Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-07-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - ΥΠΕΞ Ιράν
  • [03] (K) Αλβαρο ντε Σότο - Αναχώρηση για Βιέννη
  • [04] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [05] (Κ) Ρασμούσεν - Διεύρυνση - Κύπρος
  • [06] (K) Χρηματιστήριο - Οριακά κέρδη
  • [07] (K) Υπουργός Γεωργίας - Βρετανοί - Κεραία
  • [08] (Κ) Κύπρος - Ιράν - Μνημόνιο Συνεργασίας - Ναρκωτικά
  • [09] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [10] (Κ) ΕΕ - Εκπρόσωπος Φερχόιγκεν - Κύπρος
  • [11] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - ΥΠΕΞ Ιράν - Υπογραφή Συμφωνίας
  • [12] (Κ) Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών - ΥΠΕΞ Ιράν

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η προσωρινή διακοπή των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό και οι πληροφορίες για υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων για λύση αμέσως μετά την επανέναρξή τους στις 16 Ιουλίου, οι διακομματικές και ενδοκομματικές διαβουλεύσεις ενόψει των προεδρικών εκλογών, οι δημόσιες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις για τον αγώνα της ΕΟΚΑ, οι αντιδράσεις στην προσπάθεια των Βρετανών να εγκαταστήσουν νέα μεγάλη κεραία στην περιοχή του υδροβιότοπου Ακρωτηρίου, η ολοκλήρωση της φορολογικής μεταρρύθμισης και οι προσπάθειες για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι μερικά από τα σημερινά θέματα των εφημερίδων.

    Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Προτάσεις λύσεων σε δύο μήνες", ότι αναμένεται η υποβολή προτάσεων για λύση του Κυπριακού από τα ΗΕ κατά τη νέα φάση των απευθείας συνομιλιών οι οποίες διακόπηκαν χθες για να επαναρχίσουν στις 16 Ιουλίου. Κατά τη διάρκεια της διακοπής, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφάλειας για τις μέχρι τώρα εξελίξεις στις συνομιλίες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο ΔΗΣΥ, ενόψει της ολοκλήρωσης της ψήφισης της φορολογικής μεταρρύθμισης μεθαύριο στη Βουλή, ζητεί την απάλειψη των εισοδηματικών κριτηρίων για την παροχή του επιδόματος τέκνων.

    "Η Μάχη", στο κύριο θέμα με τίτλο "Δεν πείθουν το ΚΙΣΟΣ για Τάσσο", γράφει πως οι επανειλημμένες συναντήσεις των ηγετών των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΚΙΣΟΣ, για τριμερή συμμαχία και υποστήριξη κοινού υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές, δεν απέδωσαν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα και φαίνεται να μην πείθεται το ΚΙΣΟΣ για την από κοινού υποστήριξη της υποψηφιότητας του Προέδρου του ΔΗΚΟ. Αλλη είδηση είναι η σύσταση ειδικής υπηρεσίας καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και ότι ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης βρίσκεται, για το θέμα αυτό, σε επαφή με τους αρμόδιους παράγοντες του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων.

    Ο "Πολίτης", κάτω από τον τίτλο "Θα με βρείτε μπροστά σας", γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ επέκρινε χθες στο Πολιτικό Γραφείο του κόμματος αυτούς που κινούνται προς υποστήριξη είτε της υποψηφιότητας του Γενικού Εισαγγελέα είτε του Υπουργού Εξωτερικών για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας στις προσεχείς εκλογές. Αλλού γράφει ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Ιράν, Ιωάννης Κασουλίδης και Καμάλ Χαραζί, υπέγραψαν χθες στη Λευκωσία συμφωνία πολιτιστικής, εκπαιδευτικής και επιστημονικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Αποφάσισαν επίσης την ίδρυση μιας κοινής επιτροπής, η οποία θα εξετάσει τις προοπτικές αυτής της συνεργασίας.

    "Η Σημερινή" γράφει στο κύριο θέμα, με τον τίτλο "Καβγάς για την ΕΟΚΑ", ότι υπήρξαν διαξιφισμοί και έντονες αντιπαραθέσεις κατά τη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης του ΟΠΕΚ για την ιστορία και τον αγώνα της ΕΟΚΑ, με δύο καθηγητές του Πάντειου Πανεπιστημίου Αθηνών να αμφισβητούν και να τάσσονται κατά του αγώνα. Στους καθηγητές απάντησαν ο ιστορικός αναλυτής Δημήτρης Ταλιαδώρος και ο φιλόλογος καθηγητής Παύλος Παύλου, ενώ μερικοί από το ακροατήριο αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι. Αλλού γράφει ότι οι 620 περίπου απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Κύπρου θα "πανηγυρίσουν" απόψε" ... για άδειους φακέλους και όχι για πτυχία στην τελετή αποφοίτησής τους καθότι τα πτυχία δεν θα δοθούν επειδή είχαν την υπογραφή του παραιτηθέντα Πρύτανη, Νικόλα Παπαμιχαήλ, και θεωρούνται άκυρα.

