Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-06-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Σεβίλλη - Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Πρόεδρος Κληρίδης
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Συνέδριο ΠΣΕΚΑ - Ολοκλήρωση
  • [04] (Κ) LUKOIL - ΒΡ - Exxonmobil - Συμφωνία
  • [05] (Κ) "Πράσινη Γραμμή, Κύπρος 1974 - 2002" - Αθήνα
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Σεβίλλη - Αναχώρηση
  • [07] (Κ) Σολάνα - Σύνοδος Κορυφής - Ευρωστρατός
  • [08] (Κ) Προς συνδρομητές ΚΥΠΕ
  • [09] (Κ) Σολάνα - Σύνοδος Κορυφής - Ευρωστρατός (ορθή επανάληψη)
  • [10] (Κ) Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Εναρξη
  • [11] (Κ) Αμερικανοελληνικό Ινστιτούτο- Κυβερνήτης Φλόριδας
  • [12] (Κ) Κύπρος - Ψήφισμα στην αμερικανική Γερουσία
  • [13] (Κ) Κύπριοι βουλευτές - Σύνοδος ΚΣΣΕ
  • [14] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [15] (Κ) ΑΠΟΕΛ - Τσάμπιονς Λιγκ - Κλήρωση
  • [16] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [17] (Κ) Ανόρθωση - Κύπελλο ΟΥΕΦΑ - Κλήρωση
  • [18] (Κ) ΑΕΛ - Κύπελλο ΟΥΕΦΑ - Κλήρωση
  • [19] (Κ) Λυσσαρίδης - Αραφάτ - Ραμάλα - Συνάντηση
  • [20] (Κ) ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΚΙΣΟΣ - Συνάντηση - Δηλώσεις
  • [21] (Κ) Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - Κύπρος - ΕΕ
  • [22] (K) Χρηματιστήριο - Νέο αρνητικό ρεκόρ
  • [23] (Κ) Γιοσέπ Πικέ - ΕΕ - Διεύρυνση
  • [24] (Κ) Τούρκος Πρόεδρος - Σύνοδος Κορυφής ΕΕ
  • [25] (Κ) Σημίτης - Δημοσιογραφική διάσκεψη - Σεβίλλη
  • [26] (Κ) Πρωθυπουργός Ιρλανδίας - Σύνοδος Κορυφής ΕΕ
  • [27] (K) Επικεφαλής ενταξιακών - Συνάντηση - Θέματα
  • [28] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - ΥΠΕΞ - Σεβίλλη

  • [01] (Κ) Σεβίλλη - Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Πρόεδρος Κληρίδης

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης φθάνει σήμερα με ιδιωτικό αεροπλάνο στη Σεβίλλη της Ισπανίας όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η απάντηση της κυπριακής κυβέρνησης στους ισχυρισμούς του Τ/Κ ηγέτη ότι η ε/κ πλευρά επιδιώκει να οδηγήσει σε αδιέξοδο τις συνομιλίες, η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ που αρχίζει σήμερα στη Σεβίλλη της Ισπανίας, οι διεργασίες της αντιπολίτευσης για την επιλογή υποψηφίου για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές, το ψήφισμα που υιοθέτησε χθες η Βουλή των Αντιπροσώπων για τερματισμό των εργασιών εγκατάστασης αντένας από τους Βρετανούς και η κατάθεση στη Βουλή των νομοσχεδίων για την φορολογική μεταρρύθμιση, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Πάρε - δώσε με τις νέες φορολογίες" γράφει ότι με πρόνοιες για αυξήσεις στα καύσιμα και σε άλλα καταναλωτικά αγαθά αλλά και για μειώσεις στα μικρά αυτοκίνητα και κατάργηση των φορολογιών όπως η εισφορά για την άμυνα, κατατέθηκαν χθες στην Ολομέλεια της Βουλής τα κυβερνητικά νομοσχέδια για τη φορολογική μεταρρύθμιση. Αλλού γράφει ότι ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Πρέσβης Τζον Νεγρεπόντε, τόνισε στο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ στην Ουάσινγκτον ότι οι επόμενοι έξι μήνες τους οποίους οι ΗΠΑ θεωρούν ορόσημο για τη λύση του Κυπριακού θα είναι "πραγματικά κρίσιμοι".

