστήσουν μεγάλη κεραία στην περιοχή της Αλυκής Ακρωτηρίου και το ενδεχόμενο μόλυνσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος από κυάνιο και άλλες τοξικές ουσίες στο κατεχόμενο Καραβοστάσι είναι μερικά από τα σημερινά θέματα των εφημερίδων της Λευκωσίας.

    Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Ενταση προσπαθειών για συμφωνία σε 20 μέρες", ότι οι Τούρκοι εντείνουν τις απειλές τους για να παρεμποδίσουν την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, την ίδια ώρα που ο διεθνής παράγοντας επικεντρώνει την όλη του προσπάθεια στην επίτευξη προόδου που να οδηγεί σε λύση του Κυπριακού. Σε άλλο θέμα γράφει για τη σύνοδο των αρχηγών των κομμάτων της Διεθνούς Δημοκρατικής Ενωσης στην Ουάσινγκτον και στις προσπάθειες του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη και του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή, που συμμετέχουν σε αυτή, να προωθήσουν τις ελληνικές θέσεις στο Κυπριακό.

    "Η Μάχη" με τον τίτλο "Κρίση και αναγνώριση", γράφει στο κύριο θέμα πως οι Τούρκοι προωθούν σχέδιο αναγνώρισης του ψευδοκράτους από 15 περίπου χώρες, ενώ παράλληλα μεθοδεύουν παντοιοτρόπως τη δημιουργία κλίματος έντασης στην Κύπρο και στο Αιγαίο. Αλλού γράφει για τους ισχυρισμούς περί εκμετάλλευσης της κατάστασης της υγείας του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου και τη διαχείριση της περιουσίας της Αρχιεπισκοπής. Σύμφωνα με δηλώσεις του Γραμματέα της Αρχιεπισκοπής Ιωνά Αλεξάνδρου στην εφημερίδα, ο Αρχιεπίσκοπος αντιλαμβανόταν και είχε κρίση για όλες τις αγοραπωλησίες που έγιναν από την Αρχιεπισκοπή.

    Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Ανεβάζουν το θερμόμετρο", γράφει πως ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε ως "χαζοχαρούμενες" δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη για τον ίδιο και την ενδεχόμενη υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές του 2003. Ανταπαντώντας, ο κ. Κασουλίδης μίλησε για "αυταρχισμό" και "απώλεια ψυχραιμίας" από τον κ. Παπαδόπουλο, ανεβάζοντας έτσι ακόμα πιο ψηλά το δείκτη του πολιτικού θερμομέτρου, ενόψει της έναρξης της προεκλογικής εκστρατείας. Αλλη είδηση είναι η επανέναρξη των εργασιών στις Βρετανικές Βάσεις Ακρωτηρίου για εγκατάσταση μεγάλης κεραίας στην περιοχή της Αλυκής, παρά τις αντιδράσεις των περιοίκων και των περιβαλλοντιστών.

    "Η Σημερινή" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Κουβαλούν χιλιάδες Αττίλες", ότι η Αγκυρα "παίζει με τη φωτιά", μεταφέροντας στην κατεχόμενη Κύπρο 2.500 χιλιάδες ακόμα στρατιώτες, οι οποίοι αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου από τις 24 Μαΐου μέχρι και την περασμένη εβδομάδα και στη συνέχεια κατανεμήθηκαν σε διάφορες στρατιωτικές μονάδες. Αλλού γράφει ότι στο εγκαταλειμμένο μεταλλείο στο Καραβοστάσι, στα κατεχόμενα, υπάρχουν τοξικές ουσίες και κυάνιο, το οποίο χρησιμοποιείτο κατά την εξόρυξη χρυσού. Η κυπριακή κυβέρνηση έχει ζητήσει από το Τμήμα Αλιείας τη διεξαγωγή ελέγχου για τη διαπίστωση ενδεχόμενης μόλυνσης των παραλιών στις ελεύθερες περιοχές.