    "Ο Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Ετοιμο το τελικό πλαίσιο για λύση" αναφέρει πως δυο ομάδες τεχνοκρατών του Αλβαρο ντε Σότο μια στην Κύπρο και η δεύτερη στη Νέα Υόρκη, έχουν εργαστεί και ολοκλήρωσαν συνολικό πλαίσιο συμφωνίας καθώς και χωριστά έγγραφα για κάθε πτυχή του Κυπριακού. Σε άλλο θέμα γράφει πως αντιμέτωποι με οργανωμένους νεαρούς διαδηλωτές βρέθηκαν ψες το βράδυ οι πάνοπλες δυνάμεις των Βρετανών που περιφρουρούσαν την περιοχή γύρω από την κεραία. Αστυνομικοί και στρατιώτες των Βάσεων με τη βοήθεια ανιχνευτικών σκύλων εξαπέλυσαν άγριο ανθρωποκυνηγητό στην περιοχή των υφιστάμενων κεραιών όπου είχαν καταφύγει αρκετοί από τους νεαρούς.

    Η "Χαραυγή" αναφέρει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Σταματήστε τους" ότι "όχι στις κεραίες του θανάτου" βροντοφώναξαν χθες εκατοντάδες Κύπριοι πολίτες, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΑΚΕΛ Λεμεσού, δίνοντας μαζικά και μαχητικά το παρόν τους στην εκδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στο χώρο εγκατάστασης της βρετανικής κεραίας στον υδροβιότοπο της Αλυκής Ακρωτηρίου. Αλλού σημειώνει πως το τιμαριθμικό επίδομα που θα πάρουν οι εργαζόμενοι από 1 Ιουλίου 2003 ανέρχεται στο 2,61% επί των βασικών μισθών, ενώ το συνολικό τιμαριθμικό ανέρχεται σε 228,64%.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει πως οι Κυπριακές Αερογραμμές απέκτησαν χθες ένα νέο Airbus A319, το οποίο παραδόθηκε προχθές βράδυ στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Το νέο αεροσκάφος διαθέτει 126 θέσεις, είναι πλήρως αναβαθμισμένο και θα εκτελεί πτήσεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει πως Υπουργοί αρνήθηκαν χθες να ενημερώσουν την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος για τη θέση της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το θέμα του Ακάμα, λέγοντας ότι σήμερα θα αρχίσει ενώπιον του Υπουργικού συζήτηση για το θέμα αυτό.

    [02] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - ΥΠΕΞ Ιράν

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δέχθηκε το πρωί τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Καμάλ Χαραζί, ο οποίος ολοκληρώνει σήμερα τη διήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο.

    Μετά τη 40-λέπτη συνάντηση, στην οποία παρευρίσκοντο ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος, δεν έγιναν οποιεσδήποτε δηλώσεις.

    Αργότερα Κύπρος και Ιράν θα υπογράψουν δύο συμφωνίες συνεργασίας, μια για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών και άλλη για τη ναυτιλία.

    [03] (K) Αλβαρο ντε Σότο - Αναχώρηση για Βιέννη

    Δεν υπάρχει έτοιμο πλαίσιο για τελική λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, πριν την αναχώρησή του το πρωί για τη Βιέννη, όπου απόψε θα συναντηθεί με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, για να τον ενημερώσει για την πορεία των απευθείας συνομιλιών, ο τέταρτος γύρος των οποίων ολοκληρώθηκε χθες.

    Ο κ. ντε Σότο είπε πως αναμένει να λάβει οδηγίες από τον Κόφι Ανάν για το πώς θα προχωρήσει όταν επαναρχίσουν οι συνομιλίες στα μέσα Ιουλίου και υπογράμμισε την ανάγκη όπως ο ρόλος των δύο διαπραγματευόμενων πλευρών "ενισχυθεί και εντατικοποιηθεί". Εξέφρασε ακόμη την άποψη πως είναι "απολύτως αναγκαίο να συνεχίσουμε με τις συνομιλίες".

    Είπε επίσης πως θέλει να συζητήσει με τον κ. Ανάν για το πώς τα Ηνωμένα Εθνη μπορούν να ενθαρρύνουν τη διαδικασία όταν επαναρχίσει, σημειώνοντας πως έχει κάποιες ιδέες.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν είναι έτοιμο το πλαίσιο για την τελική λύση του Κυπριακού, ο κ. ντε Σότο απάντησε: "Οχι, το περίγραμμα της τελικής λύσης δεν είναι έτοιμο."

    "Οπως γνωρίζετε ελπίζαμε ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου θα υπήρχε μια βασική αντίληψη για τα κύρια θέματα και πιστεύαμε ότι αυτό θα βοηθούσε πάρα πολύ στην προετοιμασία νομικών κειμένων που απομένει. Επομένως είμαστε απογοητευμένοι που δεν ήταν δυνατό να το κάνουμε αυτό", είπε ο Περουβιανός διπλωμάτης.

    Υπενθύμισε τη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο πως θεωρούσε ότι ήταν δυνατό να επιτευχθεί αυτό αλλά, όπως είπε, "γι' αυτό χρειαζόταν πολιτική βούληση και ένα κλίμα συμβιβασμού".

