Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-06-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ομογένεια - 11η Σεπτεμβρίου - Βοήθεια
  • [02] (K) Επίτροπος ΕΕ - Υπουργός Γεωργίας - Περιβάλλον
  • [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κώστας Σκανδαλίδης
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Κοινοτική Επίτροπος
  • [06] (Κ) Συνομιλίες - Βελγικό μοντέλο
  • [07] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [08] (Κ) Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος -Επίτροπος της ΕΕ
  • [09] (K) Επίτροπος ΕΕ - Υπουργός Γεωργίας - Σεμινάριο
  • [10] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών Ιράν - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [11] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [12] (Κ) Δανία - Διορισμός διπλωμάτη στη Λευκωσία
  • [13] (Κ) Απασχόληση - Ανεργία - Κύπρος - ΕΕ
  • [14] (K) Υπουργός Αμυνας - Πύλα - Κατασκευαστικά έργα
  • [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Δεύτερη κατά σειρά άνοδος
  • [16] (Κ) Αριστος Χρυσοστόμου - Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
  • [17] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Πρόεδρος Κοινοβουλίου Σρι Λάνκα
  • [18] (Κ) ΕΕ - Δανέζικη προεδρία - Κύπρος
  • [19] (Κ) ΕΕ - Κοινή Αγροτική Πολιτική - Βασιλείου

  • [01] (Κ) Ομογένεια - 11η Σεπτεμβρίου - Βοήθεια

    Θερμές ευχαριστίες προς την ελληνοαμερικανική κοινότητα για τη συμβολή της στις προσπάθειες της Νέας Υόρκης μετά το πλήγμα της 11ης Σεπτεμβρίου, εξέφρασε ο κυβερνήτης της πολιτείας, Τζορτζ Πατάκι, παραλαμβάνοντας επιταγή ύψους 180.000 δολαρίων, προϊόν του εράνου της ομογένειας.

    Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, το οποίο επισκέφθηκε ο κυβερνήτης Πατάκι, εκφράζοντας παράλληλα το θαυμασμό του για την έκθεση ελληνικών επιγραφών, που στεγάζεται εκεί, τους τελευταίους τρείς μήνες. Είναι η πρώτη φορά που κυβερνήτης της Νέας Υόρκης επισκέπτεται το οίκημα της Ελληνικής Ομοσπονδίας. Ο κ. Πατάκι δεν παρέλειψε να εξάρει τη συμβολή της Ελλάδας στη γέννηση της δημοκρατίας και τη δημιουργία του δυτικού πολιτισμού.

    [02] (K) Επίτροπος ΕΕ - Υπουργός Γεωργίας - Περιβάλλον

    Η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης αρμόδια για θέματα περιβάλλοντος Μαργκότ Γουόλστρομ δήλωσε πως η Κύπρος έχει ζητήσει ένα περιορισμένο αριθμό εξαιρέσεων και μεταβατικών περιόδων από την εφαρμογή του κεκτημένου στον τομέα του περιβάλλοντος, που αφορούν τη μόλυνση του περιβάλλοντος, την επεξεργασία των αποβλήτων και τη σχετική οδηγία για τη βιομηχανική ρύπανση και τον προληπτικό της έλεγχο.

    Μιλώντας χθες σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, η κ. Γουόλστρομ, η οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, ύστερα από πρόσκληση του κ. Θεμιστοκλέους, είπε πως ως αποτέλεσμα των πετυχημένων διαπραγματεύσεων, τα προβλήματα για τα οποία βρίσκεται στο νησί να συζητήσει δεν είναι πολλά.

    Ερωτηθείσα για τους τομείς στους οποίους η Κύπρος θα πρέπει να καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια για να φέρει σε πέρας τις δεσμεύσεις έναντι της ΕΕ, η κ. Γουόλστρομ είπε ότι αυτοί αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, το "Natura 2000", το νερό και τα απόβλητα.

    [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό και η συνέχιση των τουρκικών προκλήσεων τόσο στον ελλαδικό χώρο όσο και στον κυπριακό, οι κομματικές διαβουλεύσεις ενόψει των προεδρικών εκλογών, η απόφαση των Βρετανών να εγκαταστήσουν μεγάλη κεραία στην περιοχή Αλυκής Ακρωτηρίου, η απεργία των ταξιτζήδων, η φορολογική μεταρρύθμιση και η διαδικασία για ψήφισή της από τη Βουλή, οι καταγγελίες για κακοδιαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας και οι ισχυρισμοί για διακίνηση παράνομων γιουγκοσλαβικών κεφαλαίων μέσω Κύπρου είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι εφημερίδες.

    Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Ο Χριστόφιας υιοθετεί την πολιτική Τάσσου", ότι η πολιτική του ΑΚΕΛ στο Κυπριακό αλλάζει και μετατοπίζεται σταδιακά, πλησιάζοντας αυτήν του ΔΗΚΟ, προκειμένου, ενόψει της συνεργασίας των δύο κομμάτων στις προεδρικές εκλογές, να αποκρυβούν οι διαφωνίες που εκ παραδόσεως παρουσιάζονται μεταξύ των δύο πλευρών στο εθνικό θέμα. Αλλού γράφει ότι Ελλάδα και Κύπρος τίμησαν τον ήρωα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ Κυριάκο Μάτση, με την τελετή που έγινε χθες βράδυ στη Λευκωσία και την αποκάλυψη του ανδριάντα του ήρωα από τον Πρόεδρο Κληρίδη.

    "Η Μάχη", στο κύριο θέμα με τίτλο "Ο πλέον ακατάλληλος ο Τάσσος", γράφει πως ο πρώην βουλευτής και στέλεχος του ΑΚΕΛ Παύλος Δίγκλης, ο οποίος υπήρξε επίσης για πολλά χρόνια Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ, χαρακτηρίζει σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε χθες τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ ως ακατάλληλο για να αναλάβει το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και ως μη αξιόπιστο σύμμαχο των αριστερών δυνάμεων. Αλλη είδηση είναι ότι οι Βρετανοί ετοιμάζονται για να τοποθετήσουν στην περιοχή Αλυκής Ακρωτηρίου, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, τη νέα γιγαντιαία κεραία για τις τηλεπικοινωνιακές ανάγκες των Βάσεών τους στην Κύπρο.

    Ο "Πολίτης", κάτω από τον τίτλο "Πόλεμος νεύρων από Εβρο μέχρι Κύπρο", γράφει στο κύριο θέμα ότι η Εθνική Φρουρά βρίσκεται σε αυξημένη επαγρύπνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις. Χθες, υπήρξαν από τους Τούρκους νέες παραβιάσεις του εναέριου χώρου Κύπρου και Ελλάδας, ενώ ο τουρκικός κατοχικός στρατός στο βόρειο τμήμα της Κύπρου ενισχύθηκε προσφάτως με άλλες 5.500 στρατιώτες και τελευταία πρόκληση ήταν η προσπάθεια των κατοχικών δυνάμεων να ανοίξουν νέο δρόμο από το κατεχόμενο Αρσος στο μεικτό χωριό Πύλα. Αλλη είδηση είναι η ψήφιση χθες νομοσχεδίων για αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) και η κατάργηση της εισφοράς για την Αμυνα από φυσικά πρόσωπα.

    "Η Σημερινή" γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Σύγκρουση για τα ταξί", ότι η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και επαγγελματιών οδηγών αστικών ταξί, σε σχέση με την παραχώρηση νέων αδειών, προσλαμβάνει διαστάσεις με απρόβλεπτες συνέπειες, με τους ταξιτζήδες να καταλαμβάνουν χθες χώρους του αεροδρομίου, ενώ προετοιμάζονται και για νέες δυναμικές κινητοποιήσεις, ζητώντας ταυτόχρονα τη διαμεσολάβηση του Προέδρου της Βουλής. Αλλη είδηση είναι η επίσκεψη χθες στην Αθήνα των Μητροπολιτών Κιτίου Χρυσοστόμου και Λεμεσού Αθανασίου, οι οποίοι είδαν τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο στο Ιατρικό κέντρο "Υγεία" και δήλωσαν ότι η κατάσταση της υγείας του βελτιώνεται.