    "Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Τα κρίσιμα τελικά σενάρια", γράφει στο κύριο θέμα πως η Αγκυρα μελετά τρία σενάρια για το Κυπριακό, σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ. Σύμφωνα με την αθηναϊκή εφημερίδα "Τα Νέα", τα σενάρια αυτά προβλέπουν είτε προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία, είτε αναγνώριση του ψευδοκράτους από 15 χώρες, είτε παράταση των συνομιλιών Κληρίδη Ντενκτάς και επαναδιαπραγμάτευση της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ. Αλλη είδηση είναι η μετάβαση αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς στο Βέλγιο για να επιθεωρήσουν και να αξιολογήσουν τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

    Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Διπλωματικός πυρετός", γράφει στο κύριο θέμα ότι σήμερα ο Βρετανός Απεσταλμένος για το Κυπριακό Ντέιβιντ Χάνεϊ θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Κληρίδη, τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ενώ οι ΗΠΑ, η Βρετανία και τα Ηνωμένα Εθνη εντείνουν τις προσπάθειές τους για επιμέρους συμφωνία και κάποια πρόοδο στις απευθείας συνομιλίες Κληρίδη Ντενκτάς μέχρι το τέλος Ιουνίου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι και το ΑΔΗΚ βρίσκεται κοντά στην πολυμερή συνεργασία των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την υποστήριξη κοινού υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές του 2003.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο θέμα ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές παραδέχονται ότι προβαίνουν σε διπλο-κρατήσεις θέσεων στις πτήσεις τους, προκειμένου να μην μένουν κενά καθίσματα εξαιτίας ακυρώσεων στις οποίες προβαίνουν επιβάτες την τελευταία στιγμή. Αλλη είδηση είναι η μεγάλη ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην Κύπρο, λόγω της μεγάλης ανόδου της θερμοκρασίας και της διαδεδομένης χρήσης κλιματιστικών συσκευών για αντιμετώπιση του καύσωνα. Η θερμοκρασία υπό σκιάν έφτασε χθες τους 43,8 βαθμούς Κελσίου στη Λευκωσία. (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Πρόεδρος Επιτροπής Εξωτερικών - Σύνοδος Ενωσης Δημοκρατών

    Συνεχίζει σήμερα τις επαφές του στην Ουάσιγκτον ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος χθες συμμετείχε στη σύνοδο της "Διεθνούς Ενωσης Δημοκρατών."

    [05] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ

    [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Συνάντηση Προέδρου - Χάνεϊ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε πως κατά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον εκπρόσωπο της Βρετανίας για το Κυπριακό Λόρδο Ντέιβιντ Χάνεϊ έγινε ανασκόπηση της μέχρι τώρα πορείας των συνομιλιών και επαναβεβαιώθηκε η εκτίμηση και των δύο πλευρών ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και ότι η ανάγκη για επείγουσα πρόοδο στο Κυπριακό είναι μεγαλύτερη παρά ποτέ προηγουμένως.

    Σε δηλώσεις του μετά την πρωινή συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να εκθέσει τις απόψεις του και τις εκτιμήσεις του.

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Αμυνα - ΕΦ

    Η κυπριακή κυβέρνηση έχει πληροφόρηση για δημοσιεύματα που αναφέρονται στην άφιξη 2.500 Τούρκων στρατιωτών στα κατεχόμενα και προβαίνει σε συγκεκριμένα διαβήματα, όπου απαιτείται, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου μετά την πρωινή συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον εκπρόσωπο της Βρετανίας στο Κυπριακό Λόρδο Ντέιβιντ Χάνεϊ.

    [08] (Κ) Κολ - Τουρκία - ΕΕ

    Η Τουρκία θα πρέπει να πλησιάσει όσο το δυνατό περισσότερο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όχι όμως και να γίνει πλήρες μέλος της, δήλωσε ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ, σύμφωνα με δημοσίευμα της τ/κ εφημερίδας "Κίπρισλι."

    [09] (K) Πρόεδρος Βουλής - Νοσοκομείο

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας μεταβαίνει τώρα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για να υποβληθεί σε μια μικροεπέμβαση (συρίγγιο), όπως ο ίδιος ανακοίνωσε σήμερα στους δημοσιογράφους.