    "Η Μάχη" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Δεν έχω το άγχος να προλάβω" γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης "με σαφήνεια διευκρινίζει ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι υποψήφιος πρόεδρος και άρα δεν έχει το άγχος να τρέξει να προλάβει κάτι ή κάποιο", ενώ διέψευσε ότι είναι ενοχλημένος με την πρόσφατη δημοσκόπηση του ΔΗΣΥ. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε χθες την έντονη ανησυχία της για την επιδεινούμενη κατάσταση στη Μέση Ανατολή και καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο την πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας με στόχο λεωφορείο στην Ιερουσαλήμ.

    Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ανδρέας κερνά Ανδρέας Πίνει" αναφέρεται σε απαντητική επιστολή την οποία απέστειλε στην εφημερίδα ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Παναγιώτου αναφορικά με το θέμα της διαχείρισης της εκκλησιαστικής περιουσίας. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης, δεχόμενος τα διαπιστευτήρια του Πρεσβευτή της Δομινικανικής Δημοκρατίας, τόνισε ότι οι απευθείας συνομιλίες μπορούν να δώσουν ακόμα και την τελευταία στιγμή μια συμφωνημένη διευθέτηση στο Κυπριακό, ενώ υπογράμμισε ότι η ε/κ πλευρά είναι πρόθυμη να κοιτάξει στο μέλλον να μην παραμείνει όμηρος του παρελθόντος.

    "Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Εκφυλίζεται ο διάλογος" γράφει στο κύριο θέμα ότι η κυβέρνηση, δια του Εκπροσώπου της Μιχάλη Παπαπέτρου, απάντησε στους χθεσινούς ισχυρισμούς του κ. Ντενκτάς τονίζοντας ότι η τ/κ πλευρά μεθοδεύει τον εκφυλισμό των συνομιλιών, ενώ η ε/κ, είναι έτοιμη για συμβιβασμό. Αλλού γράφει ότι οι απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Κύπρου δεν θα πάρουν πτυχία, αλλά "βεβαιώσεις του Πανεπιστημίου", συνεπεία της παραίτησης του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Νικόλα Παπαμιχαήλ.

    "Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Βάζουν σήμερα ονόματα κάτω", γράφει ότι επιλογή προεδρικού υποψηφίου μετά από δύο συναντήσεις κορυφής προωθεί η αντιπολίτευση, ώστε να υπάρξει τελικό ξεκαθάρισμα και υποψήφιος με τις κομματικές ευλογίες όλων των εμπλεκομένων στα μέσα Ιουλίου. Αλλού γράφει ότι τίποτα το ανησυχητικό δεν διαπίστωσαν οι ιατρικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους, ο οποίος πήρε χθες το απόγευμα εξιτήριο από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

    Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Δούλευαν και στις αργίες" γράφει ότι "δεν έπεισε χθες ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Παναγιώτου όταν δήλωνε πως μετά από έρευνα που έκαναν οι υπηρεσίες του Υπουργείου του για τυχόν εμπλοκή λειτουργών τους στο θέμα αγοραπωλησίας εκκλησιαστικής περιουσίας, εκ πρώτης όψεως ήταν όλα νομότυπα". Αλλού γράφει ότι υπεγράφη χθες συμφωνία μεταξύ των εταιρειών BP Cyprus και Exxonmobil Cyprus και της Ρωσικής Lukoil, με βάση την οποία η Lukoil αγόρασε 16 πρατήρια που είχε διατάξει με απόφασή το Υπουργικό Συμβούλιο.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα με τίτλο "Η Βουλή επικρίνει τις Αρχές των Βρετανικών Βάσεων για το σχέδιο ανέγερσης κεραίας", γράφει ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων με ψήφισμα που ενέκρινε χθες, καταγγέλλει την απόφαση των Αρχών των Βρετανικών Βάσεων που ανακοίνωσαν την απόφασή τους να ανεγείρουν μία μεγάλη κεραία στον υδροβιότοπο Ακρωτηρίου. Αλλού γράφει ότι ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Μωυσέως δήλωσε ότι το σχέδιο για βελτίωση της περιοχής Μπιάλε Πασά, που εκπονήθηκε χθες από το τμήμα σχεδιασμού της πόλης, θα αναβαθμίσει το νοτιοδυτικό παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας.

    Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία εφημερίδα "Cyprus Weekly" στο κύριο θέμα με τίτλο "Σταματήστε την αντένα" γράφει ότι η Ολομέλεια της Βουλής απαίτησε από τους Βρετανούς, με ψήφισμα που υιοθέτησε χθες βράδυ, τον άμεσο τερματισμό των εργασιών εγκατάστασης της κεραίας τους στον υγροβιότοπο Ακρωτηρίου. Αλλού γράφει ότι ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος κάλεσε χθες ανώτερους υπαλλήλους της Αρχιεπισκοπής να παραιτηθούν επειδή ενέχονται στο εκκλησιαστικό σκάνδαλο κακοδιαχείρισης της εκκλησιαστικής περιουσίας που προέκυψε κατά τη διάρκεια της μακράς απουσίας του Προκαθημένου της Εκκλησίας.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Η Κύπρος σήμερα" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Βάση η Κύπρος για αγορά όπλων από το Ισραήλ" ότι εταιρείες "μαϊμού" μέσω των οποίων ο πρώην Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμποταν Μιλόσεβιτς "διοχέτευε τις προμήθειες για αγορά στρατιωτικού υλικού, οπλικών συστημάτων και εξαρτημάτων ιδρύθηκαν στην Κύπρο εμπλέκοντάς την στο διεθνές λαθρεμπόριο όπλων." Αλλού γράφει ότι ώρες αγωνίας και πανικού έζησαν το τελευταίο 24ωρο οι κάτοικοι της περιοχής Γερμασόγειας στη Λεμεσό και όλης της Κύπρου εξαιτίας της έντονης φημολογίας που αναπτύχθηκε για την εκδήλωση νέου σεισμού.

    [03] (Κ) Συνέδριο ΠΣΕΚΑ - Ολοκλήρωση

    Ολοκληρώθηκαν χθες στην αμερικανική πρωτεύουσα οι εργασίες του 13ου Ετήσιου Συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ με επαφές των συνέδρων στην αμερικανική Γερουσία.

    [04] (Κ) LUKOIL - ΒΡ - Exxonmobil - Συμφωνία

    Στη ρωσική εταιρεία πετρελαιοειδών LUKOIL παραχωρούνται τα 16 πρατήρια καυσίμων της BP και EXXONMOBIL, μετά από συμφωνία που υπογράφηκε χθες μεταξύ των τριών εταιρειών.

    [05] (Κ) "Πράσινη Γραμμή, Κύπρος 1974 - 2002" - Αθήνα

    Μετά το Λονδίνο, τη Λευκωσία και τη Λεμεσό, επόμενος σταθμός της ομαδικής έκθεσης φωτογραφίας και ζωγραφικής "Πράσινη Γραμμή, Κύπρος 1974 - 2002", που είναι βασισμένη σε φωτογραφίες-ντοκουμέντα του Δώρου Παρτασίδη από την εισβολή του 1974, είναι το Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας.

    [06] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Σεβίλλη - Αναχώρηση

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε πως κατά τις απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό έχουν ήδη συζητηθεί όλα τα κύρια θέματα - διακυβέρνηση, ασφάλεια, εδαφικό και περιουσίες - στα οποία, όπως επεσήμανε, δεν υπήρξε γεφύρωση των θέσεων των δύο πλευρών, και έτσι τα θέματα αυτά ξανασυζητούνται.

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, πριν από την αναχώρησή του για τη Σεβίλλη της Ισπανίας, όπου αύριο θα συμμετάσχει στην κοινή συνάντηση των αρχηγών των κρατών μελών της ΕΕ και των υποψηφίων για ένταξη χωρών, που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε πως στο πλαίσιο των συνομιλιών θα πραγματοποιηθούν ακόμη τρεις συναντήσεις. Η τελευταία συνάντηση, όπως ανέφερε, θα γίνει στις 2 Ιουλίου και στη συνέχεια ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να ενημερώσει τον Κόφι Ανάν.

    Σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στο Ρόιτερς, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε, απαντώντας σε ερώτηση, πως "δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να κάμεις τον κ. Ντενκτάς να φύγει (από τις συνομιλίες) αφού μόνος του φεύγει".