    "Ο Φιλελεύθερος", με τον τίτλο "Κρίσιμη συνάντηση σήμερα των 'τριών'", γράφει στο κύριο θέμα πως τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΚΙΣΟΣ, μπαίνουν σήμερα στην τελική ευθεία για τον προσδιορισμό του υποψηφίου για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι ηγέτες των τριών κομμάτων πραγματοποιούν σήμερα τη δεύτερη συνάντησή τους, με στόχο την τήρηση του χρονοδιαγράμματος για υπόδειξη κοινού υποψηφίου εντός του Ιουλίου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η κρίσιμη συνεδρίαση για την πιθανή ένταξη των δέκα υποψηφίων χωρών, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, θα ληφθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης στα μέσα Δεκεμβρίου 2002. Τα επτά κρίσιμα βήματα που αφορούν τη διεύρυνση περιγράφει σε σημείωμά του με τίτλο "Πιθανά σενάρια", ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης, Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Θερμό καλοκαίρι", γράφει πως η τελευταία συνάντηση αυτού του γύρου των απευθείας συνομιλιών θα πραγματοποιηθεί στις 2 Ιουλίου, οπόταν θα διακοπούν και θα επαναρχίσουν στις 12 Ιουλίου, αμέσως μετά την επιστροφή του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο, ο οποίος θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για να ενημερώσει το ΓΓ του Οργανισμού Κόφι Ανάν και το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις μέχρι τώρα εξελίξεις. Αλλού γράφει ότι, με την ευκαιρία της σημερινής "Διεθνούς Ημέρας Δράσης για την Παλαιστίνη", θα πραγματοποιηθεί διαδήλωση και εκδήλωση μπροστά στο κτίριο της Πρεσβείας του Ισραήλ στη Λευκωσία.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο θέμα ότι οι απεργοί ταξιτζήδες προκάλεσαν χάος χθες στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης διαμαρτυρίας τους για την απόφαση της Αρχής Αδειών να προχωρήσει στην έκδοση πέραν των χιλίων νέων αδειών ταξί. Αλλη είδηση είναι η παρουσίαση χθες από τις Βρετανικές Βάσεις των απαιτήσεών τους από τις τοπικές και διεθνείς κατασκευαστικές εταιρείες, για οικισμούς του προσωπικού τους που θα κτιστούν κατά τα επόμενα 25 χρόνια στην Κύπρο και που θα στοιχίσουν περίπου 540 εκατομμύρια λίρες.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Η Κύπρος σήμερα", κάτω από τον τίτλο "Τα μυστικά μονοπάτια (μέσω Κύπρου) του 'θησαυρού' Μιλόσεβιτς", γράφει στο κύριο θέμα της ότι στην πρόσφατη έκθεση των εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης υπάρχουν σαφείς κατηγορίες κατά της Ελλάδας και της Κύπρου πως στήριξαν το μηχανισμό χρηματοδότησης και εφοδιασμού της πολεμικής μηχανής των Σέρβων κατά την περίοδο 1994 - 2000, παραβιάζοντας αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και της ΕΕ. Αλλη είδηση είναι η αναμενόμενη άφιξη σήμερα στο αεροδρόμιο Λάρνακας του δεύτερου έαρμπας Α-319, με το όνομα "Χαλκάνωρ", που έχουν ενοικιάσει οι Κυπριακές Αερογραμμές, για να εξυπηρετήσουν την αυξημένη επιβατική κίνηση του καλοκαιριού.

    Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη "The Cyprus Weekly" στο κύριο θέμα της γράφει πως δημιουργήθηκαν επεισόδια χθες στη Λάρνακα και συγκρούσεις με την Αστυνομία όταν οι απεργοί ταξιτζήδες προσπάθησαν να στήσουν οδοφράγματα με τα αυτοκίνητά τους παρεμποδίζοντας την είσοδο και έξοδο από το αεροδρόμιο Λάρνακας. Αλλού αναφέρεται στην επίσκεψη της Κοινοτικού Επιτρόπου για το Περιβάλλον Μαργκότ Γουόλστρομ, η οποία δήλωσε πως θα συζητήσει πέραν των 300 νομοσχεδίων που αφορούν το περιβάλλον και που η Κύπρος θα πρέπει να εφαρμόσει.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΜ)

    [04] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κώστας Σκανδαλίδης

    Το κυπριακό πρόβλημα "αποτελεί πάντοτε για την ελληνική κυβέρνηση τον ακρογωνιαίο λίθο της οποιασδήποτε στρατηγικής του ελληνισμού", τόνισε σήμερα Ελληνας Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος πραγματοποιεί από χθες διήμερη επίσκεψη στο νησί.

    Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, "όταν θα ολοκληρωθεί τους αμέσως προσεχείς μήνες, θα αποτελέσει ρωγμή στα τετελεσμένα ενός ολόκληρου ιστορικού κύκλου και θα οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε μια δίκαιη πολιτική λύση του Κυπριακού".

    [05] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Κοινοτική Επίτροπος

    Η Κοινοτική Επίτροπος αρμόδια για το Περιβάλλον Μαργκότ Γουόλστρομ δήλωσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης συνεχίζει να αγωνίζεται για επίλυση του Κυπριακού, παρά τις δυσκολίες, προσθέτοντας πως η Ευρωπαϊκή Ενωση παρακολουθεί στενά τις συνομιλίες και ελπίζει πως θα υπάρξουν κάποια θετικά αποτελέσματα.