    [10] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Αναχώρηση για Ρώμη

    Πλήρη οικονομική κάλυψη στον Κύπριο αγρότη και μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ εγγυήθηκε ο Υπουργός Γεωργίας και Φυσικών Πόρων Κώστας Θεμιστοκλέους.

    [11] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Αύξηση κατοχικού στρατού

    Σε αύξηση των δυνάμεων κατοχής κατά 5.500 στρατιώτες έχει προχωρήσει τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία, ξεπερνώντας τις 40.000.

    Σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες τις οποίες διαθέτουν οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Τουρκία ξεκίνησε την αποστολή της μεταφοράς των στρατιωτών στα κατεχόμενα από τις 24 Μαϊου, ολοκληρώνοντας την πριν από δύο ημέρες.

    [12] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε σήμερα πως ζήτησε από τον εκπρόσωπο της Βρετανίας για το Κυπριακό Λόρδο Ντέιβιντ Χάνεϊ να μην μετακινηθεί το χρονοδιάγραμμα επίλυσης του Κυπριακού μέχρι το Δεκέμβριο.

    [13] (Κ) Κύπρος - Συνέδριο ευρωπαϊκών πράσινων κομμάτων

    [14] (K) Κύπρος - Μεξικό - Πρόγραμμα Συνεργασίας

    [15] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 11/06/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7182          1,7285
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,6242          1,6339
    Λίρα Αγγλίας                     1,1087          1,1153
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     202,7013        204,3229
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8536          2,8764
    Δολάριο Καναδά                     2,4963          2,5162
    Κορώνα Δανίας                     12,7636         12,8657
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,7264         12,8282
    Κορώνα Σουηδίας                   15,7610         15,8870
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5312          2,5514
    

    [16] (K) Λόρδος Χάνεϊ - Δήλωση - Κυπριακό

    Εχει επιτευχθεί κάποια πρόοδος στις απευθείας συνομιλίες, εκτιμά ο ειδικός εκπρόσωπος της Βρετανίας στο Κυπριακό Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ, ωστόσο τονίζει πως πρέπει να υπάρξει πολύ μεγαλύτερη πρόοδος και μεγαλύτερη προσπάθεια τις επόμενες λίγες εβδομάδες.

    Σε γραπτή δήλωση, λίγο πριν από την αναχώρησή του από την Κύπρο, ο Λόρδος Χάνεϊ είπε πως η Βρετανία θα ενθαρρύνει τους δύο ηγέτες να καταλήξουν σε συμφωνία που θα επιτρέψει μια επανενωμένη Κύπρο να ενταχθεί στην ΕΕ.

    [17] (Κ) Βρετανικές Βάσεις - Ακρωτήρι - Κεραία

    Ετοιμες να επαναρχίσουν μέσα στο καλοκαίρι, τις εργασίες εγκατάστασης της μεγάλης κεραίας τους στο Ακρωτήρι, δηλώνουν οι Βρετανικές Βάσεις επικαλούμενες αποτελέσματα έρευνας ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων από τη Μάλτα, τον Καναδά, την Πορτογαλία, τη Νορβηγία και τη Νότια Αφρική, οι οποίοι αξιολόγησαν μελέτες για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την κατασκευή και λειτουργία της κεραίας.

    Παρουσιάζοντας σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη, τα αποτελέσματα της έρευνας, ο διοικητικός γραμματέας των Βρετανικών Βάσεων Γκάβιν Μπάρλοου, ανέφερε πως η νέα αυτή έρευνα "εντόπισε αριθμό ελλείψεων στην αρχική περιβαλλοντική μελέτη του 1997, σε σύγκριση με τις σημερινές πολύ πιο απαιτητικές προδιαγραφές καλής πρακτικής".

    Για αυτό όπως είπε το Υπουργείο Αμυνας της Βρετανίας αποφάσισε να εξασφαλίσει συμπληρωματική περιβαλλοντική μελέτη ευρέος φάσματος για αντιμετώπιση των κύριων ελλείψεων που εντοπίστηκαν από την ομάδα.