    [07] (Κ) Σολάνα - Σύνοδος Κορυφής - Ευρωστρατός

    Ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Πολιτική Ασφάλεια και Αμυνα Χαβιέρ Σολάνα εξέφρασε σήμερα στη Σεβίλλη την ευχή όπως κατά τη διάρκεια του σημερινού γεύματος των αρχηγών κρατών της ΕΕ στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής στη Σεβίλλη, επιτευχθεί ένα σημαντικό βήμα στο θέμα του Ευρωστρατού.

    [08] (Κ) Προς συνδρομητές ΚΥΠΕ

    [09] (Κ) Σολάνα - Σύνοδος Κορυφής - Ευρωστρατός (ορθή επανάληψη)

    Ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) Χαβιέρ Σολάνα εξέφρασε σήμερα στη Σεβίλλη την ευχή όπως κατά τη διάρκεια του σημερινού γεύματος των αρχηγών κρατών της ΕΕ στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επιτευχθεί ένα σημαντικό βήμα στο θέμα του Ευρωστρατού.

    [10] (Κ) Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Εναρξη

    Αρχισε σήμερα στη Σεβίλλη της Ισπανίας η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Μετά την άφιξή τους, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συγκεντρώθηκαν σε ειδικό χώρο για την καθιερωμένη αναμνηστική φωτογραφία και στη συνέχεια άρχισαν διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ.

    [11] (Κ) Αμερικανοελληνικό Ινστιτούτο- Κυβερνήτης Φλόριδας

    Τη διαμαρτυρία του για την απόφαση του κυβερνήτη της Φλόριδας Τζεπ Μπους να προσφέρει το ποσό των 400.000 δολαρίων για την σύσταση έδρας Τουρκικών Σπουδών Κενάν Εβρέν στο Πανεπιστήμιο Ατλάντικ της Φλόριδας, εξέφρασε το Αμερικανοελληνικό Ινστιτούτο, καλώντας ταυτόχρονα τον κ. Μπους να ανακαλέσει την απόφασή του.

    [12] (Κ) Κύπρος - Ψήφισμα στην αμερικανική Γερουσία

    Ψήφισμα που υπεβλήθη στην αμερικανική Γερουσία αναφέρεται στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και υποστηρίζει ότι η ασφάλεια, η συμφιλίωση και η ευημερία για όλους τους Κυπρίους θα επιτευχθεί καλύτερα στα πλαίσια της ένταξης στην ΕΕ, διευκρινίζοντας ότι η λύση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση για ένταξη.

    Το ψήφισμα υπεβλήθη από τη Γερουσιαστή Ολυμπία Σνόου στις 19 Ιουνίου 2002 στην αμερικανική Γερουσία με συνυποστηρικτές τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων και Πρόεδρο της Υποεπιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Τζόζεφ Μπάιντεν και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Τραπεζικών, Οικιστικών και Αστικών Θεμάτων, Γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνης.

    [13] (Κ) Κύπριοι βουλευτές - Σύνοδος ΚΣΣΕ

    [14] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 21/06/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7190          1,7293
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,6560          1,6659
    Λίρα Αγγλίας                     1,1069          1,1135
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     202,8819        204,5049
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8900          2,9131
    Δολάριο Καναδά                     2,5277          2,5479
    Κορώνα Δανίας                     12,7553         12,8573
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,6398         12,7409
    Κορώνα Σουηδίας                   15,5198         15,6439
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5223          2,5424
    

    [15] (Κ) ΑΠΟΕΛ - Τσάμπιονς Λιγκ - Κλήρωση

    Η πρωταθλήτρια Κύπρου στο ποδόσφαιρο ομάδα του ΑΠΟΕΛ κληρώθηκε να αντιμετωπίσει τη Φλόρα Ταλίν Εσθονίας στον πρώτο προκριματικό γύρο για το Τσάμπιονς Λιγκ της νέας περιόδου.

