Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-06-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΝΕΟ - Παγκύπριο Συνέδριο
  • [02] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) ΝΕΟ - Παγκύπριο Συνέδριο (Ορθή Επανάληψη)
  • [04] (Κ) Αύξηση ΦΠΑ - Καύσιμα
  • [05] (Κ) Τζιμ Σορτ - Κυπριακό
  • [06] (Κ) ΝΕΟ - Προεδρικές εκλογές

  • [01] (Κ) ΝΕΟ - Παγκύπριο Συνέδριο

    Συνεχίζεται στο Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία το Γ' Παγκύπριο Συνέδριο των Νέων Οριζόντων, το οποίο αναμένεται σήμερα να καθορίσει τη στάση του κόμματος στις προεδρικές εκλογές.

    Ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Κουτσού σε χθεσινή ομιλία του ανέφερε ότι οι ΝΕΟ, μέσα από τη διαφορετική άποψη και τις θέσεις τους, έχουν τη δυνατότητα και την εμπειρία να διεκδικήσουν, αν το κρίνουν αναγκαίο και ορθό, και την αυτόνομη κάθοδό τους στις εκλογές. Κατέστησε παράλληλα σαφές πως το κόμμα του "είναι αντίθετο" με το ενδεχόμενο αναβολής των εκλογών.

    [02] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Τα προεκλογικά και ιδιαίτερα τα δύο στρατόπεδα που εμφανίστηκαν στον ΔΗΣΥ που τάσσονται είτε υπέρ της υποψηφιότητας του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη είτε του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη για την ανάδειξη ενός ως υποψηφίου του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές, κυριαρχεί των σημερινών πρωτοσέλιδων στον κυπριακό Τύπο. Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι η συνεργασία των τριών αντιπολιτευόμενων κομμάτων για τις προεδρικές εκλογές, το Κυπριακό, η μείωση του τουριστικού ρεύματος, καθώς και η κρίση στην Εκκλησία.

    Η "Αλήθεια", υπό τον τίτλο "Σε μαύρη λίστα ο Τάσσος", γράφει ότι η Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία δεν προσκάλεσε τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Τάσσο Παπαδόπουλο στη γιορτή για την επέτειο της ανεξαρτησίας της χώρας την ερχόμενη εβδομάδα, δείχνοντας έτσι την "αποστροφή" τους προς τον κ. Παπαδόπουλο, τον οποίο έχουν σε κάποια μαύρη λίστα, όπως γράφει η "Α". Σε άλλο της δημοσίευμα γράφει ότι εντατικές διαβουλεύσεις σε όλα τα επίπεδα σε Λευκωσία και Νέα Υόρκη θα εγκαινιάσει αυτή την εβδομάδα το Υπουργείο Εξωτερικών για ενημέρωση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις συνομιλίες.

    "Η Μάχη", με πρωτοσέλιδο τίτλο "Δεν δεχόμαστε έξωθεν αποφάσεις", αναφέρεται σε χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος είπε ότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλλει και να υποβάλλει στο κόμμα αποφάσεις και γραμμή σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές, επαναλαμβάνοντας ότι αυτή την ώρα δεν υπάρχει επίσημος υποψήφιος του ΔΗΣΥ. Αλλού γράφει ότι ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος σε χθεσινή του ομιλία είπε ότι η Εκκλησία της Κύπρου διέρχεται δεινή κρίση, η αγάπη και η ενότητα μεταξύ των Ιεραρχών έχει κλονιστεί και την κρίση προκάλεσαν ανθρώπινα σφάλματα.

    Ο "Πολίτης", υπό τον τίτλο "Δύο μέτωπα στο ΔΗΣΥ", γράφει στο κύριο του θέμα ότι σημαντικό ρόλο στην τελική επιλογή του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας για το ΔΗΣΥ αναμένεται να διαδραματίσουν και προσωπικότητες κλειδιά όπως βουλευτές του κόμματος, ενώ έχουν ήδη διαμορφωθεί δύο ξεχωριστές ομάδες που υποστηρίζουν είτε την υποψηφιότητα Μαρκίδη είτε Κασουλίδη. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η Αγκυρα κινείται σε όλα τα επίπεδα με στόχο την αποτροπή της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, ενώ η συνταγή των μεσολαβητών για αποτροπή του ενδεχομένου ενός θερμού επεισοδίου υπαγορεύει τη συντήρηση των απευθείας συνομιλιών και στους μήνες του καλοκαιριού.

    "Η Σημερινή", υπό τον τίτλο "Αναβρασμός στον ΔΗΣΥ", γράφει στο κύριο της θέμα ότι οδεύει ολοταχώς προς υλοποίηση η προοπτική να διαχωριστεί ο ΔΗΣΥ σε "Μαρκιδικούς και Κασουλιδικούς", κάτι που φοβόταν ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης. Αναφέρει ακόμη ότι η κατάσταση θα λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις ενόψει ειδικά του καταστατικού συνεδρίου του κόμματος το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας είχε χθες επαφές στην Κύπρο με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Τάσσο Παπαδόπουλο καθώς και με τον Αντιπρόεδρο του ΚΙΣΟΣ Σοφοκλή Σοφοκλέους.