    Σε δηλώσεις της μετά από πρωινή συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη, και αναφερόμενη σε θέματα της αρμοδιότητάς της, η κ. Γουόλστρομ είπε ότι ο Πρόεδρος κατανοεί τη μεγάλη σημασία που έχουν τα περιβαλλοντικά θέματα.

    [06] (Κ) Συνομιλίες - Βελγικό μοντέλο

    Δεν υφίσταται πλέον θέμα βελγικού μοντέλου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ καλά ενημερωμένη πηγή απαντώντας σε ερώτηση για τη σημερινή συνάντηση, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών, κατά την οποία τέθηκε και συζητήθηκε το βελγικό μοντέλο συντάγματος.

    Η ίδια πηγή δεν θέλησε να αναφέρει οτιδήποτε περαιτέρω επί του θέματος, σημειώνοντας απλώς πως "δεν υπάρχει πλέον τέτοιο θέμα, τελείωσε".

    Η σημερινή συνάντηση διήρκησε γύρω στη μιάμιση ώρα.

    [07] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 28/06/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7197          1,7300
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,7138          1,7240
    Λίρα Αγγλίας                     1,1167          1,1234
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     202,9552        204,5788
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,0287          3,0529
    Δολάριο Καναδά                     2,5773          2,5979
    Κορώνα Δανίας                     12,7608         12,8628
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,7488         12,8507
    Κορώνα Σουηδίας                   15,6598         15,7850
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5288          2,5490
    

    [08] (Κ) Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος -Επίτροπος της ΕΕ

    Την εκτίμηση ότι η επίλυση του Κυπριακού και η ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) θα βοηθήσει σημαντικά και στην αντιμετώπιση των όποιων περιβαλλοντικών προβλημάτων αντιμετωπίζει το νησί, διατύπωσε σήμερα η Επίτροπος της ΕΕ για το Περιβάλλον, Μαργκότ Βάλστρομ, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος.

    Συζητώντας με τους βουλευτές - μέλη και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος Γιώργο Λιλλήκα για τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος, η κ. Βάλστρομ, την οποία συνόδευαν συνεργάτες της καθώς και ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Λευκωσία Ντονάτο Κιαρίνι, κλήθηκε από τον κ. Λιλλήκα και το βουλευτή των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργο Περδίκη να εκφέρει την άποψή της για το θέμα της εγκατάστασης μεγάλης κεραίας από τους Βρετανούς στην περιοχή του υδροβιότοπου της Αλυκής Ακρωτηρίου.

    Οπως δήλωσε η Σουηδή Επίτροπος της ΕΕ, οι αποφάσεις για την προστασία της φύσης που αφορούν την Κύπρο "καθρεφτίζονται" επίσης και στις Βρετανικές Βάσεις.

    [09] (K) Επίτροπος ΕΕ - Υπουργός Γεωργίας - Σεμινάριο

    Ερευνα που διενεργήθηκε με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταδεικνύει ότι 64 - 126 πρόωροι θάνατοι στην Κύπρο θα μπορούσαν να αποφευχθούν με την εφαρμογή των αποδεκτών επιπέδων της ΕΕ σε ό,τι αφορά την ποιότητα του αέρα, δήλωσε σήμερα η Ευρωπαία Επίτροπος αρμόδια για το Περιβάλλον Μαργκότ Βάλστρομ, μιλώντας σε σεμινάριο που διοργάνωσαν, στη Λευκωσία, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Κύπρου και η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) με θέμα "Βιομηχανική ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος ".

    Η κ. Βάλστρομ υπογράμμισε πως το πιο σημαντικό όφελος από την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας για το περιβάλλον αφορά τη δημόσια υγεία και σημείωσε ότι η Κύπρος βρίσκεται σε πλεονεκτικότερη θέση έναντι των άλλων υποψηφίων χωρών αφού, όπως είπε, ορισμένα οφέλη από την προστασία του περιβάλλοντος ήδη άρχισαν να φαίνονται.

    [10] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών Ιράν - Κύπρος - Επίσκεψη

    Φθάνει τη Δευτέρα στην Κύπρο για τριήμερη επίσημη επίσκεψη ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Καμάλ Καράζι.