    [16] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            96,10 (-0,19)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    790.692
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   211.089    404,24 (-0,95)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    103.951    113,59 (-0,99)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     37.695     87,08 ( 0,42)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      4.173     28,93 (-2,46)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    116.358     63,63 ( 0,57)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      7.314     84,94 ( 3,32)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     16.646     21,32 (-0,51)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £    183.076     51,59 ( 0,14)
    Ετ. Πληροφορικής              £      5.597      3,84 ( 0,26)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    104.263     14,42 ( 0,70)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        000     17,41 ( 1,81)
    Ξενοδοχεία                    £    120.626     53,39 ( 1,08)
    Αλλες Εταιρείες               £     53.998     94,13 (-0,22)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [17] (Κ) Ανόρθωση - Κύπελλο ΟΥΕΦΑ - Κλήρωση

    Η κυπελλούχος και δευτεραθλήτρια Κύπρου στο ποδόσφαιρο ομάδα της Ανόρθωσης κληρώθηκε να αντιμετωπίσει την Γκρέβενμαχερ Λουξεμβούργου, στον προκριματικό γύρο για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ της νέας περιόδου.

    [18] (Κ) ΑΕΛ - Κύπελλο ΟΥΕΦΑ - Κλήρωση

    Η τριταθλήτρια Κύπρου στο ποδόσφαιρο ομάδα της ΑΕΛ κληρώθηκε να αντιμετωπίσει τη Φερεντσβάρος Ουγγαρίας, στον προκριματικό γύρο για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ της νέας περιόδου.

    [19] (Κ) Λυσσαρίδης - Αραφάτ - Ραμάλα - Συνάντηση

    Βαθιά συγκινημένος επέστρεψε σήμερα από τη Ραμάλα ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Βάσος Λυσσαρίδης, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Γιασέρ Αραφάτ. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης απένειμε στον κ. Λυσσαρίδη το ανώτατο παράσημο του παλαιστινιακού κράτους.

    [20] (Κ) ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΚΙΣΟΣ - Συνάντηση - Δηλώσεις

    Στα μέσα Ιουλίου αναμένεται να καταλήξουν στην επιλογή του κοινού υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές του 2003 ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΚΙΣΟΣ, οι αρχηγοί των οποίων συναντήθηκαν σήμερα στο πλαίσιο της προσπάθειας σύμπηξης συνεργασίας.

    [21] (Κ) Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - Κύπρος - ΕΕ

    Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ δήλωσε σήμερα ότι υπάρχει ακόμη ελπίδα να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση μια ενωμένη Κύπρος και σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης επιθυμεί να ενταχθεί στην Ενωση μια Κύπρος χωρίς προβλήματα. Πρόσθεσε ότι το Ευρωκοινοβούλιο υποστηρίζει σθεναρά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και ότι θα ήταν καλύτερο να ενταχθεί μια ενωμένη Κύπρος.

    Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ σε ποιο βαθμό η έλλειψη προόδου στις συνομιλίες για το Κυπριακό θα μπορούσε να περιπλέξει τα πράγματα, ο κ. Κοξ αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο και τις επαφές που είχε με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, λέγοντας ότι διαπίστωσε μια "πολύ δυνατή επιθυμία" από τον Πρόεδρο Κληρίδη να βρεθεί ένας τρόπος για να ενταχθεί στην ΕΕ μια Κύπρος χωρίς προβλήματα.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη ύστερα από διαβουλεύσεις με τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που συναντώνται στη Σεβίλλη, ο κ. Κοξ είπε ότι "υπάρχει ακόμη χρόνος και γι' αυτό μπορεί κανείς να έχει κάποιες ελπίδες".

    [22] (K) Χρηματιστήριο - Νέο αρνητικό ρεκόρ

    Ελαφρές απώλειες της τάξης του 0,19% σημείωσε η αγορά στην τελευταία συνάντηση της εβδομάδας με το Γενικό Δείκτη να καταγράφει και σήμερα νέο χαμηλότερο επίπεδο για τα τελευταία τριάμισι χρόνια, κλείνοντας στις 96,1 μονάδες. Ο όγκος συναλλαγών της ημέρας ανήλθε στις 790 χιλιάδες λίρες, ενώ η διακίνηση μεγάλων πακέτων μετοχών σε προσυμφωνημένη τιμή σημάδεψαν και τη σημερινή συνάντηση.

    [23] (Κ) Γιοσέπ Πικέ - ΕΕ - Διεύρυνση

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να προχωρήσει με τη διεύρυνση όσο το δυνατό πιο γρήγορα στο πλαίσιο του χρονοδιαγράμματος που η ίδια έθεσε, δήλωσε σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη μετά το πέρας της πρώτης συνεδρίας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στη Σεβίλλη, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Γιοσέπ Πικέ.

