Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-06-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κυπριακό - ΕΕ - Δηλώσεις
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - "Ημέρες Κύπρου στη Μόσχα" - Εγκαίνια
  • [04] (Κ) ΕΕ - Ομάδα Λουξεμβούργου - Συνάντηση
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ντενκτάς - Συνομιλίες

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κυπριακό - ΕΕ - Δηλώσεις

    Την πλήρη ικανοποίησή του για τις αποφάσεις που λήφθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, σε δηλώσεις κατά την επιστροφή του από τη Σεβίλλη όπου μαζί με τους αρχηγούς των άλλων υποψηφίων για ένταξη χωρών παρακάθησε σε γεύμα εργασίας και ενημερώθηκε για τα συμπεράσματα της Συνόδου.

    Αναφορικά με τις απευθείας συνομιλίες, ο Πρόεδρος Κληρίδης επιβεβαίωσε ότι υπάρχει αδιέξοδο και τόνισε την ανάγκη όπως βρεθούν πρακτικές λύσεις στα βασικά θέματα που συζητούνται στο τραπέζι των συνομιλιών (διακυβέρνηση, ασφάλεια, προσφυγικό και περιουσίες).

    Ανέφερε ακόμα πως στη συνάντηση της προσεχούς Παρασκευής, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών, θα συζητηθεί το βελγικό μοντέλο συντάγματος, επισημαίνοντας πως η θέση του είναι ότι θα πρέπει να συζητηθεί ως σύνολο και όχι επιλεκτικά.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη κατά την επιστροφή του χθες από τη Σεβίλλη, όπου συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, οι καταγγελίες για κακοδιαχείριση και εκμετάλλευση της εκκλησιαστικής περιουσίας και οι δηλώσεις των μελών της Ιεράς Συνόδου, η κατάσταση στην Πύλα από το κλίμα έντασης που δημιουργεί ο στρατός κατοχής, το στρατηγικό σχέδιο άμεσης αντίδρασης της Εθνικής Φρουράς για την αντιμετώπιση τυχόν προκλητικής ή άλλης ενέργειας εκ μέρους των κατοχικών στρατευμάτων και οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Στις συνομιλίες το βελγικό μοντέλο" ότι την Παρασκευή θα τεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών, το βελγικό μοντέλο, που αφορά μια ομοσπονδία δύο συστατικών μερών στο οποίο καταφεύγει συχνά ο Τ/Κ ηγέτης, όμως επιλεκτικά, όπως δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σχολιάζοντας τη δήλωση Ντενκτάς ότι επιθυμεί συζήτηση του βελγικού μοντέλου, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε πως ο ίδιος είναι έτοιμος να συζητήσει το σύνταγμα αυτό, αλλά στο σύνολό του και όχι αποσπασματικά, όπως ζητεί ο κατοχικός ηγέτης. Αλλού γράφει ότι συγχαρητήρια στον Πρόεδρο της Τουρκίας Αχμέτ Σεζέρ έδωσε ο Πρόεδρος Κληρίδης για την πρόκριση της Εθνικής Τουρκίας στους ημιτελικούς του Παγκόσμιου Κυπέλλου.

    "Το Θάρρος" με κύριο τίτλο "Ερευνα σε βάθος ζητούν Ιεράρχες" γράφει ότι υπέρ της διεξαγωγής έρευνας σχετικά με καταγγελίες για κακοδιαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας τάσσεται η πλειονότητα των Μητροπολιτών. Ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος τοποθετήθηκε για πρώτη φορά, δηλώνοντας ότι τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της έρευνας. Αναφέρει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε πως το υπουργείο του θα κάνει νέες έρευνες για το θέμα αυτό, μόνο εάν έχει συγκεκριμένες καταγγελίες για παρατυπίες. Σε άλλη είδηση γράφει ότι η ΕΕ αποδίδει ευθύνες στην Τουρκία για την εμπλοκή στο θέμα του ευρωστρατού, ενώ φέρεται να έχει προειδοποιήσει ότι αν εξακολουθήσει να βρίσκεται υπό πίεση των Νατοϊκών συμμάχων, είναι δυνατόν να αυτονομηθεί η δράση της από τη συμμαχία.

    Ο "Πολίτης" με πρωτοσέλιδο τίτλο "190.000 λίρες η μίζα για τον αδελφότεκνο" γράφει ότι με βάση τα έγγραφα που έχει στην κατοχή του, ο "Π", από μια μόνο πράξη πώλησης 70 στρεμμάτων εκκλησιαστικής γης, συγγενικό άτομο του Αρχιεπισκόπου εισέπραξε 70,000 για τις υπηρεσίες που πρόσφερε και τη διαμεσολάβησή του, προκειμένου να εξασφαλιστεί η χαμηλότερη δυνατή τιμή για κάθε στρέμμα. Αλλού προβάλλει τις δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη κατά την επιστροφή του από τη Σεβίλλη ότι είναι πλήρως ικανοποιημένος από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και ότι οι "15" τόνισαν πως θα πρέπει να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα της διεύρυνσης.