    Βάσει των νέων συμπληρωματικών πληροφοριών, πρόσθεσε ο κ. Μπάρλοου, οι Βρετανικές Βάσεις προτίθενται να επαναρχίσουν τις εργασίες για την κεραία αυτό το καλοκαίρι, "δεδομένων των ευνοϊκών συνθηκών για εργασίες στη περιοχή της αλυκής κατά τη διάρκεια της ξηρής περιόδου".

    Ηδη έχει ενημερωθεί σχετικά η Κυπριακή Δημοκρατία και σύμφωνα με τον αξιωματούχο των Βάσεων περαιτέρω συζητήσεις με τη Δημοκρατία πάνω στις λεπτομέρειες των σχεδίων των Βρετανών θα γίνουν κατά τις προσεχείς εβδομάδες.

    [18] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            98,88 (-0,49)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    450.654
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   203.640    418,39 (-0,10)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    135.628    117,33 (-0,57)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     20.601     86,48 (-0,85)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      1.713     30,40 (-0,75)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     62.894     61,08 (-0,70)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     18.362     82,25 ( 2,83)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     17.326     22,52 (-0,18)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      7.497     52,61 (-2,32)
    Ετ. Πληροφορικής              £     10.454      4,12 (-1,67)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     44.320     15,25 ( 0,07)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        540     16,99 ( 2,23)
    Ξενοδοχεία                    £     21.420     57,82 ( 0,00)
    Αλλες Εταιρείες               £     49.461     97,85 (-0,58)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [19] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα μικρή πτώση

    Νέα μικρή πτώση σε ποσοστό 0,49% κατέγραψε η χρηματιστηριακή αγορά στη σημερινή συνάντηση, με το Γενικό Δείκτη να υποχωρεί στις 98,88 μονάδες. Η μειωμένη επενδυτική δραστηριότητα κυριάρχησε και σήμερα, διατηρώντας την αξία των συναλλαγών στα χαμηλά επίπεδα των 450 χιλιάδων λιρών.

    [20] (Κ) Ομήρου - Ευρ. Σοσιαλιστικό Κόμμα - Κυπριακό

    Τη διχοτομική, αντιευρωπαϊκή πολιτική της Τουρκίας και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στο Κυπριακό κατήγγειλε, ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκης Ομήρου, μιλώντας στην Επιτροπή για τη διεύρυνση του Ευρωπαικού Σοσιαλιστικού κόμματος.

    Η Επιτροπή συνήλθε στο Στρασβούργο για να μελετήσει την έκθεση για τη διεύρυνση που αναμένεται να εγκρίνει το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο υπό μορφή ψηφίσματος, κατά τη σύνοδο του που ξεκίνησε χθες Δευτέρα και θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Πέμπτη.

    [21] (K) Λόρδος Χάνεϊ - Αναχώρηση

    Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ αναχώρησε το απόγευμα από την Κύπρο, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας.

    [22] (K) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Πρόεδρος ΗΠΑ - Επιστολή Προέδρου Κληρίδη

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ, είχε χθες βράδυ συνάντηση δέκα λεπτών με τον Πρόεδρο της χώρας Τζορτζ Μπους, στον οποίο επέδωσε προσωπική επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη για το Κυπριακό.

    [23] (Κ) Φρεντερίκ Ντε Κλερκ - Κύπρος

    Στην Κύπρο βρίσκεται από χθες ο πρώην Πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Φρεντερίκ Ντε Κλερκ, ο οποίος θα γίνει αύριο δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    [24] (Κ) Υπουργείο Εξωτερικών - Βρετανικές Βάσεις - Κεραίες

    Το Υπουργείο Εξωτερικών σχολιάζοντας την εκφρασθείσα σήμερα πρόθεση των Βρετανών για επέκταση του συστήματος κεραίων στην περιοχή της Αλυκής Ακρωτηρίου επεσήμανε πως αναμένεται ότι οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου θα λάβουν όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας των κατοίκων και των εργαζομένων, καθώς και του περιβάλλοντος, και θα ενεργούν λαμβάνοντας πολύ σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες των κατοίκων και των εργαζομένων στην περιοχή καθώς, επίσης, και της κοινής γνώμης.