    Σημείωσε ωστόσο ότι δεν μπορεί να προκαθοριστεί ο χρόνος που θα χρειασθεί για την επικύρωση των συνθηκών προσχώρησης των υποψηφίων χωρών από τα εθνικά κοινοβούλια της ΕΕ, αλλά εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι υπό ένταξη χώρες θα λάβουν μέρος στις Ευρωεκλογές του 2004.

    [24] (Κ) Τούρκος Πρόεδρος - Σύνοδος Κορυφής ΕΕ

    Την προσδοκία της Αγκυρας να αναγνωριστεί από τη Σύνοδο Κορυφής της Σεβίλλης, η πρόοδος που έχει κάνει στο θέμα των μεταρρυθμίσεων για την προσαρμογή στο κοινοτικό κεκτημένο, εξέφρασε ο Τούρκος Πρόεδρος Αχμέντ Νετζντέτ Σεζέρ, που αναχώρησε νωρίτερα σήμερα για την Ισπανία.

    [25] (Κ) Σημίτης - Δημοσιογραφική διάσκεψη - Σεβίλλη

    Η Τουρκία δεν συμφωνεί με τη θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο θέμα του Ευρωστρατού και ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ θα καταβάλει απόψε προσπάθεια να πείσει τη χώρα αυτή του ΝΑΤΟ, προτού η ΕΕ προχωρήσει στην αποστολή δυνάμεων στην ΠΓΔΜ.

    Οπως δήλωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης σε δημοσιογραφική διάσκεψη στη Σεβίλλη, όπου συνέρχεται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων της ΕΕ "δεν έγινε δεκτό από την Τουρκία" και σημείωσε ότι απόψε θα συναντηθεί ο κ. Αθνάρ με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Αχμέτ Νεζντέτ Σεζέρ και τον Υπουργό Εξωτερικών Ισμαϊλ Τζεμ σε μιαν προσπάθεια να πεισθεί η Τουρκία να συμφωνήσει με το κείμενο.

    [26] (Κ) Πρωθυπουργός Ιρλανδίας - Σύνοδος Κορυφής ΕΕ

    Ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπέρντι Αχερν εξέφρασε σήμερα την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του να εργαστεί σκληρά ούτως ώστε ο λαός της χώρας να επικυρώσει τη Συνθήκη της Νίκαιας σε νέο δημοψήφισμα, που θα πραγματοποιηθεί πολύ πιθανόν το Φθινόπωρο.

    [27] (K) Επικεφαλής ενταξιακών - Συνάντηση - Θέματα

    Η προσέγγιση των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο θέμα της διεύρυνσης, η αξιολόγηση των συμπερασμάτων της Σεβίλλης και της ισπανικής προεδρίας και οι διαγραφόμενες εξελίξεις στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις κατά τη δανέζικη προεδρία, θα συζητηθούν κατά τη συνάντηση των επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τσεχίας, Εσθονίας, Ουγγαρίας, Πολωνίας, Σλοβενίας και Κύπρου.

    Η συνάντηση θα ασχοληθεί επίσης με την οικονομική πτυχή της διεύρυνσης και τις διαπραγματεύσεις για το κεφάλαιο της γεωργίας.

    [28] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - ΥΠΕΞ - Σεβίλλη

    Εφθασε το απόγευμα στη Σεβίλλη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, ενόψει του γεύματος εργασίας που θα παρατεθεί αύριο για ενημέρωση των υποψηφίων για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση χωρών αναφορικά με τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που πραγματοποιούνται στη Σεβίλλη.

    Οπως δήλωσε μετά την άφιξή του ο κ. Κασουλίδης, αναμένεται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να υπάρχει παράγραφος για την Κύπρο, στην οποία θα χρωματίζεται η ανάγκη από την τουρκική πλευρά να εργαστεί με περισσότερο ζήλο για λύση του Κυπριακού.

    Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "ασφαλώς για όλες τις υποψήφιες χώρες το κέντρο του ενδιαφέροντος είναι προς τα χρονοδιαγράμματα με τα οποία η ΕΕ είχε δεσμευθεί και σύμφωνα με τα οποία όλες οι υποψήφιες χώρες καθόρισαν τα δικά τους προγράμματα, προϋπολογισμούς κτλ".


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 21 June 2002 - 17:49:21 UTC