    [11] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            94,81 ( 0,37)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  1.063.705
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   556.058    402,61 ( 0,52)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    346.494    113,50 ( 0,88)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £    145.095     84,78 ( 0,19)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     58.164     28,32 (-0,07)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     83.882     62,08 ( 1,47)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      9.242     86,68 (-0,60)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     30.774     20,74 ( 0,63)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     19.035     52,42 (-0,10)
    Ετ. Πληροφορικής              £      6.247      3,60 (-1,10)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     58.360     13,86 (-2,46)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £      4.106     17,19 ( 2,02)
    Ξενοδοχεία                    £     67.954     51,62 ( 0,47)
    Αλλες Εταιρείες               £    181.948     91,68 (-0,30)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [12] (Κ) Δανία - Διορισμός διπλωμάτη στη Λευκωσία

    Η δανέζικη κυβέρνηση αποφάσισε το διορισμό διπλωμάτη της στη Λευκωσία, ο οποίος να χειρίζεται τα θέματα που αφορούν τις δραστηριότητες της προεδρίας της ΕΕ στην Κύπρο, κατά το διάστημα που η Δανία θα προεδρεύει της Ενωσης.

    [13] (Κ) Απασχόληση - Ανεργία - Κύπρος - ΕΕ

    Το υψηλότερο ποσοστό απασχόλησης και το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας μεταξύ των υποψηφίων χωρών για ένταξη στην ΕΕ έχει η Κύπρος, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    [14] (K) Υπουργός Αμυνας - Πύλα - Κατασκευαστικά έργα

    Εχουν σταματήσει οι εργασίες από πλευράς των κατοχικών δυνάμεων για κατασκευή δρόμου που θα συνδέει το κατεχόμενο χωριό Αρσος με την Πύλα, περίπου 300 μέτρα πριν τη ζώνη κατάπαυσης του πυρός, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος, κληθείς να σχολιάσει τις συγκεκριμένες ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος.

    [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Δεύτερη κατά σειρά άνοδος

    Ανοδική πορεία ακολούθησε η αγορά για δεύτερη συνεχή χρηματιστηριακή συνάντηση, με το Γενικό Δείκτη Τιμών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) να σημειώνει νέα μικρή άνοδο της τάξης του 0,37%, κλείνοντας στις 94,81 μονάδες. Σε υψηλά επίπεδα, σε σχέση με τις προηγούμενες συναντήσεις, ανήλθε η αξία των συναλλαγών, η οποία κυμάνθηκε στο ένα εκατομμύριο λίρες.

    [16] (Κ) Αριστος Χρυσοστόμου - Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

    Τη σταθερή υποστήριξη της Κύπρου για την εγκαθίδρυση ενός Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου καθώς και την κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κυπριακού λαού από τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή, τόνισε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αριστος Χρυσοστόμου στη διάρκεια της Διάσκεψης για την Επικύρωση και Εφαρμογή του Ιδρυτικού Νόμου της Ρώμης για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, που πραγματοποιείται στη Μαδρίτη.

    [17] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Πρόεδρος Κοινοβουλίου Σρι Λάνκα

    Την υποστήριξη της χώρας του στις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου εξέφρασε ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Σρι Λάνκα Τζόζεφ Μάικλ Περέρα κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

    [18] (Κ) ΕΕ - Δανέζικη προεδρία - Κύπρος

    Η απόφαση για την ένταξη της Κύπρου θα ληφθεί το Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη με βάση τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του Ελσίνκι. Αυτό επεσήμανε σήμερα ο Δανός Υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων της ΕΕ Περ Στιγκ Μούλερ, o οποίος παρουσίασε σε διεθνή δημοσιογραφική διάσκεψη το πρόγραμμα της δανέζικης προεδρίας, που αρχίζει από 1ην Ιουλίου και λήγει τέλος του τρέχοντος έτους.

    Ερωτηθείς σχετικά με την ενδεχόμενη αντίδραση της Τουρκίας σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου χωρίς επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Μούλερ αρνήθηκε να μπει, όπως είπε, στη λογική των υποθέσεων, υπογραμμίζοντας ότι "θα περιμένουμε να δούμε τις εξελίξεις μέχρι και τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης".

    [19] (Κ) ΕΕ - Κοινή Αγροτική Πολιτική - Βασιλείου

    Την κοινή θέση της ΕΕ στο κεφάλαιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (εκτός των άμεσων εισοδηματικών ενισχύσεων) παρουσίασε στις υποψήφιες για ένταξη χώρες η ισπανική προεδρία στη διάρκεια έκτακτης συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

    Ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την Ενταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργος Βασιλείου εμφανίσθηκε αισιόδοξος για επίτευξη ικανοποιητικής συμφωνίας στον γεωργικό τομέα, αν και όπως είπε παραμένουν ακόμη αρκετά θέματα ανοικτά.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 28 June 2002 - 17:49:14 UTC