    "Η Σημερινή" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "SOS από την Πύλα" ότι οι Ε/Κ που ζουν στην Πύλα δήλωσαν στη "Σ" ότι "τις τελευταίες μέρες έχουν αυξηθεί οι περιπολίες των ανδρών της Ειρηνευτικής Δύναμης στο χωριό, θέλοντας να προλάβουν νέες προκλήσεις και δημιουργία έντασης από τους Τούρκους, ενώ οι μυστικοί πράκτορες του Ντενκτάς συνεχίζουν το διακριτικό έλεγχο στο μεικτό χωριό". Ανέφεραν επίσης ότι το κλίμα και οι σχέσεις με τους Τ/Κ συγχωριανούς τους δεν άλλαξε, όμως ουσιαστικά δεν κρύβουν τους περί δημιουργίας νέων τετελεσμένων φόβους τους. Σε άλλη είδηση αναφέρει ότι μειώνεται ο αριθμός των υποστρατήγων και αντιστρατήγων στην Εθνική Φρουρά, αφού κατά την επαναξιολόγηση της δομής της Δύναμης κρίθηκε ότι δεν είναι αναγκαία η παρουσία όλων που υπηρετούν σήμερα στην ΕΦ.

    "Ο Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Στρατηγικό Σχέδιο αμέσου αντιδράσεως" γράφει ότι η απόφαση για καταγγελία στο Συμβούλιο Ασφαλείας της αύξησης των δυνάμεων του Αττίλα ελήφθη στο Υπουργικό Συμβούλιο και θα ενεργοποιηθεί τις επόμενες μέρες, εάν δεν αρχίσουν να αποχωρούν ισάριθμοι Τούρκοι στρατιώτες με αυτούς που ήλθαν πρόσφατα στα κατεχόμενα. Η Ε.Φ. απέκτησε Δύναμη Ταχείας Αντιδράσεως για την άμεση αντιμετώπιση τυχόν επιθετικής ή άλλης προκλητικής ενέργειας εκ μέρους των κατοχικών στρατευμάτων. Αλλού αναφέρεται στη πυρκαγιά τεραστίων διαστάσεων που ξέσπασε χθες το βράδυ, στο δεύτερο όροφο του τετραώροφου κτιρίου που ανήκει στο μετόχι του Κύκκου και όπου στεγάζονται οι αποθήκες και το αρχείο της εφημερίδας "Ο Φιλελεύθερος" και άλλα γραφεία.

    [03] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - "Ημέρες Κύπρου στη Μόσχα" - Εγκαίνια

    Με την προσδοκία νέας ώθησης στις ήδη άριστες εμπορικές και άλλες σχέσεις μεταξύ των λαών Ρωσίας και Κύπρου, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης, ο οποίος βρίσκεται από χθες στη Μόσχα, κήρυξε σήμερα την έναρξη των εκδηλώσεων "Ημέρες Κύπρου στη Μόσχα", που πραγματοποιούνται εφέτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

    Στο σύντομο χαιρετισμό του, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Ρολάνδης καλωσόρισε τους προσκεκλημένους καθώς και τους Κυπρίους επισήμους και εκθέτες, "η παρουσία των οποίων", όπως είπε, "αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της απήχησης του γεγονότος αυτού όπως επίσης και της σημασίας που αποδίδουμε ως κράτος και ως Υπουργείο στη ρωσική αγορά".

    [04] (Κ) ΕΕ - Ομάδα Λουξεμβούργου - Συνάντηση

    Με τις θέσεις των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο θέμα της διεύρυνσης και την αξιολόγηση των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Σεβίλλης, που ολοκληρώθηκε στο Σάββατο, άρχισε σήμερα στον Πρωταρά, η συνάντηση των επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των υποψήφιων για ένταξη χωρών του πρώτου γύρου (Τσεχία, Εσθονία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβενία, Κύπρος).

    Η πρωινή σύνοδος ασχολήθηκε επίσης και με τα επιμέρους θέματα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων που υπολείπονται για να ολοκληρωθούν αυτές οι διαπραγματεύσεις.

    [05] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ντενκτάς - Συνομιλίες

    Στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα έχει αύριο, στις 10:00 η ώρα το πρωί, συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    Στη συνάντηση θα είναι επίσης παρόντα τα μέλη των αντιπροσωπειών της κάθε πλευράς στις συνομιλίες.

    Οι τακτικές συναντήσεις μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του κ. Ντενκτάς πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν.

    Η αυριανή συνάντηση είναι η πρώτη μετά τους ισχυρισμούς του κ. Ντενκτάς ότι δήθεν η ε/κ πλευρά προσπάθησε την περασμένη βδομάδα να προκαλέσει κατάρρευση των συνομιλιών.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 24 June 2002 - 17:49:06 UTC