    [04] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 03/07/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7208          1,7311
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,6899          1,7000
    Λίρα Αγγλίας                     1,1066          1,1132
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     202,7130        204,3347
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,0228          3,0469
    Δολάριο Καναδά                     2,5841          2,6047
    Κορώνα Δανίας                     12,7743         12,8764
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,6779         12,7793
    Κορώνα Σουηδίας                   15,6506         15,7758
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5155          2,5356
    

    [05] (Κ) Ρασμούσεν - Διεύρυνση - Κύπρος

    Η επίλυση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, επανέλαβε σήμερα ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Δανός Πρωθυπουργός και προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντερς Φογκ Ρασμούσεν.

    Παρουσιάζοντας τα βασικά σημεία του πρόγραμματος της Δανικής Προεδρίας στο Ευρωκοινοβούλιο, ο κ. Ρασμούσεν χαρακτήρισε τη διεύρυνση ως πρώτη προτεραιότητα.

    Σημείωσε ωστόσο ότι υπάρχουν τρία εμπόδια: η χρηματοδότηση της διεύρυνσης, το Κυπριακό και το δημοψήφισμα στην Ιρλανδία για επικύρωση της Συνθήκης της Νίκαιας.

    Αναφερόμενος στην Κύπρο, υπογράμμισε ότι έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, σημειώνοντας ότι η Κύπρος έχει ολοκληρώσει τα περισσότερα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις (28 στα 31) και συνεπώς έχει δικαίωμα να γίνει μέλος της ΕΕ.

    [06] (K) Χρηματιστήριο - Οριακά κέρδη

    Η ανοδική πορεία της αγοράς στο τελευταίο ημίωρο της σημερινής συνάντησης, παρά τις ενδοσυνεδριακές πιέσεις που δέχθηκε, έφεραν το Γενικό Δείκτη να κλείνει με οριακά κέρδη της τάξης του 0,17%, στις 92,52 μονάδες. Ο όγκος συναλλαγών της ημέρας ανήλθε στις 765 χιλιάδες λίρες.

    [07] (K) Υπουργός Γεωργίας - Βρετανοί - Κεραία

    Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους απέρριψε σήμερα ως "εντελώς αστήρικτες" κατηγορίες ότι η κυβέρνηση δεν ενήργησε σωστά και έγκαιρα σε ό,τι αφορά το θέμα της νέας κεραίας που οι Βρετανοί θα ανεγείρουν στο χώρο Ακρωτηρίου.

    [08] (Κ) Κύπρος - Ιράν - Μνημόνιο Συνεργασίας - Ναρκωτικά

    Κύπρος και Ιράν υπέγραψαν σήμερα το μεσημέρι μνημόνιο κατανόησης για συνεργασία στην αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών. Τη συμφωνία υπέγραψαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκος Κόσης και ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Καμάλ Χαραζί.

    Σε δηλώσεις του μετά από την υπογραφή του μνημονίου, ο κ. Κόσης ανέφερε ότι η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών περιλαμβάνει την ανταλλαγή πληροφοριών, τη συνεργασία των αστυνομιών των δύο χωρών αναφορικά με το θέμα των ναρκωτικών, καθώς και την ανταλλαγή εμπειριών για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών.

    [09] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            92,52 ( 0,17)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    765.452
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   369.703    393,57 ( 0,46)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    281.498    111,00 ( 0,54)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     22.916     83,75 (-0,12)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      5.592     28,27 ( 3,55)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     99.026     60,42 ( 0,15)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     16.205     81,90 (-0,80)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     26.361     19,99 (-0,35)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      4.006     52,29 ( 0,23)
    Ετ. Πληροφορικής              £      6.812      3,23 (-3,58)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     24.365     13,61 (-0,44)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     15,96 (-3,51)
    Ξενοδοχεία                    £     64.671     50,87 ( 0,20)
    Αλλες Εταιρείες               £     81.164     88,23 (-0,12)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [10] (Κ) ΕΕ - Εκπρόσωπος Φερχόιγκεν - Κύπρος

    Το αδιέξοδο στην επίλυση του Κυπριακού σε καμμία περίπτωση δεν πρόκειται να εκτροχιάσει τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες, ο Ζαν Κριστόφ Φιλορί, εκπρόσωπος του αρμόδιου Επιτρόπου Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    [11] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - ΥΠΕΞ Ιράν - Υπογραφή Συμφωνίας

    Οι διμερείς συμφωνίες με αραβικές χώρες και άλλες χώρες της περιοχής έχουν πολιτικό κέρδος, επειδή συνιστούν αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου, αφότου υπέγραψε σήμερα με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Καμάλ Χαραζί διμερή συμφωνία συνεργασίας στην εμπορική ναυτιλία.

    [12] (Κ) Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών - ΥΠΕΞ Ιράν

    Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Νίκος Αναστασιάδης και τα μέλη της Επιτροπής Αντιγόνη Παπαδοπούλου και Ντίνος Μιχαηλίδης είχαν σήμερα συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Καμάλ Χαραζί, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 3 July 2002 - 17:49:12 UTC