    "Ο Φιλελεύθερος", με πρωτοσέλιδο τίτλο "Μάχες για τους υποψηφίους", αναφέρεται στις προεδρικές εκλογές και γράφει ότι ανάμεσα στα στελέχη του ΔΗΣΥ επικρατεί διχασμός για Μαρκίδη και Κασουλίδη για το χρίσμα του υποψηφίου προέδρου, ενώ στο άλλο στρατόπεδο η τριμερής συνεργασία των τριών αντιπολιτευόμενων κομμάτων, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΚΙΣΟΣ, θα έχει την Τρίτη μια καθοριστική συνάντηση για τα επόμενα βήματα. Αλλού γράφει ότι η ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ στην Κύπρο συνεχίζει σε τοπικό επίπεδο τις διαβουλεύσεις για την κατασκευή από μέρους των Τούρκων δρόμου που θα ενώνει το κατεχόμενο χωριό Αρσος με την Πύλα.

    Η "Χαραυγή", υπό τον τίτλο "Εκτός ελέγχου", αναφέρεται και αυτή με τη σειρά της στα προεκλογικά και γράφει ότι οι προειδοποιήσεις του Προέδρου του κόμματος Νίκου Αναστασιάδη από την Αθήνα έπεσαν στο κενό αφού τα στελέχη του ΔΗΣΥ εξακολουθούν να κατατάσσονται με το ένα ή το άλλο στρατόπεδο, "Μαρκιδικούς και Κασουλιδικούς", όσον αφορά τον υποψήφιο του ΔΗΣΥ για το χρίσμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αλλού γράφει ότι κατά το χθεσινό Παγκύπριο Συνέδριο των Νέων Οριζόντων (ΝΕΟ) επανεκλέγηκε ως Πρόεδρος του κόμματος ο Νίκος Κουτσού χωρίς ανθυποψήφιο. Το συνέδριο απασχόλησαν μεταξύ άλλων το Κυπριακό, η πορεία προς την ΕΕ και οι προεδρικές εκλογές.

    [03] (Κ) ΝΕΟ - Παγκύπριο Συνέδριο (Ορθή Επανάληψη)

    Πραγματοποιήθηκε χθες στη Λευκωσία το Γ' Παγκύπριο Συνέδριο των Νέων Οριζόντων, κατά το οποίο ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Κουτσού σε ομιλία του ανέφερε ότι οι ΝΕΟ, μέσα από τη διαφορετική άποψη και τις θέσεις τους, έχουν τη δυνατότητα και την εμπειρία να διεκδικήσουν, αν το κρίνουν αναγκαίο και ορθό, και την αυτόνομη κάθοδό τους στις εκλογές.

    Κατέστησε παράλληλα σαφές πως το κόμμα του "είναι αντίθετο" με το ενδεχόμενο αναβολής των εκλογών.

    [04] (Κ) Αύξηση ΦΠΑ - Καύσιμα

    [05] (Κ) Τζιμ Σορτ - Κυπριακό

    Η τελική συμφωνία στην οποία θα καταλήξει η ε/κ και η τ/κ πλευρά πρέπει να διασφαλίζει την ενότητα της Κύπρου, δήλωσε ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της Αυστραλίας για το Κυπριακό Τζιμ Σορτ, εκτιμώντας πως "η πόρτα δεν είναι κλειστή" όσον αφορά την προοπτική εξεύρεσης μιας τέτοιας διευθέτησης.

    Σε δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση των επαφών που είχε τις τελευταίες τρεις μέρες στο νησί, ο κ. Σορτ εξέφρασε τη συγκρατημένη του αισιοδοξία ότι μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί στους ερχόμενους μήνες και επαίνεσε τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο προς αυτή την κατεύθυνση.

    [06] (Κ) ΝΕΟ - Προεδρικές εκλογές

    Οι Νέοι Ορίζοντες θα δώσουν προτεραιότητα στην στρατηγική της αυτόνομης καθόδου στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, χωρίς να αποκλείουν την στρατηγική των συμμαχιών, αλλά απορρίπτοντας την περίπτωση της μη καθόδου του κόμματος στις εκλογές.

    Αυτές είναι οι τρεις αποφάσεις που έλαβε χθες η πλειοψηφία του συνόλου του κόμματος κατά το Γ' Παγκύπριο Συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη για τις αποφάσεις του Συνεδρίου σχετικά με τις επικείμενες προεδρικές εκλογές, ο Πρόεδρος των ΝΕΟ Νίκος Κουτσού είπε ότι


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 30 June 2002 - 17:49:06 UTC