    [25] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Υγεία

    Επιτυχής ήταν η μικροεπέμβαση για αφαίρεση συρίγγιου στην οποία υποβλήθηκε σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    [26] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τ/Κ ηγέτης - Συνομιλίες - Ασφάλεια

    Συνάντηση δύο ωρών είχαν σήμερα το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, στο πλαίσιο του τέταρτου γύρου των απευθείας συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

    [27] (K) Συμβούλιο Ασφαλείας - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Προσχέδιο ψηφίσματος

    Ολοκληρώθηκαν στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, οι ανεπίσημες διαβουλεύσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ).

    Το προσχέδιο ψηφίσματος στο οποίο κατέληξαν τα μέρη και είναι παρόμοιο με το ψήφισμα του περασμένου Δεκεμβρίου, επαναβεβαιώνει όλα τα ψηφίσματα για την Κύπρο και ειδικότερα το ψήφισμα 1251 ενώ απευθύνει έκκληση προς την τουρκοκυπριακή πλευρά και τις τουρκικές δυνάμεις "να άρουν τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στις 30 Ιουνίου 2000 στις λειτουργίες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και να αποκαταστήσουν το στρατιωτικό status quo ante στα Στροβίλια".

    [28] (Κ) Βουλευτές Σλοβακίας - Κύπρος

    Αντιπροσωπία του κοινοβουλίου της Σλοβακίας, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ασυλίας και Θεσμών Viliam Sopko, φθάνει σήμερα στην Κύπρο για τετραήμερη επίσημη επίσκεψη.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η αντιπροσωπία θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπίας για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Γιώργο Βασιλείου, τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως Άγη Αγαπίου και την Επίτροπο Διοικήσεως Ηλιάνα Νικολάου.

    [29] (Κ) Γιαννάκης Ομήρου - Στρασβούργο - Επαφές

    Σειρά επαφών και συζητήσεων για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, αλλά και το Κυπριακό άρχισε από χθες στο Στρασβούργο, ο Πρόεδρος του Κινήματος των Σοσιαλδημοκρατών Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος βρίσκεται στην έδρα της Ευρωβουλής ως προσκεκλημένος της Σοσιαλιστικής Ομάδας και ενόψει των εκθέσεων προόδου που εξετάζει η Ολομέλεια του Σώματος για τις 12 υποψήφιες χώρες.

    Ο κ. Ομήρου συναντήθηκε με ευρωβουλευτές,σημαντικά στελέχη σοσιαλιστικών κομμάτων από τη Γερμανία, τη Δανία και τη Βρετανία, ενώ μίλησε στην Επιτροπή της Σοσιαλιστικής Ομάδας που είναι αρμόδια για τη διεύρυνση.

    Στην ομιλία του αναφέρθηκε στην έκθεση του εισηγητή του Ευρωκοινοβουλίου για την ένταξη της Κύπρου, σοσιαλιστική Ευρωβουλευτή Ζακ Πόος καλώντας τα μέλη της ομάδας να υπερψηφίσουν το ψήφισμα που τη συνοδεύει.

    [30] (K) Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία - Αθήνα - Επαφές

    Ο συντονισμός των ενεργειών για την απρόσκοπτη ολοκλήρωση της ενταξιακής πορείας της Κύπρου ήταν στο επίκεντρο της σημερινής κοινής συνεδρίας των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των κοινοβουλίων Ελλάδας και Κύπρου, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης αντιπροσωπείας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, με επικεφαλής τον Πρόεδρό της, Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Στη διάρκεια της συνεδρίας έγινε εκτενής ενημέρωση από την κυπριακή αντιπροσωπεία αναφορικά με την πορεία των συνομιλιών για το Κυπριακό καθώς και για την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Εγινε, επίσης, ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την πορεία της διεύρυνσης της ΕΕ, ιδιαίτερα ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στη Σεβίλλη στις 21 και 22 Ιουνίου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 11 June 2002 - 17:49:24 UTC